PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Samotność zimą

RigorMortis
21-09-2015, 22:11
Nieśmiała próba krajobrazu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_5390Edit-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-wpTm5Y8EE2Q/VOB677wLVqI/AAAAAAAAE-g/bVMY9YpfK7Q/s800-Ic42/DSC_5390-Edit.jpg)

button
21-09-2015, 22:56
Całkiem przyjemne zdjęcie, duzo w nim spokoju.
Nie wiem tylko czy mi się wydaje, czy pień drzewa ma lekką poświatę

rawkik30
21-09-2015, 23:36
Samotne drzewo na horyzoncie. Motyw chyba dość znany i popularny, ale mam wrażenie, że tutaj coś nie do końca zagrało tak jak trzeba. Niestety za słaby jestem, aby stwierdzić "co"... Nie wiem czy sam wybór kadru, obróbka czy może "okoliczności" - czyli chmury i światło z lewej oraz rozpraszające pagórki po prawej... Nawet niejako wbrew tytułowi drzewo ginie w odbiorze, z zdjęcie - mimo ewidentnej głębi krajobrazu - wydaje mi się płaskie w odbiorze. Sam pewnie lepiej bym nie zrobił, ale po prostu opisuję swój odbiór tego zdjęcia...

RigorMortis
22-09-2015, 09:14
Całkiem przyjemne zdjęcie, duzo w nim spokoju.
Nie wiem tylko czy mi się wydaje, czy pień drzewa ma lekką poświatę

Dzięki button. Poświata to trochę złudzenie optyczne, a może też trochę wina kompresji do 800piks., przy powiększeniu na monitorze poświata znika.

Michak
22-09-2015, 15:22
Witam kolegę z okolic :-)
Podoba mi się, choć podszedłbym do drzewa 2x bliżej.

lechupe
22-09-2015, 20:23
Motyw rzeczywiście dość znany, ale samo zdjęcie sympatyczne.
ja bym je trochę przyciął, tak aby zostawić 40% pasa chmur z prawej. Wówczas kompozycja będzie przyjemniejsza.

Ale i tak bardzo zgrabnie poukładane geometrie pola i chmur, przyjemne kolory, dobrze oddane, pastelowe przejścia barw.

RigorMortis
23-09-2015, 19:42
Witam kolegę z okolic :-)
Podoba mi się, choć podszedłbym do drzewa 2x bliżej.

Witam również.
Zdjęcie strzelone z samochodu na drodze z Mikulovic do Kolnovic, niestety nie byłem sam a druga połowa nie miała ochoty czekać, aż "szanowny pan" podejdzie odpowiednio blisko. :grin: