Zobacz pełną wersję : Triopo DG-3 vs Manfrotto MVH502AH
Witam!
Pytanie do Kolegów, którzy mają praktyczne doświadczenia z ww głowicami. Która lepsza pod D700+AF-S 300/2,8+TC1.4II?
Z góry dzięki za odpowiedź.
osobiscie mam bardzo niska opinie o glowicach Manfrotto, wiec jestem tendencyjny w odpowiedzi. na pewno zwrocilbym uwage na to, ze Triopo przynajmniej jest zgodne z normalnym standardem (zlaczka Arca-Swiss), a Manfrotto jak zwykle tylko same z soba. a pod wzgledem akcesoriow Arca daje jednak o wiele wieksze mozliwosci - np. wymienna stopke statywowa pod twoj obiektyw, gdybys sie kiedys uparl. o plytkach dowolnej dlugosci nie wspominajac
przy czym jesli juz standard Arca-Swiss to obejrzalbym inne alternatywy do Triopo. sam mam tylko ich mala glowice (NB-2S), ktorej uzywam stosunkowo niewiele. zlego slowa nie moge powiedziec o wykonaniu i jakosci, ale to jednak mala probka i duzo skromniejsza kategoria wagowa. tutaj poszukalbym dobrze opinii ludzi, ktorzy dokladnie tego modelu gimbala uzywali, bo na pewno gdybym mial na tym wieszac wart mnostwo pieniedzy obiektyw to bym nie chcial ryzykowac, ze pierdyknie na ziemie. nie mowie, ze to jest zle, bo wsrod chinskich "podrobek" glowic arkowych jest sporo naprawde porzadnego sprzetu w dobrej cenie... ale upewnilbym sie wsrod faktycznych uzytkownikow. za duzo pieniedzy w gre wchodzi, zeby sie godzic z nawet malym ryzykiem.
ale ogolnie mysle ze glowica gimbalowa ma wiecej sensu niz takie cos jak ww Manfrottto.
akustyk dzięki. no liczę, że właśnie w tym wątku odezwą się posiadacze ww głowicy.