PDA

Zobacz pełną wersję : Świeżak - przesiadka na Nikona

dużamrówka
29-09-2015, 18:09
Witajcie :)

Widzę, że to forum konkretne, więc przechodzę do konkretów. Miejcie proszę na uwadze, że każdy kiedyś zaczynał, więc proszę mnie nie zjeść zaraz na początku :P

Przesiadam się na Nikona z Sony, które uległo wypadkowi - korzystam więc z okazji do zmiany sprzętu.
Póki co zdecydowana jestem na d5200. Dlatego chciałabym uzyskać potwierdzenie, że to dobry wybór, ewentualnie może wybijecie mi ten pomysł z głowy?
Nie jestem profesjonalistką chociaż aparatu używam więcej niż przeciętny człowiek. Potrzebuję aparatu do codziennych zdjęć, wyjazdowych i spacerowych - wiadomo, jak każdy. Ale potrzebuję też do robienia zdjęć produktowych do sklepu internetowego, a także z racji mojej profesji do portretów i zbliżeń (jestem między innymi wizażystką).
W temacie Nikonów dopiero raczkuję i wszystko póki co brzmi dla mnie obco, chodzi mi tutaj o nazewnictwo np. z zakresu obiektywów.
Zastanawiam się czy kupować body z obiektywem kitowym 18-55VR (czy jest on na tyle uniwersalny, że nada się na wakacje/spacery/codzienność?), czy samo body i dokupić obiektyw?
Docelowo i tak będę kupowała coś do portretów, zastanawiam się nad 35mm lub 50mm, właśnie 50tki Minolty używałam wcześniej i polubiłyśmy się. Tutaj zaczynają się schody, bo widzę różne oznaczenia przy tych obiektywach, i nie wiem o co chodzi? Z tego co doczytałam, interesuje mnie bagnet F, ale co do reszty czuję się jak dziecko we mgle... DX, D, G?
Mam jeszcze pytanie o kartę pamięci, jaka pojemność wystarczy? Wiem, że pewnie im więcej tym lepiej (czy nie?), w Sony miałam 4GB, tutaj skłaniam się ku 16GB, to spoko? Czy niezbyt?
I ostatnie pytanie, coś mi się obiło, że akumulator niezbyt dobrze trzyma :( Prawda to? Jeśli tak to będzie zawód w porównaniu do Sony, które trzymało bardzo długo np. podczas wakacji z bardzo intensywnym fotografowaniem 2 dni bez ładowania. Pytam, bo nie wiem czy kupować od razu drugą baterię? I czy jeszcze jakieś akcesoria dobrze mieć już na start?

Wiem, że sporo pytań, ale mam nadzieję, że ktoś przebrnie przez nie i mi pomoże :)
Będę bardzo wdzięczna!

merkator
29-09-2015, 19:20
Witajcie :)

Widzę, że to forum konkretne, więc przechodzę do konkretów. Miejcie proszę na uwadze, że każdy kiedyś zaczynał, więc proszę mnie nie zjeść zaraz na początku :P

Witaj ! nie zjemy, chociaż są tu tacy co gustują w alternatywnym menu ;)

Przesiadam się na Nikona z Sony, które uległo wypadkowi - korzystam więc z okazji do zmiany sprzętu.
Póki co zdecydowana jestem na d5200. Dlatego chciałabym uzyskać potwierdzenie, że to dobry wybór, ewentualnie może wybijecie mi ten pomysł z głowy?

Dobry wybór, nie ma powodów wybijać tego pomysłu z głowy !

Nie jestem profesjonalistką chociaż aparatu używam więcej niż przeciętny człowiek. Potrzebuję aparatu do codziennych zdjęć, wyjazdowych i spacerowych - wiadomo, jak każdy. Ale potrzebuję też do robienia zdjęć produktowych do sklepu internetowego, a także z racji mojej profesji do portretów i zbliżeń (jestem między innymi wizażystką).

Tak więc doszliśmy do kwestii tzw. szklarni. Potrzebne Ci będą 2-3 obiektywy portretowe np: nikkor 36/1.8 G, oraz 50/1.8 G oraz prawdopodobnie jeden makro - jeśli fotografowanie produktów do sklepu nie będzie możliwe za pomocą kitowego obiektywu lub portretówek - małe przedmioty z bliska.

W temacie Nikonów dopiero raczkuję i wszystko póki co brzmi dla mnie obco, chodzi mi tutaj o nazewnictwo np. z zakresu obiektywów.
Zastanawiam się czy kupować body z obiektywem kitowym 18-55VR (czy jest on na tyle uniwersalny, że nada się na wakacje/spacery/codzienność?), czy samo body i dokupić obiektyw?

nikkor 18-55 jest dość uniwersalnym szkłem, wystarczy.

Docelowo i tak będę kupowała coś do portretów, zastanawiam się nad 35mm lub 50mm, właśnie 50tki Minolty używałam wcześniej i polubiłyśmy się. Tutaj zaczynają się schody, bo widzę różne oznaczenia przy tych obiektywach, i nie wiem o co chodzi? Z tego co doczytałam, interesuje mnie bagnet F, ale co do reszty czuję się jak dziecko we mgle... DX, D, G?

Rozkodujmy oznaczenia:
DX - u nikona oznacznie szkieł cropowych, czyli do matryc aps-c.
D - oznaczenie obiektywów z dawnych lat (ale do dziś szanowanych), zazwyczaj początek nazwy zawierał litery AF. Takie szkła wymagają napędu AF z korpusu, D5200 tego nie ma.
G - szkła serii nowszych od D, silnik AF w obiektywie i nazwa zaczyna się od AF-S, pasują do D5200

Mam jeszcze pytanie o kartę pamięci, jaka pojemność wystarczy? Wiem, że pewnie im więcej tym lepiej (czy nie?), w Sony miałam 4GB, tutaj skłaniam się ku 16GB, to spoko? Czy niezbyt?
I ostatnie pytanie, coś mi się obiło, że akumulator niezbyt dobrze trzyma :( Prawda to? Jeśli tak to będzie zawód w porównaniu do Sony, które trzymało bardzo długo np. podczas wakacji z bardzo intensywnym fotografowaniem 2 dni bez ładowania. Pytam, bo nie wiem czy kupować od razu drugą baterię? I czy jeszcze jakieś akcesoria dobrze mieć już na start?

Zakładam, że nie będziesz korzystać z zapisu JPG tylko RAW, więc im większa karta tym lepiej, 16-32 GB w zupełności wystarczy. A w torbie druga zapasowa karta.
Bateria ? Są tacy którym starczy jedna inni potrzebują kilka na dzień, to zależy od intensywności i sposobu użytkowania aparatu. Ale dobrze jest mieć choć jedną na zapas. ;) Najlepiej oryginał, ale są różne zdania na ten temat.

Wiem, że sporo pytań, ale mam nadzieję, że ktoś przebrnie przez nie i mi pomoże :)
Będę bardzo wdzięczna!
Skoro portret a zwłaszcza produkt to musisz pomyśleć o oświetleniu by zrobić sobie małe studio. Ale to osobny temat.

dużamrówka
29-09-2015, 19:35
Witaj ! nie zjemy, chociaż są tu tacy co gustują w alternatywnym menu ;)

Dobry wybór, nie ma powodów wybijać tego pomysłu z głowy !

Uff ;)
No to super, liczyłam na to, że dobrze wybrałam!

Tak więc doszliśmy do kwestii tzw. szklarni. Potrzebne Ci będą 2-3 obiektywy portretowe np: nikkor 36/1.8 G, oraz 50/1.8 G oraz prawdopodobnie jeden makro - jeśli fotografowanie produktów do sklepu nie będzie możliwe za pomocą kitowego obiektywu lub portretówek - małe przedmioty z bliska.

nikkor 18-55 jest dość uniwersalnym szkłem, wystarczy.

Czyli z kitowym, a reszta za chwilę. Nie mam jakiegoś wielkiego budżetu, więc będę dokupować po kolei. Zastanawiam się co pierwsze 50 czy 35?
Co do produktów, to nie, to nie są jakieś mikroskopijne rzeczy zazwyczaj. Fajki wodne, yerba mate itd ;) Do tej pory robiłam obojętnie czym, 50mm też dawało radę, więc mam nadzieję, że przy Nikonie też tak będzie.

Rozkodujmy oznaczenia:
DX - u nikona oznacznie szkieł cropowych, czyli do matryc aps-c.
D - oznaczenie obiektywów z dawnych lat (ale do dziś szanowanych), zazwyczaj początek nazwy zawierał litery AF. Takie szkła wymagają napędu AF z korpusu, D5200 tego nie ma.
G - szkła serii nowszych od D, silnik AF w obiektywie i nazwa zaczyna się od AF-S, pasują do D5200

I za to Ci wielkie dzięki! Czyli nie ma szans przypasować jakiegoś starego obiektywu nawet za pomocą przejściówki? Mam kilka starych aparatów i myślałam, że może będzie okazja się pobawić.

Zakładam, że nie będziesz korzystać z zapisu JPG tylko RAW, więc im większa karta tym lepiej, 16-32 GB w zupełności wystarczy. A w torbie druga zapasowa karta.
Bateria ? Są tacy którym starczy jedna inni potrzebują kilka na dzień, to zależy od intensywności i sposobu użytkowania aparatu. Ale dobrze jest mieć choć jedną na zapas. ;) Najlepiej oryginał, ale są różne zdania na ten temat.

Skoro portret a zwłaszcza produkt to musisz pomyśleć o oświetleniu by zrobić sobie małe studio. Ale to osobny temat.

W takim razie poczekam z zakupem baterii, może jedna okaże się wystarczająca.
Jeśli chodzi o oświetlenie, to będę korzystać z tego co do tej pory chyba, mam ringlight i 2 softboxy. Do tej pory to dawało radę. Mam też namioty bezcieniowe 2, ale nigdy nie nauczyłam się z nich korzystać...

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje!

merkator
29-09-2015, 19:48
Stare obiektywy nie są wykluczone, jeśli jest odpowiedni adapter to da się zrobić zdjęcie. Jednak D5200 prawdopodobnie nie wspomaga takich eksperymentów.
Wrzuć listę szkieł jakie masz z demobilu, to koledzy na pewno ocenią możliwość ich wykorzystania z tym korpusem. Akurat w tym temacie jestem całkowity cienias.

zmija914
29-09-2015, 20:17
Jako posiadacz i używacz D5200, mogę dorzucić coś o baterii. Dopóki nie używasz LV i nie kręcisz filmów, to bateria nie zużywa się zbyt szybko. Sytuacja zmienia się diametralnie jeżeli używasz LV, lub kręcisz filmy. Jeżeli chodzi o kitowy 18-55 to na plus waga. Ale uważam, że Sigma 17-50 jest duuuużo lepsza (i cięższa :))

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

hostman22
30-09-2015, 00:43
Decydując się na nikona d5200 w kręgu Twoich zainteresowań są tylko obiektywy z oznaczeniem Af-s

D oznacza obiektywy, które przekazują informację aparatowi o odległości do przedmiotu.
G oznacza brak w obiektywie pierścienia do zmiany przysłony. Ustawiana jest ona jedynie z poziomu aparatu.

Co do samych kard, od samej pojemności ważniejsza jest prędkość karty. Osobiście wolę mieć szybie dwie 8gigowe niż wolną 16 ;)

madebyzosiek
30-09-2015, 05:37
Decydując się na nikona d5200 w kręgu Twoich zainteresowań są tylko obiektywy z oznaczeniem Af-s

D oznacza obiektywy, które przekazują informację aparatowi o odległości do przedmiotu.

Raczej jak się decyduje na D5200, to w kręgu zainteresowań nie będzie obiektywów, które do AFu potrzebują śrubokręta, którego D5200 nie ma... Raczej tylko G będą w tym kręgu zainteresowań...

Umbra
30-09-2015, 09:21
Do portretu, zbliżeń możesz wziąć jakieś makro 60mm. Ja byłem mega zadowolony z Tamrona 60mm.

arwic
30-09-2015, 09:25
Do D3xxx lub D5xxx dla pełnej współpracy musisz kupić obiektywy z własnym napędem AF. W przypadku Nikkor-ów obiektyw musi mieć symbol AF-S. Wszystkie inne szkła Nikona z bagnetem F, będą także "pasować ", ale ostrzenie będzie tylko manualne.

dużamrówka
30-09-2015, 13:53
Ok, to powoli już się łapię ;)

Jeśli chodzi o stare obiektywy jakie mam, nie upieram się przy nich, po prostu leżą i pomyślałam, że może a nóż widelec będzie okazja je wykorzystać z jakimiś przejściówkami?
Jeśli dobrze odczytuję są to:
1. Meyer Optic Gorlitz Orestegon 2,8/29
2. Helios 44-m-4 2/58
3. Carl Zeiss Jena Tessar 2,8/50
4. Pentacon auto 1,8/50
5. Pentacon electric 2,8/135 MC

Ok, czyli wygląda na to, że czekam na ostatnie przelewy aż spłyną i kupuję d5200 :)

d90
30-09-2015, 14:20
Majac cokolwiek - poza nikonem -bedziesz mogł zapinać swoje stare szkła do bólu.
Pomysł o tym...
W N wszystko musisz od nowa.
Czy warto ? Jesli kasa jest to spoko.

dużamrówka
30-09-2015, 14:46
Majac cokolwiek - poza nikonem -bedziesz mogł zapinać swoje stare szkła do bólu.
Pomysł o tym...
W N wszystko musisz od nowa.
Czy warto ? Jesli kasa jest to spoko.

Nie rozumiem tej wypowiedzi za grosz. Możesz jaśniej?
Poza tym, jestem ONA ;)

2pompony
30-09-2015, 15:02
Nikon, z racji innej odległości mocowania od matówki/matrycy nei nadaje się do mocowania obiektywów M42, to znaczy tych, o jakich mówimy 'te stare'... Zamocować za pomocą przejściówki się da, ale nie będą ostrzyć na nieskończoność.

Da się to ograniczenie obejść, ale do tego trzeba się wykazać: albo kupić i używać przejściówki z soczewką (co powszechnie uważa się za złe rozwiązanie ze względów optycznych), albo trzeba taki obiektyw przystosować za pomocą piłowania czy skrawania, czy jakoś tak - co nie jest proste, ani tanie, ani nie nadaje się do każdego obiektywu.

Inne systemy - jak Canon czy Pentax - mają inne registry, tzn. odległości o jakich mowa, i tam zamocowanie obiektywów M42 jest dużo prostsze; wystarczy zwykła metalowa przejściówka bez żadnej optyki. Nikon akurat pod tym kątem jest wyjątkowo upośledzony.

dużamrówka
30-09-2015, 15:13
Ahh, no to trudno. To miał być tylko taki bajer ;)

merkator
30-09-2015, 15:59
1. Meyer Optic Gorlitz Orestegon 2,8/29 - rarytas, świetna wytwórnia optyki, występuje z bagnetami: M42, pentax i Exakta
2. Helios 44-m-4 2/58 - zazwyczaj M42 , ale bywały wersje z bagnetem F
3. Carl Zeiss Jena Tessar 2,8/50 - zacne szkło, wiem że występowało z bagnetem pentaxa, canona, M42, z innymi pewnie też
4. Pentacon auto 1,8/50 - miekkość, niech żyje miękkość ;) podobno dobra portretówka, nie wiem z jakimi bagnetami wystepował
5. Pentacon electric 2,8/135 MC - czy to wersja z przysłoną 16-listkową ?? jeśli tak, to bokeh niesamowity, na pewno były z bagnetem M42

Jeśli chcesz wykorzystywać powyższą szklarnię z jakimś lustrem, to najlepszy będzie pentax :p w tym systemie będzie najłatwiej.
Czy koledzy uzupełnią moje skromne informacje, lub poprawią błędy odnośnie tej optyki ?

hostman22
30-09-2015, 17:29
do pleśniaków najlepiej bezlusterkowiec ;)

Raczej jak się decyduje na D5200, to w kręgu zainteresowań nie będzie obiektywów, które do AFu potrzebują śrubokręta, którego D5200 nie ma... Raczej tylko G będą w tym kręgu zainteresowań...

zgadza się i to akurat wynika z mojej odpowiedzi, natomiast koleżanka chciała znać znaczenie oznaczeń... ;)

dużamrówka
30-09-2015, 18:06
Cholerka, teraz zaczęłam się wahać... Może bezlusterkowiec?

Mam całkiem namieszane teraz :(

merkator
30-09-2015, 19:17
Cholerka, teraz zaczęłam się wahać... Może bezlusterkowiec?

Mam całkiem namieszane teraz :(

Widzisz, jak dałaś się skołować ;)
A tak na serio, każda decyzja ma swoje plusy i minusy. Hobbystycznie można myśleć o wykorzystaniu tych starych szkieł w portrecie, zabawy i przyjemności nie można nikomu zabronić.
Jednak, skoro fotografia to element twojej profesji, to na sentymenty nie może być miejsca. Bez względu na to jakimi zasobami finansowymi dysponujesz musisz myśleć o realizacji celu zawodowego.

Zaproponowałem pentax'a - stwierdziłaś, że nie chcesz wchodzić w ten system. OK.
Sugestia w kierunku m4/3 została odrzucona , to na razie system sporo droższy od nikona i canona. Ponadto sam eksperymentowałem ze szkłami podobnymi jak te z twojej listy, i wcale nie jest tak różowo jak to opisują w reklamach.

Trzymaj się swej linii, wybrany wcześniej korpus plus szklarnia rozwijana stopniowo od kitowego obiektywu po szkła "specjalistyczne" ;)

dużamrówka
30-09-2015, 19:22
Widzisz, jak dałaś się skołować ;)
A tak na serio, każda decyzja ma swoje plusy i minusy. Hobbystycznie można myśleć o wykorzystaniu tych starych szkieł w portrecie, zabawy i przyjemności nie można nikomu zabronić.
Jednak, skoro fotografia to element twojej profesji, to na sentymenty nie może być miejsca. Bez względu na to jakimi zasobami finansowymi dysponujesz musisz myśleć o realizacji celu zawodowego.

Zaproponowałem pentax'a - stwierdziłaś, że nie chcesz wchodzić w ten system. OK.
Sugestia w kierunku m4/3 została odrzucona , to na razie system sporo droższy od nikona i canona. Ponadto sam eksperymentowałem ze szkłami podobnymi jak te z twojej listy, i wcale nie jest tak różowo jak to opisują w reklamach.

Trzymaj się swej linii, wybrany wcześniej korpus plus szklarnia rozwijana stopniowo od kitowego obiektywu po szkła "specjalistyczne" ;)

Tak. Odeszłam od kompa, ochłonęłam, przemyślałam i do tego samego wniosku doszłam. Trzymam się swojego wyboru.
Jak już będę piekielnie bogata to sobie kupię specjalny aparat do moich staruszków :P hehe

Czyli zostaje d5200, a stare szkiełka do zabawy - tak jak pierwotnie zakładałam.

merkator
30-09-2015, 19:36
Nic tak nie przemawia do kobiety jak rachunek ekonomiczny, małe zestawienie przybliżonych kosztów zestawu jaki opisałaś na wstępie.

1. Lustro nikona

D5200 + N18-55 v2 - 2100 zł
N50/1.8 G - 725 zł
N35/1.8 G - 700 zł
---------------------------------
3525 zł

2. m4/3 w wersji olympusa

OM-D E-M10 + MZD 14-42 - 2500 zł
MZD 25/1.8 - 1500 zł
MZD 45/1.8 - 1300 zł
-----------------------------------------
5300 zł

Nie bawiłem się w groszówki, to ceny przybliżone z allegro. Pozostajesz przy nikonie ?

hostman22
30-09-2015, 19:39
z d5200 zbuduj "normalną" szklarnię nie wmówisz mi że do
zdjęć produktowych do sklepu internetowego będziesz wykorzystywać pleśniaki?
przestrzel w sklepie tamrona 60 f/2 macro - chyba najciekawszy wybór, odpadnie "nijaka" 50ka i jakieś tam szkło macro ;).
3 szkła z listy na pewno da się wyjustować pod bagnet F, tylko po co się męczyć na lustrzanym wizjerze z d5200... .
W cenie niewiele większej niż dobra matówka można kupić używanego nexa lub fuji.

Umbra
30-09-2015, 21:18
Sprzedaj te stare szkła.

dużamrówka
30-09-2015, 21:48
Starych szkieł nie sprzedam, bo to pamiątki razem z aparatami ;) Pytałam o nie dodatkowo, bo po prostu są więc myślałam, że będzie okazja się nimi pobawić.

Dzięki za rady, na pewno się odezwę jak już kupię.

Mimo wszystko ten adapter do staruszków kupię sobie - a tak, ku zabawie i nauce.

hostman22
30-09-2015, 22:01
albo z soczewką albo slim i robótki ręczne obiektywów (chyba że ci wystarcza tylko ostrzenie do 2m)

Umbra
30-09-2015, 23:52
Jak chcesz się bawić starociami, to chyba lepiej zostać w Sony.

madebyzosiek
01-10-2015, 06:34
Albo zainwestuj w aparat z gwintem, włóż rolkę filmu i się baw, super sprawa, a ile myślenia o tym co się robi :-) Polecam!

dużamrówka
01-10-2015, 09:34
albo z soczewką albo slim i robótki ręczne obiektywów (chyba że ci wystarcza tylko ostrzenie do 2m)

Na początek do zabawy wystarczy ;)

Jak chcesz się bawić starociami, to chyba lepiej zostać w Sony.

Sony spadło i zostało już sprzedane, więc nie mam z czym zostawać. Pisałam wyżej kilka razy, że starocie miały byc tylko jako dodatek, do zabawy, na pewno nie wpłyną na to co teraz kupię.

Albo zainwestuj w aparat z gwintem, włóż rolkę filmu i się baw, super sprawa, a ile myślenia o tym co się robi :-) Polecam!

Nie muszę kupować, mam ich ze 4, bo większość tych moich obiektywów jest zainstalowana na aparatach ;) Myślałam o tym, ale to jeszcze o wiele ponad moje siły i umiejętności :)

GaijinPawel
03-01-2016, 16:15
Kup lustro, choć by to 5xxx, naucz się go a potem baw się starymi szkłami. Ja właśnie chce się przesiąść na starocie.

ayu
16-01-2016, 22:07
Ciekawe czy zakup dokonany? Jest jeszcze cashback do końca stycznia. D5200 to fajny aparacik z niezłą matrycą.

janek_p
16-01-2016, 22:28
Na D5200 w tym roku nie ma CB ;)

Archibald6803
17-01-2016, 00:02
........ i wcale to nie jest fajny aparacik

Zahir
17-01-2016, 02:02
jak przedmówca - też uważam, że warto dołożyć do 5300...

ayu
17-01-2016, 23:24
Tak rozumując to właściwie warto brać D5500 bo różnica bardzo nieduża w stosunku do 5300.

Archibald6803
18-01-2016, 00:10
.......... nie warto.
Z serii d5xxx MZ tylko d5300 i d5100 są warte uwagi.

GaijinPawel
18-01-2016, 18:44
A mozesz to uzasadnic. Mysle nad zmiana puszki.

Archibald6803
19-01-2016, 13:02
Nie mogę - bo to moja subiektywna opinia.

ksh
19-01-2016, 16:21
Obecnie D5100 jako tania opcja zakupu lustrzanka jest bardzo dobrym wyborem, D5300 za to od strony jakości nieźle sobie radzi nawet z serią D7xxx, no i najnowszy D5500, którego znam tylko na papierze ale nie przekreślałbym go ponieważ z tego co testują to posiada lepszą matryce jak D7200 plus trochę przydatnych rzeczy.

arturmsi
19-01-2016, 18:25
Obecnie D5100 jako tania opcja zakupu lustrzanka jest bardzo dobrym wyborem, D5300 za to od strony jakości nieźle sobie radzi nawet z serią D7xxx, no i najnowszy D5500, którego znam tylko na papierze ale nie przekreślałbym go ponieważ z tego co testują to posiada lepszą matryce jak D7200 plus trochę przydatnych rzeczy.
Jakie zalety ma matryca d5500 nad 7200?

janek_p
23-01-2016, 02:33
D5300 za to od strony jakości nieźle sobie radzi nawet z serią D7xxx, no i najnowszy D5500, którego znam tylko na papierze ale nie przekreślałbym go ponieważ z tego co testują to posiada lepszą matryce jak D7200 plus trochę przydatnych rzeczy.

Ciekawa teza z tą matrycą :D

Btw. Dla mnie najbardziej przydatną rzeczą w aparacie jest szybka możliwość zmiany ustawień bez grzebania po menu (strasznie mnie to irytowało w D5200) - a tu serię 5 i 7 dużo dzieli.

dużamrówka
25-01-2016, 21:30
Jestem. Niestety trochę przeszkód stanęło mi na drodze, ale w końcu kupiłam.
Stanęło na d5500. Póki co oswajamy się, muszę ogarnąć wszystko od nowa, bo jest zupełnie inaczej niż w Sony.
Wzięłam z obiektywem 18-105 i wstępnie jestem zaskoczona tym jak jasne zdjęcia robi.

Co do moich staruszków obiektywów - zamówiłam przejściówkę, pobawię się. A jak nie dam rady, trudno - będą dalej leżały w szufladzie.

Archibald6803
25-01-2016, 22:12
...........Wzięłam z obiektywem 18-105 i wstępnie jestem zaskoczona tym jak jasne zdjęcia robi........

No fakt, można się mocno zdziwić bo to przecież ciemny obiektyw jest ....... ;-)

dużamrówka
28-01-2016, 18:25
No fakt, można się mocno zdziwić bo to przecież ciemny obiektyw jest ....... ;-)

Ehhh, heheszki...
W moim poprzednim Sony obiektyw Sigma 3,5-5,6 robił znacznie ciemniejsze zdjęcia więc pozwolę sobie nadal być zaskoczona ;)

Jacek_Z
28-01-2016, 20:37
Stanęło na d5500. .... bo jest zupełnie inaczej niż w Sony.
Wzięłam z obiektywem 18-105 i wstępnie jestem zaskoczona tym jak jasne zdjęcia robi..Ale wiesz, że jaśniej czy ciemniej to kwestia ekspozycji i pomiaru światła. Można każdym aparatem robić sobie zdjęcia jaśniejsze lub ciemniejsze wg upodobań. Robi sie to korektą ekspozycji. Funkcja ta jest dostępna w chyba każdym aparacie foto. Jest nawet w większości aparatów w telefonach komórkowych.

cz4rnuch
28-01-2016, 21:24
Bez sampielków się nie obejdzie.

golfplayer
04-02-2016, 05:12
Ehhh, heheszki...
W moim poprzednim Sony obiektyw Sigma 3,5-5,6 robił znacznie ciemniejsze zdjęcia więc pozwolę sobie nadal być zaskoczona ;)

I o to chodzi nowy aparat ma robić zdjęcia jaśniejsze i ładniejsze :)

dużamrówka
11-05-2016, 18:12
Ale wiesz, że jaśniej czy ciemniej to kwestia ekspozycji i pomiaru światła. Można każdym aparatem robić sobie zdjęcia jaśniejsze lub ciemniejsze wg upodobań. Robi sie to korektą ekspozycji. Funkcja ta jest dostępna w chyba każdym aparacie foto. Jest nawet w większości aparatów w telefonach komórkowych.

Tak wiem. Chodzi o zdjęcia w takich samych warunkach i przy takich samych parametrach.

Jacek_Z
14-05-2016, 17:12
Czyli w trybie M? To wchodzi w grę inne skalowanie czułości matrycy itp. Ja jak podaje na zajęciach studentom parametry ekspozycji (to co zmierzę flashmeterem) to i tak każdy ma inne zdjęcie :) No lekko przesadziłem. Ale najjaśniejsze od najciemniejszych różnią sie o co najmniej 1 EV. I to czasami aparaty z tego samego systemu. Ale inne modele. No i optyka dokłada swoje. Sądzę że różne modele obiektywów kitowych ustawiają różne przysłony (lampy też mogą niestabilne błyskać)

rabbitzzz
16-05-2016, 13:02
Body jest, spacer zoom jest teraz coś do fotografii produktowej. Dużamrówka robisz zdjecia jakimś małym detalom czy raczej coś większego? Bo jeśli nic małego nie masz to raczej obiektyw makro będzie zbędny. Już lepiej kupić portretowkę moim zdaniem. 35 jest fajna i dość uniwersalna ale kiedyś bawiłem się na pentaxie jeszcze 50 i bardziej mi odpowiadała do portretu ale jak kto lubi.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

dużamrówka
23-05-2016, 23:29
Body jest, spacer zoom jest teraz coś do fotografii produktowej. Dużamrówka robisz zdjecia jakimś małym detalom czy raczej coś większego? Bo jeśli nic małego nie masz to raczej obiektyw makro będzie zbędny. Już lepiej kupić portretowkę moim zdaniem. 35 jest fajna i dość uniwersalna ale kiedyś bawiłem się na pentaxie jeszcze 50 i bardziej mi odpowiadała do portretu ale jak kto lubi.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Niee, detali raczej nie, chociaż zdarzają się mniejsze przedmioty. Właśnie nad 35 się zastanawiam, albo może 50? Jeszcze się nie wgryzłam w temat za bardzo. W poprzednim sony miałam 50mm Minolty i uwielbiałam :)

Matt.
24-05-2016, 10:26
Jak chcesz typowa portretowke to 85mm 1.8 ale napewno to nie moze byc pierwszym szklem na poczatek lepiej kupic cos szerszego jak wlasnie 35mm ale najlepiej przejsc sie z Body do sklepu i sprawdzic jaka ogniskowa ci odpowiada ;)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk