Zobacz pełną wersję : TV 4K do "obróbki" zdjęć
tgollob_jamessuchar
24-09-2015, 15:28
Witajcie Koledzy,
na rozwiązanie tego problemu mam mało czasu, a budżet jak zwykle ograniczony.
4300zł max.
Pomieszczenie 6m x 3m.
TV do oglądania telewizji, YT.
Mam soubdbar Philipsa z WiFi i Bluetooth.
Internetu w nowym mieszkaniu jeszcze nie mam, ale czasu na korzystanie z wodotryskow brak.
3D nie potrzebuję.
Chcialem zawsze miec ambilight od Philipsa, ale nie wiem jak to w praktyce sie sprawuje.
Nie mam innego kąta na PC więc do niego bedzie podłączony też mój stacjonarny.
Myślałem o 55" Philipsa albo Samsunga, konkretnie: 55PUS7809/12 za 4299zł albo UE55HU6900 za 3999zł albo UE48JU6440za 3299zł.
Ceny z Euro.com.pl bo liczy się dla mnie dostępność najlepiej od ręki.
Bo zostanie jeszcze kwestia kalibracji (rowniez proszę o podpowiedzi).
Będzie stał na krótszym boku więc jakieś 2,5m dystansu z kanapy do niego.
Wszelkie rady mile widziane. Dzięki bardzo ;-))
A komputer uciągnie 4K?
Np mój notebook wyciąga max 2560x1440 i to tylko z dockiem.
Borat1979
24-09-2015, 17:19
Kup porządny monitor. Telewizor to jest do oglądania filmów i grania na konsoli. Zdjęcia to może sobie najwyżej obejrzeć bo o jakiejkolwiek obróbce na takim ekranie nie ma mowy.
tgollob_jamessuchar
24-09-2015, 17:55
A komputer uciągnie 4K?
Np mój notebook wyciąga max 2560x1440 i to tylko z dockiem.
Uciągnie ;-)
Kup porządny monitor. Telewizor to jest do oglądania filmów i grania na konsoli. Zdjęcia to może sobie najwyżej obejrzeć bo o jakiejkolwiek obróbce na takim ekranie nie ma mowy.
Nie ma opcji.
Musi być TV bo to salon z okazjonalna możliwością pracy na kompie. Dlatego napisałem ze nie mam tu swojego kącika do PC. Dlatego też słowo obróbka jest w cudzysłowie.
Borat1979
24-09-2015, 18:31
Dlatego też słowo obróbka jest w cudzysłowie.
To naprawę bez różnicy co kupisz.
sztender
24-09-2015, 20:29
Nie do końca. Oglądałem zdjęcia na kilku telewizorach, na Panasonic'u (bez 4k), zdjęcia przypominały najbardziej to co widać na monitorach. Moim zdaniem przyjrzyj się telewizorom tej firmy. Weź pendrivea ze zdjęciami, które wiesz jak powinny wyglądać i zamiast oglądać sygnał TV zobacz jak będą wyglądać foty.
tgollob_jamessuchar
24-09-2015, 22:23
Nie do końca. Oglądałem zdjęcia na kilku telewizorach, na Panasonic'u (bez 4k), zdjęcia przypominały najbardziej to co widać na monitorach. Moim zdaniem przyjrzyj się telewizorom tej firmy. Weź pendrivea ze zdjęciami, które wiesz jak powinny wyglądać i zamiast oglądać sygnał TV zobacz jak będą wyglądać foty.
O, dobra wskazówka. Tak zrobię.
Niemniej jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie, to proszę o wieści.
Ps. Absolutnie nie jest bez znaczenia. Jako laik w tematyce paneli gołym okiem widać różnice podświetlenia nawet wyższych modeli LG vs. Philips.
Nie wiem tylko jak z gabarytami do mojego pomieszczenia... 55 to chyba za dużo..
48 curved też kusi, nawet bez 4K, ale nie wiem ile w tym lansu, a ile pożytecznej innowacji.
Zakrzywiony do zdjęć może być nieco upierdliwy pod względem prostowania kadrów i ogladania wszelakich prostych linii.
Jak daleko będziesz siedział od TV?
sztender
25-09-2015, 00:40
Spróbujmy inaczej. Elektronika rozwija-starzeje się w szybkim tempie. To co kupujesz teraz to już technologiczne "trupy" (w sporym uproszczeniu, PLAZMA padła. LED ma się dobrze. OLED chyba się nie przebije, już czeka GRAFEN). CD/DVD owszem. BLURAY już ma problemy. Wszystko zależy. I teraz pytanie. Ile jesteś gotów wydać? Jak często wymieniać sprzęt, ile jesteś gotów zapłacić "podatku", od nowości?
Jako laik w tematyce paneli gołym okiem widać różnice podświetlenia nawet wyższych modeli LG vs. Philips.
Tu musisz uważać. To nie do końca jest prawda i "oczywista oczywistość". Wystarczy podbić kolory/kontrast, "zdjąć" u tego kto mniej płaci za promocję i które telewizory "grają" lepiej?
Nie wiem tylko jak z gabarytami do mojego pomieszczenia... 55 to chyba za dużo..
Po długości będzie OK po szerokości może być za dużo.
48 curved też kusi, nawet bez 4K, ...
Z "krzywymi" telewizorami nie miałem do czynienia, musisz doczytać czy faktycznie coś to daje. Może być poprawa przy "dziwnych" kontach patrzenia. Pytanie czy takie będziesz miał.
...ale nie wiem ile w tym lansu, a ile pożytecznej innowacji.
Jedna sprawa. Skąd weźmiesz sygnał do TV. U nas HD nadają w 1080i a FUL HD to 1080p. Czyli właściwie telewizory FUL HD to już przerost formy nad treścią.
Sygnał będzie miał z komputera. I na razie oglądanie zdjęć z małej odległości, to jedyne sensowne wykorzystanie ekranu 4K.
RobertMiernik
25-09-2015, 09:52
...no i gry...
jeśli chodzi o curved to moja opinia jest taka że dla rozmiarów poniżej 80 cali to nie mają one najmniejszego sensu a tylko pogarszaja ogladanie tak naprawdę.
ogladałem przez dłuższy czas pare miesięcy temu taki tv po prostu przed nim siedząc, a nie patrząc w sklepie chodzac jmiędzy kilkudziesięcioma innymi.
na spokojnie miałem okazję pooglądać taki tv
65 cali wiec nie mały
i powiem szczerze, że po niedługim czasie zaczął mnie on po prostu denerwować.
tzn ta krzywizna jakoś tak działa, że odblaski z pomieszczenia były troche nieregularne (a nie był to panel jakiś specjalnie połyskowy).
wiadomo, jak ogląda się to głowa nie jest w sztywno w bezruchu co do centymetra tylko troche jednak człowiek sie rusza :)
no i od razu zauważyłem jakis dziwny efekt na ekranie, że jakby niestabilny, cos sie rusza gdzie nie powinno...
potem doszedłem, ze to właśnie odblaski sie nieregularnie układały na tej płaszczyźnie podczas delikatnych ruchów głową się różne nieregularne plamy odblaskowe robiły i psuły cały odbiór...
pozatym krzywizna polega na tym, ze ma człowiek siedzieć tam gdzie jest srodek tej krzywizny czyli dla kilku osób (jedna przed tv, druga z boku na fotelu, trzecia nieco bliżej) sie to już zaczyna niesprawdzać i dziwnie ogladać.
takze uważam osobiście, że to sie nie sprawdza (co innego w kinie gdzie jest ekran matowy, jest ciemno, i rozmiar ma kilkanascie metrów) i polecam płaski tv
edit
oczywiście na płaskim tez odblaski moga być ale chodzi mi o to, że na zakrzywionym te same odblaski bardziej odwracaja uwagę
48 curved też kusi, nawet bez 4K, ale nie wiem ile w tym lansu, a ile pożytecznej innowacji.
Krzywe charakteryzują się zmniejszonym kontrastem i spadkami jasności w narożach od 30%.
A co do pracy, niech Pan sobie wyobrazi coś takiego:
- Z lewej pas około 15 cm w kolorze różowym.
- U dołu pas około 12 cm niebieski.
- Środek, koło około 30 cm brązowe.
- Reszta względnie neutralne.
- Po wyregulowaniu tego co neutralne, za 2h robi się silnie niebieskie.
- Po ponownym wyregulowaniu, za 2h robi się zielone.
- Powierzchnia zewnętrznego polaryzatora lekko matowa, nierówna, bardzo, ale to bardzo silne skrzenie i kasza.
Pomimo najszczerszych chęci, kompletnie się to nie nadaje na monitor. I to nie tylko te parę sztuk które testowałem.
Skalibrowalem (a wlasciwie Maciej Koper skalibrowal) moj TV (podstawowy Sony 4k na IPS) - ale nadal nie widze go w funkcji monitora do obrobki. Rozumiem jednak ograniczenia miejsca, poczytaj o TV (wazne zeby obslugiwaly pelny kolor (4:4:4) przy 60Hz (u mnie karta jest w stanie wypuscic max 30 Hz przy 4k a i to po laczu ktorego chcesz uzywac - zapewne HDMI), wazne zeby daly sie skalibrowac jako-tako (na stabilnosci obrazu o ktorej pisze Tom01 sie nie znam wiec nie napisze) i zeby nie mial cudow z zafarbami/nierownomiernoscia podswietlenia o ktorych pisze Tom01.
O tym ze dobrych matowych TV 4k nie ma I ze praca na "lustrze" nie jest moja ulubiona nie wspomne. Jesli mozesz zmienic TV na mniejszy to kup NECa albo EIZO 4k w 30 czy tez 32 calach i maly tuner do kompa..... ;)*
*nie musisz dziekowac za "genialna inaczej" rade...