Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aktualizacja D7100 do wersji 1.03

IrekF
15-09-2015, 08:25
Pod linkiem poniżej do ściągnięcia aktualizacja oprogramowania do Nikona D7100.

http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/154.html

emiil
15-09-2015, 09:27
właśnie instaluję ;-)

esk2
15-09-2015, 10:10
napiszcie lepiej czy po updacie jest jakaś widoczna, warta zachodu zmiana?

sztender
15-09-2015, 10:28
Zmiany wyglądają na więcej niż kosmetyczne. Ciekawe czy banding na zdjęciach też się zmniejszy czy tylko przy filmowaniu.

cz4rnuch
15-09-2015, 10:56
napiszcie lepiej czy po updacie jest jakaś widoczna, warta zachodu zmiana?
W linku który podał Irek jest dokładnie napisane co poprawili.

esk2
15-09-2015, 11:25
W linku który podał Irek jest dokładnie napisane co poprawili.

wiem widziałem, ale zależy mi na informacji po wgraniu..

cz4rnuch
15-09-2015, 12:08
Ale na co liczysz, że Nikon zrobił nam niespodziankę i poprawił coś o czym nie wspomina w info? :)

esk2
15-09-2015, 12:34
Ale na co liczysz, że Nikon zrobił nam niespodziankę i poprawił coś o czym nie wspomina w info? :)
gdyby tak było nie wahałbym się nawet sekundy z aktualizacja.. bardziej boję się jakiś ukrytych zmian które coś zpsują.

2pompony
15-09-2015, 13:34
Świadczy to o nikonie bardzo niedobrze, że się boisz tego, że dokonali ukrytych zmian na niekorzyść użytkownika... Nota bene też się tego boję, dlatego też poczekam z aktualizacją, a może i nigdy jej nie zrobię, bo na razie zmiany jakie upublicznili są mało zachęcające. Filmów nei kręcę, aparat mi się dotychczas ani razu nie zawiesił, ekran mi nie przygasł ani razu - więć mam po co w ogóle coś instalować?

gzyms
15-09-2015, 13:44
Świadczy to o nikonie bardzo niedobrze, że się boisz tego, że dokonali ukrytych zmian na niekorzyść użytkownika... Nota bene też się tego boję, dlatego też poczekam z aktualizacją, a może i nigdy jej nie zrobię, bo na razie zmiany jakie upublicznili są mało zachęcające. Filmów nei kręcę, aparat mi się dotychczas ani razu nie zawiesił, ekran mi nie przygasł ani razu - więć mam po co w ogóle coś instalować?
Nie wiem na ile to poważne ale można znaleźć info o tym, że po aktualizacji pojawiają się problemy z akumulatorami innych producentów niż Nikon http://nikonrumors.com/2015/09/15/nikon-released-firmware-updates-version-1-03-for-the-d7100-and-d5200-dslr-cameras.aspx/ . Ciekawe czy inne produkty konkurencji - optyka, gripy - przestaną prawidłowo działać z d7100 bądź pojawią się problemy w mniejszym lub większym stopniu przeszkadzające? Bo raczej nie należy oczekiwać ukrytej poprawki współpracy np. z sigmą 17-50 ;)

mrozen4
15-09-2015, 13:50
U mnie to samo, nie widzę powodu by cokolwiek dodatkowo instalować. Takie zdroworozsądkowe podejście do tego tematu. Chyba że Nikon wyda aktualizację która znacznie poprawi parametry D7100, w co zresztą wątpię. :)

aldii
15-09-2015, 14:21
Aktualizował już ktoś?

Jarkod
15-09-2015, 22:53

Nie byłaby to pierwsza firma, która potajemnie poprawia więcej, niż deklaruje. Nie potrafię podać teraz przykładu, ale bywały już takie przypadki. Chodzi pewnie o "wizerunek" - że niby program/oprogramowanie tak dobry, że nie ma co poprawiać.

2pompony
15-09-2015, 23:05
To na pewno nie był Nikon. Taki przykład - pamiętam tu na forum zapewnienia, ze najlepsze kolory są właśnie z softu Nikona, i że żaden inny program nei jest mu w stanie dorównać, tak niedościgle doskonałe są kolory, jakie się nim osiąga. Sam Nikon oczywiście też tak twierdził.

A potem wyszła do tegoż softu Nikona poprawka, naprawiająca błąd polegający na zbyt dużym natężeniu magenty. I w związku z tym powstaje pytanie: czy ten zbyt duży zafarb magentowy już był doskonały, czy dopiero po tej poprawce obraz będzie tak samo doskonały jak był, tylko jeszcze bardziej...

highseas
15-09-2015, 23:08
Zaktualizowałem. Póki co wszystko hula jak należy.

maniak666
15-09-2015, 23:10
Niech oni lepiej zaproponują jakis soft na chlapanie olejem:)

C_K
16-09-2015, 10:08
czekamy na info od kogoś kto wykonał aktualizację a posiadał:
- nieoryginalny grip lub/i
- nieoryginalny akumulator lub/i
- obiektyw innego producenta

Wszystko działa ? :)

2pompony
16-09-2015, 10:15
Dołóż do tego lampy, wyzwalacze, GPSy, telekonwertery, piloty, interwałomierze i w ogóle wszystko, co nei ma plakietki Nikon. Tylko mocowanie statywu firm trzecich jest na aktualizację softu mało wrażliwe jak słyszałem.

mamil_km
16-09-2015, 12:05
Czy ktoś zaobserwował jakieś zmiany w dzialaniu aparatu po aktualizacji? Zastanawiam się czy ją robić u siebie.

mmluty
16-09-2015, 15:54
Jezeli po tym co napisał 2pompony dalej planujesz aktualizację to albo masz wyjątkowo mocne nerwy, albo wszytko ze znakiem Nikon.

2pompony
16-09-2015, 16:15
Uwaga - nie żebym wiedział, że aktualizacja coś bruździ! Nic na ten temat nie wiem.

Ja po prostu pamiętając o różnych wpadkach z aktualizacjami szpejów Nikona teraz spokojnie biorę na wstrzymanie i czekam co się okaże. Zresztą powiem wprost - skoro po aktualizacji body nie działają obce gripy lub obce akumulatory w gripach, a po powrocie do poprzedniego firmware'u wszystko zaczyna działać jak działało - to to nie jest wpadka. To jest celowe działanie na niekorzyść użytkownika, którym Nikon się już parę razy splamił, więc ja dmucham sobie spokojnie, być może na zimne, a być może właśnie nie.

gzyms
16-09-2015, 16:23
To dobrze jeśli można wrócić do wcześniejszego softu. Ale jeśli nie...

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Seś@
16-09-2015, 16:23
Ja aktualizowalem. Posiadam Tamrona 90 2,8. Wszystko Oki, czyli bez zmian :-)

gzyms
16-09-2015, 16:25
Ja aktualizowalem. Posiadam Tamrona 90 2,8. Wszystko Oki, czyli bez zmian :-)
No właśnie, może przesadzamy z tą asekuracją. Ciągle te teorie spiskowe [emoji4]

Pawełfoto
16-09-2015, 16:36
Zaktualizowałem bo lubię nowości nawet jeśli nic nie wnoszą. Podróba bateria za 60 zł działa doskonale żadnych zmian, grip podróba Meike działa doskonałe żadnych zmian, obiektywy Sigma i Tamron śmigają jak zwykle:) lampy Metz działają doskonale, nawet filtr UV też działa jak należy :lol: . Ogłaszam wszem i wobec że Alaram Odwołany, niestety nowy Firmware nic nie zepsuł..... tym razem Nikon chyba przesadził:lol:

Seś@
16-09-2015, 16:39
No właśnie, może przesadzamy z tą asekuracją. Ciągle te teorie spiskowe [emoji4]

Ja zawsze aktualizowałem we wszystkich moich byłych/obecnym body. W byłych- D90, D7000, D610 oraz teraz w D7100. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Uważam, że skoro jest aktualizacja to należy zaktualizować bo po coś to robią. Tak jak np. w Windows. Oczywiście musu nie ma. Były również teorie że w aktualizacji Nikon ,,zaszywa'' jakiś myk, coby body szybciej padło :lol:

2pompony
16-09-2015, 16:53
Ja nie aktualizowałem firmware wtedy, kiedy Nikon uznał, że tak ma być ogłaszając poprawki, tylko wtedy, kiedy sam uznałem, że mi się po coś przydadzą. No ale ja jestem sobie indywidualista, nei lecę z tłumem. :)

No, to powoli się zaczynają odzywać testerzy, co mnie o tyle cieszy, że ja się wolę uczyć na cudzych błędach, niż na swoich. Wiecie - to podobnie jak z nowymi modelami: na początku wszystko jest świetnie, a potem D7000 ma losowo działający AF, D600 produkuje kurz sam z siebie, D800 nie ostrzy na lewym, SB900 się przegrzewa i odmawia wspołpracy, i tak dalej, i tak dalej. Ja tam pomimo odwołania alarmu wolę, żeby inni się przekonywali na własnych skórach, a ja potem przychodzę na gotowe, czytam różne zdania, wyciągam wnioski i wiem na co się decyduję.

Jak bez aktualizacji wytrzymałem do dziś, to wytrzymam jeszcze trochę, nie pali mi się w najmniejszym stiopniu. Ale Was namawiam - aktualizujcie, bo skądś muszę się dowiedzieć, czy wszystko jest OK. :)

Seś@
16-09-2015, 18:30
Ja nie aktualizowałem firmware wtedy, kiedy Nikon uznał, że tak ma być ogłaszając poprawki, tylko wtedy, kiedy sam uznałem, że mi się po coś przydadzą. No ale ja jestem sobie indywidualista, nei lecę z tłumem. :)

No, to powoli się zaczynają odzywać testerzy, co mnie o tyle cieszy, że ja się wolę uczyć na cudzych błędach, niż na swoich. Wiecie - to podobnie jak z nowymi modelami: na początku wszystko jest świetnie, a potem D7000 ma losowo działający AF, D600 produkuje kurz sam z siebie, D800 nie ostrzy na lewym, SB900 się przegrzewa i odmawia wspołpracy, i tak dalej, i tak dalej. Ja tam pomimo odwołania alarmu wolę, żeby inni się przekonywali na własnych skórach, a ja potem przychodzę na gotowe, czytam różne zdania, wyciągam wnioski i wiem na co się decyduję.

Jak bez aktualizacji wytrzymałem do dziś, to wytrzymam jeszcze trochę, nie pali mi się w najmniejszym stiopniu. Ale Was namawiam - aktualizujcie, bo skądś muszę się dowiedzieć, czy wszystko jest OK. :)
Wygodniś :-P

markow
16-09-2015, 20:23
mam wersję C1.00 i jak chce do 1.03 to musze wszystkie po kolei czy od razu 1.03?

darjo1
16-09-2015, 20:50
Czy ktoś zaobserwował jakieś zmiany w dzialaniu aparatu po aktualizacji? Zastanawiam się czy ją robić u siebie.

Zrobiłem wczoraj, nie widzę żadnych zmian ani problemów.

gzyms
16-09-2015, 21:22
mam wersję C1.00 i jak chce do 1.03 to musze wszystkie po kolei czy od razu 1.03?Ja, dla spokoju, tak bym zrobił, po kolei.

Sebi75
16-09-2015, 21:28
U mnie wszystko działa normalnie czyli bez problemów. Szczególnie dokładnie przyjrzałem się Sigmie 17-50 f 2.8 ale i ona zachowuje się tak samo dobrze jak wcześniej.

schriker
17-09-2015, 00:30
U mnie wszystko działa normalnie czyli bez problemów. Szczególnie dokładnie przyjrzałem się Sigmie 17-50 f 2.8 ale i ona zachowuje się tak samo dobrze jak wcześniej.

Tak samo dobrze czyli dalej występują problemy ze współpracą tego obiektywu?

raddeli
17-09-2015, 06:40
Tak samo dobrze czyli dalej występują problemy ze współpracą tego obiektywu?

O to, to. Dokładnie tak samo. :)

Sebi75
17-09-2015, 11:26
Ja od samego początku chwalę sobie ta Sigme i nie przysparza mi żadnych problemów. AF trafia jak należy, aparat mi się nie wiesza, obrazek generuje taki jakiego oczekuje (czyli świetny) i na tym kończą się moje oczekiwania względem szkła. Tyle. Negatywnych doświadczeń nie posiadam wiec w tej kwestii nie mogę zabierać głosu.

raddeli
17-09-2015, 15:37
Ja od samego początku chwalę sobie ta Sigme i nie przysparza mi żadnych problemów. AF trafia jak należy, aparat mi się nie wiesza, obrazek generuje taki jakiego oczekuje (czyli świetny) i na tym kończą się moje oczekiwania względem szkła. Tyle. Negatywnych doświadczeń nie posiadam wiec w tej kwestii nie mogę zabierać głosu.

No i o to chodzi. Problemem jest prądożerność i przesuwanie powiększenia zdjęcia na podglądzie. Reszta śmiga tak, że aż miło tym szkłem robić zdjęcia.

notdot
17-09-2015, 17:27
No i o to chodzi. Problemem jest prądożerność i przesuwanie powiększenia zdjęcia na podglądzie. Reszta śmiga tak, że aż miło tym szkłem robić zdjęcia.dokładnie tak samo myślę, a aktualizacja zrobiona i na dzień dzisiejszy nie zauważyłem nic niepokojącego

CODER_BEST
17-09-2015, 19:19
Ja też jestem już po aktualizacji. Wszystko działa tak jak wcześniej, grip Meika śmiga, baterie mam oryginalne więc one też działają, wszystkie obiektywy i lampy również.

sztender
17-09-2015, 21:18
Aktualizacja zrobiona. Sigma 17-50 OS i grip Commlite, działają jak wcześniej.

rdcom
23-09-2015, 17:28
Nie byłaby to pierwsza firma, która potajemnie poprawia więcej, niż deklaruje. Nie potrafię podać teraz przykładu, ale bywały już takie przypadki. Chodzi pewnie o "wizerunek" - że niby program/oprogramowanie tak dobry, że nie ma co poprawiać.

dokładnie tak może być przecież nie napisze Nikon że poprawione współpracę z obiektywami firmy xxxxx, bo nie jest w interesie N aby użytkownicy D7100 kupowali obiektywy które mają inny napis niż NIKON

busz
25-09-2015, 23:06
Zdarzyło mi się parę zawieszeń aparatu więc postanowiłem zaktualizować soft, zrobiłem to wczoraj, Tamron 150-600 działał strasznie wolno, potem zdałem sobie sprawę, że jest noc, poranne testy wykazały, że zwolnienie szkła to była wina tylko i wyłącznie pory testowania. Grip Phottix, bakteria Photoolex, i szkła działają tak samo.

rdcom
26-09-2015, 14:30
zaktualizowałem na razie wszystko jest ok

Nixxor
27-09-2015, 17:01
Nikt o to nie pytał, czyżby to było oczywiste ? Mianowicie czy po aktualizacji do 1.03 zostaną przywrócone ustawienia fabryczne czy może moje nastawy menu użytkownika etc. zostaną bez zmian ?

madebyzosiek
27-09-2015, 17:10
Nic się nie zmieni. Pozdrawiam

Nixxor
27-09-2015, 18:44
Nic się nie zmieni. Pozdrawiam

Dziękuję

pwaos
27-09-2015, 20:47
Dziś pofociłem trochę z lampą po aktualizacji oprogramowania. Nie zauważyłem żadnych zmian w jedną albo drugą stronę, więc chyba nowy soft poprawia tylko to, co deklaruje producent. ;-)

Tapatalknięte

bajcy
01-10-2015, 13:38
A mnie się wydaje, że zmienił się lekko dźwięk migawki:D
No chyba, że mnie się wydaje...:)

Seś@
01-10-2015, 17:30
A mnie się wydaje, że zmienił się lekko dźwięk migawki:D
No chyba, że mnie się wydaje...:)
U mnie pasek jak by się wydłużył ;-)

C_K
02-10-2015, 09:21
U mnie pasek jak by się wydłużył ;-)

hehehe :)

busz
08-10-2015, 20:55
Z ciekawości, da się jakoś wrócić do poprzedniej wersji softu?

gzyms
08-10-2015, 23:33
Z ciekawości, da się jakoś wrócić do poprzedniej wersji softu?
Tak myślę, że kupując nowy egzemplarz ze starym softem.

2pompony
09-10-2015, 00:10
Dało się downgrade'ować inne modele, to pewnie ten się też da - trzeba mieć stary soft i wgrać go identycznie jak ten nowy. Jak Nikon nic nie zbroił, to pewnie tak się da, skoro w innych modelach się dało.

busz
09-10-2015, 00:12
Dało się downgrade'ować inne modele, to pewnie ten się też da - trzeba mieć stary soft i wgrać go identycznie jak ten nowy. Jak Nikon nic nie zbroił, to pewnie tak się da, skoro w innych modelach się dało.Dokładnie, udało się normalnie wgrać stary soft bez żadnych problemów. Dzięki za informację.

gzyms
09-10-2015, 06:51
Dokładnie, udało się normalnie wgrać stary soft bez żadnych problemów. Dzięki za informację.
Dobrze wiedzieć. Możesz napisać czemu wróciłeś do starego softu?

Seś@
09-10-2015, 06:56
Dobrze wiedzieć. Możesz napisać czemu wróciłeś do starego softu?

Też mnie to ciekawi.

Comret
09-10-2015, 09:12
Napisz, bo ja jeszcze nie zmieniałem i nie chcę robić tego na darmo.

2pompony
09-10-2015, 16:12
W takim razie ja bym też do kompletu zadał takie pytanie: czemu wszyscy updatowali na nowy, skoro nic nei dolegało staremu? Albo - czego im brakowało w starym, że rzucili się na nowy, co chcieli tym osiągnąć i czy ot osiągnęli? Bo chyba nie było główną przyczyną to, że Nikon rzucił na pożarcie nowy soft, bo mu się tak spodobało w tamtą środę, a wszyscy się rzucili, bo nowe... :)

busz
09-10-2015, 17:46
Ja zmieniałem na nowy soft bo zdarzyło się z 2-3 razy, że aparat się zawiesił w ciągu 2-3 tygodni. Od aktualizacji wszystko ok, nic się nie zdarzyło.

sztender
10-10-2015, 22:00
Usunięto problem polegający na zawieszaniu się aparatu w momencie użycia opcji Czyść matrycę.
To już chyba wystarczy.
Zredukowano występowanie szumów (poziomych linii) na filmach zarejestrowanych z 1280×720; 60p lub 1280×720; 50p wybranym dla Rozmiar klatki/liczba klatek.
Moim zdaniem jest jakaś szansa, że i przy robieniu zdjęć "banding" będzie zredukowany.

Niconek
11-10-2015, 19:32
Witam Szanowne Grono

Jestem po aktualizacji i grip , lampa , objektywy ( sigma ) chodza jak poprzednio nie widzę zmian na gorsze .
Mam tylko jedno pytanie czy konieczna jest aktualizacji kontrloli dystorsji ?

zgera
12-10-2015, 12:53
Witam Szanowne Grono
Mam tylko jedno pytanie czy konieczna jest aktualizacji kontrloli dystorsji ?

Nie jest konieczna, nowa aktualizacja kontroli dystorsji na ogół dodaje tylko nowe obiektywy które producent wprowadził na rynek.
Jeśli nie używasz funkcji kontroli dystorsji w puszce to wcale nie musisz tego aktualizować.

Ned Stark
12-10-2015, 17:53
Czy zdarzyło się komuś, że po aktualizacji trzeba było wprowadzić inną wartość korekty af? Być może to przypadek i pewnie mi się po prostu af rozjeżdża (po roku :D brawo ), ale może nie przypadek :D

Wojteksw
12-10-2015, 18:27
Ja poczekam z aktualizacją, u mnie wszystko gra.

busz
12-10-2015, 20:19
Czy zdarzyło się komuś, że po aktualizacji trzeba było wprowadzić inną wartość korekty af? Być może to przypadek i pewnie mi się po prostu af rozjeżdża (po roku :D brawo ), ale może nie przypadek :D
U mnie przed aktualizacją T150-600 trafiał w punkt za każdym razem, po aktualizacji zrobił się nieco losowy, po powrocie do poprzedniego softu jest lepiej.

Darmus1971
18-10-2015, 20:04
Witam,

Na wstępie witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
Przez ostatnie 4 lata posiadałem D90.
Jakiś czas temu przesiadłem się na D7100 z firmware 1.02. Nie było z nim problemów, nigdy mi się nie zawiesił, ale postanowiłem wgrać 1.03. Wgrało się wszystko ok. Na drugi dzień poszedłem na spacer do lasu i tu ZONK aparat nie trzyma ustawień balansu bieli. Losowo przeskakiwał między różnymi trybami, zdarzało się że nawet co kilka zrobionych zdjęć. Dodatkowo w trybach manual oraz U1 i U2 często blokowała się możliwość zmiany przesłony i czasu. Wróciłem do firmware 1.02 i wszystkie problemy ustąpiły. Myślałem, że mam coś nie tak z body, więc pożyczyłem takie same body od kuzyna. On też miał firmware 1.02. Wgraliśmy 1.03 i te same objawy. Wróciliśmy do 1.02 i też jest wszystko OK.
Myślałem że spróbuję ściągnąć firmware z innej strony Nikona (z innego kraju) ale tu także było tak samo.
Nie wiem co w nim spieprzyli ale ewidentnie coś jest nie tak.
Bądźcie ostrożni z wgrywaniem. Na szczęście da się zrobić downgrade.

Pozdrawiam,

Maro66.
18-10-2015, 20:32
A to ciekawe... A jak robiłeś downgrade? Z poziomu puszki, czy trzeba ściągać wersję 1.02 ze strony Nikona i postępować analogicznie jak przy upgrade?

raddeli
18-10-2015, 20:37
Witam,

Jakiś czas temu przesiadłem się na D7100 z firmware 1.02. Nie było z nim problemów, nigdy mi się nie zawiesił, ale postanowiłem wgrać 1.03. Wgrało się wszystko ok. Na drugi dzień poszedłem na spacer do lasu i tu ZONK aparat nie trzyma ustawień balansu bieli. Losowo przeskakiwał między różnymi trybami, zdarzało się że nawet co kilka zrobionych zdjęć. Dodatkowo w trybach manual oraz U1 i U2 często blokowała się możliwość zmiany przesłony i czasu. Wróciłem do firmware 1.02 i wszystkie problemy ustąpiły. Myślałem, że mam coś nie tak z body, więc pożyczyłem takie same body od kuzyna. On też miał firmware 1.02. Wgraliśmy 1.03 i te same objawy. Wróciliśmy do 1.02 i też jest wszystko OK.
Myślałem że spróbuję ściągnąć firmware z innej strony Nikona (z innego kraju) ale tu także było tak samo.

Pozdrawiam,

Obstawiam, że chyba robisz coś nie tak skoro tylko u ciebie i od razu na dwóch puszkach się skrzaczyło.

madebyzosiek
18-10-2015, 21:13
Witam,

Pozdrawiam,
No to faktycznie dziwny przypadek... Nie zaobserwowałem żadnego z tych objawów od 3 tygodni...

Darmus1971
18-10-2015, 21:46
A to ciekawe... A jak robiłeś downgrade? Z poziomu puszki, czy trzeba ściągać wersję 1.02 ze strony Nikona i postępować analogicznie jak przy upgrade?

ściągnąłem ze strony Nikona, wgrałem na kartę i aktualizacja z menu puszki

lacov
23-10-2015, 22:53
Powiedzcie mi bo nie jestem pewny czy to wina ustawień czy firmware.
Przy podglądzie zdjęcia, kiedy je powiększę nie mogę normalnie przesuwać obrazu. Zamiast przesuwać się płynnie obraz robi od jednego do kilku przeskoków w danym kierunku i później trzeba wciskać przycisk kilka/naście razy aby przesunąć obraz od jednej krawędzi do drugiej.

madebyzosiek
23-10-2015, 23:03
Coś Ci się posty potroiły... A powiedz nam, czy przypadkiem nie masz obiektywu Sigmy ze stabilizacją? Bo jeśli tak, to on, a właściwie jego soft jest temu winny :-)

lacov
23-10-2015, 23:06
No coś nie mogłem wysłać posta i stąd 3 sztuki z rzędu.
Faktycznie jest podpięta Sigma.
Jest na to jakieś rozwiązanie?

madebyzosiek
23-10-2015, 23:12
Nie... Poprostu ten zestaw tak ma... Mam identycznie :-)

lacov
23-10-2015, 23:15
Tak siedzę i szukam i wygląda na to, że błąd ten poruszany był nawet w 2013 roku. Już prawie 2016 i dalej lipa.

madebyzosiek
23-10-2015, 23:20
No ma z tym Sigma problem, ale da się z tym żyć. Jak poczekasz na podglądzie ok 30 sekund, to wszystko będzie działać jak z Nikkorem ;-)

gzyms
24-10-2015, 00:21
No ma z tym Sigma problem, ale da się z tym żyć. Jak poczekasz na podglądzie ok 30 sekund, to wszystko będzie działać jak z Nikkorem ;-)
Stabilizacja wyłącza się chyba po ok 60 sek. Z sigmą jest jeszcze kilka innych problemów ale to nie jest ten topic. Dużo tego jest w innych wątkach o d7100.

Darmus1971
26-10-2015, 20:20
Witam,

Pozdrawiam,

Witam,

Sprawa się rozwiązała, a wszystkiemu winny mój nos :). Okazało się że patrząc w wizjer prawym okiem i przy zmianie pokrętłem czasu migawki często nieświadomie naciskałem nosem przycisk odpowiedzialny za balans bieli. No i przestawiałem go sobie sam. Teraz patrzę lewym okiem i jest wszystko OK. Muszę tylko o tym pamiętać :)

lacov
26-10-2015, 20:22
A na 1.02 nic nosem nie wciskałeś? :-)

C_K
26-10-2015, 21:51
1.02 spłaszcza obudowe ;)

lacov
26-10-2015, 22:08
Kto wie. Może kolejna wersja wprowadzi możliwość ustawienia przysłony w każdym szkle na 1.2 :-D

patefonik
26-10-2015, 23:31
A na 1.02 nic nosem nie wciskałeś? :-)

Dopiero nowa wersja jest 3d ... stara była płaska ....:)

Darmus1971
27-10-2015, 18:08
Problem w tym że po kupnie aparatu zaraz wgrałem wersję 1.03 i prawdę powiedziawszy na wersji 1.02 zdjęć zrobiłem niewiele. Ale faktycznie może nowa wersja będzie 3D i nos już nie będzie przeszkadzał :-P

kolo79
24-05-2017, 08:18
Witajcie, jestem tu nowy i chciałem trochę odgrzać temat. D7100 ma pewną dolegliwość, którą zaobserwowałem nie tylko ja ( http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=212556&page=2). Chodzi o jego wspólpracę z zewnetrznymi lampami na TTLu i losowym wyzwalaniu błysków. U mnie problem jest akurat z lampą SB900. Niektórzy sugerują, że serwis załatwiał temat robiąc aktualizację softu. Czy macie wiedzę, aby v.1.03 faktycznie likwidowała ten problem?

ksh
24-05-2017, 10:30
A dlaczego nie wgrasz 1.03 do sprawdzenia ?

rdcom
04-07-2017, 08:44
Nikon udostępnił kolejną wersję oprogramowania Distortion Control Data - wersja 2.016
http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/240.html

gzyms
15-03-2018, 14:26
Nowa aktualizacja do d7100 w wersji 1.04. Dodano obsługę i poprawki obiektywów af-p i e.

black70
17-03-2018, 23:07
W sensie, że w menu pojawiła się opcja wyłączenia VR dla AF-P ?

gzyms
18-03-2018, 15:17
Niestety nie wiem. Nie mam takich obiektywów.

paveu
24-03-2018, 15:55
Zrobiłem właśnie aktualizację body D7100 do wersji 1.04 i przestał działać mi autofocus w Sigmie 17-50 mm :( Czy można bezpiecznie zrobić downgrade do wersji 1.03 ?

gzyms
24-03-2018, 17:08
U mnie af w sigmie dziala. Ale pozostałe problemy zostały. Ktoś kiedyś pisałe że bez problemu można wrócić ale teraz to nie wiem.

paveu
24-03-2018, 17:19
U mnie af w sigmie dziala. Ale pozostałe problemy zostały. Ktoś kiedyś pisałe że bez problemu można wrócić ale teraz to nie wiem.

Masz taką samą Sigmę ? Robiłeś może wgranie nowego firmware-u do obiektywu w serwisie Sigmy ?

gzyms
24-03-2018, 17:27
Masz taką samą Sigmę ? Robiłeś może wgranie nowego firmware-u do obiektywu w serwisie Sigmy ?Tak. 17-50. Wysyłałem do kalibracji z 1.5 roku temy z body i możliwe że coś tam wygrywali ale wg mnie jest gorzej niż przed kalibracja. Ale aktualizacja body nic nie zmienila. Dziala tak samo jak przed. Wgralem tez nowy soft dystorsji.
A ha i aktualizacja bez obiektywu. Inna sprawa sprawdź czy przypadkiem wajchę na M przyłączyłeś.

paveu
24-03-2018, 18:09
Tak. 17-50. Wysyłałem do kalibracji z 1.5 roku temy z body i możliwe że coś tam wygrywali ale wg mnie jest gorzej niż przed kalibracja. Ale aktualizacja body nic nie zmienila. Dziala tak samo jak przed. Wgralem tez nowy soft dystorsji.
A ha i aktualizacja bez obiektywu. Inna sprawa sprawdź czy przypadkiem wajchę na M przyłączyłeś.

Dystorsję wgrałem bez obiektywu, a wajcha jest na Auto, ale bez zmian. Pozostaje mi więc powrót do starszej wersji firmware-u.

gzyms
24-03-2018, 18:14
A reset.

paveu
24-03-2018, 18:33
A reset.

Bez zmian.

gzyms
24-03-2018, 18:34
A masz inne body by sprawdzić obiektyw? A inne obiektywy?
A przełącznik na obiektywie? Na M?

paveu
24-03-2018, 18:43
A masz inne body by sprawdzić obiektyw? A inne obiektywy?
A przełącznik na obiektywie? Na M?

Nie mam innego body. Sprawdziłem na Tamronie SP 70-300 i jest OK, więc to ewidentnie wina Sigmy. Przełącznik na Sigmie na Auto.

gzyms
24-03-2018, 18:48
Nie mam innego body. Sprawdziłem na Tamronie SP 70-300 i jest OK, więc to ewidentnie wina Sigmy. Przełącznik na Sigmie na Auto.Na sigmie, przynajmniej mojej, nie ma przełącznika auto. Jest AF, M oraz OS - ON lub OFF oraz blokada przed wysunięciem. Powinno być na AF i na ON (chociaż to bez znaczenia). Trzeba sprawdzić na innym body.

gremed
24-03-2018, 19:09
Na sigmie, przynajmniej mojej, nie ma przełącznika auto. Jest AF

Czyli jest "auto" ;-)

gzyms
24-03-2018, 23:14
Czyli jest "auto" ;-)Celne ....

paveu
25-03-2018, 18:40
Przywróciłem wcześniejszy firmware tj. 1.03 i Sigma znów śmiga.

gzyms
25-03-2018, 19:07
Przywróciłem wcześniejszy firmware tj. 1.03 i Sigma znów śmiga.To dziwne. Ale ważne że można wrócić do wersji poprzedniej.

mmluty
25-03-2018, 22:53
Ja w moim D7100 zainstalowałem firmware 1.04 i też "śmiga" bez problemu. Specjalnie sprawdzałem i oglądałem ze wszystkich stron i nic, zwyczajnie działa z Sigmą 17-50 i kilkoma innymi obiektywami?

gzyms
25-03-2018, 23:12
Moze chodzi o wersję softu w tym obiektywie?

koniasz
22-07-2018, 22:15
Przywróciłem wcześniejszy firmware tj. 1.03 i Sigma znów śmiga.

Cześć. Mam ten sam problem co Ty, tyle że z obiektywem Sigma 10-20 4-5,6. Nie wiem tylko czy przyczyną jest zaktualizowany do 1.04 firmware czy Distortion Control Data 2.017.
Czy aktualizowałeś również Distortion Control Data?
Jak przywraca się poprzedni firmware?

Dzięki za pomoc

ksh
22-07-2018, 22:26
Ściągnij wersje jaką potrzebujesz i postępuj jak z każdą aktualizacją, jak nie ma na stronie nikona to szukaj w necie.

Ptaku
23-07-2018, 16:40
Przy aktualizacji oprogramowania i dystorsji odpinamy obiektyw. Nawet na stronie nikona który powoli zmusza ludzi do używania szkieł systemowych podaje taka informacje. Jeśli problem nadal występuje to pozostaje nam wycieczka lub wysyłka do serwisu aby wgrać firmware do szkiełka.