Zobacz pełną wersję : Nissin 466 \ metz 36
Witam wszystkich
Poszukuje taniej, raczej małej lampy, która wesprze przy robieniu fotek w domu czy bardzo sporadycznie amatorsko w kościele.
Zastanawiano się nad nissinem 466 lub metz 36 AF-5. Chyba główną różnica jest to, że nissin ma możliwość wprowadzenia korekty światła bezpośrednio do lampy. Metz tylko korektę z aparatu.
Zalezy mi na iTTL.
Lampa raczej nowa i nie koniecznie tani chńczyk. Raczej bardziej uboga, ale pewna.
Aparat to najprostrzy z nikonów 3200 i raczej nie planuje go zmienić.
Proszę opinię ew info o lampie w podobnej klasie.
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Jak chcesz pewnej lampy, to nie będzie to ani tani Metz (bo tak naprawdę to tanie chińczyki), ani żadna inna tania.
Nissin Di466 to stara i kiepska lampa. Wspomagania AF prawie nie ma, głowica obracana tylko w pionie (poważny brak przy pionowych kadrach), do tego kiepsko działający TTL.
Metz 36 AF-5 - głowica obracana tylko w pionie, jedynie ręczny zoom, brak zdalnego wyzwalania, brak jakichkolwiek ręcznych ustawień lampy, brak TTL-BL... No i do małych lamp do nie należy.
Jak chcesz coś małego i w miarę dobrego, to niestety trzeba ciągnąć z Chin:
Meike MK-320 (http://www.ebay.com/itm/MK320-Mini-Speedlite-Speedlight-TTL-Flash-For-Nikon-D750-D810-D7100-D7200-D610-/111760970420?hash=item1a057912b4)
Mała, głowica ruchoma w obie strony, w miarę dobre wspomaganie AF białymi diodama, które mogą służyć jako lampa do wideo, CLS Master i Slave.
Hmm to mnie trochę zaskoczyłeś. Obs obstawiałem, że ten Metz to nie jest taki zły.
Mała, ale nie koniecznie fizycznie. Raczej o niskiej liczbie przewodniej, tj. 30-kilka.
Nie mam nic przeciwko lampą wyprodukowanym w Chinach. Niestety, mam pecha do kupowania przedmiotów bezpośrednio u nich. Albo przychodzą uszkodzone, albo idą miesiącami. Tak
Lampę potrzebuje w przeciągu tygodnia, więc tylko nasze lokalne sklepy. U nas jest dostępna tylko MK-300, a to raczej nie to samo.
Czy możesz zaproponować lampę wartej swojej ceny.
Wymagania:
Kwota do ok. 400zl
Dostępna w Polsce
Wystarczy by będzie uchylony palnik w jednym kierunku
iTTL bo chyba nic innego mój 3200 nie obsłuży.
Metz 36 AF-5 to jest jedynie brandowana lampa przez Metza. Takie same ma Tumax (DSL883) i inni.
W cenie do 400zł jedyną propozycją wartą zakupu jest YongNuo YN-468 II. Z D3200 powinna jeszcze działać, bo z D5200/5300/5500 już nie działa TTL.