PDA

Zobacz pełną wersję : tablet, który zamienia odręczne pismo na tekst w Wordzie

Franek_
02-10-2015, 16:58
Jak w tytule - powiedzcie proszę, jaki jest możliwie najlepszy, bo w ogóle się na tym nie znam, a takie urządzenie jest mi potrzebne. Chodzi wyłącznie o zamienianie odręcznego pisma na tekst i możliwość przesłania tego tekstu do komputera. Nawet kolorowego ekranu nie potrzebuję, nie mówiąc o możliwości oglądania filmów, grania w gry, oglądania czy obróbki zdjęć itd.

sufenta
02-10-2015, 19:11
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Livescribe+3+Smartpen scheisse, to nie jest prawidlowa odpowiedz- nie moge calego postu skasowac

GonzoG
02-10-2015, 22:29
Każdy tablet może mieć taką funkcję, bo ona nie jest zależna od urządzenia, a od aplikacji. Najszybciej będzie to zrobić na tablecie z Windowsem 8 lub 10. Tam taka funkcja jest w systemie, jak i Word też jest.
W przypadku Androida i iOS trzeba by poszukać aplikacji.

A co do samego pisania - na zdecydowanej większości tabletów da się pisać jedynie palcami, albo gumkowymi piórkami (bardzo grube) do ekranów pojemnościowych. Nie jest to ani wygodne, ani dokładne.
Z "klasycznymi" piórkami (z cienką końcówką) są np. Samsung Galaxy Note Pro (ale drogi).

nimnull
04-10-2015, 09:07
No to może taki wynalazek jak Sony Vaio Tap 11, rysik wygląda jak stworzony do pisania ;)
Pozdrawiam Mirek

TOP67
04-10-2015, 10:19
Surface Pro. Każdy zawiera rysik wacoma i Winsows.

cz4rnuch
04-10-2015, 11:53
Surface Pro. Każdy zawiera rysik wacoma i Winsows. Z tego co czytałem to PRO 3 ma jak dla Wacoma za duży ekran i firma w obawie przed dalszym podgryzaniem ich Cintiq'owego ryneczku zakończyła współpracę z Microsoftem.

TOP67
04-10-2015, 11:55
Możliwe, miałem Surface 1 i 2. I do takich zastosować, w zupełności wystarczy używana jedynka.

Franek_
05-10-2015, 12:02
A takie coś jak WACOM INTUOS PRO?

TOP67
05-10-2015, 12:08
Ale to jest tablet w starym tego słowa znaczeniu, czyli urządzenia wskazujące. Trzeba go podłączyć do komputera. Trzeba też umieć z niego korzystać, bo obraz nie pojawia się pod rysikiem, a na ekranie.

Franek_
05-10-2015, 12:51
Hmm... Mi chodzi o to, żeby pisać po jakimś urządzeniu tablet, nie tablet, mniejsza z tym jak się to nazywa, i żeby gdzieś się ten tekst pojawiał, żeby można go było kontrolować i czytać. A potem wysłać do komputera, żeby wydrukować i nanieść w Wordzie ew. poprawki.

TOP67
05-10-2015, 13:09
Tablet graficzny (Wacom) działa jak mysz. Mysi być podpięty do komputera. Piórko steruje kursorem. Przyciśnięcie rysika do tabletu odpowiada naciśnięciu lewego klawisza myszy.
To oczywiście ogólnie, bo mysz nie reaguje na siłę nacisku, a piórko tak.

W tym przypadku się to nie sprawdzi, bo tablet nie działa samodzielnie.

cz4rnuch
05-10-2015, 16:38
Z Wacomów jedynie Companion spełnia kryteria ale to bardzo drogi sprzęt i w takich zastosowaniach będzie się marnował. Taniej wyjdzie zainwestować w jakikolwiek tablet z rysikiem i zakupić (lub ściągnąć darmową) aplikację do rozpoznawania pisma odręcznego. Albo pisać na kartce, potem to zeskanować i przepuścić przez podobny program :)

2pompony
05-10-2015, 23:43
A co z programami, które słuchają głosu i język mówiony zamieniają na text? Kiedyś były próby implementacji takich pomysłów i to podobno nawet obiecujące, ale dawno się nie interesowałem i nie wiem na czym stanęło.

cz4rnuch
06-10-2015, 00:03
Teraz chyba każda komórka z androidem to potrafi. Przynajmniej ja tak czasami "piszę" smsy :)

TOP67
06-10-2015, 00:08
Z Wacomów jedynie Companion spełnia kryteria ale to bardzo drogi sprzęt

O! Właśnie jest w promocji http://www.ibood.com/pl/pl/product-specs/4323/10281/tablet-wacom-133-256-gb.html

Franek_
06-10-2015, 16:31
Hmm.. Cztery i pół koła zdecydowanie za drogo.

Czyli dowolny tablet z rysikiem + aplikacja? Co lepiej się sprawdzi, takie rozwiązanie, czy wspomniane skanowanie kartek i program komputerowy rozpoznający ręczne pismo? Chodzi o usprawnienie pracy zaprzyjaźnionej kancelarii prawnej, gdzie pani mecenas wciąż wszystko pisze odręcznie piórem wiecznym, a potem trzeba to samo wklepywać w komputer, co jest trochę bez sensu. Dziennie dziesiątki stron odręcznego pisma.

GrzesiekM
06-10-2015, 17:15
tylko się nie śmiejcie... ~skaner ręczny~ (http://www.hurt.com.pl/reczny-skaner-kolorowy-media-tech-scanline-mt4090-microsd-8gb,p14096.html) używałem chwilkę i dawał radę z OCR`em.
Nie wiem jak z dłuższą trwałością :)