Zobacz pełną wersję : Lampa o gabarytach SB700
Jaką inną lampę możecie polecić zamiast SB700???? Chodzi mi głównie o gabaryty, sterowanie bezprzewodowe ( radio ),TTL, sychro na krótkie czasy,moc. Mam sigmę 10-20, czy SB700 z dyfuzorem pokryje taki zakres ogniskowych??
Jeśli chcesz radio to masz tylko i wyłącznie 3 lampy do wyboru (SB-700 nie ma radia):
Nissin Di700A
Phottix Mitros+
Shanny SN910EX-RF
i tylko Di700A ma podobne gabaryty i funkcjonalność co SB-700.
(każda z lamp używa własnego systemu radiowego i nie są ze sobą kompatybilne)
Co do pokrycia 10mm - teoretycznie SB-700 powinna dać rady - w instrukcji jest napisane, że z dyfuzorem ma 10mm. Ale to się tyczy tylko błyskania na wprost. Przy błyskaniu z odbicia nie ma większego znaczenia jaką ogniskową pokrywa lampa, a jak się jej używa.
Z tym radiem to chodzi mi generalnie o to żebym mógł położyć z boku lampę na gruncie ( trawa, piasek ) i ją wyzwolić. Czy wbudowana lampa da radę wyzwolić zewnętrzną lampę gdy nie jest ustawiona na statywie z czujnikiem zwróconym w kierunku aparatu???
Z tym radiem to chodzi mi generalnie o to żebym mógł położyć z boku lampę na gruncie ( trawa, piasek ) i ją wyzwolić. Czy wbudowana lampa da radę wyzwolić zewnętrzną lampę gdy nie jest ustawiona na statywie z czujnikiem zwróconym w kierunku aparatu???
Wyzwalanie światłem daje radę jedynie jeśli błyskasz prosto w czujnik lampy zdalnej i pod warunkiem, że nie ma za dużo światła w otoczeniu.
Jedyna sytuacja, gdzie nie trzeba błyskać prosto w lampę zdalną, to nie za duże studio i to z białymi/jasnymi ścianami i sufitem. W takim pomieszczeniu ilość światła odbitego będzie wystarczająca, aby wyzwolić lampę (pomijam sterowanie CLS, bo on bardziej wymagający).