Zobacz pełną wersję : D7200 który obiektyw polecacie?
Witam serdecznie.
Ponieważ mój stary D70s ostatnio odmawia posłuszeństwa nadszedł czas na wymianę aparatu.
Zdecydowałem się na D7200, zastanawiam się jednak nad obiektywem.
Mam co prawda Sigmę 70-300 ale ustawianie ostrości trwa wieczność:(
Jestem amatorem, zdjęcia - portrety dzieci, krajobrazy, samoloty na przelotowych, makro. Wszystkiego po trochu :)
Zastanawiam się nad zestawami:
1. Nikon D7200 + Tamron 18-270mm f/3,5-6,3 Di II VC PZD
2. Nikon D7200 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR
Czy ktoś miał z was do czynienia z tym Tamronem ? Dużą zaleta jest zakres ogniskowej.
Ponoś szybko i dobrze ostrzy.
Nikkor ponoć lepiej brać 105 niż 140
Jakie jest wasze zdanie ? Co byście polecali ?
O tym tamronie zapomnij.
Jak chcesz coś z długich zoomów, to wybierz coś z tych:
Sigma 18-250 OS
Tamron 16-300 VC PZD
Nikkor 18-200 VR II
Nikkor 18-300 ( 3.5-5.6 albo mniejszy i nowszy 3.5-6.3).
Jak te nie odpowiadają, to zostaje tylko 18-105.
Wszystkiego jednym nie załatwisz. Portret i macro obskoczyłbyś Tamronem 60mm (świetne szkło, tylko AF taki sobie). Samoloty + krajobraz - 70-300mm. Krajobraz - Sigma 10-20mm.
Jeśli ten tamron odpada to:
1. 18-105 i do tego Nikkor AF-S 70-300mm f/4,5-5,6G IF-ED VR
2 D7200 + Nikkor 18-300
Tylko opcja 2 wyjdzie drożej ok 700 zł
Umbra - masz rację. Jak coś jest do wszystkiego to jest do.........;)
Jak zamiast N70-300VR wezmiesz Tamrona 70-300VC USD (równie dobry jak Nikkor), to będzie jeszcze ~600zl taniej.
Albo 55-300VR (nowy ok 1000zl), ale ten i kręci przednią soczewką i ma powolny AF.
Fakt, są to 2 obiektywy, nie jeden i trzeba przepinać, ale dla mnie takie rozwiązanie swego czasu było najlepsze.
Zoomy ~18~300 mają dość powolny AF (jeszcze wolniejszy od slimaczego w 18-105) i to mnie najbardziej od nich odrzuca.
Jeśli chodzi o jakość optyczną, to długi koniec tych lepszych zoomów nie jest specjalnie gorszy od tego co oferują 70-300VR/VC
Tamron to ten ?
http://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Tamron-70-300-f-4-5-6-Di-VC-USD
W d70s mam starą Sigmę 70-300 bez stabilizacji.
Więc jestem przyzwyczajony do zmiany obiektywów.
Tamron to ten ?
http://www.fotoplus.pl/obiektywy/obiektywy-do-lustrzanek/Tamron-70-300-f-4-5-6-Di-VC-USD
Tak, to ten.
A co sądzicie o N 18-140? Dlaczego "ponoć lepiej brać 105 niż 140"? Ja potrzebuję obiektywu do wszystkiego (dziecko, przyroda, architektura). Czy 18-140 się sprawdzi?
Oba to kity.
Oba to tylko kity.
Mz nie ma znaczenia ktory.
Jednego i drugiego bym nie chciał. Ciemnica.
Ps.
Kupując nowe, fabryczne,
szybkie autko, tez szukasz tanich chińskich opon wielosezonowych na wyjazd w wysokie góry w zimie ?
Chyba nie. Bo jak cos jest do wszystkiego, to ...wiadomo.
Dzięki za odpowiedź. jestem ograniczona kasą - na zestaw body + obiektyw mam 5500 (niby nie mało ale poszaleć nie można). zdecydowałam się na d7200, ale co z obiektywem? czy jest coś wartego polecenia Waszym zdaniem za ok. 1300 zł? i musi być nowe, bo to kasa z dotacji.
Dzięki za odpowiedź. jestem ograniczona kasą - na zestaw body + obiektyw mam 5500 (niby nie mało ale poszaleć nie można). zdecydowałam się na d7200, ale co z obiektywem? czy jest coś wartego polecenia Waszym zdaniem za ok. 1300 zł? i musi być nowe, bo to kasa z dotacji.
sigma 17-50
Ja stanę w obronie 18-140 - kupiłem go przed urlopem, jako szkiełko uniwersalne (następca 18-70, który mi się już zaczyna telepać) się sprawdza. Fakt - nie jest to jasny zoom, ale ma naprawdę dobrą stabilizację, ostrzy szybko, cicho i pewnie i jest ostry w całym zakresie. Porównywałem w sklepie do 18-105 i jest jednak znacznie solidniejszy (mimo zbliżonych gabarytów). To co mi najbardziej w tym szkle przeszkadza to winietowanie na długim końcu, oczywiście są inne kompromisy (światło, dystorsja) ale dla mnie do zaakceptowania za tą uniwersalność i cenę. Ja akurat mam kilka stalek, szerokiego zooma i telezooma, ale np. na urlopie gdy większość dnia spędzałem z żoną i młodym, zapinałem tylko tego 18-140, miałem lekko i nie narażałem się na komentarze przy przekręcaniu obiektywów typu "patrz na dziecko, a nie baw się aparatem" :), a zdecydowaną większość potrzeb mi obsłużył.
Dzięki. Chyba jednak stanie na tym 18-140. Czytałam jeszcze kilka opinii zbliżonych do Twojej d_an. A w czym nosisz body z tym obiektywem właśnie na urlopie, czy masz jakiś futerał który warto polecić by był w sam raz? Nie chcę kupować wielkiej torby, a chcę kupić w sieci, by nie jechać z wszystkim do miasta na przymiarki.
Ja akurat użytkuję plecak lowepro Orion Trekker II - od 8 lat, i poza wymianą zamka w górnej komorze nie miałem z nim problemów. Na spacery, czy urlopik z rodziną jest ok, bo ma część foto i drugą "użytkową", ale niedługo planuję kupić jakieś większe tele, więc większy plecak również się przyda (z zapiętym N70-300 w pionie D90 wchodzi już na styk).
Owszem ta sigma jest jasna, ale potrzebuję częgoś dłuższego. mam już starego Nikkora 18-55.
sigma 17-50
madebyzosiek
22-10-2015, 21:58
Kup sobie Sigmę 17-70 2.8-4 tylko obowiązkowo w wersji C, ja swoją sprzedałem za 1100 zł razem z dockiem do kalibracji. Bardzo fajne szkło, które jak przymkniesz do 4 jest ostre jak brzytwa. Pomyśl o nim :-)
Kup sobie Sigmę 17-70 2.8-4 tylko obowiązkowo w wersji C
czemu akurat wersja C? Poprzednik dużo lepiej sobie radził na brzegach przy 17 mm... rzeczywiście dla 50 - 70 mm na f 4 jest dużo lepiej, ale w poprzednim modelu też tragedii nie było.
Tak czy inaczej fajne, uniwersalne szkło.
madebyzosiek
22-10-2015, 23:10
czemu akurat wersja C?
Bo tylko wersja C można kalibrować w domu USB Dockiem [emoji1]
ale to ma być obiektyw do D7200 - tutaj możesz sobie w pewnym zakresie zrobić korekcję z poziomu body... nie musisz kupowac USB docka... który kosztuje 299 zł!
cz4rnuch
23-10-2015, 22:06
Do pewnego stopnia masz rację. Niestety czasami sigmy inaczej ostrzą na nieskończoność a inaczej na bliskie odległości i wtedy mikrokalibracja w body jest bezradna. Poza tym USB dock nie kosztuje 299plnów, nówkę idzie wyrwać za 189 a używki trochę taniej. Oczywiście taki wydatek opłaca się zazwyczaj przy kupnie droższego szkła lub kilku od Sigmy(z nowych serii). Z tego co kiedyś widziałem docka można też gdzieś wypożyczyć.
madebyzosiek
23-10-2015, 23:18
Czasami jest tak, że na 17 jest FF a na 70 BF i mikrokalibracja w body na nic się nie zda... Poza tym ja kupowałem swojego dock'a za 199 a sprzedałem za 100 razem z S17-70, więc nie wiem skąd tą cenę wyczarowałeś :-)
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
od jakiegoś czasu przeglądam fora i powoli głupieje. Jestem prze-amatorem w kwietniu kupiłem pierwsze body d7200, dokupiłem do tego obiektywy N35 1,8 i N 10-24 ( ten drugi pod wyjazdy w góry) chcę dokupić jeszcze jeden obiektyw, jakiś uniwersalny zoom, myślę tu o N 17-55 2,8 ewentualnie o zamiennikach (sigmie, tamronie) o podobnych parametrach, może ktoś mi podpowie który z nich będzie najlepszym wyborem, oczywiście jeżeli w ogóle dobry zakres wybrałem. Jeszcze dopiszę, że to szkło potrzebuje do robienia zdjęć architektury, przyrody na spacerach (nie myślę o fotografowaniu zwierząt) i uroczystości domowych.
Moim zdaniem, w takiej kolejności: Sigma 18-35 Art, Nikkor 17-55, Nikkor 16-80 2.8-4, Sigma 17-50.
Dziękuję za odpowiedź, muszę poczytać na temat tej Sigmy 18-35, którą polecasz bo nawet nie brałem jej pod uwagę :-)
A powinieneś bo obiektyw robi robotę. To moje ulubione szkło.
Jestem z niego bardzo zadowolony.
Rozumiem, że jeśli się zdecyduję na to szkiełko (S 18-35) to posiadany przeze mnie obiektyw N 35 1,8 będzie zbędny, tak?
Parametry się pokryją.
Duża różnica to wielkość i waga.
Szukaj dobrego modelu Sigmy. Mój jest ostry od 1.8 a od 2.2 to już pociąć się można. Ważna jest praca AF, u mnie trafia w punkt na każdej ogniskowej, zero problemów z FF/BF, kalibracja nie była potrzebna.