PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 nie ostrzy oraz długi czas oczekiwania

ritterfm
25-09-2015, 08:28
Witam,
Jeśli chodzi o lustrzanki jestem praktycznie zielony, aparat otrzymałem w spadku. Wszystko działało super dopóki czegoś nie przestawiłem, mianowicie:
1. Po naciśnięciu spustu aparat nie ostrzył, prawdopodobnie zmieniłem ustawienia ekspozycji. Próbowałem to poprawić ale nic nie wyszło więc stwierdziłem, że zrestartuję ustawienia i aparat będzie działał jak wcześniej, przeliczyłem się, w dalszym ciągu AF nie ostrzy tak jak powinien,
2. Po naciśnięciu spustu nie robi zdjęcia od razu tylko po 1-2s w dodatku słychać dzwięk jakby lustro robiło dwa powolne ruchy(wcześniej AF ostrzył bez naciskania spustu, podczas naciśnięcia można było robić zdjęcia jedno za drugim pojedyńczo jak i seriami). Zauważyłem również, że w menu wiele ustawień jest niedostępnych do edycji.

Temat opisałem dosyć ogólnie, zdaję sobie sprawę, że aparat ma dosyć obszerne ustawienia, ale mam nadzieję, że ktoś podejmie się udzielenia mi pomocy ;)

madebyzosiek
25-09-2015, 08:33
Nie przestawiłeś sobie przypadkiem przełącznika od trybu pracy AFa na manuala? Pod obiektywem taka wajcha jest na A czy na M? Ewentualnie zobacz czy w obiektywie masz AF czy MF na przełączniku.

ritterfm
25-09-2015, 08:47
Nie na body jak i na obiektywie jest ustawione na auto, obiektyw normalnie pracuje ale nie ostrzy tak jak powinien.

zgera
25-09-2015, 08:52
Jak Kolega powyżej sprawdź przełączniki AF na korpusie i obiektywie, powinny być ustawione na tryb A.
Jeśli po naciśnięciu spustu migawki aparat nie robi od razu zdjęcia tylko po 1-2 sek i lustro robi kilka ruchów to prawdopodobnie przestawiłeś tryb migawki na MUP, sprawdź co masz ustawione na dolnym kółku wybierania trybu migawki.
Dolny pierścień przy kółku trybów fotografowania przestaw na S, pojedyncze zdjęcie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/nikon_d7000_9-2.jpg
źródło (http://regmedia.co.uk/2011/03/14/nikon_d7000_9.jpg)

TOP67
25-09-2015, 08:59
Nie używaj trybu zielonego (auto) ani scen. Tylko PASM (najlepiej A).
Nie używaj LV
Przełącz zdjęcia na tryb pojedynczy
Wyłącz wstępne podnoszenie lustra
Przełącz AF na AF-S pojedynczy centralny
Nie włączaj AF-ON na guziku AE-L
Nie używaj redukcji czerwonych oczu

Powinno robić foty od razu

sl011
25-09-2015, 09:21
Możesz ostatecznie zastosować "zielony reset" ustawień, czyli przytrzymać przez parę sekund przyciski oznaczone zielonymi kropkami.

zgera
25-09-2015, 09:31
Możesz ostatecznie zastosować "zielony reset" ustawień, czyli przytrzymać przez parę sekund przyciski oznaczone zielonymi kropkami.

Ta opcja nie resetuje wszystkiego, należy jeszcze z poziomu menu zresetować ustawienia osobiste.

sl011
25-09-2015, 09:37
Ta opcja nie resetuje wszystkiego, należy jeszcze z poziomu menu zresetować ustawienia osobiste.
No, to już ostateczna ostateczność. ;)

ritterfm
25-09-2015, 09:46
Ostateczną ostateczność zrobiłem przedwczoraj :)

Nie używaj trybu zielonego (auto) ani scen. Tylko PASM (najlepiej A).
Nie używaj LV
Przełącz zdjęcia na tryb pojedynczy
Wyłącz wstępne podnoszenie lustra
Przełącz AF na AF-S pojedynczy centralny
Nie włączaj AF-ON na guziku AE-L
Nie używaj redukcji czerwonych oczu

Powinno robić foty od razu
wszystkie zdjęcia do tej pory robiłem w zielonym trybie AUTO i było ok ;)
Jaki wpływ na robienie zdjęć będzie miał miał włączony lub wyłączony LV?
Zdjęcia były robione w pojedyńczym trybie S

Jak tylko wrócę z pracy spróbuję ustawić wg. waszych zaleceń.

GonzoG
25-09-2015, 10:31
W przypadku LV AF jest dużo wolniejszy (potrzebuje nawet kilku sekund), a migawka i lustro wykonują 2 ruchy - najpierw zamyka się migawka, potem robi zdjecie (otwiera i zamyka), lustro opada, poczym lustro się podnosi i otwiera migawka aby działało LV.

ritterfm
28-09-2015, 07:46
Wielkie dzięki, powoli zaczynam ogarniać te wszystkie ustawienia, łapie ostrość i w miarę szybko robi zdjęcia lecz w dalszym ciągu słychać dwa kliknięcia(podczas naciśnięcia spustu i po chwili drugie kliknięcie) i właśnie z tego drugiego kliknięcia zapisywany jest obraz, ale będę szukał dalej.

Nie udało mi się doprowadzić do takiej konfiguracji aby AF łapał ostrość bez potrzeby naciskania spustu migawki.

Kali_69
28-09-2015, 08:14
W trybie LV jest tylko możliwe, żeby AF cały czas łapał ostrość, nawet gdy nie naciskasz spustu migawki. W trybie LV wciskasz przycisk AF i trzymając go kręcisz pomocniczym kółkiem aż pojawi się AF-F. Napisz czy o to Ci chodziło.

TOP67
28-09-2015, 08:56
Wielkie dzięki, powoli zaczynam ogarniać te wszystkie ustawienia, łapie ostrość i w miarę szybko robi zdjęcia lecz w dalszym ciągu słychać dwa kliknięcia(podczas naciśnięcia spustu i po chwili drugie kliknięcie) i właśnie z tego drugiego kliknięcia zapisywany jest obraz, ale będę szukał dalej.

Nie udało mi się doprowadzić do takiej konfiguracji aby AF łapał ostrość bez potrzeby naciskania spustu migawki.

Taki efekt występuje w trzech sytuacjach
1. LV
2. Q
3. DLY

A AF zawsze tak działa, to nie kamera.

ritterfm
28-09-2015, 09:58
Taki efekt występuje w trzech sytuacjach
1. LV
2. Q
3. DLY

A AF zawsze tak działa, to nie kamera.

mógłbyś rozsupłać dla mnie te skróty? :>

GonzoG
28-09-2015, 10:52
LV = Live View - czyli podgląd na żywo (tylny ekran aparatu)
Q = cichy tryb wyzwalania migawki (na wąskim pokrętle pod kółkiem trybów)
DLY = Delay - opóźnienie ekspozycji (ustawiane w menu)

Ciągłego automatycznego ustawiania ostrości bez używania guzików w Nikonie nie ma. To aparat fotograficzny, nie kamera.
A podwójne "klikanie" przy podglądzie na żywo będzie zawsze. Jak już pisałem - aparat musi wyłączyć LV, zrobić zdjęcie (jedno dłuższe kliknięcie), po czym znowu włączyć LV (drugie kliknięcie).

LV w lustrzankach jest jako tryb pomocniczy/dodatkowy, a nie do głównego robienia zdjęć. Podstawowym trybem jest robienie zdjęć używają wizjera i lustra. Gdy głównym trybem jest robienie zdjęć używając ekranu, to aparat nie ma lustra - jak kompakty czy bezlusterkowce.

ritterfm
28-09-2015, 11:32
W jaki sposób powinien zostać ustawiony DLY? bo w tej chwili wszystkie wartości są zresetowane.

GonzoG
28-09-2015, 12:56
W taki jaki potrzebny. Szczegóły i wyjaśnienie po co to masz w instrukcji aparatu.

TOP67
28-09-2015, 14:30
Napisz w końcu czy robisz zdjęcia przez wizjer czy na zombie

TOP67
28-09-2015, 14:32
Jeszcze sprawdź
4. Mup
Ale to łatwo wyczuć, bo trzeba nacisnąć spust dwa razy.

Kali_69
28-09-2015, 15:07
Panowie ja wiem, że to nie kamera, ale ustawcie w LV AF-F i sprawdźcie co się będzie działo. Ja to sprawdziłem zanim napisałem posta. Aparat skierowany na przedmiot w innej odległości ustawia ostrość na ten przedmiot mimo, że spust migawki nie jest naciśnięty.

2pompony
28-09-2015, 15:56
Jak Gonzo mówi, ze automatycznego nastawiania ostrości bez naciskania guzika w Nikonie nie ma, to nie ma! NIE MA! Gonzo nei myli się po raz kolejny, nie bluźnij!

Jak Tobie Kali się tak dzieje, znaczy, że masz popsutego Nikona; mnie zresztą popsuł się tak samo jak Tobie, też ustawia bez naciskania jak popsuty... :(

GonzoG
28-09-2015, 16:29
AF-F w D7000 nie ustawia ostrości automatycznie, a okresowo, albo jak w ustawionym polu wyraźnie zmieni się jasność/kolor, choć zarówno w jednym i drugim przypadku często nie chce ostrzyć sam i trzeba to robić guzikiem.
Ten tryb jest tylko po to, aby Nikon mógł napisać, że jest.

2pompony
28-09-2015, 16:47
No, czyli jednak jest, ale Gonzo mówi, że nie ma i twierdzi, że mówi prawdę. I tak ze wszystkim...

zbyszekD7000
28-09-2015, 18:18
Ja też mam zepsutego, bo też mi działa ;-)

GonzoG
29-09-2015, 01:55
To ewidentnie nie wiecie jak działa detekcja kontrastu w Nikonie... no ale wasze braki, to już nie moja sprawa...

2pompony
29-09-2015, 12:23
OK, my się kompletnie nei znamy, a ty jak zwykle wprowadzasz ludzi w błąd, gadając głupoty. I to też nie jest twoja sprawa tylko nasza, zeby każdego uprzedzać, ze jak Gonzo coś powie, to zawsze albo się pomyli, albo skłamie, albo palnie bzdurę, aż się kurzy.

Takie życie, jak ktoś bez przerwy nei ma racji, trzeba o takim bez przerwy ostrzegać...