Zobacz pełną wersję : podgląd na żywo Nikon D610
Witam,
mam mały lecz uciążliwy problem. Przy nocnym fotografowaniu włączając tryb podglądu na żywo nic nie widać. nawet jak są gdzieś w oddali światła, matryca ich nie widzi.
czy jest jakiś sposób aby podczas robienia zdjęć w "ciemnościach" móc cokolwiek widzieć na monitorze?
niestety robienie zaćmienia księżyca nie wyszły właśnie przez brak możliwości ustawienia odpowiedniej ostrości :(
dzięki z góry za porady.
galu
Ostrość najprościej ustawić ręcznie.
A kadr - przez wizjer. ;)
W trybie zdjęciowym aparat sam ustala jasność obrazu na ekranie. W ciemnościach nie będziesz nic widzieć.
Jedynym sposobem na lekkie rozjaśnienie jest przełączenie w tryb filmowy (24/25p), ustawienie maksymalnego ISO i najdłuższego czasu. Ale to i tak co najwyżej delikatnie rozjaśni kadr.
dzięki!
taka też mi przeszła myśl przez niewyspaną głowę dzisiaj rano, że mogłem przełączyć na tryb filmowania...
cóż najbliższa okazja w 2033 :(
dzięki za komentarz.
a co do ustawiania ręcznego przez wizjer - tak też robiłem, ale korpus miałem podłączony do teleskopu, który nie należy do najjaśniejszych "szkieł" a zaćmiony księżyc był tylko bladą plamą - nie dało rady ustawić ostrości...
Borat1979
28-09-2015, 14:23
Przecież w LV możesz powiększyć sobie fragment obrazu i ustawić kursor na najjaśniejszy fragment kadru aby precyzyjnie ustawić ostrość.
tak, wiem. aż takim laikiem nie jestem. niestety na lv miałem tylko i wyłącznie czarny ekran. zwiększanie jasności nic nie dało. jak nie było nic widać tak nadal był czarny ekran...
niestety, ani najmniejszego jasnego punktu nie było...
Borat1979
28-09-2015, 17:18
tak, wiem. aż takim laikiem nie jestem. niestety na lv miałem tylko i wyłącznie czarny ekran. zwiększanie jasności nic nie dało. jak nie było nic widać tak nadal był czarny ekran...
niestety, ani najmniejszego jasnego punktu nie było...
To kierujesz obiektyw na jakiś obiekt np. na drzewo czy budynek znajdujące się w odległości kilkudziesięciu metrów świecisz latarką i ustawiasz ostrość. Później ustawiasz z powrotem na właściwy kadr. Jak nie masz latarki to można skorzystać z diody wspomagającej AF złapać ostrość a później wyłączyć AF.
hostman22
28-09-2015, 20:44
trzeba jeszcze dodać, że powiększenie na max i koniecznie pomiar punktowy.
Manualny słoik ostrzone przez LV ;) znośnie... jak na "portretówkę"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s13.postimg.org/79pglsrfr/280915000125_2015_09_28_fb.jpg)
drodzy koledzy,
macie rację, ale ja podłączyłem korpus pod teleskop o ogniskowej 900 (http://sklep.deltaoptical.pl/blizej_nieba/teleskop-sky-watcher-synta-bk909eq2,d816.html). to nie jest typowy obiektyw, że złapanie gdzieś punktu w oddali pozwala uzyskać ostrość od... do nieskończoności.
ostrość musi być idealnie ustawiona na dany obiekt. jeżeli wyostrzę na coś co jest oddalone o 5 km (np iglica Pałacu Kultury) i przekieruję na księżyc, który jest nieco dalej, to będzie on nieostry...
zdjęcia szkłem Nikkor 24-120 f4 przy 120 wyszły idealnie ostre, ale to zawsze nie dostateczna ogniskowa
czekam z niecierpliwością na testy tego nowego nikkora 200-500 - nie powinno być wtedy problemów - no chyba, że tylko z terminem następnego zaćmienia słońca super księżyca :)
hostman22
29-09-2015, 17:24
za 18 lat jest szansa że kupisz 200-500 w przystępnej cenie ;)
na pewno, raczej nie ma co liczyć, że będzie okazem muzealny, jak fish eye 6mm ;)
Ćwiczyłem w podobnych okolicznościach. Po godzinie fotografowania zaćmienia MTO-11/CA cały pływał od zewnątrz i w środku. Polazłem go suszyć w domu, co poszło szybko. Ale Księżyc był już najciemniejszy i o ustawieniu ostrości nie było mowy. Spróbowałem ostrzyć na Wenus, co dało jakieś rezultaty ale niezadowalające.