Zobacz pełną wersję : Szukam szerokiego szkła proszę o pomoc :-)
adziia13
22-09-2015, 14:03
Witam, Posiadam dwa body , Nikon D610 i D7000 , oba używam na reportażach ślubnych . Niedawno kupiłam Tokina 16-28 2.8 , niestety wbrew opinią jakie są w internecie ja w 100% zadowolona nie jestem , nie ta kolorystyka - szarobure kolory , pod światło ma ciężko , ciężki klocek i według mnie za ciemny w przypadku sal weselnych . Zastanawiałam się nad stałką 20mm 1.8 nikkora lub sigmy . Chociaż boję się że czasami zabraknie mi zoomu . Po za tokiną mam sigmę 35 art , 85 nikkora i 8mm fish . Proszę o jakieś podpowiedzi , mój budżet to +/- 3000 zł ( używki jak najbardziej wchodzą w grę )
Jeśli 16-28mm f/2.8 jest dla Ciebie za ciemne to musisz sprawdzić na jakich ogniskowych najczęściej nią pracujesz. Jeśli raczej blisko 28mm to może warto by było przemyśleć 24-35mm f/2, choć lekka to ona też nie będzie.
Jak ma być dużo jaśniej to pozostają stałki - Nikkor 20mm f/1.8G, Nikkor 24mm f/1.8G, Sigma 24mm f/1.4. Tutaj tez najważniejsze będą Twoje preferencje.
adziia13
22-09-2015, 14:21
W sumie najczęściej robię dość szeroko . Ta 24-35 w jakiej cenie bo nie umiem nic znaleźć ani na allegro ani na olx? Właśnie nie wiem , czekam na kogoś kto może robi repo ślubne na takich szkłach może coś doradzi :-)
adrianek32
23-09-2015, 03:20
Sigma 24-35 to nowosc, uzywek brak. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=sigma+24-35&search_scope=category-50593&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-ele-1-3-0907
Witam, Posiadam dwa body , Nikon D610 i D7000 , oba używam na reportażach ślubnych . Niedawno kupiłam Tokina 16-28 2.8 , niestety wbrew opinią jakie są w internecie ja w 100% zadowolona nie jestem , nie ta kolorystyka - szarobure kolory , pod światło ma ciężko , ciężki klocek i według mnie za ciemny w przypadku sal weselnych . Zastanawiałam się nad stałką 20mm 1.8 nikkora lub sigmy . Chociaż boję się że czasami zabraknie mi zoomu . Po za tokiną mam sigmę 35 art , 85 nikkora i 8mm fish . Proszę o jakieś podpowiedzi , mój budżet to +/- 3000 zł ( używki jak najbardziej wchodzą w grę )
2.8 na sali nie może być za ciemne. Uzywasz złej techniki a lampy musisz użyć na pewno, tylko głową. Kolorystyka.. Jak stworzyłaś dobry preset obojętnie w jakim programie to będzie tylko jedno kliknięcie i sprawa kolorów załatwiona. A składanie winy na sprzęt pachnie mi brakiem umiejętności (bez urazy).
Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka
Borat1979
23-09-2015, 20:57
nie ta kolorystyka - szarobure kolory
A co ma obiektyw do kolorystyki zdjęć?
Czy używasz jakiegoś programu do post processingu jak lightroom? Bo moe faktycznie bez tego ciężko jest mieć dobre zdjęcia. Ją mam tokine 11-16mm jeszcze DX I i bardzo sobie chwalę.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Nie znajdziesz mega szerokiego zoomu z mega dobrym światłem ;) sorry no ale to nie jest wykonalne. Ja osobiście korzystam z Sigmy 10-20 o świetle 3.5 i radzi sobie bardzo dobrze, natomiast dla mnie to szkło do krajobrazów. Przy okolicy 10 mm robiąc wesela zniekształcisz większość osób po bokach... a to nie wygląda fajnie ;)
Jeżeli jesteś niezadowolona z kolorów etc. to rób zdjęcia w RAW i później obrób je w jakimś programie ;)