Zobacz pełną wersję : Fotogrowanie wnętrza pokoju
Krzychumag
30-09-2015, 09:20
Witam serdecznie. Chciałbym prosić o porady co do fotografowania wnętrza domu. Muszę także napisać że czytałem różne porady ale za każdym razem uważam że za dobry sprzęt był w tych poradach używany. Mój sprzęt to: Nikon D3200, 18-105 VR f/3.5-5.6G ED VR oraz statyw. Co będę fotografował - stół z różnymi przedmiotami na nim się znajdujący. Odległość statywu z aparatem od stołu to około 2-2,5 metra. Dodam jeszcze że w pokoju mam tylko jedno okno.
Ale o co chodzi ??
O robienie wnętrza pokoju czy przedmiotów na stole?? Bo to 2 różne rzeczy. Określ dokładnie co chcesz robić i co chcesz uzyskać.
Do jednej lepszy szeroki obiektyw (<18mm), do do drugiej ważniejsze światło, a obiektyw już zależy od tego co i jak chcesz przedstawić.
Krzychumag
30-09-2015, 10:25
W pokoju mam zrobić fotografię stojącego stołu raz z przedmiotami znajdującymi się na stole. Pamiętaj że mam sprzęt Nikon D3200, 18-105 VR f/3.5-5.6G ED VR oraz statyw i nic więcej.
Masz szeroko kat, statyw i światło zastane. Ustawiasz odpowiednio długu czas i gotowe. Chyba ze musisz uzyskać jakiś efekt, ale tego nie wie nikt.
DarkMinder
30-09-2015, 11:11
Jak koledzy wyżej uważam, że masz wystarczający sprzęt do wykonania takich zdjęć. Możesz jeszcze pokombinować ze światłem: blenda z folii śniadaniowej lub duża kartka białego papieru
Możesz też robić przy świetle sztucznym (żarowym - nie polecam jarzeniowego, czyli m.in. tzw "energooszczędnego"). Wtedy najlepiej po zmierzchu, żeby światło dnia nie mieszało w kolorach.
A Twój sprzęt - dlaczego niby nie miałby być wystarczający do zrobienia zdjęcia stołu, krzesła czy nawet szafy? ;)
J.w. do zdjęcia stołu masz w pełni wystarczający sprzęt. Nic więcej powiedzieć Ci nie można, bo wróżka nikt nie jest i nie więc jak ten pokój wygląda, ani co chcesz uzyskać.
Krzychumag
30-09-2015, 21:22
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :smile:
Pokaż później jak Ci wyszło.
Krzychumag
30-09-2015, 22:03
Panie Pawle myślę że średnio to wyszło.
Średnio, czy nie, jak nie pokażesz to ci nikt nie będzie mógł pomoc zrobić to lepiej.
Krzychumag
30-09-2015, 23:05
Mogę panu pokazać prywatnie. Bardzo mi zależy aby nie były publiczne pokazywane z ważnego jednego powodu.
Przede wszystkim musisz aparat ustawić prostopadle. Druga sprawa najlepiej zrobić hdr. Potem w jakimś sensownym programie to poskładać. Tylko żeby nie było sztucznie. Możesz też składać zdjęcia i maskować wybrane fragmenty. Dla mnie profesjonalne zdjęcia wnętrz robi kolega Stig z forum. Gdyby tak chciał robić warsztaty chętnie bym na nie pojechał
Mogę panu pokazać prywatnie. Bardzo mi zależy aby nie były publiczne pokazywane z ważnego jednego powodu.
Mi pokazywać nie musisz, nie jestem specjalista, wiec mógłbym ci tylko powiedzieć jak ja bym to zrobił, niekoniecznie lepiej.
Może następnym razem będziesz mógł wrzucić, a teraz to chyba można zamknąć wątek.
PS: nie wiem ile masz lat, ale tu na forum nie musisz pisać na Pan, niezależnie od wieku. :)
Krzychumag
01-10-2015, 08:59
Jedno z przykładowych zdjęć. Dostępne pod linkiem http://pics.tinypic.pl/i/00708/ih0xk72aemc0.jpg
Przede wszystkim wymieszałeś źródła światła o różnych kolorach. Zdaje się, że oświetliłeś pokój z żyrandola i użyłeś wbudowaną lampę błyskową. Uzyskałeś biały pierwszy plan, żółte tło i dziwny cień pod blatem.
Jeśli było za ciemno pod stołem z powodu górnego światła, być może lepiej byłoby doświetlić cień lampką ze zwykłą żarówką albo blendą/lustrem.
Edit: Poza tym mi rzuca się w oczy, że kadr jest przechylony.
Krzychumag
01-10-2015, 10:00
Dziękuję o opinie o zdjęciu. To prawda co napisałeś o oświetleniu. Co do światła pod stołem to o tym nie pomyślałem. Co do kadru to tutaj jest największy problem. Wiem że aparat z statywem powinien stać prostopadle co do zdjęcia, ale jeżeli tak zrobię to nie obejmę całego zdjęcia z powodu mało miejsca w pokoju.
Rozumiem, że dosunąłeś aparat pod samą ścianę? Ale miałeś jeszcze 3mm zapasu ogniskowej (użyłeś 21mm). ;)
Krzychumag
01-10-2015, 10:21
Co do aparatu to nie mogłem dosunąć aparatu do ściany bo stoi ciężka szafa. mogłem użyć 18 mm tylko czy coś by to dało. Pewnie z cieniem pod stołem już nic nie zrobię ale z kadrem przechylonym można powalczyć.
Skrócenie ogniskowej na pewno "coś" da. Czy wystarczająco - to musisz sam ocenić.
Ostatecznie możesz otworzyć szafę i aparat wstawić do środka. W ten sposób zyskasz dodatkowe kilkadziesiąt cm. ;)
Mieszania różnych kolorów oświetlenia nie polecam. Jeśli musisz użyć lampę, możesz spróbować umieścić przed nią jakieś pomarańczowe lub żółte szkiełko, żeby ocieplić kolor błysku. Albo błyskać w świetle dziennym, bardziej podobnym do błyskowego niż żarowe.
Co do światła, nie pisałeś o lampie. :) miałeś statyw, wiec mogłeś ustawić dłuższe czasy i niskie ISO. Wtedy miałbyś naturalne oświetlenie, "jak w realu" jeśli taki był twój zamiar. A balans bieli dopasowałbys w programie bez większych problemów.
Krzychumag
01-10-2015, 12:13
Skrócenie ogniskowej na pewno "coś" da. Czy wystarczająco - to musisz sam ocenić.
Ostatecznie możesz otworzyć szafę i aparat wstawić do środka. W ten sposób zyskasz dodatkowe kilkadziesiąt cm. ;)
Mieszania różnych kolorów oświetlenia nie polecam. Jeśli musisz użyć lampę, możesz spróbować umieścić przed nią jakieś pomarańczowe lub żółte szkiełko, żeby ocieplić kolor błysku. Albo błyskać w świetle dziennym, bardziej podobnym do błyskowego niż żarowe.
Tutaj muszę przeprosić użytkownika ponieważ nie napisałem że zmieniłem tło w zdjęciu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Kolejne zdjęcie, bezpośrednio z aparatu, bez żadnej obróbki http://images.tinypic.pl/i/00708/u3gux3iegkf8.jpg
Wydaje się, że jest lepiej. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.
Tylko niestety obiektyw rzuca nadal cień w okolicach kółek fotela. W dodatku ten cień zwiększył się po skróceniu ogniskowej. Może pomogłoby, gdybyś pochylił aparat do przodu (jeśli koniecznie musisz użyć lampę).
Pisząc o mieszaniu różnych świateł nie miałem na myśli żółtej ściany, tylko to, że na fotelu i kanapie widać, że z góry świeci coś bardziej pomarańczowego niż z przodu. Nie musi to być wadą. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać.
Krzychumag
01-10-2015, 13:41
To ma być proste zdjęcie. Tak się zastanawiam czy nic innego z tymi cieniami przy kółkach nie idzie zrobić.
To ma być proste zdjęcie. Tak się zastanawiam czy nic innego z tymi cieniami przy kółkach nie idzie zrobić.
Skoro ma być proste, to wywal ten dywan i kanapę. Pewnie zaraz się zasłonisz brakiem miejsca, ale... no nie wiem, jak to zrobisz, drzwi na zewnątrz masz, więc ją wynieś na korytarz. :D
Dobrze Ci ludzie sugerują - nie mieszaj źródeł światła! Ja bym na Twoim miejscu została przy naturalnym, masz statyw, więc możesz zejść z czułością i dłużej ponaświetlać. Wtedy też rozwiąże Ci się problem cienia pod kółkami - fakt, że pewnie będzie nadal, ale na pewno ze względu na brak kontrastu wynikającego z pomieszania warunków zastanych i światła z lampy będzie mniej walący po oczach.
Próbowałeś bez lampy? Cyknąć rawa, a potem wczytać do Capture NX-D i podciągnąć cienie albo po prostu zwiększyć D-ligthing.
Krzychumag
01-10-2015, 14:07
Próbowałeś bez lampy? Cyknąć rawa, a potem wczytać do Capture NX-D i podciągnąć cienie albo po prostu zwiększyć D-ligthing.
Tak, za ciemno w pokoju. Wszystkie fotografie robię w rawach.
Jeżeli mają to być proste zdjęcia dokumentacyjne, to możesz jeszcze spróbować wyłączyć światło elektryczne, lampę w sufit (lekko w tył) i uzyskasz rozproszone jednorodne kolorystycznie swiatło wypelniajace pokój.
Wszystko zależy wtedy od wysokości pokoju, jego wielkości i możliwości obrotu lampy. Jeżeli lampa ma dostateczną moc, to w celu lepszego rozproszenia można jeszcze dodać jakiś dyfuzor. Do zrobienia w miarę poprawnych zdjęć dokumentacyjnych w pomieszczeniu to chyba najprostsza metoda.
PS Oczywiście moja propozycja dotyczy sytuacji kiedy przez okno wpada przynajmniej trochę światła, żeby po pokoju można się swobodnie poruszać.
Jeżeli mają to być proste zdjęcia dokumentacyjne, to możesz jeszcze spróbować wyłączyć światło elektryczne, lampę w sufit (lekko w tył) i uzyskasz rozproszone jednorodne kolorystycznie swiatło wypelniajace pokój.
Tylko ostrożnie, bo wbudowana lampa może ulec uszkodzeniu podczas takiego jej ustawiania. ;)
Krzychumag
01-10-2015, 16:56
Do zdjęć robienia niestety powrócę za kilka dni, bo komuś obiecałem pożyczyć statyw. Mam pokój o wymiarach - szerokość 4,40 m, długość 4,80 m oraz jedno okno po prawej stronie. Myślę że z lampą nic nie będę kombinował jak może ulec uszkodzeniu.
Wszystko zależy wtedy od wysokości pokoju, jego wielkości i możliwości obrotu lampy. Jeżeli lampa ma dostateczną moc, to w celu lepszego rozproszenia można jeszcze dodać jakiś dyfuzor. Do zrobienia w miarę poprawnych zdjęć dokumentacyjnych w pomieszczeniu to chyba najprostsza metoda.
PS Oczywiście moja propozycja dotyczy sytuacji kiedy przez okno wpada przynajmniej trochę światła, żeby po pokoju można się swobodnie poruszać.
Mam tylko lampę w aparacie i nic więcej.
Powiem tak: jaja sobie kolega robi. :) lampy wbudowanej nie wykręcisz. Gdybys miał dodatkowa to one często maja ruchome palniki, ale tez nie zawsze. Poza tym zapomnij o lampie i próbuj ze statywu z małym ISO i dłuższym czasem.
Krzychumag
01-10-2015, 19:31
Spróbuję zrobić fotografie bez lampy z statywem, z małym ISO i z dłuższym czasem tak jak proponują tutaj inne osoby. Prośba i pytanie do sl011. Proszę napisać czy używasz program Capture NX-D i jak się z tym programem pracuję i czy jest po polsku.
Krzychumag
01-10-2015, 20:28
Trochę poczytałem o tym programie i już wiem co w trawie piszczy.
Powiem tak: jaja sobie kolega robi. :) lampy wbudowanej nie wykręcisz. Gdybys miał dodatkowa to one często maja ruchome palniki, ale tez nie zawsze. Poza tym zapomnij o lampie i próbuj ze statywu z małym ISO i dłuższym czasem.
Przepraszam,nie chciałem robić żadnych jaj. Umknęło mi tylko, że kolega próbuje ten problem pokonać przy pomocy wbudowanej lampy. Powiem brutalnie: przy takim zasobie sprzętowym i stosunkowo małym doświadczeniu fotografującego, szansa na zrobienie dobrego zdjęcia jest mała. Można iść z tanią rozbudową "zasobu sprzętowego" w dwóch kierunkach. Żeby nie mieszać kolorów świateł do doświetlenia użyć jakichś prostych lamp przenośnych (nawet takich na biurko). Inne wyjście kupić za 200-300zł lampę błyskową bez automatyki ale z ruchomym reflektorem ( może być jakaś chińszczyzna albo używka bez iTTL np. SB28, Metz itp.). Taka lampa przyda się zresztą w wielu innych sytuacjach, szczególnie we wnętrzach.
Ned Stark
02-10-2015, 10:27
A nie da rady tego stołu ustawić pod oknem? Wtedy można wykorzystać fajne boczne światło i będzie klimatycznie.
Nie używaj lampy - leć tylko na zastanym, bo z lampą, a szczególnie wbudowaną będziesz miał problem z cieniami (i to nie tylko od obiektywu). f/8, ISO100, czas w zależności od okoliczności, ale pewnie kilka sekund, jeśli światła nie jest za dużo, WB ustawisz podczas obróbki i będzie cacy.
Właśnie jestem na etapie obrabiania fotek z jednego z ostatnich zleceń i uwierz, albo nie, ale parametry poniższego zdjęcia, to ISO 100, f/9 i 6 sekund(!) ekspozycji - a światła, jak widać nie brakowało aż tak bardzo.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/sztch1-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/sztch1.jpg)
Krzychumag
02-10-2015, 11:00
A nie da rady tego stołu ustawić pod oknem? Wtedy można wykorzystać fajne boczne światło i będzie klimatycznie.
Serdecznie dziękuję za pomysł. Da się tylko to nie ładnie będzie wyglądać.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie używaj lampy - leć tylko na zastanym, bo z lampą, a szczególnie wbudowaną będziesz miał problem z cieniami (i to nie tylko od obiektywu). f/8, ISO100, czas w zależności od okoliczności, ale pewnie kilka sekund, jeśli światła nie jest za dużo, WB ustawisz podczas obróbki i będzie cacy.
Właśnie jestem na etapie obrabiania fotek z jednego z ostatnich zleceń i uwierz, albo nie, ale parametry poniższego zdjęcia, to ISO 100, f/9 i 6 sekund(!) ekspozycji - a światła, jak widać nie brakowało aż tak bardzo.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/sztch1-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/sztch1.jpg)
Proszę zauważ kilka ważnych rzeczy co do zdjęcia. U Ciebie jest to duży pokój a u Mnie jest mały pokój - wymiar pokoju - szerokość 4,40 m, długość 4,80 m - jest to ważna i istotna rzecz. Inna sprawą jest to na jaki sprzęcie fotografowałeś ten pokój, o sprzęcie nic nie pisałeś. A ja mam bardzo skromy sprzęt.
Sprzęt tu nie ma nic do rzeczy - uwierz mi ;) (no dobra - potrzebny jest solidny statyw i dowolna lustrzanka). A ten pokój z mojego zdjęcia ma wymiary niemal identyczne, do Twojego, tyle, że ja fotografowałem obiektywem szerokokątnym, co w Twoim przypadku też nie ma znaczenia, bo potrzebujesz "ogarnąć" tylko jego część, więc 18mm na DX spokojnie wystarczy (moje zdjęcie, to 18mm na FX tak dla wyjaśnienia)