Zobacz pełną wersję : Problem Nikon D5200
Mój Nikon D5200 robi zdjęcia takiej jakości jak można zobaczyć pod linkiem https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1033136163365764&set=pcb.1033136913365689&type=1&theater .
95 % fotke jest takich , czasem wyjdzie troche lepsze. Używam obiektywów Nikkor DX 18-55 i Tamron 18-200 .
Daremny fotograf czy coś ze sprzętem jest nie tak?
2pompony
16-09-2015, 14:20
Dawniej fotograf to był zawód. Fach taki. Trzeba się było trochę pouczyć, dojść do wprawy, obycia nabrać i doświadczenia trochę - jak w każdym fachu, normalnie.
A potem aparaty staniały i dział marketingu każdej fabryki musiał się sporo natrudzić zanim wmówił ogółowi, że nic nie trzeba robić, tylko kupić ich wyrób, a reszta się sama zrobi. Obawiam się, że jesteś jednym z tych, których przekonali.
Dawniej fotograf to był zawód. Fach taki. Trzeba się było trochę pouczyć, dojść do wprawy, obycia nabrać i doświadczenia trochę - jak w każdym fachu, normalnie.
A potem aparaty staniały i dział marketingu każdej fabryki musiał się sporo natrudzić zanim wmówił ogółowi, że nic nie trzeba robić, tylko kupić ich wyrób, a reszta się sama zrobi. Obawiam się, że jesteś jednym z tych, których przekonali.
Dziękuję za komentarz. Możliwe ,że masz rację . Denerwuje mnie jednak to , że wczesniej miałem Nikona D40 , jeszcze mniej doświadczenia , ale na 20 zdjęć jedno było do bani. Teraz mam nowoczesny aparat i mimo starań na 20 zdjęc jedno jest ok.
Co chcesz poprawić konkretnie?
Ale, że co? Przez wizjer nie było widać tego drzewa i samo wlazło w kadr? ;)
nie podobają mi się kolory i ostrość , jakieś takie mdłe i niebieskawe
D40 miał matrycę CCD, D5200 ma CMOS. Kolory są inne i trzeba się nauczyć nowego sprzętu.
CO do ostrości, to są dwie możliwości:
1. Oglądasz crop 1:1 i porównujesz matrycę 6 i 24 Mpix. To ogromna różnica. Tamron 18-200 już na D40 był mierny, na D5200 praktycznie nie nadaje się do powiększeń. Również tolerancja na poruszenia jest dwa razy mniejsza.
2. Masz FF/BF, czyli ostro jest nie tam gdzie chcesz. To niestety losowa przypadłość. Na jednej parze body-obiektyw będzie OK, a z innym body nie trafi.
2pompony
16-09-2015, 14:58
Dziękuję za komentarz. Możliwe ,że masz rację . Denerwuje mnie jednak to , że wczesniej miałem Nikona D40 , jeszcze mniej doświadczenia , ale na 20 zdjęć jedno było do bani. Teraz mam nowoczesny aparat i mimo starań na 20 zdjęc jedno jest ok.
Nie chcę, żebyś poczuł się dotknięty, bo nie jest moim celem Cię urazić, ale aż pcha się na usta złośliwe powiedzonko, że troszkę techniki i człowiek się gubi... Po pierwsze - skoro D40 robiło lepsze zdjęćia, po co go wymieniłeś na coś, co robi gorsze? Wróć do starego.
Alternatywnym rozwiązaniem jest obejrzenie zdjęćia z D40, potem tego nieudanego z D5200 i odpowiedzenie sobie na kluczowe pytanie: co D40 robił lepiej. Co? Jaśniej, bardziej/mniej kontrastowo, kolory mocniejsze, czy słabsze?... Kto ma być lepszym specjalistą od Twoich własnych gustów - ktoś tu z forum, czy Ty sam?
Jak już będziesz wiedzieć co chciałbyś zrobić, spytaj wtedy bardziej szczegółowo, na przykład tak: wiecie D40 robił zdjęcia jakoś trochę jaśniej, co zrobić, żeby D5200 robił je też jaśniej? Albo: kolory z D40 miały więcej nasycenia, nie wiecie co zrobić, żeby te z D5200 były żywsze?
Daj nam szansę żeby Ci pomóc, bo na tym stopniu ogólności możemy się tylko zgodzić: tak, to zdjęcie jest słabe. Sposobu na jego polepszenie zgodnie z Twoimi gustami nie znamy (a przynajmniej ja nie znam).
Nie chcę, żebyś poczuł się dotknięty, bo nie jest moim celem Cię urazić, ale aż pcha się na usta złośliwe powiedzonko, że troszkę techniki i człowiek się gubi... Po pierwsze - skoro D40 robiło lepsze zdjęćia, po co go wymieniłeś na coś, co robi gorsze? Wróć do starego.
Alternatywnym rozwiązaniem jest obejrzenie zdjęćia z D40, potem tego nieudanego z D5200 i odpowiedzenie sobie na kluczowe pytanie: co D40 robił lepiej. Co? Jaśniej, bardziej/mniej kontrastowo, kolory mocniejsze, czy słabsze?... Kto ma być lepszym specjalistą od Twoich własnych gustów - ktoś tu z forum, czy Ty sam?
Jak już będziesz wiedzieć co chciałbyś zrobić, spytaj wtedy bardziej szczegółowo, na przykład tak: wiecie D40 robił zdjęcia jakoś trochę jaśniej, co zrobić, żeby D5200 robił je też jaśniej? Albo: kolory z D40 miały więcej nasycenia, nie wiecie co zrobić, żeby te z D5200 były żywsze?
Daj nam szansę żeby Ci pomóc, bo na tym stopniu ogólności możemy się tylko zgodzić: tak, to zdjęcie jest słabe. Sposobu na jego polepszenie zgodnie z Twoimi gustami nie znamy (a przynajmniej ja nie znam).
Spoko. Wiem ,że nie jestem spesjalistą fotografii i nie uraziłeś mnie.
Co mi się nie podoba w zdjęciach tego aparatu to ten niebieskawy ton na fotkach. Czasem ustawiam balans bieli na jakiejś białej powierzchni , bywa że jest lepiej ale nie zawsze.
Brakuje mi głębii ostrości. Aparat sygnalizuje ustawienie ostrości ale czy przesłona jest 5 czy 22 to to i tak ogólnie ostrośc jest dużo gorsza niż była w D40.
Gdy zdjęcie wychodzi zbyt ciemne to zwiększam wartość ekspozycji ( kompensacja) o jeden krok co niewiele zmienia , zwiększam o dwa i jest prześwietlone. Może nie mam talentu ;(
Sorry za ten może nie fachowy język , ale myślę , że mnie rozumiecie.
Rób zdjęcia w RAW, to zmienisz WB w komputerze.
Zwiększanie przysłony powyżej 8-11, powoduje spadek ostrości. Jeśli na 8 jest gorzej niż było na D40, to trzeba kupić lepszy obiektyw. Tamron 18-200 to najgorszy chłam, jaki widziałem. Nikkor 18-55 w pierwszej wersji też nie jest najlepszy.
Jeśli kolory są za mało nasycone, możesz ustawić inny profil "Picture Control" albo zwiększyć nasycenie w ustawieniach profili.
Jeżeli kolory wychodzą za zimne, możesz ustawić balans bieli ręcznie. Jest też możliwość "dokładnej regulacji balansu bieli" - żeby były nieco cieplejsze i ta korekta działa też w trybie automatycznego WB.
2pompony
16-09-2015, 16:09
Język może i niefachowy, ale przynajmniej opisujesz o co idzie - co jest najistotniejsze. Sam przyznasz, że powiedzenie, 'za zimne kolory' jest o niebo lepsze niż powiedzenie, że jakieś słabe jest...
OK, to teraz, skoro masz zdiagnozowane główne zastrzeżenia, zanim rzucisz aparat w kąt i wrócisz do D40, spróbuj jakoś im zaradzić. Zmień WB (White Balance, czyli równowaga bieli skrótowo), ale nie raz i finał, tylko zmień ją na parę różnych sposobów. Masz instrukcję, więc zrób 10 różnych prób, sfotografuj 10 razy tą samą scenę przy różnych ustawieniach WB a po powrocie do domu zobacz, co Ci się najbardziej podoba. Być może dojdziesz do jakiegoś wniosku, na przykład takiego że automatyka działa dobrze, ale należy ją podkręcić, albo samodzielnie ustawić, albo jeszcze jakoś inaczej...
To samo z ekspozycją... Spróbuj zmienić tryby pomiaru, wprowadzić różną korektę, zrób znowu 10 prób i przeanalizuj histogram na miejscu, albo po powrocie do domu, w każdym razie będziesz miał materiał do przemyśleń. Na dodatek nic nei musisz zapisywać bo całość notatek aparat sam zrobi w EXifie, Ty masz tylko wrócić, zastanowić się i wybrać model pracy, który daje najlepsze Twoim zdaniem rezultaty.
Jak widzisz praca nei jest tytaniczna, a powinna Cię zbliżyć do lepszych rezultatów. Czy za dwa dni zaczniesz robić olśniewające zdjęcia? Nie, za dwa dni jeszcze nie, ale być może będą lepsze niż teraz. A potem, szlifując swój warsztat, podkręcając tu i tam, rozumiejąc coraz więćej - w pewnym momencie zaczniesz osiągać efekty 'wow'.
W takich krótkich odpowiedziach na zbyt ogólnie zadane pytanie, nikt Ci nie da precyzyjnej odpowiedzi.
Domyślam się, że właściwym Twoim pytaniem jest jest robić dobre zdjęcia.
Jeżeli chodzi o brak ostrości, sprawa jest bardzo prosta, kup lepszy obiektyw.
Na tym forum bez trudu znajdziesz polecane obiektywy do Twojego aparatu.
Jeśli chodzi o resztę, to po prostu czeka Cię sporo nauki.
Ja poleciłbym Ci na początek książkę Andrzeja Mroczka "Zdjęcia Cyfrowe w Oświetleniu Zastanym"
Tam znajdziesz odpowiedzi na wiele z Twoich pytań.
Warto też coś przeczytać o zasadach kompozycji.
Jeśli kolory są za mało nasycone, możesz ustawić inny profil "Picture Control" albo zwiększyć nasycenie w ustawieniach profili.
Jeżeli kolory wychodzą za zimne, możesz ustawić balans bieli ręcznie. Jest też możliwość "dokładnej regulacji balansu bieli" - żeby były nieco cieplejsze i ta korekta działa też w trybie automatycznego WB.
Na ten moment informacja "Jest też możliwość "dokładnej regulacji balansu bieli" - żeby były nieco cieplejsze i ta korekta działa też w trybie automatycznego WB." - to był strzał w 10 ! Nie wiedziałem , że tak można. Teraz potrenowałem na balkonie i czuję , że będzie super, potrzeba tylko trochę czasu na więcej prób.
Pozostaje kwestia ostrości , być może faktycznie będę musiał pomyśleć o innym obiektywie.
Miałem D5200 jakiś czas temu. Teraz używa go mój ojciec. I na początku kiedy przesiadł sie z kompakta ultra-zoom na swoją pierwszą lustrznkę D5200 też strasznie psioczył i ciągle się pytał jakim sposobem ja robiłem nim zupełnie inne zdjęcia niż te, które jemu wychodzą (a właściwie NIEwychodzą). Dopiero po tym jak poświęciłem kilka godzin na nauczenie go elementarnych podstaw fotografii zaczął sam coraz bardziej świadomie eksperymentować i z czasem zrobił całkiem spore postępy. Tym sprzętem można robić naprawdę świetne zdjęcia, bijące na głowę D40. Jesteś z Zabrza - jeśli chcesz możemy się umówić gdzieś w pół drogi pokaże Ci ile warte jest to lustro. W weekend mam sesję w Parku Chorzowskim i po niej będę miał troche czasu. Możesz zapiąć sobie moje szkła i na własne oczy przekonasz się jak wielką różnicę może zrobić obiektyw...
Miałem D5200 jakiś czas temu. Teraz używa go mój ojciec. I na początku kiedy przesiadł sie z kompakta ultra-zoom na swoją pierwszą lustrznkę D5200 też strasznie psioczył i ciągle się pytał jakim sposobem ja robiłem nim zupełnie inne zdjęcia niż te, które jemu wychodzą (a właściwie NIEwychodzą). Dopiero po tym jak poświęciłem kilka godzin na nauczenie go elementarnych podstaw fotografii zaczął sam coraz bardziej świadomie eksperymentować i z czasem zrobił całkiem spore postępy. Tym sprzętem można robić naprawdę świetne zdjęcia, bijące na głowę D40. Jesteś z Zabrza - jeśli chcesz możemy się umówić gdzieś w pół drogi pokaże Ci ile warte jest to lustro. W weekend mam sesję w Parku Chorzowskim i po niej będę miał troche czasu. Możesz zapiąć sobie moje szkła i na własne oczy przekonasz się jak wielką różnicę może zrobić obiektyw...
Super. Jestem za.