Zobacz pełną wersję : D610 dziwne kontrastowe przebarwienia w lightroomie
satanica
21-09-2015, 21:06
witam , postanowilem uzyc mojego D610 do fotek na koncercie, gdzie jak wiadomo kolory niebieskie i czerwone nie pomagaja , patrzac na zdjecie w przegladarce W7 nie widac zadnych przepalen czerwonych i niebieskich na skórze, dopiero jak otworze zdjecia do edycji w lightroomie, to mam masakre. W library wszystko wyglada ok ale jak wejde w develop to od razu wskakuje mi ten jasrawy niebieski palacy skóre kolor. Wrzuce przyklad np fota 9563 raw wyglada ok a po otworzeniu w lightroom wyglada to jak na tym zapisanym JPG, nie mam pomyslu, czy cos sie przestawilo w lightroom. Przedtem focilem d5100 i nigdy tak nie mialem
https://www.dropbox.com/sh/3l5le6ivgzjxra3/AAAApQ8RcyC6JrBxlrVsKlpea?dl=0
Zmień profil z Adobe standard na Camera standard
Nic się nie przestawiło. Tak było zawsze z Nikonami.
Zmień profil w LR na któryś z symulujących te z Nikona i będzie inaczej.
satanica
21-09-2015, 22:47
a moze mala podpowiedz gdzie ten profil zmienic?
Nie mam LR, ale pewnie jest podobnie jak w ACR. Ikonka aparatu o nazwie "kalibracja aparatu"
W LR, a dokładniej:
moduł "Develop", zakładka "Camera Calibration"
satanica
21-09-2015, 23:09
nic :/ , masakra
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.dropbox.com/home/lr
ok znalazlem, 2 dni nad tym siedze :/ dzieki bardzo, szkoda ze przy kazdym zdjeciu musze to zmieniac, ustawilem camera neutral bo nie ma tam opcji zadnych rawów
Zapisz to jako ustawienie domyśle, albo zrób preset.
ok znalazlem, 2 dni nad tym siedze :/ dzieki bardzo, szkoda ze przy kazdym zdjeciu musze to zmieniac, ustawilem camera neutral bo nie ma tam opcji zadnych rawów
Ustawianie profili jest tylko dla RAWów...
A co do zmiany dla wielu plików, to masz aż 3 opcje:
1. ustawiasz na jednym, a później w module Library zaznaczasz pozostałe (pierwsze zaznaczone musi być to z którego kopiujesz obróbkę), klikasz "Sync Settings" i wybierasz oba pola dla "Camera Calibration" oraz inne parametry, które chcesz skopiować z danego zdjęcia.
2. Zapisujesz ustawienia do presetu i wybierasz dany preset przy zdjęciu na którym chcesz go użyć, albo w module Library zaznaczasz zdjęcia, prawy przycisk, Develop-> i wybierasz preset, albo przy imporcie ustawiasz ten preset aby został użyty od razu (po prawej stronie okna importu "Apply during import")