Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ja też szukam plecaka

lacov
23-09-2015, 02:28
Nie kamienujcie mnie proszę.

Coś już wybrałem więc nie jest tak, że całkiem leniwie podchodzę do tematu.

Kieszeń na laptopa to u mnie raz na pół roku kieszeń na laptopa, a na codziennie miejsce do noszenia zeszytu a4 lub czegoś podobnego. Sam laptop może nie jest bardzo duży, ale to stare lenovo więc nieco grubszy.
Lubię duże ilości kieszeni.
Do części foto miałby wejść d7100, 35 1.8, 50 1.8, 18-70, SB910 i w przyszłości S10-20.

Dłubiąc od kilku dni wpadłem na manfrotto.Model Advanced Tri L oraz Advanced Travel wyglądają nieźle, choć ten drugi chyba za mały na w/w sprzęt, a i kieszeń na laptopa dość chuda wiec chyba z tych dwóch to TRI.
W oko wpadł mi jeszcze Lowepro Fastpack 250 AW II.

Zastanawiam się też nad czymś bez kieszeni na laptopa ze względu na bardziej zgrabny wygląd plecaka.
Tamrac Evolution 6, Case Logic DSB102K, CL KSB101

Możecie coś pomóc w wyborze zarówno jednej i drugiej opcji?
Jeśli chodzi o plecak bez laptopa to właściwie im mniejszy tym lepszy

ocelot
23-09-2015, 19:25
Wszystko fajnie ale plecak fotograficzny jest tylko i wyłącznie na sprzęt foto a co jeżeli wyjedziesz w góry? I dajmy na to trzeba będzie zabrać jeszcze coś do picia i powiedzmy bluzę, może jakiś prowiant, co wtedy?
Niedawno miałem podobny dylemat i gdzieś na forum znalazłem wskazówkę, lepiej kupić porządny plecak turystyczny. Tak zrobiłem, popindalam z Deutr-kiem, zamiast patyków trekingowych mocuję statyw, sprzęty w futerałach i jest oki. I tak nie targasz całego dobytku.
Żeby bardziej namieszać dopiszę, że są plecaki spełniające wymogi bagażu podręcznego! Plecak, bilet i po dwóch godzinkach jesteś w Rzymie :)

lacov
23-09-2015, 19:54
Mniej więcej tak robiłem.
Mam swój plecak na co dzień, który przydawał się np w górach. Wtedy sprzęt co prawda nie był w pokrowcach tylko zawinięty w jakieś szmaty, ale jakoś to działało :)
Mi chodzi tak na prawdę o coś na szybkie wyskoki tu i ówdzie.
Mam torbę, która powoli zaczyna się rozkraczać. I niestety jest dość odczuwalna po pewnym czasie. Stąd pomysł z plecakiem.

Z jednej strony chciałbym coś względnie niedużego, a z drugiej coś co pomieści nieco więcej :)

Marek
23-09-2015, 20:55
a może zerknij na to lowepro (http://www.torbylowepro.pl/fotografia/plecaki/lowepro-photo-sport-200-aw.html).

trystero
24-09-2015, 16:28
Ja używam Vanguard Kinray 53, jestem bardzo zadowolony.
Jeśli nie potrzebuję akurat plecaka foto, mogę wyjąć wewnętrzny wsad z przegródkami i zamienia się w zwykły plecak.
Pakuję do niego bez problemu d7000, 35mm, 18-105, S10-20, Futerał gopro i kilka akcesoriów i jeszcze jest miejsce (odgrodzona połowa plecaka jest pusta na inne rzeczy).
Zastanawiam się czy może mniejsza wersja nie byłaby dla mnie lepsza, ale generalnie jest bardzo ok.
Duży plus, że wygląda jak zwykły plecak turystyczny.

Mam dokładnie ten model:
https://www.youtube.com/watch?v=9hBr6_J5X30

nikoniarz
24-09-2015, 16:38
Ja używam Vanguard Kinray 53, jestem bardzo zadowolony.
Jeśli nie potrzebuję akurat plecaka foto, mogę wyjąć wewnętrzny wsad z przegródkami i zamienia się w zwykły plecak.
Pakuję do niego bez problemu d7000, 35mm, 18-105, S10-20, Futerał gopro i kilka akcesoriów i jeszcze jest miejsce.
Zastanawiam się czy może mniejsza wersja nie byłaby dla mnie lepsza, ale generalnie jest bardzo ok.
Duży plus, że wygląda jak zwykły plecak turystyczny.
Dokladnie jak seria Flipside Sport od Lowepro...

Barbatian
26-09-2015, 02:03
Podpinam sie.

D7100; Sigma 17-50; Tamron 70-200.

Wyjazdy w gory = sprzet + prowiant
Wyjazdy za granice = np. wspomniany wyzej Rzym
Zwylka wycieczka na rolki czy rower.

Mam tez GoPro. Nie boje sie wydatku. Zalezy mi na tym, zeby plecak sluzyl wiele lat i wszystko pomiescil.

Podobal mi sie bardzo Bumblebee UL 222, ale oprocz obiektywow, to nic nie zmiesci

Neosternik
06-10-2015, 21:48
Barbatian mam podobny osprzęt do Twojego i zdecydowałem się na Lowepro DSLR Video Fastpack 250 AW. Jutro mam go otrzymać wiec mogę podesłać jakieś foty itd...

Wysłane z mojego SM-P600 przy użyciu Tapatalka

lacov
10-10-2015, 08:49
Korzystając z już założonego tematu...
Możecie mi polecić etui /futerał na d7100 z obiektywem wielkości Sigma 17-50? I'm mniejsze tym lepsze. Chodzi o to żeby można było to wrzucić do większego plecaka lub torby więc jedyne kryteria to rozmiar i jakiś normalny kształt

leon_480
12-10-2015, 22:25
polecam zatem odwiedzić*auchan i stoisko z elektroniką- na pewno dopasujesz futerał w dobrej cenie i przystępnej jakości jeśli to i tak ma być*potem pakowane do plecaka.

- - - - kolejny post - - - - - -

Zapytam jeszcze o:
Plecak Lowepro Whistler BP 450 AW
Ma to ktoś, może polecić, odradzić? Może coś innego podobnego?
Przymierzam się*do zakupu, będę wdzięczny za wieści. ;)

freemanek
04-01-2016, 23:42
Potrzebny mi plecak spełniający wymogi podręcznego i posiadający przestrzeń na sprzęt foto oraz rzeczy osobiste. Myślę o Photo Hatchback 16L AW
I teraz pytanie - ktoś miał/ użytkował?? Interesuje mnie, co i ile zmieści się w przegrodzie na rzeczy osobiste/drobiazgi (bielizna, T-shirty itp.)

juh
25-01-2016, 10:23
Od dłuższego czasu rozglądam się za plecakiem i mimo ogromnego wyboru nie trafiłem jeszcze na taki który miałby idealny system nośny. Bardzo podoba mnie się Lowepro Photo Sport BP ale sam system nośny to dla kogoś takiego jak ja wędrującego całymi dniami po górach jest lekko mówiąc kiepski. Chciałbym żeby plecak posiadał takie rozwiązanie jak plecaki Deutera. Czy nikt jeszcze nie wymyślił podobengo rozwiązania?

FrancisBegbie
25-01-2016, 11:59
Kup sobie jakiegoś deutera i dokup do niego wkład foto np. coś takiego: http://fripers.pl/p/wklad-do-torby-na-sprzet-fotograficzny-freepower-a na dolną kieszeń. Masz wtedy 2/1 wygodny plecak i plecak foto

Inna opcja jest taka, że bierzesz plecak turystyczny odpowiedni dla Ciebie i dorzucasz sobie na szelkach coś takiego jak LowePro TopLoader AW (różnych rozmiarów, jakie Ci odpowiadają) na przód, dzięki czemu masz szybki dostęp do sprzętu. Zależy ile potrzebujesz plecaka turystycznego i ile fotograficznego. Z tego co ja widze, dla wymagających "turystów" ciężko znaleźć coś, co ich zadowoli - zazwyczaj plecaki foto mają więcej miejsca na sprzęt foto a ładowność turystyczna mała, bądź są średnio wygodne. Turystyczne plecaki z kolei są mało przystosowane do noszenia sprzętu foto i dupa blada:)

esperal
25-01-2016, 12:30
Od dłuższego czasu rozglądam się za plecakiem i mimo ogromnego wyboru nie trafiłem jeszcze na taki który miałby idealny system nośny. Bardzo podoba mnie się Lowepro Photo Sport BP ale sam system nośny to dla kogoś takiego jak ja wędrującego całymi dniami po górach jest lekko mówiąc kiepski. Chciałbym żeby plecak posiadał takie rozwiązanie jak plecaki Deutera. Czy nikt jeszcze nie wymyślił podobengo rozwiązania?Zgadzam się bo też nie trafiłem jeszcze na plecak fotograficzny który dało by się wygodnie nosić. W tym tygodniu będę przymierzał plecaki F-stop gear, ale już na zdjęciach widzę że pewnie powtórzy się ta sama historia co z innymi. Cały poprzedni rok łaziłem z moim Ospreyem, ale to chyba tak nie powinno być.

freemanek
26-02-2016, 15:24
Potrzebny mi plecak spełniający wymogi podręcznego i posiadający przestrzeń na sprzęt foto oraz rzeczy osobiste. Myślę o Photo Hatchback 16L AW
I teraz pytanie - ktoś miał/ użytkował?? Interesuje mnie, co i ile zmieści się w przegrodzie na rzeczy osobiste/drobiazgi (bielizna, T-shirty itp.)

Kupiłem 22L AW - więcej się zmieści. Przetestowany na 3-dniowym wyjeździe do Londynu i generalnie jest ok - D90+ Sigma 17-50/2.8 + ładowarka +SB700+ Sigma 70-300 F4-5.6 APO. Do tego trochę rzeczy na zmianę Obawiałem się kontroli na lotnisku (bo wymiarowo jest ciut wyższy niż minimalny bagaż w Wizzair), ale nikt nie zwrócił na mnie uwagi. Potem sam z ciekawości wrzuciłem do kosza Wizzair i po lekkim przyduszeniu od góry idealnie pasował :) Netbook Asus eeePc też pewnie bym się zmieścił, ale nie chciałem już przeginać ;)

rinho
26-02-2016, 16:01
A co myślicie o takim wynalazku do krótkich wypadów w teren? canon custom gadget bag 300eg http://www.ceneo.pl/17402375#tab=click_scroll
Można go zdobyć za 99 zł (nowy oczywiście).
Body, dwa szkła, jakaś butelczyna z wodą i kanapka - powinno się zmieścić.