Zobacz pełną wersję : Zakup na Allegro od sklepu, a pochodzenie towaru...
Witam
Rok temu zakupiłem Nikona D610, za pośrednictwem portalu aukcyjnego allegro, ale od reklamującego się tam sklepu.
W opisie aukcji jest zapis:
"Wszystkie towary są fabrycznie nowe - pochodzą bezpośrednio od producenta lub polskiego dystrybutora. Dzięki temu masz pewność, że kupujesz sprzęt z pełnym i bezproblemowym wsparciem serwisowym.
Gwarancja 12-miesięczna pozwoli Ci spać spokojnie!"
Sprzęt okazał się produktem z rynku czeskiego i nie mam 2 letniej gwarancji.
Pytanie moje jest następujące czy sklep pisząc bezpośrednio od producenta lub polskiego dystrybutora nie powinien mi zapewnić sprzętu, który kupiony na terenie polski powinien być objęty 2 letnią gwarancją i czy nie zostałem troszkę wystrychnięty na dudka??
Niekoniecznie.
1. Bezpośrednio od producenta LUB polskiego dystrybutora - może to być nawet z Japonii czy innego HK.
2. Wyraźnie w warunkach jest zapis o gwarancji 12 miesięcy. Nie rozumiem więc czemu oczekujesz 2 lat.
Jeśli kupiłeś jako konsument, to masz uprawnienia z tytułu niezgodności z umową.
Przecież masz napisane w formie alternatywy. Od X(wstaw sobie odpowiednio) lub od Y (wstaw sobie) . I masz taka gwarancje od kogo towar pochodzi.
Nikt tam nie napisał ze bedziesz miec towar od tego co daje ponad 12 miesieczna gwarancje.
A to czy 24 miesiace uzna ci polski service to zupelnie inna bajka.
Pytam, bo serwis Nikona mi przekazał, że gdyby był to produkt zakupiony na polskiej dystrybucji to miał bym gwarancje 24m., a nie 12m.
Przynajmniej wiem teraz, że produkt kupiony w Polsce nie musi być polskiej dystrybucji...
Wielokrotnie czytałem o tym jak ludzie byli ostrzegani przed zakupem za granicą bo gwarancja będzie lub może być skrócona. Mój błąd opis był, a ja chciałem tylko o waszą interpretację tego zapisu.
Pozdrawiam
Studio5s
22-09-2015, 16:09
Jeżeli kupiłeś jako konsument a produkt uszkodził się po 12 m. to reklamujesz go w sklepie z przepisu niezgodności towaru z umową.
To sklep wtedy odpowiada za towar zakupiony u niego.
Dokładnie. Nie masz gwarancji ale korzystasz z 2 lat rękojmi
W tym przypadku z niezgodnosci z umowa a nie rekojmi.
Z rekojmi skorzysta jak coś się zepsuje. Jaka jest niezgodność?
Poczytaj sobie trochę o co chodzi w tym temacie, potem porozmawiamy. Nie będę tłumaczył tutaj podstaw.
Poczytaj sobie trochę o co chodzi w tym temacie, potem porozmawiamy. Nie będę tłumaczył tutaj podstaw.
Pytam bo poczytałam i nie rozumiem. Niezgodność z umową istnieje jeśli wada istniała w momencie zakupu lub ujawniła się w ciągu pół roku po. Pytam czy wg Ciebie to, że towar nie pochodził z polskiej dystrybucji jest wadą czy masz na myśli inną wadę.
Nie. Istniała w momencie zakupu. Kropka. Termin 6 miesięcy dotyczy czegoś innego.
Od momentu zakupu miałem jakieś większe lub mniejsze podejrzenia co do autofocusa, nadszedł czas zebrałem się w sobie przejechałem się do serwisu i okazało się iż jest on rozjechany, a mikro regulacja w aparacie tego nie załatwi i musi puszka pozostać w serwisie. Podczas tej wizyty dowiedziałem się o pochodzeniu aparatu itd. Przy okazji tych informacji jakie pozyskałem, chciałem zasięgnąć informacji od was jak to jest z tym kupowaniem w Polsce, a pochodzeniem...
Czy w związku z powyższym mogę skorzystać w takim razie z prawa rękojmi mimo iż sprzęt jest już w serwisie?
Aparat kupiony na firmę czy nie?
Aparat zakupiony na osobę fizyczną nie na firmę
To nie rekojmia a niezgodnosc z umowa. I dopiero jesli nie naprawia w serwisie.
Czyli jak oddałem do serwisu już nie mogę skorzystać z opcji niezgodności z umową? Dobrze to rozumiem, bo musiał bym to załatwiać przez sklep ?
Jeśli teraz jest w serwisie to czekasz czy naprawią.
Jeśli nie naprawią, to uderzasz do sprzedawcy.