Zobacz pełną wersję : zdalne wyzwalanie lampy metz
Luki1803
18-09-2015, 21:41
Chciałem się dowiedzieć co musiałbym dokupić żeby wyzwolić bezprzewodowo lampę metz 52 nikonem d5200.
Proszę podpowiedź.
Pozdrawiam.
2xYongnuo 603, albo 622. Chyba ze chodzi o cos innego.
Luki1803
18-09-2015, 21:46
2xYongnuo 603, albo 622. Chyba ze chodzi o cos innego.
Czyli kupuje takie dwa 603 jeden do lampy drugi w aparat i mam?? Tylko że wtedy ustawienia lampy manualnie?
Z 603 tak, tylko manual. Sa tez takie z TTL, chyba 622, ale nie jestem pewien czy na pewno ten numer.
To zależy jak chcesz wyzwalać. Masz 2 opcje:
- światło (lepsze działanie TTL)
- radio (większy zasięg i pewność wyzwolenia)
Jeśli chodzi o błysk - możesz kupić drugą lampę ze sterownikiem CLS (np. Metz 52/58/64, SB-700/800/900/910, Nissin Di866) albo sterownik CLS (Nikon SU-800, Debao SU-800).
Radio - są tańsze bez TTL i droższe z TTL.
- najpopularniejsze bez TTL to Yongnuo RF-603 II, RF-605 - ale sterowanie tylko z poziomu lampy, więc za każdym razem trzeba do niej latać.
- z TTL jest większy podział rynku: YN-622N-TX / YN-622N, Pixel King Pro, PocketWizard TT1/TT5, Phottix Odin - to te najpopularniejsze.
Najłatwiej używać zestawu Yongnuo YN-622N (najprostsze jeśli chodzi o używanie TTL), ale nie jest to najpewniejszy wyzwalacz (zgłaszane różne problemy ze współpracą z lampami i aparatami).
Kolejnymi są Pixel King Pro - przy TTL trochę więcej zabawy, bo działają na innej zasadzie niż YN-622, ale można używać lampy na aparacie (sterowniku).
D750 + SB-700 + Metz 52 AF-1 z YN RF-603 II x3 rozumiem że będzie działać jako zestaw? W manualu oczywiście.
Szukając RF-603 II znalazłem jakieś wersje N1, N2, N3(?).. Czym to się różni? W opisach na sklepach nic nie znalazłem.
Czy jak dokupię do tego kiedyś YN-622N (opcjonalnie wersja z TX) x2 to czy będzie mi to działać razem? Wtenczas jedna lampa w TTL (622N z lampą i na body), a druga w M (603II).
Wersja "-TX", różni się tylko wyświetlaczem?
N1, 2 i 3 to oznaczenia kabli do aparatu, aby można było zdalnie wyzwalać aparat. Są tylko przy zestawach 2 szt.
YN- 622N są niezgodne Rf-603, więc nie da się ich łączyć.
YN-622N II maja być zgodne, ale tylko jako odbiornik RF-603. Nie będzie można łączyć pracy w TTL z RF-603.
W takim razie 2x 622N + 1x 622N-EX chyba wydaje się bardziej przyszłościowy skoro do RF-603 nie będę mógł dokupić czegoś (z TTL) do zestawu, a tylko go wymienić jeśli będę chciał mieć TTL. Druga sprawa to większość błyskania i tak pewnie będzie w M. Przy YN-622 nie będzie trzeba tyle chodzić oraz dodatkowo dostępny maksymalny czas synchronizacji jest dużo krótszy. Pierniczone dylematy:)
620 zł vs 244 zł
YN-622N II maja być zgodne
Rozumiem że to coś co ma wyjść niedługo? Na stronie YN nie znalazłem nic ciekawego na ten temat, choć tam to w ogóle widzę mało informacji jest, albo na złą stronę trafiłem. Będę lekko zawiedziony jeśli kupię coś a za miesiąc wyjdzie coś nowego, lepszego, w tej samej cenie:) Chociaż YN-622N mają chyba gniazdo USB do aktualizacji oprogramowania więc może dużo nie stracę:)
Dzięki @GonzoG za szybką odpowiedź, Ty to chyba tu na jakimś etacie siedzisz:D
adrian8308
11-01-2019, 17:50
Witam! Odkopie temat. Mam pytanie, posiadam d3100 i lampę Metz 52. Zastanawiam się czy wystarczy mi tylko YN622N TX żeby można było sterować lampa z poziomu wyzwalacza? Czy muszę jeszcze dokupić drugi pod stopkę lampy? Dodam że Metz ma wbudowany odbiornik.
Ma wbudowany CLS, nie radio. Musisz kupić odbiornik pod stopkę. O czym wyraźnie zresztą wyżej napisano. I pamiętaj. Jak chcesz sterować mocą lampy, to lampa zawsze na TTL.
Może to też być zestaw nadajnik i tańszy odbiornik od np quadralite ( lub innych firm zgodnych z tym systemem ).
Licząc nówkami oba zestawy nadajnik + odbiornik ~400 zł. Ceny za cyfrowe.pl. Jakby poszukał dobrze, to na pewno taniej znajdzie.