Zobacz pełną wersję : Nikkor czy Sigma 20mm pod FX
Mam do wyboru Nikkora 20mm 1,8 oraz Sigmę 20mm 1,8- który polecacie do schabowego jak i do panoramy.
kurczeblade
17-09-2015, 13:45
Mam sigme 20 1.8 i daje radę :)
Miałem i mam podobny problem. Ale jak bym miał wybierac z tych dwóch, to lepiej dopłacić do Nikkora. Sigmy używałem na kilku koncertach i raz w plenerze i jakoś mi nie podpadło specjalnie to szkiełko. Nikkora używanego sam poszukuje...:)
Aethelred
03-11-2015, 21:54
Ja wlasnie zakupilem tego Nikona i szklo jest fantastyczne. Moim zdaniem ostrzejsze niz 35mm ED 1.8 i mam wrazenie po paru dniach ze jest tak samo albo blisko 85 1.8g a moze nawet 105 micro. Musze jeszcze popstrykac ale jak na chwile obecna rewelka. Bardzo fajnie rysuje i absolutnie obrazek ma to cos. Lekkie i mimo 77mm rozmiary sa bardzo akceptowalne. Wrzuce cos pozniej prosto z puszki to bedziesz mogl ocenic.
Ja z tych dwóch zdecydowanie bym szedł w Nikkora, bo (pomijając plastik, którego nie jestem fanem) to lepsze szkło. Jak masz kasę to mz warto dopłacić.
Ja mam sigme i sobie chwale. ostatnio w interfoto podpialem nikkora 20tke i jakos nie ostre byly te zdjecia, moze jakas wadliwa sztuka, nie wiem. chyba mam dobra sztuke sigmy. fakt, czasami sie zdarzy, ze af przestrzeli - ale bardzo rzadko. polecam
Jakby ktoś szukał sigmy to mam na sprzedaż za dobrą cenę. Sztukę jest na giełdzie na forum
kurczeblade
29-11-2015, 11:44
Qciek w którym miejscu sigma 20 jest lepsza od Nikkora 20 ? (Opis ma giełdzie)
Testowałem w interfoto ostatnio jak bylem 20tke Nikona i co drugie zdjęcie to mydło było, miałem wrażenie że sigma ostrzejsza jest również. To tylko moje spostrzeżenia. Może tamta sztuka była jakaś felerna, albo moja sigma jest spoko
Co poradzić, jak korekta af już na max -20 i dalej mam minimalny BF?
Tylko serwis sigmy?
madebyzosiek
11-12-2015, 22:17
Chyba nie ma innego wyjścia...
Sprawdziłem, na zdjęciach tego nie widać, jest ok.
Obrazek bajka z d600:-)