Zobacz pełną wersję : Fotografowanie grupowe - delikatna pomoc ;)
BBall_Freaker
18-09-2015, 18:08
Witam.
Pytanie może nieco dziwne, a odpowiedź na nie zapewne będzie banalne, ale...
Dostałem "zadanie" sfotografowania kilku grup koszykarskich, począwszy od 1, po 3 ligę PZKosz. Mają być to zdjęcia grupowe. No i sprawa wygląda tak, że o ile koszykówkę focę od dawna, to zawsze robiłem to podczas meczów, więc skupiałem się na danym punkcie ostrości. W tym przypadku chodzi o to, by ostrość była na 14 punktach, a nie na jednym :P Niby banalne, ale nie miałem z tym nigdy styczności w przypadku lustrzanki... Jakaś podpowiedź?
Będę te foty strzelał chyba Nikorrem 50mm 1.8 na D610, wydaje mi się najlepszą opcją w dosyć ciemnej hali.
2pompony
18-09-2015, 18:14
No ale w czym problem, przecież D610 ma 39 punktów AFa, więc jeszcze nawet powinno Ci trochę zostać!
Żartowałem. Wiem, teraz mi trochę głupio...
Witam!
Najpierw pomyśl jak te zdjecia maja wyglądać, bo to Ty będziesz rozmieszczac te "14 punktów ostrosci "
Jak widać możliwości jest dużo
https://www.google.pl/search?q=zdjęcia+grupowe&client=safari&hl=fr&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAWoVChMIjerQs4GByAIVRdcUCh1XaAue
Sale znasz, zasady GO są jasne. Możesz przetestować ustawienia. W czym problem? Ciemno ? Dodatkowe oświetlenie, albo zrób je na dworze. Itd.
Jak ich ustawiasz w 1 szeregu , 2, 3 itd to żeby wszyscy byli "ostro" wymagana jest inna przysłona. Pomyśl tez o tle, czy ma być rozmyte, czy nie itd. Jednym słowem pomysl o efekcie końcowym i dostosuj parametry.
skarcity
19-09-2015, 06:21
Nie sądziłem, że ktoś kto foci koszykówkę od wielu lat, może zadać takie pytanie...:shock:
W temacie, to nie musisz mieć 14 punktów ostrości... wystarczy jeden.
pozdrawiam
No ale w czym problem, przecież D610 ma 39 punktów AFa, więc jeszcze nawet powinno Ci trochę zostać!
Żartowałem. Wiem, teraz mi trochę głupio...
przepraszam za OT, ale 2pompony jesteś moim idolem :)
A do autora wątku, skoro focisz koszykówkę już od dawna to chyba powinieneś wiedzieć co to jest GO, jeśli nie wiesz to książki książki książki, jak to nie pomoże to ustaw aparat w pozycji Auto, taki zielony prostokącik , Boże toż to są podstawy podstaw. Czyżby jakaś kolejna prowokacja .Przepraszam jeśli kogoś obraziłem czy poczuł się niesmacznie po mojej wypowiedzi ale nie mogłem się powstrzymać, choć na ogół nie biorę udziału w takich akcjach :)
Żart 2pompony był w punkt, A nawet 14 lub wiecej . Usmiałem się do łez.
A pozostałych kolegów, jezeli jest to takie oczywiste zapraszam do dyskusji. To jak to jest z ta GO. Od czego zależy ? Po przeczytaniu kilku wątków na ten temat (GO) myśle że zabawa będzie przednia.
GO zależy od PERSPEKTYWY ;)
A nikt nie pisze o płaszczyźnie ostrości danego obiektywu. Jeśli będzie falista jak np w N28/1.8G to trzeba mocno domykać, bo środek będzie ostry, lekko po bokach ostrość będzie za ludźmi, a na brzegach kadru np przed ludźmi. Sprawdź jak się zachowuje Twoje szkło, pomogą ci w tym wykresy w sieci. I nie zaszkodzi zrobić paru zdjęć zanim pójdziesz na zlecenie ;)
PS. Poczytaj: http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
"Płaszczyzna falista"
Nowy Euklides czy stary .....
Oj chyba wiem.
Tak to jest, jak ktoś nie potrafi rozróżniać pojęć albo ich nie zna...
Wiecie że chodziło o to że płaszczyzna ostrości nie jest tak naprawdę płaska, tylko może być np falista, a w większości szkieł jest sferyczna. Ale lepiej bić pianę i nic do wątku nie wnosić. Bijcie posty dalej, będziecie wyglądać bardziej pro.
Kolega widzę uparty. Proponuje zapoznanie się z podstawami geometri. Co to jest płaszczyzna, itd. 'Jak kolega opanuje podstawy, to z przyjemnością porozmawiam. A podany link to chyba "łysenko i miczurin w krainie fotografii"
Oświeć nas wszystkich, o wielki Euklidesie!
Obawiam się, że sam się musisz pouczyć. Tak to już jest w świecie "szkielka i oka". Ale oczywiście możesz czekać, na oswiecenie, Godota, Mesjasza. Tylko czekaj w ciszy, bo możesz przegapić......
Kri-kri, a słyszałeś o czymś takim jak geometrie nieeuklidesowe - np. geometria sferyczna ?? albo o przestrzeniach wielowymiarowych ??
Nie wspominając już o tym, że "płaszczyzna ostrości" nie ma nic wspólnego z geometrią.
Można się odsunąć i przymknąć szkło albo zestackować kilka zdjęć.
Słyszałem. Pózniej oczywiście można dyskutować o wszystkim. Tylko bez uszanowania podstawowej terminologii jest to moim zdaniem bezsensowne. Przyznaj sam. Jak zaczniemy mieszać płaszczyzne, obszar, przestrzeń , euklidesowa, nieeuidesowa, itd , to szanse na wzajemne zrozumienie są równe zero. Wyjdzie z tego bełkot jak w linku.
Belkot będzie tylko wtedy, gdy ludzie nieznający podstawowych pojęć zaczną innym próbować wymawiać, że się znają.
Następnym razem sprobuj zapoznać się z podstawowymi pojęciami z fotografii zanim zaczniesz coś udowadniać.
Kri-Kri to Ty mieszasz. Ostry obszar zdjęcia, prostopadły (i to nie zawsze) do osi obiektywu, znajdujący się w punkcie ostrości jaki był ustawiony nazywa się w fotografii płaszczyzną ostrości. I tak się składa że nie jest płaski, tylko przeważnie sferyczny. Więc nie ma tu mowy o błednym nazewnictwie, tylko niedoskonałości obiektywów, przez którą coś co powinno być płaskie takim nie jest. Po uja rzucasz Mesjaszami i się bez sensu czepiasz? Żyjesz z trolowania?
Kochany Gonzo
Co udowadniałem?
Z czym dokładnie mam się zapoznać ?
Buziaki
- - - - kolejny post - - - - - -
Czyli obszar znajduje się w punkcie i jest płaszczyzną ,najczęściej sferyczną ?
Pomyśle nad tym.
Trol roku :) znasz coś takiego jak język potoczny? Ktoś z Tobą wytrzymuje jak się tak wszystkich i wszystkiego czepiasz jak nie jest podane w matematyczny i idealny sposób? Naprawdę sytuację mam tłumaczyć przestrzenią o wzpółrzędnych X Y Z z płaszczyzną zawierajacą się w tej przestrzeni, która jest (prawdopodobnie) prostopadła do osi optycznej obiektywu i przechodzi przez punkt w tej przestrzeni który jest jednocześnie punktem ostrzenia? Mam dalej tłumaczyć, że z powodu wad optycznych obiektywu ostry obszar zdjęcia, czyli omawiany obszar płaszczyzny w w.w. przestrzeni nie jest płaski a sferyczny lub falisty lub inny dupowaty i nie pokrywa się przez to z teoretyczną płaszczyzną ostrości jaką powinniśmy uzyskać? Jesteś naprawdę aż tak trudny do rozmowy czy Putin Ci płaci za trolowanie i pomyliłeś fora?
A znasz głuchy telefon? Tak, uważam że słowa mają sens. A w kwestiach technicznych bez właściwej terminologii ani, ani.
Proszę, trzy linki o GO
http://photo.net/learn/optics/lensTutorial
https://www.cs.cmu.edu/~ILIM/courses/vision-sensors/readings/ViewCam.pdf
http://www.largeformatphotography.info/articles/IntroToDoF.pdf
W każdym masz inne wzory, podejście itd. Jest pole do rozmowy. I w nich, słowa są dobrane starannie, literatura podana itd.
Z pozdrowieniami od Władimira Władimirowicza
To może skończ czytać "mądre" zagramaniczne cuda i weź coś z naszego rodzimego księgozbioru... bo jak się nie zna polskich określeń, to nawet najbardziej fachowa i poprawna literatura ci nie pomoże.