PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon FA - czy uszkodzony?

MorgothV8
14-09-2015, 15:52
Witam, mam dość pilną sprawę (sorki naprawdę) - i nie mam się kogo zapytać...
Może się ktoś zlituje:

Mam od gościa (na próbę) Nikona FA, i nie wiem czy coś robię źle czy też ten FA jest niesprawny.
Oto co się dzieje:

Tryb program „P” jest OK.
Tryb speed ”S” też wydaje się OK, bo jak zmieniam szybkości np. zmniejszam to pokazuje coraz większe f, np na 1/2000s pokazuje f=1/2 ale na 1/60s już f=16 - to jest OK.
I w trybie S i w trybie P obiektyw (Nikkor Ai) ustawiam na największą liczbę f, np 16 czy 22 (zależy od obiektywu).

Natomiast na trybie „A” i „M” jakby nie wiedział jaka jest przesłona ustawiana.
Mówi np. na f=16 że potrzeba mu 1/30s, ale na f=8 powinien chcieć np 1/125s a tam czas się wydłuża np do 1/15s albo 1/8s.
I jak dojdę do f=1.2 to mówi np LO albo 1s

Czyli jak ja otwieram coraz szerzej przysłonę, to on myśli, że zmniejszam.
Ściągnąłem dokładny manual do FA i powinno być dokładnie odwrotnie.
Zmieniałem w każ∂ę stronę ten czujnik typu pomiaru światła (matrix/center weighted)
ADR (odczyt przesłony) okazuje na każdym obiektywnie uciętą do połowy liczbę f, ale obiektywy zapinają się ścisło i moim zdaniem dobrze, jest takie standardowe kliknięcie. tak jaby to okienko ADR było deko przesunięte stąd ścięte odczyty....

Sprawdziłem 3 obiektywy: AI, AI-S i AF-D - bo krążą (niesłuszne) plotki że obiektywy AI nie zadziałają w „P” i „S”.
Sprawdzałem też inne baterie (z Nikona FM2) i to samo (może jeszcze sprawdzę zupełnie nowe).
Oczywiście próbowałem i z filmem założonym i bez (bo przed 1 klatką jest zawsze 1/250).

Więc moim zdaniem coś jest mechanicznie nie halo, być może właśnie ten czujnik przesłony - podobno nawet może i wszystko zadziała OK a tylko LCD przekłamuje - nie wiem.

Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc.

Franek_
14-09-2015, 19:45
Jeśli aparat tak robi, to jest zepsuty. W głębszą diagnozę czy naprawy takiego sprzętu przy jego obecnych cenach nie ma co się wdawać. Kup Pan inny egzemplarz.

MorgothV8
14-09-2015, 19:52
OK, chciałem się upewnić.
Gość przyśle inny, jak ten inny będzie OK, to ten odsyłam i po temacie.

MorgothV8
16-09-2015, 15:34
Oto jak się zakończyło:
Dotarło kolejne body Nikon FA.
Kolejne body zachowuje się dokładnie jak każe instrukcja, wszystkie tryby sa OK, a na P, S jak fizycznie ustawiona przysłona nie jest minimalna (np 16 czy 22) to jak warunki wskazują, że trzeba by użyć niższej niż ustawiona to daje fEE - co jest totalnie OK, zgodne z instrukcją oraz nie występowało na poprzednim FA.
Odesłałem uszkodzone body, zachowałem to nowe i przy okazji zmarnowałem film (chociaż kto wie, przewinąłem go na początek tak by się do kasety nie zwinął - licznik wskazywał 6, założyłem na drugim FA i zrobiłem 6 zdjęć czegokolwiek na P, S, A, M, na 7 klatce licznik czeka na kolejne zdjęcia, być może klatki 7-36 będą OK.... na nowym body)

Milewicz
04-10-2015, 13:48
Z ciekawości zapytam, skąd kupowałeś FA?

MorgothV8
05-10-2015, 08:32
Z Allegro, gość gdzieś z Niemiec (z Berlina) na giełdzie hurtowo sprowadza stare graty.

Milewicz
07-10-2015, 20:03
Myślę że mogę podpiąć moje pytanie do tego tematu, mianowicie mam problem ze swoim FA, mechanicznie jest w 100% sprawny, aczkolwiek pierścień ustawiania czułości filmu chodzi bardzo ciężko i tylko w zakresie około 100-400 iso. Czy naprawa takiej usterki może być kosztowna? i gdzie najlepiej to zlecić w trójmieście?

MorgothV8
08-10-2015, 16:57
Wiem, że to nie rozwiązanie ale masz kompensację ekspozycji+/- 2 EV.
Więc możesz osiągnąć od ISO 25 do ISO 1600 ...