Zobacz pełną wersję : Lightroom 6 zamienił się w CC
mskowronski
19-09-2015, 09:09
Cześć,
parę dni temu zakupiłem lightroom 6.0. Dziś wyświetliła się informacja, że są nowe aktualizacje do LR 6 i CC. Zainstalowałem aktualizację i nagle patrzę, a mój lightroom to już nie lightroom 6 tylko lightroom CC! Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Co mam teraz zrobić? Czy każą mi teraz płacić za wersję CC? Przecież płaciłbym za to samo 2 razy... Mam cofnąć aktualizacje (da się tak w ogóle)? Odinstalować lightrooma i zainstalować jeszcze raz wersję 6?
Proszę Was o jakieś rady.
Miałem podobną sytuację po zainstalowaniu aktualizacji. Wylogowalem się i ponownie zalogowałem. Musiałem wtedy znów podac numer seryjny, ten sam, ale on nadal był CC i 30 dni. Po ponownej próbie się zamienił spowrotem na LR6.
Nie wiem co by było po 30 dniach, może po prostu sam by się zmienił bez żadnych dodatkowych operacji.
mskowronski
19-09-2015, 10:09
u mnie nie ma 30 dni, nigdzie nie pisze, że jest to wersja trial
mnie też poinformowało, że kończy się owe 30 dni, nawet na to nie zwróciłem uwagi. Działa normalnie... jako 6.
2pompony
19-09-2015, 17:54
Ech, widzę że w Adobe sami się w tym burdelu z licencjami, update'ami, subskrypcjami gubią...
mskowronski
19-09-2015, 21:21
Rozmawiałem telefonicznie ze specjalistą ze sklepu w którym kupowałem lightrooma - powiedział, że mam się w ogóle tym nie przejmować, bo mam wykupioną dożywotnią gwarancję. Jeśli coś będzie nie tak to się tym zajmą, łącznie z tym, że mogą złożyć reklamacje w adobe w moim imieniu.
Więc się nie przejmuje - szczególnie, że dostałem nowe funkcje, których nie było w LR6: dehaze, czyli usuwanie/dodawanie mgły oraz możliwość zmiany czarnych i białych partii obrazu podczas korekcji lokalnej (gradientowa i punktowa) :)
mike ferrero
27-09-2015, 16:45
Witam.
Podłączę się pod temat. Mianowicie mam LR 5.7 i pewnego dnia pojawiła mi się możliwość update do 6.0 za ok 65 $ nie skorzystałem z tego, i teraz żałuję, nie mogę znaleźć takiej możliwości. ~Loguję się na konto i nic. Tylko CC. Poprzedniej możliwości już nie widzę - wycofali się z tego? Kto wie?
Witam,
mam niestety podobną przypadłość. Lightrooma mam od początku (pierwszą wersję dostałem w paczce z Irlandii...) - co jakiś czas kupowałem nowszą wersję. Ostatnio wersję 6 kupiłem gdzieś w maju/czerwcu tego roku.
Parę dni temu skusiłem się na Photoshopa CC. No i zrobiło mi się to samo - LR6 odpala się jako CC. Nie wiem jak długo będzie mnie stać na wykupywanie licencji na PSa, ale LR muszę mieć po wsze czasy - powód oczywisty - katalogi ze zdjęciami. Boję się, że jak przestanę płacić za rok za CC (wykupiłem roczną licencję) to mi wytnie wszystkie katalogi, dane, tagi, gwiazdki itp.
Próbowałem już wielu sposobów, instalowałem , deinstalowałem itp. nic nie działa - cały czas pojawia sie LR CC.
Na swoim koncie w Adobe mam widoczne trzy numery seryjne (wersje 4,5,6) oraz plan CC do listopada 2016 roku. Tak jak pisałem kupiłem go dwa dni temu.
Możecie mi coś w tym temacie poradzić? Chciałbym mieć u siebie LR6 (wieczny) oraz PSa CC, którego wykupiłem na rok. Jak to zrobić?
Z góry dzięki za podpowiedź.
Elip
Któryś z kolegów opisywał wcześniej w jaki sposób z wersji CC wrócił do "zwykłej" szóstki. Być może będziesz musiał trochę poszperać na Forum, ale była o tym mowa.
A co do zawartości swoich katalogów, gwiazdek etc, to LR, po wygaśnięciu licencji blokuje moduł Develop - Library cały czas jest dostępne, łącznie z całą Twoją robotą, ocenami, keywordsami, kolekcjami i takie tam. Nawet Quick Develop działa :-)
No masakra....
https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/serialize-lightroom-cc-trial-to-activate-as-lightroom-6.html#Convert%20a%20Lightroom%20CC%20trial%20to%2 0Lightroom%206
Żeby było tak jak chcę czyli LR6 i PS CC muszą być dwa konta AdobeID? Za każdym razem muszę się przelogowywać???
Zaczynam żałować tego CC.
Macie jakiś inny sposób?
Elip
przem426
16-11-2015, 21:56
po zrobieniu update'u mam to samo, z lr6 zrobiło się lr cc.
po wykonaniu instrukcji z https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/serialize-lightroom-cc-trial-to-activate-as-lightroom-6.html#Convert%20a%20Lightroom%20CC%20trial%20to%2 0Lightroom%206 wciąż mam lr cc.
nawet na "czystym i świeżym" adobe id mam to samo, lr cc, tyle że pojawiło się "bezpłatne członkostwo w usłudze Creative Cloud", szlag mnie zaraz trafi...
komuś udało się wrócić do 6 ? gdzie się sprawdza czas trwania subskrypcji ??
Planuję zakup LR i zastanawiam się którą wersję kupić, na allegro mamy za 5xx zł pudełko z v6 lub za ~50zł mamy LR CC + Photoshop CC (mam BOX CS5.5).
Z jednej strony fajnie że w cenie są te dwie aplikacje, z drugiej strony mam już PS'a i nie czuję potrzeby przesiadki na CC (jeszcze), zaś za 10 miesięcy płacenia haraczu mogę mieć LR 6... potem jestem na czysto ale w obu aplikacjach mam zamkniętą drogę rozwoju...
Ktoś wie jak zakupić plan "fotografia" by otrzymać fakturę VAT ?
BTW: jak zwykłe peso i inne wynalazki jest a złotego wszyscy mają w poważaniu.
Ktoś wie jak zakupić plan "fotografia" by otrzymać fakturę VAT ?
Jeżeli dobrze pamiętam to podczas zakupu jest wybór - czy ma być faktura czy nie.
płacisz w euro (dochodzi przewalutowanie) i nie masz VAT'u...
przem426
20-11-2015, 23:19
ponawiam pytanie - udało się komuś zaktualizować LR6 do LR6.3 bez przechodzenia do LR CC ? (ew. wrócić z LR CC 2015.3 do LR 6.3 ?)
Tydzień temu instalowałam LR6, a dzisiaj przyszło powiadomienie o aktualizacji. Aktualizacja zakończona powodzeniem, jest LR6.3 ;)
przem426
26-11-2015, 10:02
Tydzień temu instalowałam LR6, a dzisiaj przyszło powiadomienie o aktualizacji. Aktualizacja zakończona powodzeniem, jest LR6.3 ;)
dwa pytania:
- czy instalator wymusza logowanie na konto adobeid ?
- czy po zalogowaniu na konto adobeid (https://accounts.adobe.com/) masz coś takiego jak "Bezpłatne członkostwo w usłudze Creative Cloud" ?
walczę z pomocą techniczną adobe od ponad tygodnia, ale nie ma żadnego efektu. po instalacji LR6.0 każda aktualizacja kończy się na LR CC2015.3...
ja aktualizowałem i jest tylko, czy może aż 6.3 i nic więcej.
dwa pytania:
- czy instalator wymusza logowanie na konto adobeid ?
- czy po zalogowaniu na konto adobeid (https://accounts.adobe.com/) masz coś takiego jak "Bezpłatne członkostwo w usłudze Creative Cloud" ?
walczę z pomocą techniczną adobe od ponad tygodnia, ale nie ma żadnego efektu. po instalacji LR6.0 każda aktualizacja kończy się na LR CC2015.3...
-Instalator nie wymusza logowania na konto
-tak mam po zalogowaniu Bezpłatne członkostwo w usłudze Creative Cloud
a ja nie wiem jakie korzyści płyną z członkostwa w Creative Cloud?
A ja się już pogubiłem - można kupić pudełkowego LR6, zapłacić raz i gotowe, bez żadnych udziwnień, chmur, abonamentów, itp, itd?
2pompony
27-11-2015, 21:34
Oczywiście!
Cały kłopot w tym, że dla Adobe to niewygodne (mam na to całą masę argumentów), więc ciśnie na userów, żeby przeszli na model subskrypcyjny. To stąd na przykład wynika, ze LR6 (zupełnie inaczej niż wszystkie wersje wcześniejsze od LR1) nie ma dodwanych nowych cech do podwersji 6.x, a CC ma, i pokrętne uzasadnienia prawne takich kroków (co ciekawe poprzednio nikt tego prawa nei przywoływał, jak podwersje wersji 1, 2, 3, 4 i 5 miały dodawane nowe funkcje). To stąd na przykład trudność w znalezieniu linków do wersji 'pudełkowych', a nawet robiące karierę serwisy, które te linki wyszukują i podają na tacy. To w końcu stąd liczne ostatnio doniesienia o burdelu z licencjami, z tym, że LR6 magicznie zamienia się na CC (co ciekawe nigdy odwrotnie), czy kłopoty z aktualizacjami pudełkowymi... Śmieszne jest to, ze dzięki temu część userów wersji 6 nie wpadła w śmierdzący dołek o nazwie 6,2 - bo nie mogli znaleźć linku do tego nieszczęścia, i nie musieli się potem wkurzać, ze im program nie odpala. :)
Osobiście uważam, że Adobe tak sobie wytresuje userów, że od następnej, a najwyżej za dwie następne wersje już pudełkowej licencji LRa nie będzie.
Ok, to niech i będzie subskrypcja, czy raczej abonament miesięczny, jak za telefon, nie korzystam, wypowiadam umowę z wyprzedzeniem miesięcznym i już.
Ale to co się porobiło z LR i w ogóle Adobe (choć nie tylko bo coraz częściej słyszę głosy że AutoDesk i inni od programów inżynierskich też) to jest paranoja, a raczej pogoń za kasą.
2pompony
27-11-2015, 23:18
To nie jest wyłącznie pogoń za kasą, to jest objaw sporej zadyszki (ja bym powiedział że to nawet stan przedzawałowy), spowodowanej własnymi działaniami...
Dawniej, w zamierzchłych czasach PSa w wersjach 4, 5, 6 czy 7 nowe wersje wychodziły mniej więcej co rok i co rok zaskakiwały nowymi, bardzo przydatnymi funkcjami. Ludzie to kupowali, bo nowe funkcje naprawdę dawały nowe możliwości. Ale po wersji 7, kiedy wszedł CS, nowe wersje już nei dawały takich nowości, przynosiły ze sobą całą masę badziewia i marketingowego bełkotu, sensownych nowości było mało - i ludzie powoli tracili zainteresowanie nowymi wersjami, skoro zobaczyli, że przesiadka na nowszą wersję nie jest warta wyłożonej kasy. Sam na siódemce ciągnałem przez parę lat (dawniej nie do pomyślenia).
Więc jakoś podtrzymanie zainteresowania trzeba było wymusić: nowe wersje zaczęły wychodzić częściej, zamiast jednej wersji PSa zrobiły się trzy czy cztery modyfikacje, potem były pakiety, potem megapakiety - słowem maszyna przyspieszyła i w zasadzie jakaś nowinka, a to wersja, a to modyfikacja, a to update zmieniający wariant Cosmos na wariant Galactic, a to połtora pakietu lepszego w cenie dwóch gorszych, itd, itp - już się takie historie odbywały nie co rok, a co kwartał, a potem to już nawet częściej...
Ileż można tak ciągnąć? W końcu inżynierowie też muszą kiedyś spać, pomysły się wyczerpują, a nawet jak się nie wyczerpują, to trzeba na to czasu - a tu ludzkość przyzwyczajona, że nowości ma ci miesiąc!
Patrz jakie korzyści ma Adobe z subskrypcji: czy się stara czy nie - kasa wpływa. Dawniej na nową wersję musieliby coś zrobić, jakoś się postarać, zrobić to porządnie, przetestować, usunąć błędy, dopracować, odbugować wersję handlową, przynajmniej udawać jak VW, że działa lepiej! A teraz wystarczy, że zmienią okno importu na bardziej kretyńskie, i co - ktoś przestaje płacić? Dawniej by przestali, to znaczy ludzie nie kupowaliby spartolonej wersji, a teraz nie mają wyjścia - dostają gówno i są za to zmuszeni płacić jak za produkt pełnowartościowy.
I co, jest korzyść dla firmy? Pewnie ze jest! W końcu mogą trochę odpocząć, nie trzeba się już tak starać, kasa i tak leci, da się od czasu do czasu cokolwiek, choćby to było tak idiotyczne jak nowe okno importu i jakoś się dociągnie do emerytury - a user to łyknie, bo nie ma innego wyjścia. A jak za dwa miesiące się okaże, że przywrócą stary Import, to userstwo sika po nogach z zachwytu, że w końcu ruch w dobrą stronę - nie widząc, ze to buksowanie w miejscu... A przy okazji się usera wychowa, ze ma płacić i trzymać mordę w kuble.
Jako ciekawostkę mogę podać, że jeden program reklamujac swoje cechy, wymienia wśród ważniejszych: NO SUBSCRIPTION!. :) To cos mówi...
No tak, czymś muszą przyciągnąć klientów. Zresztą być może będzie tak jak ktoś opisał odnośnie lustrzanek i obiektywów. Wzrosną ceny, żeby producent miał prawie taki sam zysk, przy coraz mniejszej sprzedaży. Bo to, że sprzedaż spada, to wiedzą wszyscy i to nie od wczoraj. Więc trend będzie taki, że lustrzanki będą bardziej "pro". W cudzysłowie bo nie chodzi o profesjonalność sprzętu a raczej o elitarność i to wzmacnianą zabiegami PR. Od komórek, bezlusterkowców czy innych wynalazków się nie ucieknie, więc zyski trzeba utrzymać za wszelką cenę.