PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Mimikra

Alkinoos
30-09-2015, 23:55
Dam coś jeszcze, bom bardziej tu pieniacz niż tfurczyciel ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://vpx.pl/i/2015/10/01/mimikra.jpg)

amirez
03-10-2015, 21:16
Dam coś jeszcze, bom bardziej tu pieniacz niż tfurczyciel ;)
Tutaj autor ma rację ;)
"Mimikra - to upodobnienie się gatunków bezbronnych do form posiadających mechanizmy obronne", coś w tym jest, ale MZ temat zbyt pobieżnie, aby nie powiedzieć kiczowato ukazany.

Alkinoos
04-10-2015, 09:30
... kiczowato ukazany.

Mimo wszystko wolałbym nie przenosić obrazka do działu 'krajobraz" ;).

Nieco bardziej poważnie; inspiracja słoneczkiem szła z różnistych 'pocztówek' (może i kiczowatych), no i miałem przez chwilę zajawkę na "miejskie pocztówki ze słoneczkiem". Także trop słuszny.

amirez
04-10-2015, 14:01
Kicz - kompozycja plastyczna, utwór literacki, film itp. o małej wartości artystycznej" - tak więc nie była to osobista wycieczka w stronę autora, a jedynie prośba o poważniejsze przyjrzenie się tematowi.

Alkinoos
04-10-2015, 17:00
Kicz - kompozycja plastyczna, utwór literacki, film itp. o małej wartości artystycznej" - tak więc nie była to osobista wycieczka w stronę autora, a jedynie prośba o poważniejsze przyjrzenie się tematowi.

Ależ ja nie twierdzę, że robisz wycieczki osobiste, skąd to przekonanie? Wskazałem żartobliwie na pewne inspiracje i na to, że zdjęcie 'mimikra' pojawiło się niejako przy okazji i nie jest osobnym tematem do dalszej kontynuacji. Nawet nie wiem co mógłbym w tym kierunku robić.

amirez, musisz przede wszystkim się zdecydować czy chcesz rozmawiać o rozwijaniu tematu, czy o wartości artystycznej (bo to nie jest to samo). A jeśli już na tę okoliczność przywołujesz jeden z terminów, którymi niekiedy, już dość rzadko, wartościuje się dzieła artystyczne, to musisz zdawać sobie sprawę, że jest to termin wieloznaczny, funkcjonujący w wielu kontekstach, mający też historię. I nade wszystko wymagający określenia kryteriów, które pozwolą Ci na formułowanie sądów wartościujących.

Na marginesie; 'mimikra' tez ma szersze konotacje znaczeniowe...gdyby tak wgryźć się w temat.

Mój obrazek jest zbyt prosty, by wnikać w jakieś szersze znaczenia, choć pewnie można. Osobiście nie widzę takiej potrzeby, ale jeśli kogoś zainspiruje do czegoś to ok.

Dziękuję za odzew.

amirez
04-10-2015, 21:36
"No i gitara" - jak mawia Ferdek Kiepski ;) Miłego wieczoru.