Zobacz pełną wersję : Obiektyw macro 60 vs 90
Witam
Interesuje mnie zakup obiektywu macro do zdjęć macro i portretu.
Jak myślicie który jest bardziej praktyczny do w.w. zastosowań
Tamron 60 mm f/2.0 SP AF Di II MACRO 1:1
czy
Tamron 90 mm f/2.8 SP Di MACRO 1:1 VC USD
madebyzosiek
18-09-2015, 21:36
Opcja druga - 90 :-)
wyrwiflak
19-09-2015, 09:25
Do aps-c 90 może być za długa do portretu - to zależy od osobistych preferencji. Mam 60/2,0 na canonie i jest to rewelacyjne szkło. Dodatkowo jak zapolujesz na używkę to można kupić jakieś 2,5 raza taniej od 90vc.
cz4rnuch
19-09-2015, 09:47
Miałem oba w tym samym czasie. 60ka jest fajnym obiektywem, niestety ma nienajlepszy AF. Jeżeli to nie przeszkadza to pod apsc kupiłbym krótszy czyli t60.
Jaki zakres w makro i jaki portret ? Może się okazać, że lepiej kupić 60 i 90 ;-)
Kupienie obu to już za duży wydatek.
Myślę że bardziej praktyczny bedzie 60 jako macro i do portretów tylko, że nie ma on stabilizacji i nie wiem jak to się sprawdza bez statywu bo przy małej klatce to już prawie 90mm robi sie wiec przy takim obiektywie łatwo o poruszenie zdjecia.
Jakie są wasze opinie na ten temat.
hostman22
03-11-2015, 18:09
Z tą stabilizacją to przesadzasz. Stabilizacja się przydaje głównie do filmowania i przy dłuższych ogniskowych które po prostu trudniej utrzymać. Zasada jest taka, że nie powinno się schodzić z czasami poniżej ogniskowej więc 60mm to 1/60 (przy dx trochę trzeba dodać na początku). Ogólnie to się liczy samo "nabicie" ręki, ja schodzę grubo poniżej tej zasady i mam nieporuszone zdjęcia. Może być też takie kuriozów, że przy wydatnej stabilizacji czasy będę tak długie, że trzeba będzie robić "opr" modelce aby się nie ruszała ;)
Z tą stabilizacją to przesadzasz. Stabilizacja się przydaje głównie do filmowania i przy dłuższych ogniskowych które po prostu trudniej utrzymać. Zasada jest taka, że nie powinno się schodzić z czasami poniżej ogniskowej więc 60mm to 1/60 (przy dx trochę trzeba dodać na początku). Ogólnie to się liczy samo "nabicie" ręki, ja schodzę grubo poniżej tej zasady i mam nieporuszone zdjęcia. Może być też takie kuriozów, że przy wydatnej stabilizacji czasy będę tak długie, że trzeba będzie robić "opr" modelce aby się nie ruszała ;)
A jak myślisz który bedzie lepszy do Nikona d5300 60 czy 90 jako obiektyw do macro i portretu?
hostman22
03-11-2015, 18:37
macro czego?
Brałbym 60mm, bardziej uniwersalne w DX, 90mm zmuszało mnie do dziwnych wspinaczek po ścianach i krzakach :)
Macrofotografi oraz portretów
hostman22
03-11-2015, 19:41
a mówią, że faceci są mało precyzyjni ;) biżuterii, robaków, roślinek....
cz4rnuch
04-11-2015, 11:15
a mówią, że faceci są mało precyzyjni ;) biżuterii, robaków, roślinek.... Skoro już rozmawiamy o precyzji to co masz na myśli pisząc "robaki"? (wyręczam Darka).
hostman22
04-11-2015, 17:05
chcesz w znaczeniu potocznym czy za słownikiem pwn? ;)
Kupienie obu to już za duży wydatek.
Myślę że bardziej praktyczny bedzie 60 jako macro i do portretów tylko, że nie ma on stabilizacji i nie wiem jak to się sprawdza bez statywu bo przy małej klatce to już prawie 90mm robi sie wiec przy takim obiektywie łatwo o poruszenie zdjecia.
Jakie są wasze opinie na ten temat.
Zupełnie mi to nie przeszkadzało. Na 500px mam zdjęcia portretowe i makro z tego obiektywu (a nawet trochę krajobrazu).
https://500px.com/przemekwalasik
Decyzja podjęta zakupiłem TAMRON 90mm f2.8 :-D. Teraz chodzi mi po głowie dokupienie do kompletu lampy pierścieniowej NISSIN MF18 :grin: