Zobacz pełną wersję : Helios 40-2 85mm f/1.5 M42 Jak radzi sobie na cyfrze Nikonowej?
Mam pytanie, czy ktos z was posiada tego Heliosa? Planowalem kupic do uzywania z D800 - 7100 ale nie wiem jak daje sobie rade na cyfrze. Po plikach 800 pix jakie sa w sieci troche trudno ocenic.
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Jarek
Ja mam wersję f mount, co zawiera się w pytaniu "daje rade"? :)
Wiele czytalem ze mydlo, ze slabe, ze malo kontrastowe ze w ogole nie warto sie tym interesowac, ale zdaje sobie sprawe ze masa tych opinii pochodzi od osob ktore szkla w reku nie mialy.
Postaram się Ci znaleźć moje sample. Na pełnej dziurze nie jest ostro, szkło jest ciężkie, ma preselekcyjna przysłona której niecierpie, nie jest wyciagane z plecaka super często, ale i tak je uwielbiam :)
- - - - kolejny post - - - - - -
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431&page=61&p=3556430&viewfull=1#post3556430
stanseba
30-09-2015, 15:55
Używałem chwilkę, nową wersje z bagnetem F. Potwierdzę, kontrast pod światło leci, na pełnej mydło i do tego tylko centralnie, bo boki już kręci bokeh, który jest jedyną zaletą/wadę tego obiektywu. Cena 2.5 tys to jakieś nieporozumienie. Zdecydowanie bardziej polecam Heliosa 44-m4.
PS Faktycznie, często chwalą go ludzie, którzy nie mieli tego szkła.
tak, to tez cenna uwaga ze ostrosc jest w srodku kadru. ja swoja sztuke sciagalem z rosji przez ebay i wyszlo taniej, helios 44-m4 nie jest moim zdaniem porownywalny, ale zastrezgam sobie ze to moje zdanie. ja mam 40-2 i polecam.
Interesowalem sie nim glownie ze wzgledu na bokeh. Na Ebay widzialem ze srednio po 300 $ mozna go miec z Moskwy czy Ukrainy. Placiles jakies cło?
Na Allegro jest kilka sztuk za circa 1200-1500 , mne interesuje M42 bo w razie jakbym zmienial system (do czego sie troche przymierzam) , szklo bedzie mi pasowac, potem mialbym problem z odsprzedaza pod konkretne mocowanie. Ciagle sie bije z mysla czy ten 1200 warto..
placilem clo i jakies *******y, dlatego nie wyszlo tak tanio jak myslalem ze moze wyjsc.
No wiec własnie sie zastanawialem czy za 300 $ nie dojdzie mi kolejne 150...
stanseba
30-09-2015, 17:58
No wiec własnie sie zastanawialem czy za 300 $ nie dojdzie mi kolejne 150...
Jak masz kogoś w Stanach, niech Ci kupi i wyśle prywatnie, nie doliczą Ci cła.
W stanach po 400+ są wiec niewiele taniej niz allegro.
stanseba
30-09-2015, 18:22
Wg mnie nie warto wydawać tyle kasy.
tu masz jeden pstryczek z d750 , jak chcesz rawy to pisz
ogólnie obrazek i bokech genialny , reszta taka łoooooo , flary i praca pod światło tragiczna , manualne ostrzenie i trafienie na pełnej dziurze tez dość ciężkie , obraz ostry i akceptowalny tylko w centrum kadru, wina budowy szkła która robi okrągły bokech ( dla niektórych może to nie jest wada ale przy sesjach portretowych to jest nieakceptowalne)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/rado_zpsmakhwnmk-1.jpg
źródło (http://s1033.photobucket.com/user/irfoto78/media/rado_zpsmakhwnmk.jpg.html)