PDA

Zobacz pełną wersję : X-Rite ColorChecker Passport

kml_brnski
16-09-2015, 01:30
Witajcie,
Czytałem ostatnio trochę o tym passporcie od X-Rite. Generalnie zamierzam kupić, ale nurtuje mnie jedno pytanie. Czy trzeba płacić około 350 zl? Widziałem tańsze odpowiedniki. I tu kolejne pytanie. Czy ktoś używał takiego tańszego odpowiednika? Wiem, że mi się przyda, ale po co przepłacać? Chyba, że te tańsze są kiepskie, wtedy nie ma wyjścia. Co sądzicie?

bhk
03-10-2015, 12:08
Nie znam tańszych odpowiedników ale dodam w temacie ciekawostkę. Trwałość kolorów colorcheckera to wg producenta 2 lata od momentu pierwszego użycia. Dowiedziałem się o tym dopiero czytając "quality guarantee" wewnątrz checkera, za szarą kartą :P

janosik7
03-10-2015, 13:02
A czy możesz napisać jak Twoje spostrzeżenia z używania ColorChecker-a? Czy faktycznie wart jest wydania tych 350 zł? .. i czy kupiłbyś go jeszcze raz?:)

bhk
03-10-2015, 13:44
Zdjęcia nabrały kolorów, mam zdecydowanie mniej pracy przy edycji zdjęć (mam na myśli przygotowanie zdjęć do eksportu w LR do dalszej obróbki jeśli jest potrzebna). Często wystarcza tylko jedno kliknięcie w wybrany profil. Profile doceniam za to, że ułatwiają ustawienie kolorów i BW na zdjęciach zrobionych w trudnym świetle, także w zielonym otoczeniu gdzie światłomierz wariuje i otrzymujemy zafarby i dziwny WB. Warto kupić a jeszcze lepiej znaleźć używkę lub pożyczyć od kogoś i oprofilować wszystkie swoje szkła w różnym świetle. Na sesjach nie zawsze używam checkera, wystarczają mi profile, które już mam w LR. To z lenistwa, muszę się poprawić :P

Pierwszy test, zdjęcie z puszki + zdjęcie z profilem. Wziąłem co miałem pod ręką :P
http://www.nieuchwytne.pl/pliki/colorchecker.zip

GonzoG
03-10-2015, 14:08
jw. tańszych odpowiedników nie ma. Są jedynie droższe - np. SpyderChecker, który kosztuje ponad 600zł oraz ColorChecker Digital SG za 1100zł.

A czy warto - wg. mnie tak, mimo minusów jakie ma (wg. mnie zbyt intensywny niebieski, za mało kolorów, aby dobrze odwzorować mniej intensywne kolory przy słabym świetle, absolutny brak kontroli nad tworzeniem profilu w sofcie x-rite), to te 300+zł jest dobrą inwestycją.

janosik7
03-10-2015, 15:13
Dzięki Panowie za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Trzeba będzie pomyśleć o zakupie:) Chociaż cudów się nie spodziewam, to myślę że warto spróbować.

miroko
03-10-2015, 18:16
Mam pytanie również do colorchecker.
Czy używacie profila dualilluminant czy tworzycie osobne dla różnych warunków?

Inna kwestia:
Rozumiem że stworzone profile są bardziej profilami kolorystycznymi niż balansu bieli? A jeśli tak to jaki sens jest tworzyć kilka dla różnych warunków świetlnych, balans bieli i tak trzeba ustawić.

bhk
03-10-2015, 19:55
Profil wiąże niejako kolory z BW. Przykład dla światła dziennego, standardowe, powtarzalne warunki. Wybieram dobrze naświetloną scenę, ustawiam ekspozycję bez przepałów, BW na słoneczko. Następnie fotografuję paletę kolorów i wgrywam NEFa do Lightrooma, eksportuję jako DNG. Program od X-rite tworzy mi z tego "negatywu" profil, ja go nazywam "daylight" i już jest zapisany w LR. Profil do zdjęć dziennych mam z głowy, jedno kliknięcie na profil w camera settings i kolory na zdjęciach wyglądają żywo, o niebo lepiej od adobe standard. Jeśli ekspozycja jest prawidłowa to zdjęcia nie wymagają zwykle poprawek. Pamiętamy, żeby podczas sesji zrobić zdjęcie z colorcheckerem. Jeśli po zgraniu zdjęć BW nam nie pasuje to łatwo można ustawić prawidłowy za pomocą pipety, próbkowanie z odpowiedniego pola na palecie. To oczywiście wszystko w uproszczeniu. Można zrobić wiele różnych profili i miksować źródła światła w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś ma sprawniejszy workflow i sposób jak uzyskać jednolite kolory na wielu zdjęciach to chętnie poczytam bo miewam z tym problemy :)

Może komuś się przyda:
http://youtu.be/qDKASIy6ZTg
http://youtu.be/DHJloiQFCfA
http://youtu.be/CTlugQd3L5g

miroko
04-10-2015, 22:07
a czy próbowałeś z 'dual illuminant'? to podobno działa dla większego zakresu koloru światła

bhk
06-10-2015, 21:12
Jeszcze nie, zagłębię się w temat w wolnym czasie.

kml_brnski
08-10-2015, 10:15
Właśnie dostałem paczkę z colorcheckerem x-rite. Pierwsze spostrzeżenia bardzo pozytywne. Po kilku pierwszych zdjęciach zauważyłem, że czas pracy ze zdjęciami bardzo się skróci. Jak pobawię się więcej, to napiszę co i jak.

miroko
14-10-2015, 18:06
może się komuś przyda

https://vimeo.com/xrite/review/141147736/5b48727915

nagrane szkolenie X-Rite

DaroD300S
29-10-2015, 14:06
Parę dni temu też kupiłem CC X-Rite (podobno oryginał) w dużej wersji. Po pierwszych próbach zarówno w domu jak i w boju (kościół, sala, plener, sala z Ledami) uważam,że pieniądze wyrzucone w błoto. Po sprofilowaniu D700 w ŻADNYCH warunkach nie dało się tego wykorzystać. Tylko pola WB ale do tego mam kartę Kodaka. Kolory wyblakłe, mało nasycone, twarze jakieś różowe, zdjęcie rozjaśnione. Wymaga znacznie więcej pracy przy edycji w LR niż np: profil D2X Mode 2v4. Dokładnie takie same efekty z D300s. Może trzeba się tego nauczyć używać ? W długie jesienne wieczory dalej powalczę.

madebyzosiek
29-10-2015, 14:19
Parę dni temu też kupiłem CC X-Rite (podobno oryginał) w dużej wersji. Po pierwszych próbach zarówno w domu jak i w boju (kościół, sala, plener, sala z Ledami) uważam,że pieniądze wyrzucone w błoto. Po sprofilowaniu D700 w ŻADNYCH warunkach nie dało się tego wykorzystać. Tylko pola WB ale do tego mam kartę Kodaka. Kolory wyblakłe, mało nasycone, twarze jakieś różowe, zdjęcie rozjaśnione. Wymaga znacznie więcej pracy przy edycji w LR niż np: profil D2X Mode 2v4. Dokładnie takie same efekty z D300s. Może trzeba się tego nauczyć używać ? W długie jesienne wieczory dalej powalczę.

Generalnie to się przydaje do fotografii produktowej przede wszystkim, przy fotografowaniu ludzi imprez, czy krajobrazów, kolory najczęściej podkręcamy, żeby były ładniejsze, a nie takie całkiem naturalne. Druga sprawa - czy pracujesz na skalibrowanym monitorze? To też może mieć ogromne znaczenie.
Przy fotografii innej niż produktowa CC może być dobrą bazą wyjściową do poprawnych kolorów, które później można podkręcić :D

GonzoG
29-10-2015, 21:32
Jak zdjęcie wyszło rozjasnione, to znaczy że zbyt ciemne miałeś zrobione to tworzenia profilu.
Co do nasycenia kolorów - zadaniem CC jest aby kolory były zgodne z rzeczywistymi, a nie mocno nasycone.

DaroD300S
30-10-2015, 07:30
Generalnie to się przydaje do fotografii produktowej przede wszystkim, przy fotografowaniu ludzi imprez, czy krajobrazów, kolory najczęściej podkręcamy, żeby były ładniejsze, a nie takie całkiem naturalne. Druga sprawa - czy pracujesz na skalibrowanym monitorze? To też może mieć ogromne znaczenie.
Przy fotografii innej niż produktowa CC może być dobrą bazą wyjściową do poprawnych kolorów, które później można podkręcić :D
Monitor Eizo + Color Navigator. Tak jak piszesz. Należy CC traktować jako pewien wzorzec na przysłowiowe "0" a dalej ustawiać według własnego stylu kolorystycznego

karolt
16-11-2015, 17:55
Odgrzeję temat:
Mam tego passporta, ale albo to jest ściema, albo ja nie potrafię tego obsłużyć. Gdy używam profilu wykonanego za pomocą passporta, to te kolory prawie się nie różnią od profilu Adobe Standard.
Ok, rzeczywiście, może niektóre konkretne kolory nieco zyskały (fiolety, żółcie, tak na moje oko). Natomiast problem mam inny:
Jeśli mam 4 różne aparaty i dla każdego z nich wykonam profil z użyciem passporta, to potem używając tych profilów powinienem uzyskać identyczną (a przynajmniej zbliżoną) kolorystykę danej sceny każdym z tych aparatów - prawda czy fałsz?
Ja byłem przekonany, że prawda i jakże wielkie było moje rozczarowanie...
Kolory we wszystkich aparatach po użyciu profilu z passporta ciut się zmieniają, ale nadal zdjęcia z tych aparatów wyglądają dość różnie, na pewno nie podobnie.

Zmierzam do tego:
Czy istnieje tu ktoś, kto potrafiłby mi tak oprofilować aparaty, żeby "jednym kliknięciem" w Lightroomie uzyskać taką samą lub chociaż zbliżoną kolorystykę na zdjęciach bez względu na użyty aparat?
Bardziej obrazowo: idę na zlecenie, gdzie używam 2-3-4 aparatów. Gdyby to były identyczne aparaty, miałbym mniej pracy przy edycji zdjęć. No ale nie są.
Ale może da się je skalibrować ze sobą?

miro60
17-11-2015, 15:08
No istnieje - podobno DR5000 to potrafią.

Sławomir
17-11-2015, 20:49
podejrzewam:
kalibracja passporem (ścisły kadr dla danego obiektywu i matrycy w danym świetle) dla każdego korpusy i dla zadanych warunków oświetleniowych.
kalibracja w korpusie PRE do szarości 18% wg. osobnej zakładki passporta. Może być pomocny pomiar światła manualny na te 18%.
a później to już zadany algorytm podczas importu.
Mądry jestem?, lecz jeszcze sam nie sprawdziłem.

Ostatni plener ślubny DR5000, na greckiej wyspie, pełno bieli oglądany na dobrym monitorze, robi piorunujące wrażenie.

karolt
18-11-2015, 14:14
W teorii to ja też wiem jak to działa. :-D Tyle że w praktyce nie wychodzi, dlatego podejrzewam, że jest coś, o czym nie wiem lub coś co przegapiłem.
Ale będę badał jeszcze temat.

kaku
18-11-2015, 16:19
A kalibrujesz programem X-Rite czy Adobe DNG Profile Editor?
Ponoć ten drugi lepiej sobie radzi.

DaroD300S
09-12-2015, 11:45
A kalibrujesz programem X-Rite czy Adobe DNG Profile Editor?
Ponoć ten drugi lepiej sobie radzi.

Dołączę się do dyskusji. Używałem zarówno wtyczki X-Rite do LR jak i DNG i rzeczywiście daje to różne obrazy.
Z własnych doświadczeń. Zabierałem to cudo na kilka wesel pod koniec sezonu. Oświetlenie różne od świetlówek poprzez halogeny do wstrętnych podobno białych ( na zdjęciach zielonych ) LED. NIGDY nie użyłem profilowania podczas edycji w LR. Tak jak pisał któryś z kolegów, że wygląda to jak Adobe Standard a wyraźne zmiany można zauważyć na przykład w kolorach sukienek gości. Zdecydowanie używam karty szarej Kodaka do ustawienia WB a potem wbudowanych profili D2X Mode w LR.

2pompony
09-12-2015, 22:09
D2X mode są tylko dla starszych puszek. Jak dobrze widzę, na D3000/5000 się skończyło, późniejsze body tych profili już nie mają.

igsux3
10-12-2015, 17:39
W teorii to ja też wiem jak to działa. :-D Tyle że w praktyce nie wychodzi, dlatego podejrzewam, że jest coś, o czym nie wiem lub coś co przegapiłem.
Ale będę badał jeszcze temat.

A mógłbyś pokazać taki przykład z różnych puszek? Właśnie ze względu na różne matryce zastanawiałem się nad kupnem, ale jeżeli nie ujednolici mi to wyników, to szkoda kasy...

Daedric
10-12-2015, 19:08
Czy robicie profil pod każdą sesję? Zastanawiam się nad zakupem i najchętniej bym zrobił profile pod każdy obiektyw i różne rodzaje oświetlenia i tylko z nich korzystał zamiast Camera Standard lub Adobe Standard. Tylko pytanie czy warto?

mmluty
11-12-2015, 00:27
Jeżeli kogoś interesuje temat profilowania aparatów, rozumiany jako profil ekspozycji i koloru, to powinien się zapoznać z książką: "Tajniki ekspozycji i systemu strefowego dla fotografów cyfrowych" Lee Varis`a.
Książka zakresem oczywiście znacznie wykracza poza samo omówienie kalibracji aparatu, ale od tego się zaczyna. Myślę, że po jej przejrzeniu, każdy kogo ta tematyka zainteresowała, będzie mógł sobie odpowiedzieć, czy w jego przypadku warto się w to bawić. Jeżeli tak, to ma dokładną instrukcję jak to robić. Ja w to, puki co, nie wszedłem, z prostej przyczyny- omawiane metody kalibracji dotyczą LR i PS, a ja obrabiam głównie w CNX2, a w tym programie możliwość wykorzystania ColorChekera jest praktycznie zerowa. Książka jednak omawia szeroko sprawy naświetlania i postprocesingu, więc nawet jeżeli nie bedziemy przeprowadzać kalibracji przy pomocy X-Rite ColorCheker, to i tak warto ją poczytać. Ja przynajmniej nie zamierzam się jej pozbywać.

miroko
11-12-2015, 10:23
Czy robicie profil pod każdą sesję? Zastanawiam się nad zakupem i najchętniej bym zrobił profile pod każdy obiektyw i różne rodzaje oświetlenia i tylko z nich korzystał zamiast Camera Standard lub Adobe Standard. Tylko pytanie czy warto?
Profilowanie każdej sesji raczej nie ma sensu bo po pół roku będziesz mieć kilkadziesiąt profili. A ich usunięcie powoduje że jak jeszcze raz będziesz chciał obrobic / poprawić obróbkę tego samego Rawa a skasowałes profil to LR automatem wróci do np Adobe standard - bo coś musi mieć jako punkt wyjściowy.

Uważam że profiluje się raz dla danego aparatu (ewentualnie osobno z różnymi obiektywami) i potem go stosujesz. A balans bieli dostosowujesz na podstawie zdjęcia ze wzornikiem lub na oko jak nie ma czasu na wzornik.
Czyli traktujesz profil xrite jako kolorystyczny a balans bieli osobno ustawiasz na podstawie fotki wzornika (już bez robienia profila tylko synchronizacja ustawień między zdjęciem wzornika i reszty)

trixiglk
11-12-2015, 12:48
Jeżeli kogoś interesuje temat profilowania aparatów, rozumiany jako profil ekspozycji i koloru, to powinien się zapoznać z książką: "Tajniki ekspozycji i systemu strefowego dla fotografów cyfrowych" Lee Varis`a.
Książka zakresem oczywiście znacznie wykracza poza samo omówienie kalibracji aparatu, ale od tego się zaczyna. Myślę, że po jej przejrzeniu, każdy kogo ta tematyka zainteresowała, będzie mógł sobie odpowiedzieć, czy w jego przypadku warto się w to bawić. Jeżeli tak, to ma dokładną instrukcję jak to robić. Ja w to, puki co, nie wszedłem, z prostej przyczyny- omawiane metody kalibracji dotyczą LR i PS, a ja obrabiam głównie w CNX2, a w tym programie możliwość wykorzystania ColorChekera jest praktycznie zerowa. Książka jednak omawia szeroko sprawy naświetlania i postprocesingu, więc nawet jeżeli nie bedziemy przeprowadzać kalibracji przy pomocy X-Rite ColorCheker, to i tak warto ją poczytać. Ja przynajmniej nie zamierzam się jej pozbywać.

Jak kogoś interesuje jedynie zagadnienie profilowania opisane w tej książce i szkoda mu kasy. Warto poszukać wersji w oryginalnym języku.

obuch
13-12-2015, 20:49
Czy istnieje tu ktoś, kto potrafiłby mi tak oprofilować aparaty, żeby "jednym kliknięciem" w Lightroomie uzyskać taką samą lub chociaż zbliżoną kolorystykę na zdjęciach bez względu na użyty aparat?

No istnieje - podobno DR5000 to potrafią.

Czy przypadkiem nie uzyskamy tego tworząc profil w DNG Profile Editor, dostosowując go do naszych upodobań. Następnie tworzymy kolejne profile dla kolejnych aparatów, dostosowując je tak każdy kolor był oddany w identyczny sposób?

https://x-equals.com/blog/playing-with-color-camera-profiles/

https://x-equals.com/blog/playing-with-color-camera-profiles-part-2-of-3/

https://x-equals.com/blog/playing-with-color-camera-profiles-part-3-of-3/

chevalier
23-12-2015, 10:07
Pytanie trochę w innym kierunku: jak jest z trwałością (wierność barw) X-Rite ColorChecker Passport ? O ile się nie mylę, to gwarantują 2 lata. Co potem ? Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia ?

JK
23-12-2015, 10:10
..... A potem kupujesz nowy i tak w kółko. Taka forma abonamentu za kolorki. :wink:

ronin87
09-07-2016, 11:40
Odświeżę temat. Zrobiłem kilka profili za pomocą x-rite colorchecker (w 2 programach dla porównania: DNG profile editor oraz x-rite, z obu efekt jest podobny). Kolory przyrody, ubrań, przedmiotów są o wiele lepsze niż z adobe standard. Nie mogę jednak uzyskać poprawnego koloru skóry tak jak to jest na filmie https://www.youtube.com/watch?v=qDKASIy6ZTg
Czy ktoś wie jaki jest haczyk?

anihil
09-07-2016, 18:54
Odświeżę temat. Zrobiłem kilka profili za pomocą x-rite colorchecker (w 2 programach dla porównania: DNG profile editor oraz x-rite, z obu efekt jest podobny). Kolory przyrody, ubrań, przedmiotów są o wiele lepsze niż z adobe standard. Nie mogę jednak uzyskać poprawnego koloru skóry tak jak to jest na filmie https://www.youtube.com/watch?v=qDKASIy6ZTg
Czy ktoś wie jaki jest haczyk?

Colorchecker to tylko część układanki. Jak oglądasz na monitorze nie przystosowanym do obróbki fotografii, to może dlatego masz inne kolory.

GonzoG
09-07-2016, 21:41
Ja nie mam problemów z kolorem skóry. Przy profilach zrobionych Adobe DNG Profile Editorem jest dokładnie skóra jest dokładnie taka jaka ma być - ale oczywiście warunkiem koniecznym jest odpowiednie oświetlenie.
Jak masz kiepskie światło to i nawet wzornik nie pomoże uzyskać dobrych kolorów.