PDA

Zobacz pełną wersję : Fotogrowanie wnętrza pokoju

Krzychumag
30-09-2015, 09:20
Witam serdecznie. Chciałbym prosić o porady co do fotografowania wnętrza domu. Muszę także napisać że czytałem różne porady ale za każdym razem uważam że za dobry sprzęt był w tych poradach używany. Mój sprzęt to: Nikon D3200, 18-105 VR f/3.5-5.6G ED VR oraz statyw. Co będę fotografował - stół z różnymi przedmiotami na nim się znajdujący. Odległość statywu z aparatem od stołu to około 2-2,5 metra. Dodam jeszcze że w pokoju mam tylko jedno okno.

GonzoG
30-09-2015, 10:02
Ale o co chodzi ??
O robienie wnętrza pokoju czy przedmiotów na stole?? Bo to 2 różne rzeczy. Określ dokładnie co chcesz robić i co chcesz uzyskać.

Do jednej lepszy szeroki obiektyw (<18mm), do do drugiej ważniejsze światło, a obiektyw już zależy od tego co i jak chcesz przedstawić.

Krzychumag
30-09-2015, 10:25
W pokoju mam zrobić fotografię stojącego stołu raz z przedmiotami znajdującymi się na stole. Pamiętaj że mam sprzęt Nikon D3200, 18-105 VR f/3.5-5.6G ED VR oraz statyw i nic więcej.

pawl_s
30-09-2015, 10:36
Masz szeroko kat, statyw i światło zastane. Ustawiasz odpowiednio długu czas i gotowe. Chyba ze musisz uzyskać jakiś efekt, ale tego nie wie nikt.

DarkMinder
30-09-2015, 11:11
Jak koledzy wyżej uważam, że masz wystarczający sprzęt do wykonania takich zdjęć. Możesz jeszcze pokombinować ze światłem: blenda z folii śniadaniowej lub duża kartka białego papieru

sl011
30-09-2015, 11:22
Możesz też robić przy świetle sztucznym (żarowym - nie polecam jarzeniowego, czyli m.in. tzw "energooszczędnego"). Wtedy najlepiej po zmierzchu, żeby światło dnia nie mieszało w kolorach.

A Twój sprzęt - dlaczego niby nie miałby być wystarczający do zrobienia zdjęcia stołu, krzesła czy nawet szafy? ;)

GonzoG
30-09-2015, 11:49
J.w. do zdjęcia stołu masz w pełni wystarczający sprzęt. Nic więcej powiedzieć Ci nie można, bo wróżka nikt nie jest i nie więc jak ten pokój wygląda, ani co chcesz uzyskać.

Krzychumag
30-09-2015, 21:22
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :smile:

pawl_s
30-09-2015, 21:28
Pokaż później jak Ci wyszło.

Krzychumag
30-09-2015, 22:03
Panie Pawle myślę że średnio to wyszło.

pawl_s
30-09-2015, 22:39
Średnio, czy nie, jak nie pokażesz to ci nikt nie będzie mógł pomoc zrobić to lepiej.

Krzychumag
30-09-2015, 23:05
Mogę panu pokazać prywatnie. Bardzo mi zależy aby nie były publiczne pokazywane z ważnego jednego powodu.

manfred
01-10-2015, 05:58
Przede wszystkim musisz aparat ustawić prostopadle. Druga sprawa najlepiej zrobić hdr. Potem w jakimś sensownym programie to poskładać. Tylko żeby nie było sztucznie. Możesz też składać zdjęcia i maskować wybrane fragmenty. Dla mnie profesjonalne zdjęcia wnętrz robi kolega Stig z forum. Gdyby tak chciał robić warsztaty chętnie bym na nie pojechał

pawl_s
01-10-2015, 07:16
Mogę panu pokazać prywatnie. Bardzo mi zależy aby nie były publiczne pokazywane z ważnego jednego powodu.

Mi pokazywać nie musisz, nie jestem specjalista, wiec mógłbym ci tylko powiedzieć jak ja bym to zrobił, niekoniecznie lepiej.

Może następnym razem będziesz mógł wrzucić, a teraz to chyba można zamknąć wątek.

PS: nie wiem ile masz lat, ale tu na forum nie musisz pisać na Pan, niezależnie od wieku. :)

Krzychumag
01-10-2015, 08:59
Jedno z przykładowych zdjęć. Dostępne pod linkiem http://pics.tinypic.pl/i/00708/ih0xk72aemc0.jpg

sl011
01-10-2015, 09:29
Przede wszystkim wymieszałeś źródła światła o różnych kolorach. Zdaje się, że oświetliłeś pokój z żyrandola i użyłeś wbudowaną lampę błyskową. Uzyskałeś biały pierwszy plan, żółte tło i dziwny cień pod blatem.
Jeśli było za ciemno pod stołem z powodu górnego światła, być może lepiej byłoby doświetlić cień lampką ze zwykłą żarówką albo blendą/lustrem.

Edit: Poza tym mi rzuca się w oczy, że kadr jest przechylony.

Krzychumag
01-10-2015, 10:00
Dziękuję o opinie o zdjęciu. To prawda co napisałeś o oświetleniu. Co do światła pod stołem to o tym nie pomyślałem. Co do kadru to tutaj jest największy problem. Wiem że aparat z statywem powinien stać prostopadle co do zdjęcia, ale jeżeli tak zrobię to nie obejmę całego zdjęcia z powodu mało miejsca w pokoju.

sl011
01-10-2015, 10:10
Rozumiem, że dosunąłeś aparat pod samą ścianę? Ale miałeś jeszcze 3mm zapasu ogniskowej (użyłeś 21mm). ;)

Krzychumag
01-10-2015, 10:21
Co do aparatu to nie mogłem dosunąć aparatu do ściany bo stoi ciężka szafa. mogłem użyć 18 mm tylko czy coś by to dało. Pewnie z cieniem pod stołem już nic nie zrobię ale z kadrem przechylonym można powalczyć.

sl011
01-10-2015, 10:45
Skrócenie ogniskowej na pewno "coś" da. Czy wystarczająco - to musisz sam ocenić.
Ostatecznie możesz otworzyć szafę i aparat wstawić do środka. W ten sposób zyskasz dodatkowe kilkadziesiąt cm. ;)

Mieszania różnych kolorów oświetlenia nie polecam. Jeśli musisz użyć lampę, możesz spróbować umieścić przed nią jakieś pomarańczowe lub żółte szkiełko, żeby ocieplić kolor błysku. Albo błyskać w świetle dziennym, bardziej podobnym do błyskowego niż żarowe.

pawl_s
01-10-2015, 11:12
Co do światła, nie pisałeś o lampie. :) miałeś statyw, wiec mogłeś ustawić dłuższe czasy i niskie ISO. Wtedy miałbyś naturalne oświetlenie, "jak w realu" jeśli taki był twój zamiar. A balans bieli dopasowałbys w programie bez większych problemów.

Krzychumag
01-10-2015, 12:13
Skrócenie ogniskowej na pewno "coś" da. Czy wystarczająco - to musisz sam ocenić.
Ostatecznie możesz otworzyć szafę i aparat wstawić do środka. W ten sposób zyskasz dodatkowe kilkadziesiąt cm. ;)

Mieszania różnych kolorów oświetlenia nie polecam. Jeśli musisz użyć lampę, możesz spróbować umieścić przed nią jakieś pomarańczowe lub żółte szkiełko, żeby ocieplić kolor błysku. Albo błyskać w świetle dziennym, bardziej podobnym do błyskowego niż żarowe.

Tutaj muszę przeprosić użytkownika ponieważ nie napisałem że zmieniłem tło w zdjęciu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Kolejne zdjęcie, bezpośrednio z aparatu, bez żadnej obróbki http://images.tinypic.pl/i/00708/u3gux3iegkf8.jpg

sl011
01-10-2015, 13:17
Wydaje się, że jest lepiej. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć.
Tylko niestety obiektyw rzuca nadal cień w okolicach kółek fotela. W dodatku ten cień zwiększył się po skróceniu ogniskowej. Może pomogłoby, gdybyś pochylił aparat do przodu (jeśli koniecznie musisz użyć lampę).

Pisząc o mieszaniu różnych świateł nie miałem na myśli żółtej ściany, tylko to, że na fotelu i kanapie widać, że z góry świeci coś bardziej pomarańczowego niż z przodu. Nie musi to być wadą. Wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać.

Krzychumag
01-10-2015, 13:41
To ma być proste zdjęcie. Tak się zastanawiam czy nic innego z tymi cieniami przy kółkach nie idzie zrobić.

rybuuu
01-10-2015, 13:48
To ma być proste zdjęcie. Tak się zastanawiam czy nic innego z tymi cieniami przy kółkach nie idzie zrobić.

Skoro ma być proste, to wywal ten dywan i kanapę. Pewnie zaraz się zasłonisz brakiem miejsca, ale... no nie wiem, jak to zrobisz, drzwi na zewnątrz masz, więc ją wynieś na korytarz. :D
Dobrze Ci ludzie sugerują - nie mieszaj źródeł światła! Ja bym na Twoim miejscu została przy naturalnym, masz statyw, więc możesz zejść z czułością i dłużej ponaświetlać. Wtedy też rozwiąże Ci się problem cienia pod kółkami - fakt, że pewnie będzie nadal, ale na pewno ze względu na brak kontrastu wynikającego z pomieszania warunków zastanych i światła z lampy będzie mniej walący po oczach.

sl011
01-10-2015, 13:56
Próbowałeś bez lampy? Cyknąć rawa, a potem wczytać do Capture NX-D i podciągnąć cienie albo po prostu zwiększyć D-ligthing.

Krzychumag
01-10-2015, 14:07
Próbowałeś bez lampy? Cyknąć rawa, a potem wczytać do Capture NX-D i podciągnąć cienie albo po prostu zwiększyć D-ligthing.

Tak, za ciemno w pokoju. Wszystkie fotografie robię w rawach.

mmluty
01-10-2015, 14:24
Jeżeli mają to być proste zdjęcia dokumentacyjne, to możesz jeszcze spróbować wyłączyć światło elektryczne, lampę w sufit (lekko w tył) i uzyskasz rozproszone jednorodne kolorystycznie swiatło wypelniajace pokój.
Wszystko zależy wtedy od wysokości pokoju, jego wielkości i możliwości obrotu lampy. Jeżeli lampa ma dostateczną moc, to w celu lepszego rozproszenia można jeszcze dodać jakiś dyfuzor. Do zrobienia w miarę poprawnych zdjęć dokumentacyjnych w pomieszczeniu to chyba najprostsza metoda.

PS Oczywiście moja propozycja dotyczy sytuacji kiedy przez okno wpada przynajmniej trochę światła, żeby po pokoju można się swobodnie poruszać.

sl011
01-10-2015, 14:38
Jeżeli mają to być proste zdjęcia dokumentacyjne, to możesz jeszcze spróbować wyłączyć światło elektryczne, lampę w sufit (lekko w tył) i uzyskasz rozproszone jednorodne kolorystycznie swiatło wypelniajace pokój.
Tylko ostrożnie, bo wbudowana lampa może ulec uszkodzeniu podczas takiego jej ustawiania. ;)

Krzychumag
01-10-2015, 16:56
Do zdjęć robienia niestety powrócę za kilka dni, bo komuś obiecałem pożyczyć statyw. Mam pokój o wymiarach - szerokość 4,40 m, długość 4,80 m oraz jedno okno po prawej stronie. Myślę że z lampą nic nie będę kombinował jak może ulec uszkodzeniu.

Wszystko zależy wtedy od wysokości pokoju, jego wielkości i możliwości obrotu lampy. Jeżeli lampa ma dostateczną moc, to w celu lepszego rozproszenia można jeszcze dodać jakiś dyfuzor. Do zrobienia w miarę poprawnych zdjęć dokumentacyjnych w pomieszczeniu to chyba najprostsza metoda.

PS Oczywiście moja propozycja dotyczy sytuacji kiedy przez okno wpada przynajmniej trochę światła, żeby po pokoju można się swobodnie poruszać.

Mam tylko lampę w aparacie i nic więcej.

pawl_s
01-10-2015, 17:08
Powiem tak: jaja sobie kolega robi. :) lampy wbudowanej nie wykręcisz. Gdybys miał dodatkowa to one często maja ruchome palniki, ale tez nie zawsze. Poza tym zapomnij o lampie i próbuj ze statywu z małym ISO i dłuższym czasem.

Krzychumag
01-10-2015, 19:31
Spróbuję zrobić fotografie bez lampy z statywem, z małym ISO i z dłuższym czasem tak jak proponują tutaj inne osoby. Prośba i pytanie do sl011. Proszę napisać czy używasz program Capture NX-D i jak się z tym programem pracuję i czy jest po polsku.

Krzychumag
01-10-2015, 20:28
Trochę poczytałem o tym programie i już wiem co w trawie piszczy.

mmluty
02-10-2015, 09:52
Powiem tak: jaja sobie kolega robi. :) lampy wbudowanej nie wykręcisz. Gdybys miał dodatkowa to one często maja ruchome palniki, ale tez nie zawsze. Poza tym zapomnij o lampie i próbuj ze statywu z małym ISO i dłuższym czasem.
Przepraszam,nie chciałem robić żadnych jaj. Umknęło mi tylko, że kolega próbuje ten problem pokonać przy pomocy wbudowanej lampy. Powiem brutalnie: przy takim zasobie sprzętowym i stosunkowo małym doświadczeniu fotografującego, szansa na zrobienie dobrego zdjęcia jest mała. Można iść z tanią rozbudową "zasobu sprzętowego" w dwóch kierunkach. Żeby nie mieszać kolorów świateł do doświetlenia użyć jakichś prostych lamp przenośnych (nawet takich na biurko). Inne wyjście kupić za 200-300zł lampę błyskową bez automatyki ale z ruchomym reflektorem ( może być jakaś chińszczyzna albo używka bez iTTL np. SB28, Metz itp.). Taka lampa przyda się zresztą w wielu innych sytuacjach, szczególnie we wnętrzach.

Ned Stark
02-10-2015, 10:27
A nie da rady tego stołu ustawić pod oknem? Wtedy można wykorzystać fajne boczne światło i będzie klimatycznie.

SerU
02-10-2015, 10:37
Nie używaj lampy - leć tylko na zastanym, bo z lampą, a szczególnie wbudowaną będziesz miał problem z cieniami (i to nie tylko od obiektywu). f/8, ISO100, czas w zależności od okoliczności, ale pewnie kilka sekund, jeśli światła nie jest za dużo, WB ustawisz podczas obróbki i będzie cacy.
Właśnie jestem na etapie obrabiania fotek z jednego z ostatnich zleceń i uwierz, albo nie, ale parametry poniższego zdjęcia, to ISO 100, f/9 i 6 sekund(!) ekspozycji - a światła, jak widać nie brakowało aż tak bardzo.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/sztch1-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/sztch1.jpg)

Krzychumag
02-10-2015, 11:00
A nie da rady tego stołu ustawić pod oknem? Wtedy można wykorzystać fajne boczne światło i będzie klimatycznie.

Serdecznie dziękuję za pomysł. Da się tylko to nie ładnie będzie wyglądać.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie używaj lampy - leć tylko na zastanym, bo z lampą, a szczególnie wbudowaną będziesz miał problem z cieniami (i to nie tylko od obiektywu). f/8, ISO100, czas w zależności od okoliczności, ale pewnie kilka sekund, jeśli światła nie jest za dużo, WB ustawisz podczas obróbki i będzie cacy.
Właśnie jestem na etapie obrabiania fotek z jednego z ostatnich zleceń i uwierz, albo nie, ale parametry poniższego zdjęcia, to ISO 100, f/9 i 6 sekund(!) ekspozycji - a światła, jak widać nie brakowało aż tak bardzo.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/sztch1-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/sztch1.jpg)

Proszę zauważ kilka ważnych rzeczy co do zdjęcia. U Ciebie jest to duży pokój a u Mnie jest mały pokój - wymiar pokoju - szerokość 4,40 m, długość 4,80 m - jest to ważna i istotna rzecz. Inna sprawą jest to na jaki sprzęcie fotografowałeś ten pokój, o sprzęcie nic nie pisałeś. A ja mam bardzo skromy sprzęt.

SerU
02-10-2015, 11:09
Sprzęt tu nie ma nic do rzeczy - uwierz mi ;) (no dobra - potrzebny jest solidny statyw i dowolna lustrzanka). A ten pokój z mojego zdjęcia ma wymiary niemal identyczne, do Twojego, tyle, że ja fotografowałem obiektywem szerokokątnym, co w Twoim przypadku też nie ma znaczenia, bo potrzebujesz "ogarnąć" tylko jego część, więc 18mm na DX spokojnie wystarczy (moje zdjęcie, to 18mm na FX tak dla wyjaśnienia)