PDA

Zobacz pełną wersję : Allegro i zakończone aukcje

MstrG
30-09-2015, 21:19
Chciałem dzisiaj popatrzeć na zakończone aukcje i nie mogłem znaleźć tej opcji w menu po prawej stronie wyszukiwania. Niestety skasowali to zmuszając do przeglądania archiwum na subdomenie archiwum.allegro.pl
Mam nadzieję, że rozbudują troszkę opcje szukania (czas, szukanie również w opisach, nowe/używane itp opcje z lewej strony) bo jak na razie to jest porażka.
Naszła mnie ochota na poczytanie "pochlebnych" opinii na cafe.allegro.pl, jednak wyskoczył komunikat "Zamknęliśmy Cafe Allegro, zapraszamy na Facebooka" :D

Zmiany, zmiany, zmiany ;)

piwko2
30-09-2015, 22:57
Też dzisiaj chciałem "pogrzebać" w zakończonych i nie znalazłem takiej opcji.
Myślałem, że to jakiś chwilowy błąd, ale jak widać niestety nie.

bahuone
30-09-2015, 23:19
Z Allegro jest coraz gorzej, ale piszą, że wszystko dla wygody użytkownika. Mi bardzo przeszkadza usunięcie kanałów RSS. Coraz mniej przyjazny jest ten serwis.

MstrG
01-10-2015, 00:18
W tym super archiwum oprócz opcji wyszukiwania nie ma nawet jak się skontaktować z osobą, która wystawiła przedmiot i się nie sprzedał. Dodatkowo trafiają tam tylko aukcje spełniające "standard allegro".

Na FB widać ludzie zaczęli pisać o tym, są jednak tylko odpowiedzi:
"Allegro 29 września o 18:26: Niestety, funkcja ta została trwale usunięta i nie planujemy jej powrotu."
"Allegro Wczoraj o 12:11: funkcja "szukaj w zakończonych" została trwale usunięta z Allegro. Aktualnie możesz korzystać z serwisu http://archiwum.allegro.pl, który będzie rozbudowywany."
"Allegro 6godz. temu: Pragniemy stale rozwijać archiwum.allegro, tak, aby spełniało ono wszystkie Wasze potrzeby."

puch24
01-10-2015, 04:08
Szkoda, bo dzięki poszukiwaniu w Zakończonych kilkakrotnie znalazłem przedmioty, które się sprzedały i wkrótce potem wróciły na aukcję u tego samego, albo i innego sprzedawcy.

wunat
01-10-2015, 09:16
Bardzo często korzystałem z zakończonych. Już raz parę mcy temu ta opcja nie działała i napisali mi wtedy że prawdopodobnie za jakoś czas będzie wyłączona. Szkoda ze zmiany nie są pod usera a przeciwko...

MstrG
07-10-2015, 09:20
Przeanalizowaliśmy Wasze komentarze dotyczące potrzeby zachowania możliwości wyszukiwania w zakończonych ofertach i podjęliśmy decyzję, że ponownie udostępnimy tę funkcję w drugiej połowie października.
Z naszych danych wynikało, że cieszy się ona znikomym i malejącym zainteresowaniem (poniżej 1 wyszukiwania na 5000), uświadomiliście nam jednak, że statystyki nie zawsze odzwierciedlają istotność danego rozwiązania dla Waszej działalności.
Dziękujemy wszystkim, którzy zwrócili nam na to uwagę i przepraszamy za podniesienie Wam ciśnienia. Zawsze słuchamy głosu użytkowników i jeśli tylko to możliwe realizujemy zgłaszane wnioski, poprawki i usprawnienia systemu. To już drugi przykład w ciągu ostatnich tygodni

Oby wróciło na stałe :)

wunat
07-10-2015, 12:19
Wow, aż nie wierze...

ALF
11-10-2015, 22:57
http://archiwum.allegro.pl to jedna wielka pomyłka. Wyszukiwanie na zasadzie totolotka. Sprawdzałem na przykładzie swoich aukcji. Zakończyłem 1650 aukcji. Ten powalony serwis znalazł tylko 15!
Likwidacja cafe odcięła wszystkich, którzy ze zbukami nie mają nic wspólnego.
Likwidacja zakończonych ma uderzyć w tych, którzy sprawdzali wpadki, szukali średnich cen idt.

Cholernie brakuje dobrego serwisu aukcyjnego u nas. Jebaj podstawił sobie nogę już na początku. Alledrogo stało się bardzo drogim marketem. Aukcje FM bez przerwy coś kombinują. Świstak od początku miał powalone kierownictwo i modów. Kiermasz przestał się rozwijać. A pozostałe, to jakieś wybryki natury.

grissley
26-10-2015, 14:04
Przeanalizowaliśmy Wasze komentarze dotyczące potrzeby zachowania możliwości wyszukiwania w zakończonych ofertach i podjęliśmy decyzję, że ponownie udostępnimy tę funkcję w drugiej połowie października.
Z naszych danych wynikało, że cieszy się ona znikomym i malejącym zainteresowaniem (poniżej 1 wyszukiwania na 5000), uświadomiliście nam jednak, że statystyki nie zawsze odzwierciedlają istotność danego rozwiązania dla Waszej działalności.
Dziękujemy wszystkim, którzy zwrócili nam na to uwagę i przepraszamy za podniesienie Wam ciśnienia. Zawsze słuchamy głosu użytkowników i jeśli tylko to możliwe realizujemy zgłaszane wnioski, poprawki i usprawnienia systemu. To już drugi przykład w ciągu ostatnich tygodni

Niby druga połowa października jeszcze się nie skończyła - oby to nie była tylko zasłona dymna, na zasadzie "przyschnie i rozejdzie się po kościach"... :/

eristoff
27-10-2015, 09:00
Ja ostatnio się złapałem na tym że częściej kupuje na aliexpressie niż na alledrogo. Oczywiście jeżeli chodzi o drobnicę. Rzeczy droższe lub te które muszą mieć rachunek to niestety alledrogo, choć ostatnio przerzucam się na sklepy internetowe.

ALF
27-10-2015, 21:02
U mnie kolejność sprzed 3-4 lat był taka: 90% allegro; 5% inne serwisy aukcyjne (z przewagą ebay), 5% sklepy internetowe.
Dzisiaj wygląda to tak: 60% sklepy internetowe; 15% allegro; 25% inne serwisy aukcyjne (z przewagą ebay).
Powód jest prosty, allegro jest za drogie. Koszty wystawiania i prowizje podbijają ceny.

PiKa
27-10-2015, 23:28
Ja nie widzę żeby allegro było jakieś drogie...

grissley
29-10-2015, 14:47
Bo nie jest - koszty iebaja w krajach, gdzie ma dominującą pozycję, są jakieś masakryczne i bez porównania wyższe, niż alegrowe w PL. Podobnie pejpalowe prowizje.
Ale jednak wycięcie szukania w zaończonych aukcjach to jak dla mnie obcięcie kluczowej funkcjonalności serwisu. Paranoja w celu nie-stracenia paru złotych :(

ALF
29-10-2015, 20:24
Tylko, że allegro to nie jest portal aukcyjny. W najbardziej "aukcyjnym" dziale, jakim jest dział Kolekcje, jest ponad 0,5mln "kup teraz" i nieco ponad 0,1 licytacji (z których większość ma opcję "kup teraz"). Allegro, to największy supermarket w Polsce.

wunat
29-10-2015, 23:16
A zakończonych jak nie było, tak nie ma, mimo obietnic...

salas
29-10-2015, 23:19
No masakra jakas, a to archiwum to jakas kpina.
Obawiam sie, ze jest tak jak ktos pisal, beda grac na zwloke az ucichnie i nie przywroca :(

grissley
30-10-2015, 14:59
Tylko, że allegro to nie jest portal aukcyjny. W najbardziej "aukcyjnym" dziale, jakim jest dział Kolekcje, jest ponad 0,5mln "kup teraz" i nieco ponad 0,1 licytacji (z których większość ma opcję "kup teraz"). Allegro, to największy supermarket w Polsce.

Bardziej interesuje mnie proporcja używek do nówek. A nawet nie tyle proporcja, co ilość. Obfitość ofert "kup teraz" na rzeczy nowe zupełnie mi nie przeszkadza - dla każdego coś miłego.
Do czasu akcji z usuwaniem zakończonych byłem zdeklarowanym fanem allegro, ale teraz to kiszka... :(

ajt
30-10-2015, 15:39
Przed chwilą sprawdziłem i szukanie w zakończonych właśnie się pojawiło na rozwijanej liście, ale na razie jakoś dziwnie działa, tzn. jeszcze nie działa i czasami znika z listy. Jeszcze chwilę trzeba poczekać :)

PiKa
09-11-2015, 00:06
Avda się znaleźć aukcje sprzed roku? Znając numer aukcji.

MstrG
09-11-2015, 10:34
Avda się znaleźć aukcje sprzed roku? Znając numer aukcji.

Jak nie ma w oficjalnym archiwum to zostaje tylko sprawdzić serwisy niezależne typu http://www.allegro.archiver.pl

HYPER
19-11-2015, 14:52
było i sie znow zmylo. zalosny jest ten serwis.

freefly
19-11-2015, 15:29

Funkcję do której został powołany spełnia.

MstrG
19-11-2015, 16:26

U mnie jest.

HYPER
19-11-2015, 16:58
taaak? a ja glupi myslalem, ze byl tworzony jako platforma sprzedazy glownie rzeczy uzywanych a tymczasem teraz okolo 90% ofert to aukcje nowych przemiotow, wystawionych przez sklepy (czesto drozej niz maja na swoich stronach firmowych).

freefly
19-11-2015, 17:11
taaak? a ja glupi myslalem, ze byl tworzony jako platforma sprzedazy glownie rzeczy uzywanych a tymczasem teraz okolo 90% ofert to aukcje nowych przemiotow, wystawionych przez sklepy (czesto drozej niz maja na swoich stronach firmowych).

Czy jest jakiś przymus, żeby z tego korzystać. Nie jest to niezbędne do życia. Ale cóż, trzeba na coś narzekać.;-)

HYPER
19-11-2015, 17:23
jesli masz taka postawe zyciowa, ze dajesz przyzwolenie na bylejakosc to pewnie sie cieszysz widzac i ten portal (alle) i to co sie ostatnio dzieje i bedzie dziac w PL.

freefly
19-11-2015, 18:54
jesli masz taka postawe zyciowa, ze dajesz przyzwolenie na bylejakosc to pewnie sie cieszysz widzac i ten portal (alle) i to co sie ostatnio dzieje i bedzie dziac w PL.

Moja postawa jest taka, że jeśli coś mi nie odpowiada i nie jest słuszne z mojego punktu widzenia, to robię wszystko, żeby tego nie finansować. Czasami tak się nie da, więc staję na głowie, żeby finansowanie z mojej strony było minimalne.

ALF
22-11-2015, 22:28
Niezależnie od wszystkiego, brakuje w Polsce dobrego serwisu AUKCYJNEGO.