PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Riomaggiore

EONOnly
19-09-2015, 13:32
Cześć

Panorama z ostatniej podróży do Cinque Terre. Trzy pionowe kadry sklejone do panoramy w PS, D610 + 28mm 1.8G. Opinie mile widziane :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/DSC_10182Edit2_zpsghienrri-2.jpg
źródło (http://i1285.photobucket.com/albums/a593/BlurMyReality/DSC_1018-2-Edit-2_zpsghienrri.jpg)

Pozdrawiam!

2pompony
19-09-2015, 14:18
Powiem co mi się podoba, ale powiem też co mi się nie podoba. Sam nie wiem, po której stronie jest większa masa...

Podoba mi się staranność w wykonaniu panoramy. Nie wiem, czy to zasługa PSa czy operatora, ale podoba mi się, ze nie mam różnych dziwnych śladów na granicach łączenia. Podobają mi się też kolory, bo ani nei są radioaktywne, ani nie świecą, są naturalne i choć wszystko jest za ciemno, kolory są akurat bardzo OK. No i w połączeniu z kolorami - podoba mi się WB, jest dobrana po prostu dobrze. Należy to pochwalić, bo wbrew pozorom nie jest to częste nawet na forum fotograficznym, choć wydawać by się mogło, że to są absolutne podstawy.

Taaaa... a teraz to, co mi się nie podoba. Otóż można to podzielić na dwa segmenty: techniczne i artystyczne. Artystycznie nei podoba mi się kadr, brakuje mi prawej strony, widzę ją jako nieco urżniętą... CO prawda lewa strona ma pewien oddech (to dobrze), ale prawa jest strasznie zduszona. Być może zamiast dążyć do formatu całości blisko kwadratu, a przynajmniej do takiego wysokiego i mało szerokiego prostokąta - należało dążyć do panoramicznego, szerokiego prostokąta z większą ilością prawej strony, nie ujmując oddechu z lewej. Głośno myślę i nie koniecznie to jest jedyna metoda, ale ten kadr który jest niespecjalnie mi pasuje.

Ze spraw technicznych - są dwie, które rzucają mi się w oczy: jest za ciemno, w podcieniach nei można by było przeczytać gazety, gdyby ktoś tam spróbował... Rozumiem wizję, artyzm, cuda - to wszystko OK, moje odczucie jest takie, że jest zbyt mroczno. Widzę że nei ma ostrego słońca, widzę, że pochmurno, ale jednak dla mnie za ciemno. I po drugie - odczuwam dużą beczkę na tym zdjęciu. Linie dachów i balkonów się tak zbiegają i tak są zakrzywione, że u mnie tworzą przemożną wizję beczki. Nie jestem z tego powodu zachwycony tym zdjęciem.

Ważąc teraz plusy i minusy nie sam nie wiem, co zwycięża. Ale obojętne jaki wynik na wadze - warto zapamiętać, że kolory nie są ani cyfrowo-zjadliwo-cukierkowe ani analogowo-smętno-sprane, tylko dobre po prostu.

Choć za ciemne. :)