Zobacz pełną wersję : Komputer stacjonarny tylko do LR i PS CC
andzialipka
28-09-2015, 12:18
Witam serdecznie, jako że mój komputer został oceniony jako zabytek, muszę kupić coś nowego. Chciałabym na początek dowiedzieć się, ile potrzebuję pieniędzy. Oczywiście chciałabym jak najtaniej, ale liczy się szybkość pracy w LR. Fajnie by było także, aby komputer ten nie zajmował dużo miejsca. Wolę jednak stacjonarny, bo ponoć są trwalsze i można je podkręcać. Wyczytałam tutaj (http://pclab.pl/art61598-15.html), że procesor Core i7-4790K będzie najlepszy. Czy zatem godny polecenia jest taki sprzęt?
BANDIT CORE i7-4790k 4GHz 16GB 1TB HD4600 link (http://allegro.pl/bandit-core-i7-4790k-4ghz-16gb-1tb-hd4600-supcena-i5675932737.html)
Jeśli nie, to może taki:
KOMPUTER CORE I7 4790K 8GB RAM 1000GB + SSD 128GB link (http://allegro.pl/komputer-core-i7-4790k-8gb-ram-1000gb-ssd-128gb-i5585732140.html)
Dodam jeszcze tylko, że mam już monitor i jakieś stare dyski twarde 250 GB i 500 GB. Nagrywarka nie potrzebna, komp tylko do obróbki zdjęć. Chciałabym zaoszczędzić :)
Jeśli możecie przekazać mi jakieś rady, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam!
Komputery, które podałaś nie są warte uwagi.
Jakim monitorem dysponujesz ? Jakieś preferencje co do kultury pracy, przestrzeni na dysku, wielkości ? Bo "niewiele miejsca" to nie do końca wiadomo o co chodzi. Można np. dać
http://images.bit-tech.net/content_images/2013/11/bitfenix-phenom-review/phenom-2-1280x1024.jpg
Ale również mniejsze, większe lub do innego ustawienia (jak chociażby ten CM z linku).
Jakbym mial kupowac skladaka z Alledrogo, wolalbym sam poskladac ten kompuer. Chcesz bawic nowymy wypustami Adobe, bez 16GB ram i SSD nie pojedziesz daleko (czytaj wygodnie). Chcesz cos malego czy duzego, a moze cos estetycznego?
Pokusilbym sie o 240/256GB SSD, do tego dysk 2.5" 1TB (7200rpm) i 16GB RAM a procek taki co ma 4 jaja i wspiera HT, do tego karte graficzna z pasywnym chlodzeniem. Reszta to michalki. Nie lubie buczaco-brzeczacych komputerow.
http://www.morele.net/inventory/info/Ga6nyl/
Wstępnie ode mnie nie znając dokładnych wymagań
procek taki co ma 4 jaja i wspiera HT
Generalnie już i5 zapewnia sensowną wydajność.
2pompony
28-09-2015, 18:16
Jeśli idzie o wygodną pracę pod LR, to szybki procesor, szybki procesor i szybki procesor. Im wydajniejszy, tym lepiej, żadna ilość RAMu nie da tyle, co szybki procesor - może w przyszłych odsłonach LRa będzie z tym lepiej, ale w dzisiejszym stanie wolałbym 4 Giga Ramu i szybki procesor niż 16 Ramu i wolniejszy procek...
Dla odmiany PS jest niestety RAMożerny, więć RAM też się przyda, jeśli w PSie ma być sporo pracy.
Kup i5 i 16gb ram - to na poczatek.
Zestaw a "i5 i 16GB RAM" to zupełnie co innego.
andzialipka
28-09-2015, 19:20
Super, dzięki wielkie za rady a nawet konfiguracje!!!
Monitor też mam kiepski, Nec 2470WVX ale komputer teraz jest ważniejszy. Bo teraz jadę (a raczej pełzam) na core 2 duo...
Dyski nie są teraz takie ważne dlatego, że chcę całą parę włożyć w komputer. Na razie zrzucam wszystko za zewnętrzny. Potem może dokupię SSD żeby praca była sprawniejsza, i 1TB dodatkowo na magazynowanie.
Więcej pracuję w Lightroom, PS używam dużo rzadziej. Do niczego więcej tego komputera nie potrzebuję.
Komputer mógłby być mały, mieszkamy w czwórkę na 47 metrach. Estetyka jest na ostatnim miejscu, podobnie jak cicha praca. Mąż zaproponował mi maca mini, ale to odrzuciłam na wstępie. Jabłuszka wolę z polskich drzew.
Tylko nadal mam wątpliwości, czy kupować i5 czy i7. Ponoć i7 są lepsze, ale zależy jeszcze która generacja, bo nowe i5 są lepsze od starszych i7... do tego jeszcze są różne ceny, czasem 4 razy droższe nie znaczy 4 razy lepsze. Nie ogarniam tego.
Aaa i jeszcze czy moje dyski na SATA2 się nadadzą, czy to już przeżytek? Wiem że LR lubi mieć dużo dysków, to tak sobie wykombinowałam że 250 GB będzie na system, 500 GB na dane i w przyszłości jeszcze coś. Tylko czy takie stare dyski jeszcze gdzieś wetkam, to nie wiem :)
SATA II pasuje do SATA III I na odwrót. Jedynie będzie wolniejszy, choć przy dysku twardym to I tak nie ma znaczenia. Kup średniej klasy procesor i5 z 4 rdzeniami (jak jest to weź z HT) i więcej ramu. Na 47 metrach wkurzające może być bzyczenie kompa.
Estetyka nie ma znaczenia?
Sam mieszkam na małym metrażu I wywaliłem wielkie pudło PC. Mam małe niebzyczace, a miałem cichego HP z kartą graficzną z pasywnym chłodzeniem.
Na system i programy SSD, oba HDD mogą posłużyć za magazyn danych, bo 3 tysiące wystarczą.
Z tego względu moim zdaniem odpada niewielka obudowa, bo za dużo miejsc na nośniki 3,5, 2,5 tam nie ma.
http://www.morele.net/inventory/info/dsmW4D/
Co do zasilacza, nie jest to najcichsza konstrukcja, moc też przesadzona, bo dobre 300W by tutaj wystarczyło, ale decyzję o ew. upgrade zostawiam.
Można zamienić i5 4460 na wcześniej podanego Xeona E3-1231v3, wtedy dopłata +300zł i trzeba skołować jakąś kartę graficzną.
A może inaczej. Wypatroszyc istniejący komputer, wsadzić do niego nowa płytę główną, procesor, ram i zasilacz na początek.
andzialipka
28-09-2015, 20:56
O fajny pomysł, tylko nie wiem czy wykonalny bo obudowa jest dość stara. Tracer Libra Tro-626 Black - 400 W, PFC, Prescott, czarny
Czy wiatraczki ewentualnie dokupię? Bo moje popadały i tata się mocno gimnastykował żeby dosztukować, na boczny nie starczyło wtyczki. Ale to pewnie kwestia nowej płyty głównej.
Czy potem jak dozbieram kasy, to będę mogła przełożyć płytę, procesor i inne rzeczy + nowe dyski do malutkiej obudowy?
DonFG, dzięki za kolejną konfigurację!
Aha, i jeszcze jedno pytanie, jeśli wsadzę nowe bebeszki do starej obudowy, to mam wymieniać kartę graficzną? Mam Gigabyte GA-P35-DS3L - P35, DDR2, PCI-Ex, S-775
Aj i jeszcze jeden edit, na wydruku z aresta mam inny model obudowy, a na zdjęciach w google znalazłam że chyba mam jednak Tracer - Obudowa TRACER DUKE TRO-252 PFC 400W Prescott
O fajny pomysł, tylko nie wiem czy wykonalny bo obudowa jest dość stara. Tracer Libra Tro-626 Black - 400 W, PFC, Prescott, czarnyCzy wiatraczki ewentualnie dokupię? Bo moje popadały i tata się mocno gimnastykował żeby dosztukować, na boczny nie starczyło wtyczki. Ale to pewnie kwestia nowej płyty głównej.Czy potem jak dozbieram kasy, to będę mogła przełożyć płytę, procesor i inne rzeczy + nowe dyski do malutkiej obudowy?
Obudowa to pudlo, jak wsadzisz nowy zasilacz, nowe wiatraki, plyta glowna pewnie jest duza (ATX) a nowa tez bedzie w standardzie ATX. Wiec zapomnij o przelozeniu jej do malej miniATX lub mikroATX.
Potrzebujesz:
1. zasilacz
2. plyta glowna
3. procesor
4. wiatrak do procesora
5. nowe wiatraki do obudowy
6. inne smieci jak przejsciowki, kabeli, troche spinek do kabli i w sumie to wszystko.
Ten model co podalas, to nie karta graficzna a plyta glowna. Na razie z karta graficzna daj sobie spokoj, poniewaz nowe procesory maja wbudowany uklad graficzny.
Obudowa to pudlo, jak wsadzisz nowy zasilacz, nowe wiatraki, plyta glowna pewnie jest duza (ATX) a nowa tez bedzie w standardzie ATX. Wiec zapomnij o przelozeniu jej do malej miniATX lub mikroATX.
Potrzebujesz:
1. zasilacz
2. plyta glowna
3. procesor
4. wiatrak do procesora
5. nowe wiatraki do obudowy
6. inne smieci jak przejsciowki, kabeli, troche spinek do kabli i w sumie to wszystko.
Daj spokój. Jakie "wiatraki do obudowy" ?
Wiatrak do procesora ? O co Ci w ogóle chodzi ?
Proponuję wciąż zestaw, który podałem wyżej. To, co masz aktualnie ew. oprócz hdd jeśli sprawny i pod SATA sprzedaj.
Nie dostanie, za to zlamanego grosza a zaoszczedzi na obudowie i innych smiechac (jak chocby DVD) nascie zlotych, ktorych jak widac nie ma. Wiatrak do procka, cos sprawniejszeniego niz OEM, aby bylo cicho. W obudowe mozna wsadzic wiatrak ssacy i wiatrak wylotowy (wolnoobrotowe) aby wymusic cyrkulacje powietrza.
Moim zdaniem, nie ma sensu wywalac 350zl na nowe pudlo i do tego nastepne xx zl na zasilacz, skoro juz stare pudlo jest.
andzialipka
28-09-2015, 21:09
super :) a karta graficzna? Może zostać Gigabyte GA-P35-DS3L - P35, DDR2, PCI-Ex, S-775 ?
Nie dostanie, za to zlamanego grosza a zaoszczedzi na obudowie i innych smiechac (jak chocby DVD) nascie zlotych, ktorych jak widac nie ma. Wiatrak do procka, cos sprawniejszeniego niz OEM, aby bylo cicho. W obudowe mozna wsadzic wiatrak ssacy i wiatrak wylotowy (wolnoobrotowe) aby wymusic cyrkulacje powietrza.
Moim zdaniem, nie ma sensu wywalac 350zl na nowe pudlo i do tego nastepne xx zl na zasilacz, skoro juz stare pudlo jest.
Jaki OEM ? Chodziło Ci chyba o chłodzenie tzw. BOX.
Stare pudło jest, ale nie ma co ukrywać, że to papierowe gówno, a więc wyrób obudowopodobny. To samo zasilacz. DVD ? Skąd wiadomo, że pod S-ATA ?
@UP Nie, płyta nie może zostać, to staruch pod LGA775.
To nie karta graficzna a plyta glowna. Nowej karty graficznej nie potrzebujesz (na razie). Procesor ma wbudowana uklad graficzny (Intel HD 4600 lub cos podobnego).
Z Twojej ostatniej listy potrzebuje, to co podales pod nr 1, 2, 4, 5 i 6. Reszte mozna sobie darowac.
No tak, SSD w ogóle się przyda. Buda też nie. Już można bardziej budżetowo dać Gladius M35.
andzialipka
28-09-2015, 21:32
Ja tylko dodam, że dvd nie mam, ale nie potrzebuję :) zepsuło się i mam jakieś przenośne w razie czego. Na prawdę bardzo pasuje mi opcja "kupna na raty". SSD na pewno dokupię, kartę graficzną też. Ale dzięki temu będę mogła mieć komputer szybciej, szybciej pracować, i szybciej zarobić na nowe zabawki. Obudowę jak sądzę też będę mogła wymienić jak będzie za co.
Carlos_lo
28-09-2015, 21:37
jak juz ma byc dedykowana grafa, mozna i7 odpuscic i wziac xeona... ale nie mieszam juz;)
Xeon i dedykowana karta graficzna będą droższe od i7. Szukamy kompromisu cenowego na modernizację istniejącego pudła.
Tak ciężko zrozumieć, że w zasadzie nie ma co modernizować ? Można wyciągnąć dysk i na tym się kończy przydatność.
Nie przesadzaj. Nie każdy ma 2.5k PLN, można wydać 1.5k i mieć sprawne pudlo. Za obecne dostanie może 300zl przy dobrych wiatrach.
Tylko, że użytkowniczka szukała po sprzętach za 2700zł, więc myślałem, że tyle ma do dyspozycji.
Za 1,5k można mieć sprawne pudło, ale nie wydajne.
Moim zdaniem nie warto doplacac do i7 tak jak nie warto doplacac do gtx x80!
i5 wystarczy, na system ssd samsunga 250gb na dane "zwykly" twardziel ew dwa w raid 0 i cos wiekszego na usb 3.0 jako backup.
Grafa nie ma znaczenia ale polecam cos nvidii z cuda (kiedys sie moze przydac w PS). Zasilka pewnie 450W wystarczy do tego cos cichego na cpu, chodz tu cisza tez kosztuje.
Pozwolę sobie zwrócić jeszcze uwagę, że bez reinstalacji systemu, wszystko można później zmieniać w komputerze, poza dyskiem systemowym i płytą główną. Dlatego w ramach etapowej modernizacji proponuję rozpocząć od tych elementów. Na początek kupić SSD na system i płytę główną z procesorem, a dopiero w dalszej kolejności myśleć o innych elementach. Wiatraczki czy zasilacz i inne moduły można zmienić bez problemów w każdej chwili, to samo z ewentualnym dołożeniem pamięci. Reinstalacja systemu to zawsze jest strata czasu, konieczność ustawień od nowa programów użytkowych i strata niektórych danych których te programy wykorzystują, czyli kłopot którego należy w miarę możliwości unikać.
Nie, zasilacza nie można zmienić w każdej chwili, to jest element, od którego zacząłbym wymianę.
Razem z MOBO, które jest pod DDR3 pamięci również idą do kosza, HDD nie wiadomo nawet, czy pod SATA, więc wystartowałbym z SSD od razu.
Można okroić zestaw, który podałem, wywalić chłodzenie, poczekać, aż potanieją płyty pod LGA1151 i wziąć i5 6400.
Poza tym zasilacz na fortrona 300, obudowa na Gladius M35 i już wychodzi poniżej 2000zł.
Autorka wątku pisała, że na dwa dyski na SATA2. Czytajcie dokładnie i ze zrozumieniem co pisała.
No ok, mój błąd, że nie doczytałem.
Tylko co dalej ? Zasilacz jest na wstępie do kasacji, wymiana platformy na LGA1150 czy LGA1151 czyli DDR3/4 + cep + mobo, zostaje buda i SSD, więc brałbym całość i nie marudził.
andzialipka
30-09-2015, 08:46
Na pewno zdecyduję się na wymianę tylko niektórych elementów. Na początek procesor i płyta główna, RAM plus potrzebne dodatki. System przeinstaluję jak sobie go kupię, dyski też zostaną jak były.
Tylko co wybrać? Weszłam na arest.pl i tam jest po kilkanaście różnych i5, wzięłam losowo ze średniej półki jak kazałeś. Nie znalazłam info czy jest HT czy nie. Potem płyt głównych ze dwadzieścia, wentylatorów ze trzydzieści... Patrzyłam na ceny, brałam z niższej półki ale nie najniższej. Tylko co z tego skoro nie mam pojęcia czy to jest dobry wybór. Czy mogę prosić o ocenę? Jeśli się da, bez większej szkody, to chętnie wydam jeszcze mniej. Dzięki Wam będę mieć komputer szybciej niż myślałam, hura!
http://www.arest.pl/k-828464
System musisz przeinstalowac, ponieważ wymienisz płyt główna a Win najzwyczajniej zwariuje. Zamiast dodatkowego wentylatora weź licencję Win7 64bit.
Z tego co wiem i5 nie wspiera HT. HT jest w i3 i i7, ale spece od skladakow mogą doradzić.
Płytę główna wybrałaś pod procesory AMD a nie pod Intela.
Spec od skladakow jest potrzebny.
- - - - kolejny post - - - - - -
Te płytę główną weź http://www.arest.pl/48585
Kompletnie nietrafiony, dziwny konfig, który na dodatek nie zadziała, opłacalność już pomijam.
Czemu unikasz zestawu podanego przeze mnie ? Napisałem, co można z niego usunąć.
http://www.morele.net/inventory/info/5gGrLK/
Jak chcesz taniej, to wywalasz Fera 2, budę można zmienić nawet na Zalman T5 lub dla ATX Z1 lucz Gladius M20.
Tak czy inaczej wszystkie wyżej podane do kupa plastiku i beznadziejnej blachy.
DonFG: napisz kolezance pelna kofiguracje w jezyku dla laika. Uzyj konfiguratora od Aresta, ona jest z Wroclawi i salony Aresta ma w centrum. Osobiscie wypadlem z obiegu skladakow prawie 10 lat temu, wiec nie doradze dokladnie jaka czesc kupic, bo nie mam zielonego pojecia. Chociaz bralbym plyte co ma 4 sloty RAM, jeden slot PCI-e x16 i ze 2 PCI-e x1, RAM dowolnego producenta, nawet najtanszego.
Punkt morele również jest we Wrocławiu.
Ze względu na płytę dałem 1 kość RAM, można dołożyć do E45 lub D3H od Gigabyte.
andzialipka
30-09-2015, 19:56
No właśnie bo ja nie bardzo rozumiem co do mnie piszesz, a gALL pisał jakoś tak bardziej po polsku :)
Chętnie skorzystam z Twojej konfiguracji. Co to znaczy dołożyć do E45lub D3H? Mam podmienić Twoją płytę w tej konfiguracji na Gigabyte E45?
http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-e45-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-b85m-e45-599722/
Najlepiej jak byś zaczekała aż budżetowe płyty pod LGA1151 potanieją. Może miesiąc, może dwa i ceny powinny być ok.
andzialipka
30-09-2015, 21:46
ok, mogę poczekać :) i co wtedy? napiszesz mi nową konfigurację, czy mam brać to samo z tą płytą?
andzialipka
30-09-2015, 22:04
Super, jeszcze raz ogromnie dziękuję. Tylko dodam, że ta moja konfiguracja wynikała z tego, że myślałam że arest podpowiada pasujące do siebie elementy...
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Witam, mam pytanie do Kolegów/Koleżanek.
Jako, że wysypał (?) mi sie Socket 1366 pod Core i7 (niestety, takie płyty funkcjonują na rynku już tylko jako używki dlatego nie chciałbym w to ponownie wchodzić) zastanawiam się nad nową płytą główną i wyborem pomiędzy i5 4660 a i5 4690.
Pod programy wymienione w temacie (+NX2): odczuję jakąś zdecydowaną różnicę podczas obróbki zdjęć na korzyść droższego procka?
Jeśli na obecnym sprzęcie obróbka idzie płynnie (klikasz na suwak i masz efekt momentalnie) to nie odczujesz, jedynie przy eksporcie, bo będzie krótszy. Jeśli przy obróbce odczuwasz zmułę porównaj wydajność procka którego masz do procka którego chcesz kupić np na passmark i wtedy oszacujesz jak ta zmuła może się zmienić.
Kluczowy zostaje fakt jaki masz ten i7. Bo np 990X zostawia te i5 w tyle, nawet i7 980 jest szybszy, więc wymiana wyjdzie Ci na minus, i finansowo i wydajnościowo...
Obecny i7 (jak mnie pamięć nie myli bo nie jestem w domu) to 960tka. W porównaniach CPU Mark (dzięki za namiar): 5924 do 7728 na korzyść i5 4690.
Ogólnie, panowie informatycy twierdzą, że moja płyta + procek, stanowią już taki lekki przeżytek w dobie dzisiejszych 64bit-owych programów; pomijając fakt wyłączania się monitora ni z tego ni z owego podczas pracy i problemy z rozruchem systemu na SSD 120GB (podobnie, raz się właczy a raz nie) do głowy nie przyszłoby mi pruć bebechy w kompie.
Krótko: do PS'a potrzebujesz tony RAM'u, do LR potrzebujesz szybkiego procesora z wieloma jajkami. Wniosek: nie oszczędzaj na konfigu :mrgreen:
Krótko: do PS'a potrzebujesz tony RAM'u, do LR potrzebujesz szybkiego procesora z wieloma jajkami.
Mądrze prawi, dać mu wódki. :D
Ogólnie, panowie informatycy twierdzą, że moja płyta + procek, stanowią już taki lekki przeżytek w dobie dzisiejszych 64bit-owych programów;
Hę?
Po pierwsze, to są procesory 64bitowe, po drugie, 960 to dość przyzwoity procesor. Jako posiadacz mocno podkręconego i7-920 wiem co mówię ( na co dzień pracuję też na i5-4690 ). Na pewno nie nazwałbym ich przeżytkiem. Fakt, nowe modele wyprzedzają je wydajnością, mają dużo fajnych bajerów w środku i zużywają sporo mniej energii, ale nie można przesadzać.
Kurtz, ile ramu masz na swoim 4690?
Tak czy inaczej i5 już chodzi (choć po odebraniu od informatyków stwierdziłem, że system widzi dwa dyski ale o podejrzeniu na nich partycji mogę zapomnieć :( ) także jeszcze postawie na nogi nx-a plus inne dyrdymały i zobaczę jak to wszystko razem hula.
A jak już chłopaki polewacie, to chętnie się do Was przysiądę :)
Koledzy, podsumowując zmianę i7 960 na i5 4690 (programy do obróbki mam na SSD 120GB ale pliki ciągnąłem z HDD): przy jednocześnie otwartym CC Bridge, przetwarzaniu przez Camera Raw 2600szt nef-ów, otwartym ViewNX2 (który konwertował ponad setkę nef-ów) i korzystaniu z CNX2 (pół sekundowe opóźnienie podczas aplikowania kolejnych akcji) , CPU dochodziło wprawdzie do 99% ale pamięć nie przekraczała 6GB (zainstalowane 8GB). Natomiast bez uruchomionego NX2, CPU nie przekraczało 40% a pamięć kształtowała się na poziomie 4GB.
Większość programów do obróbki RAWów nie potrzebuje dużo pamięci. LR i ACR aktualnie nie mają wycieków i zadowalają się ~2-2.5GiB RAM i to jedynie przy eksporcie aż tych potrzebują, jedynym problemem jest sama Winda, która źle zarządza pamięcią i gdy kończy się wolna (w managerze zadań tego nie zobaczysz, bo nie pokazuje wstrzymanej), to wstrzymaną zaczyna zrzucać na dysk.
Wyłączenie pliku wymiany znacznie przyśpiesza działania komputera.
PS natomiast to zupełnie inna sprawa - tam samo otworzenie 3-4 zdjęć w dużej rozdzielczości może zeżreć 4 GiB, a jak się pododaje do nich kilka warstw, to 8 GiB pęka błyskawicznie, Windows zaczyna zrzucać RAM do pliku wymiany i cały komputer zamula.
Niestety tu wyłączenie pliku wymiany sprawi, że dostaniesz komunikaty o braku pamięci i wysypanie się PS'a.
Warstwy, w PS-ie, wykorzystuję głównie do ew.umieszczenia podpisu, większą ilość zdjęć przetwarzam w ACR a jeśli zależy mi już na szlifowaniu nef-a to uruchamiam NX2.
Nie chciałem rozpędzać się z lepszą konfiguracją ponieważ w przyszłości planuję przesiadkę na mini mac-a (procek i7, ram 16GB, ssd 256GB); nie wiem czy jest lepsza alternatywa dla "małego" nadgryzionego jabłka...
Przesiadka na Maca mini to raczej będzie krok w tył.
Od 2014 Mac Mini to laptop w innej obudowie, a Intel mocno osłabił laptopów procesory.
Najmocniejszy mini ma 2 jajowego i7, który jest słabszy od stacjonarnego i5.
Niestety nie zanosi się aby Apple zmieniło tą politykę i mini pozostaną już słabymi namiastkami normalnego PC-ta.
O, tego nie wiedziałem :)
To może inaczej: czy jest na rynku podobnie mała obudowa (lub zbliżona wymiarami do maca mini) mogąca pomieścić "tylko" i7, ssd/1szt i sensowną kartę graficzną? Wszystko to oczywiście pod windę.
Nie ma, bo nie ma żadnego standardu dla zewnętrznych zasilaczy. Poza tym w takim małym pudełku nie zmieścisz chłodzenia CPU ani stacjonarnej karty graficznej.
Jest natomiast podobne rozwiązanie od Della - Optiplex USFF. Ma zewnetrzny zasilacz, rozmiar podobny, ale nie wciśniesz do niego sensownie karty graficznej.
Jak chcesz składać samemu to obudowa musi zmieścić zasilacz ATX, więc będzie już dużo większa, ale za to zmieści się tam i karta graficzna i porządne chłodzenie CPU.
Dzięki, w takim razie zostanę dłużej z nowa i5-tką; pzdr!
Są rozwiązania typu picopsu, które potrafią zasilić nawet i7, ale są problemy z zasilaczami zewnętrznymi do tego, a dodatkowej karty graficznej też nie uciągną.
Problemem przy małych rozmiarach jest ciepło które trzeba odprowadzić. Każda desktopowa i7 oprócz serii o zmniejszonym poborze mocy ( bodajże L? ) będzie problematyczna do schłodzenia nawet topowym coolerem Noctua, który będziesz w stanie zmieścić w obudowie, a na pewno, będzie głośna przy większym obciążeniu. Nie wspominam nawet o karcie graficznej. Jeżeli chcesz wydajność musisz kupić coś większego. Składałem 2 komputery na mini ITX które miały być "małe" ( daleko im do mini pod tym względem ), i wyszło to średnio. Po pierwsze, z i7 brak mocy do zasilenia GPU, po drugie, jak mocno się obciąży i7, to komputer się grzeje i wiatraki ( cooler CPU + 1 w obudowie ) są głośne, co przy sprzęcie stojącym na biurku przeszkadza. Dodam, że sprzęt był złożony na niezłych podzespołach ( i7-4770T, GA-Z77N-WIFI ), witrakach Noctua i zamknięty w obudowie Streacom ST-F7CS Alpha.
Szkoda, mogliby pójść w kierunku miniaturyzacji w/w podzespołów (coś tam próbowało Lenovo: IdeaCentre Q180).
Jak chcesz mniejsze to tylko kompromisem wydajnosci. Mac mini jest maly, poniewaz zbudowany z czesci laptopowych. Jak wyobrazasz sobie wsadzic w mini obudowe procka i gpu co razem maja moc strat do 200W? Trzeba te 200W ciepla odebrac jakos i elementy czynne schlodzic do ich nominalnej temperatury pracy.
Optiflex od Della jest ciekawym SFF komputerkiem.
Chłopaki, mam jeszcze pytanie: gdy otwieram folder pod windą np.z tiff-ami i, nie wiedzieć czemu, system strasznie długo wgrywa podgląd miniatur? Cpu i pamięć nawet nosa nie wyściubią ponad 20% swoich możliwości.
Gdy przerzucam pliki na ssd jest trochę szybciej ale... nie powala.
Jestem "blondynką" :(
Od siebie mogę polecić Gigabyte Brix Pro, bardzo fajne, nie duże urządzenie z pełno prawnym i5 lub i7.
Sam zakupiłem i, wrzuciłem dwa dyski (ssd i HDD na dane ), 16ram i jet naprawdę spoko.
Jak się obciąży to wiatrak musi chodzić, ale wg. Mnie jest znośnie, w porównaniu z ultrabookiem z i7 :D
www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4888#ov
www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4889#ov
Możesz podać jakie temperatury osiąga w iddle, podczas Twojej zwykłej pracy oraz przy obciążeniu 4 rdzeni np. prime95 ?
Rozmiar bardzo fajny, ale nie chce mi się wierzyć, żeby i7-4770R przy takim chłodzeniu pracował bez problemów, a jednocześnie chłodzenie nie brzmiało jak startująca turbina... ( Chłodzenie w brix osiąga 4k rpm+ ).
Edit:
Przejrzałem na szybko kilka recenzji i wszędzie mówią o temperaturach bardzo szybko dochodzących do 100stopni, głośnym chłodzeniu - ogólnie, Gigabyte wsadziło za dużo mocy w zbyt małą obudowę - przy większym obciążeniu procesor wpadnie w agresywny throttling.
W komputerach o których pisałem wcześniej wykorzystałem Noctua NH-L9i, który nie oferuje wystarczającego chłodzenia dla i7-4770T, ale patrząc po wynikach, jest lepszy niż chłodzenie zaproponowane w Brixie.
Możesz podać jakie temperatury osiąga w iddle, podczas Twojej zwykłej pracy oraz przy obciążeniu 4 rdzeni np. prime95 ?
Rozmiar bardzo fajny, ale nie chce mi się wierzyć, żeby i7-4770R przy takim chłodzeniu pracował bez problemów, a jednocześnie chłodzenie nie brzmiało jak startująca turbina... ( Chłodzenie w brix osiąga 4k rpm+ ).
Edit:
Przejrzałem na szybko kilka recenzji i wszędzie mówią o temperaturach bardzo szybko dochodzących do 100stopni, głośnym chłodzeniu - ogólnie, Gigabyte wsadziło za dużo mocy w zbyt małą obudowę - przy większym obciążeniu procesor wpadnie w agresywny throttling.
W komputerach o których pisałem wcześniej wykorzystałem Noctua NH-L9i, który nie oferuje wystarczającego chłodzenia dla i7-4770T, ale patrząc po wynikach, jest lepszy niż chłodzenie zaproponowane w Brixie.
Postaram się podesłać temperatury dzisiaj lub jutro.
Tak na ucho to poziom hałasu jest ok w porównaniu do e7240 z i7-4600U lub e7250 z i7-5600U :D które to moim skromnym zdaniem są miszczami grzania się i startowania w kosmos.[emoji2]
Livecd i prime95 odpalonym ok 20 min, wszystkie 4 cory na 100%, temp oscyluje w granicach 76 - 82 C, temp obudowy bardziej lekko ciepła niż gorąca, hałas dla mnie znośny z tym, że ja go mam na wysokości uda więc nie wali mi wiatrakiem na wysokości monitora, a porównuję do e7250 który wybitnie wyje jak odlatuje.
Mam takie wrażenie, że on może głośniej.
Muszę znaleźć jakieś narzędzie co pokaże temp na 10.11 i zobaczę jak to wygląda podczas pracy i na zainstalowanym os, może prime gdzieś jest ograniczony na livecd.
A jaki test z prime odpalałeś ?
Prime95 nie jest w stanie obciążyć na maxa procesora wielordzeniowego.
Jest sprime2004 który pozwala ustawić na którym rdzeniu ma pracować i trzeba go odpalić dla każdego rdzenia oddzielnie (tzn dla 4-jarowego i7 trzeba uruchomić 4x równolegle), dopiero wtedy obciazysz procka na full.
Prime95v285
Test threads:4
Torture test type: Blend
Tak jak podejrzewałem na zainstalowanym systemie jest głośniej.
Temperatury przekraczają 90C
W normalnej pracy dużoooo ciszej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/5476b1b68e7b5f997deb7f224ee78a88-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/5476b1b68e7b5f997deb7f224ee78a88.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/b2dcb1355261bf9ca4b6aaab83221f86-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/b2dcb1355261bf9ca4b6aaab83221f86.jpg)
andzialipka
29-10-2015, 19:04
http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-e45-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-b85m-e45-599722/
Najlepiej jak byś zaczekała aż budżetowe płyty pod LGA1151 potanieją. Może miesiąc, może dwa i ceny powinny być ok.
Cześć, czy te płyty już potaniały, mogę prosić o konfig? Przepraszam że proszę o gotowca, ale jak ja robiłam składanki to wychodziło całkiem bez sensu.
Chciałabym na początek odświeżyć swój komputer za 1500 zł brutto. Przede wszystkim dobry procesor i 16GB Ramu. Przeznaczenie - głównie Lightroom, sporadycznie Photoshop.
Jestem zielona, więc poprosiłabym o uwzględnienie tych wszystkich pierduł jak chłodzenie i śrubki... Chyba że w tym sklepie Morele mi wszystko powiedzą.
Mam obudowę TRACER DUKE TRO-252 PFC 400W Prescott
Moja płyta główna to Gigabyte GA-P35-DS3L - P35, DDR2, PCI-Ex, S-775 ale i tak pewnie do kosza.
Mam dwa dyski: Samsung HD502HJ ATA Service, i Samsung SP2014N ATA Service. Wolałabym przy nich na razie zostać. Chyba że się nie da.
Karta Graficzna PCIex GALAXY GF 8600 GT 256 DDR3, 128 bit, 1.4 ns - nada się jeszcze?
DVD nie potrzebuję. Najważniejszy jest teraz procesor, płyta i RAM, tak żeby wsadzić do mojego pudełka i żeby działało :)
andzialipka
31-10-2015, 10:48
Napisałam coś nie tak?
Nie, wszystko w porządku, ale widać forumowi spece od PC wolą cicho siedzieć. Na Twoim miejscu nie liczyłbym na porady w sklepie typu Morele.net, bo to trochę jakby pytać w MediaMarkt. Arest czy ProLine będą lepszymi miejscami po porady.
Cześć, czy te płyty już potaniały, mogę prosić o konfig? Przepraszam że proszę o gotowca, ale jak ja robiłam składanki to wychodziło całkiem bez sensu.
Chciałabym na początek odświeżyć swój komputer za 1500 zł brutto. Przede wszystkim dobry procesor i 16GB Ramu. Przeznaczenie - głównie Lightroom, sporadycznie Photoshop.
Jestem zielona, więc poprosiłabym o uwzględnienie tych wszystkich pierduł jak chłodzenie i śrubki... Chyba że w tym sklepie Morele mi wszystko powiedzą.
Mam obudowę TRACER DUKE TRO-252 PFC 400W Prescott
Moja płyta główna to Gigabyte GA-P35-DS3L - P35, DDR2, PCI-Ex, S-775 ale i tak pewnie do kosza.
Mam dwa dyski: Samsung HD502HJ ATA Service, i Samsung SP2014N ATA Service. Wolałabym przy nich na razie zostać. Chyba że się nie da.
Karta Graficzna PCIex GALAXY GF 8600 GT 256 DDR3, 128 bit, 1.4 ns - nada się jeszcze?
DVD nie potrzebuję. Najważniejszy jest teraz procesor, płyta i RAM, tak żeby wsadzić do mojego pudełka i żeby działało :)
Sytuacja nie wyglada dobrze, jesli bedziesz wymieniala plyte jeden dysk londuje w koszu (ata vs sata).
Procesor i plyta to tez czas 2007/8, o ddr 2 juz nawet nie wspominam.
Niestety aby posiadac 16GB RAM'u bedzie potrzebna wymiana plyty glownej oraz reszty komponentow. Nowszy dysk mozesz zostawic (HD502HJ).
Karta graficzna to nie problemwiekszosc procesorow i5 ma wbudowana karte graficzna bijaca na glowe to co masz w starej paczce.
andzialipka
02-11-2015, 10:54
[QUOTE=DonFG;3611820]Kompletnie nietrafiony, dziwny konfig, który na dodatek nie zadziała, opłacalność już pomijam.
Czemu unikasz zestawu podanego przeze mnie ? Napisałem, co można z niego usunąć.
http://www.morele.net/inventory/info/5gGrLK/
Jak chcesz taniej, to wywalasz Fera 2, budę można zmienić nawet na Zalman T5 lub dla ATX Z1 lucz Gladius M20.
Tak czy inaczej wszystkie wyżej podane do kupa plastiku i beznadziejnej blachy.[/QUOTE
Przeczytałam jeszcze dwa razy cały wątek w poszukiwaniu wskazówek, i zdziwiłam się dlaczego ja nie chciałam tego zestawu.
Biorę go :D
Dzięki wszystkim za pomoc!
Aha, Zdebik, dzięki za wskazówki, dzięki Tobie już wiem na pewno że trzeba kupić SSD. Myslałam że jeszcze pociągnę na tych dwóch dyskach.
Aha, Zdebik, dzięki za wskazówki, dzięki Tobie już wiem na pewno że trzeba kupić SSD. Myslałam że jeszcze pociągnę na tych dwóch dyskach.
SSD to bardzo przyjemna sprawa, gdzie "talerze" odpalaja system 1 min 30 sek, SSD wyrabia sie w 15 sek.
128 odpusc, kup 256 GB.
andzialipka
02-11-2015, 19:45
A czemu odpuścić? Tez sie nad tym zastanawialam, ale aktualnie używam 66 GB na systemowym. 128 kosztuje 275 zł a 256 kosztuje już 475.
A czemu odpuścić? Tez sie nad tym zastanawialam, ale aktualnie używam 66 GB na systemowym. 128 kosztuje 275 zł a 256 kosztuje już 475.
A temu, że jak kupisz 128 to za niezbyt długa chwilę kupisz 256 i bedzie kosztować 750. Ja mam w laptopie 256gb i przy bardzo surowej dyscyplinie jako tako daje radę. Ale chwila "luzu" i mam full na dysku.
Obecnie można upolować SSD SanDiska Ultra II 480GB poniżej 550zl. Tylko proszę nie piszcie, że są lepsze, bo o 2% szybsze w benchmarkach i jedynie słuszne to Crucial MX i Samsung Evo.
andzialipka
03-11-2015, 10:08
Faktycznie, ceny są różne. Wezmę 240 albo 256, tylko proszę pomóżcie wybrać najlepszy w rozsądniej cenie...
http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/dyski-ssd-518/0,0,,,,,,p,0,1,15254O890925.890616/1/?q=ssd#product_list
Ten Sandisc w promocji za 336 byłby dobry?
Jest też Silicon Power za 349, i ma niebo lepszą prędkość zapisu od Sandisca (520 zamiast 350)
Nie rób doktoratu z zakupu SSD. Kup dowolny od znanego producenta jak Intel, Samsung, SanDisk, Toshiba, Crucial, Plextor, bo w normalnym używaniu różnicy w prędkości nie zauważysz. Wszystkie są duuuzo szybsze od dowolnego dysku twardego.
A który konkretnie? Ten który ma najdłuższa gwarancję w zakladanym budżecie i wielkosci.
andzialipka
03-11-2015, 10:45
Ok, dzięki!
andzialipka
11-11-2015, 12:07
W czwartek rano odbieram i skręcam maszynę :)
Poproszę jeszcze o radę, jaki system wybrać żeby było tanio i mądrze? Czy są takie, które będę mogła używać nadal po zmianie komputera? OEM czy jakiś inny? Może ktoś zechce mi coś polecić :) Mam starą Vistę pudełkową, niestety 32 bit, jeśli to w ogóle jeszcze się przyda.
rawkik30
12-11-2015, 22:50
Temat czytałem kiedyś, nie przypominam sobie, abym trafił, więc wrzucę - pewnie komuś się też przyda:
Porównanie wydajności w zależności od komponentów komputera: http://pclab.pl/art56390.html
W ramce na stronie linki do innych spokrewnionych testów.
Mam starą Vistę pudełkową, niestety 32 bit, jeśli to w ogóle jeszcze się przyda.
Przy pamięci RAM powyżej 4GB potrzebujesz 64bitowego systemu Windows. Nie będę wnikał w szczegóły, jak to działa w komputerze, ale chcesz 16GB RAM pod Windowsem, wiec warto zainwestować w system 64bitowy.
Mam starą Vistę pudełkową, niestety 32 bit, jeśli to w ogóle jeszcze się przyda.
Niektórzy twierdzą, że podobno, po trzecim SP Vista była nawet używalna... To trochę jak z Yeti. Kup sensowny system - Win 8.1/10.
andzialipka
13-11-2015, 10:09
Myślałam o tym, żeby ją tanio zaktualizować. Kupiłam na allegro ponoć legalna siodemkę z fakturą i nalepką. Dzięki wszystkim. Komputer chula, choć nie miałam czasu się pobawić ani nawet popracować.
Czy myślicie że mogę przenieść na nowy komputer profil monitora? Kalibrowalam go pół roku temu i teraz nie mam czasu robić tego znowu. Na wiosnę znów skalibruje, ale teraz chyba mogę lecieć na starym pliku icc? W końcu monitor ten sam.
Na chwilę obecną przenieś profil ICC ale i tak masz go do przeprofilowania ze względu iż 6 miesięcy to sporo i po drugie masz cały nowy tor graficzny w komputerze.
andzialipka
16-11-2015, 22:13
Ok, tak zrobię. Nie dam Wam jednak jeszcze spokoju :) Pozbywam się starego komputera (ktoś chętny? :D ) i zastanawiam się czy karta graficzna nvidia GeForce 8600 GT mi się przyda? Instalować ją w nowym komputerze czy puścić z dymem na sprzedaż ze starym pudłem?
Carlos_lo
17-11-2015, 01:14
Pozbywam się starego komputera (ktoś chętny? :D )
jaka plyta glowna? bo wlasnie moje stare padlo[emoji57]
andzialipka
17-11-2015, 10:41
żartujesz, prawda?
Gigabyte GA-P35-DS3L - P35, DDR2, PCI-Ex, S-775
Carlos_lo
17-11-2015, 14:08
idealna.... tylko teraz za ile;)
Na chwilę obecną przenieś profil ICC ale i tak masz go do przeprofilowania ze względu iż 6 miesięcy to sporo i po drugie masz cały nowy tor graficzny w komputerze.
Pozwolę sobie na dwie uwagi:
1. Tor graficzny w komputerze w przypadku cyfrowych wyjść z karty graficznej do monitora, nie ma wpływu na obraz na monitorze. Komputer z kartą graficzną mogą mieć wyłącznie wpływ na czas przeliczania obrazu. Dopasowanie obrazu do monitora następuje wyłącznie poprzez uwzględnienie w trakcie przeliczania obrazu korekt zapisanych w profilu ICC.
2. Z tego co wyczytałem na forach zajmujących się monitorami i ich kalibracją aktualnie sprzedawane monitory mają bardzo wysoką stabilność wyświetlanego obrazu w funkcji czasu i w związku z tym zalecane okresy pomiędzy kalibracjami znacznie się wydłużyły. Nawet specjaliści którzy z tego żyją przyznają, że kalibracja częstsza niż co dwa lata nie bardzo ma sens.
Przy okazji, na wszelki wypadek jeszcze dodam, że każdy zainstalowany w systemie profil ICC dotyczy jednego ustawienia monitora, takiego jak: Color Mode, Color Temperature i Gamma. Jeżeli więc np. zmienimy ustawienie temperatury barwowej monitora z 5000 na 6500, to musimy zmienić profil ICC na odpowiedni. Może jeszcze, ażeby koleżanka czegoś nie przeoczyła, oprócz profilu (profili) ICC należy zainstalować w systemie odpowiedni sterownik dla danego monitora. Przeniesienie tego wszystkiego z jednego komputera (systemu operacyjnego) do drugiego powinno dać jednakowy obraz w obydwu przypadkach. Posiadając jednak kalibrator i program kalibracyjny lepiej chyba i pewniej będzie przeprowadzić nową kalibrację, ponieważ wtedy program kalibracyjny poustawia za nas wszystko na swoich miejscach w systemie operacyjnym.
Alez zgadza sie z Toba, piszac "caly tor graficzny" nie mialem na mysli tylko hardware, ale tez software wraz ze wszystkimi sterownikami. Poza tym jak kolezanka pisala zmienia Win Viste na Win 7/8/10. Jak wiadomo CMS nie jest mocna strona Windowsa, dlatego z rezerwa podchodzilbym do profilu z poprzedniej maszyny.
No to wszystko jasne. Pozdrawiam
andzialipka
19-11-2015, 15:08
Na poprzednim tez była 7. Przeniosłam tylko jeden plik który miał w nazwie typ monitora, i datę modyfikacji zgodną z datą kalibracji. Aczkolwiek plików icc tam była masa.
Panowie mój 5 letni komputer potrzebuje wsparcia o ile z plikami z d700 radzi sobie wyśmienicie to z d750 już nie dlatego pomysł kupna nowego. Używam C1 pro i PS cs4
Po przeczytaniu kilku wątków wyszło coś takiego co zmienić ? Generalnie w gry nie gram ale tą grafikę wybrałem ze względu na to że planuje odpalić stare Enemy Territory, dyski mam Chciałbym wydać do 4 tysi.
Podaje link do koszyka http://www.morele.net/inventory/info/uFdcW5/ (http://www.morele.net/inventory/info/uFdcW5/)
Do Enemy Territory wystarczy grafika wbudowana, ta gra ma 13 lat...
No dobra moze odpale coś nowego :-) ogolnie zestaw ok czy w tej cenie coś lepszego ?
Nie siedzę w sprzęcie od lat, ale grafikę brałbym chyba GTX 960, a i dysk SSD 128 MB wydaje mi się ciut mały.
Malibu...
Zmieniłbym kilka rzeczy:
- nie oszczędzaj na MB, weź coś z kategorii "gaming" (lepsza sekcja zasilania, czasem więcej radiatorów na układach) firm Gigabyte lub Asus a wynalazki typu Asrock zostaw studenciakom - chyba nie chcesz położyć kompa tym elementem?
- chłodzenie BOX w zupełności wystarczy, nie kombinuj z badziewiem, które będzie wisiało na płycie i generowało naprężenia
- jeśli SSD to raczej Crucial lub SanDisk, padła też słuszna uwaga że lepiej celować w 256/240gb, choćby dlatego że są 2x szybsze od 128/120
- karta GFX też raczej z logo Gigabyte lub Asus
SSD Plextora nie jest zły. Ale jak pisali poprzednicy, 128GB to maleństwo. Nie szalej i nie kupuj Samsunga EVO 850, jak budżetowo weź SanDiska Ultra II, coś od Cruciala (BX czy MX), możesz też wziąć Intela (ale te są drogie). Toshiba ma przyzwoite SSD ale nie są one demonami szybkości. Chociaż jak składasz stacjonarnego PC, może coś z SSD na PCIe a nie SATA?
Jak chcesz pogodzić wielkość z szybkością, zainteresuj się dyskiem hybrydowym, 1TB można kupić za bardzo rozsądne pieniądze.
w poprzednim komputerze oprócz talerzowców mam 120 gb ssd samsunga 830 i na windowsa i najważniejsze programy styka miejsca i jeszcze zostaje i chciałem go przerzucić ale chyba nie będę mieszał i zostawie tamten komputer bez zmian( oprócz hdd) Myslę że za radami tutaj ssd dam odrazu pojemność dwa razy wiekszą. Ramy tak trochę na pałę wziałem czy jest ok ?
RAM, dowolny :D Nie ma co zabijac się o 2% wydajnosci w benczmarkach.
andzialipka
12-01-2016, 21:02
Proszę o radę bo nie wiem co to może być. Mam sobie ten komputer, wszystko super, uruchamia się w kilka sekund ale myszka się zacina. Sprawdzone na innych myszkach, każde się zacinają. Nawet klawiatura czasem nie działa. Zauważyłam, że częściej i na dłużej się zacina kiedy komp ma trudniejsze zadanie, np w lightroom, kiedy wetransfer coś wysyła (ale zacina się tylko na tej karcie, kiedy przejdę na spokojniejszą kartę np z pocztą to już jest ok), oraz jakiś czas po uruchomieniu. Czy są na to jakieś sposoby czy będę musiała przeinstalowywać system? Dodam, że kupiłam system na allegro ale bardzo mi się spieszyło i nie zainstalowałam tego z oryginalnej płyty tylko pobrany z internetu, wpisując zakupiony kod.