Zobacz pełną wersję : Lampa Yongnuo YN-560 IV a Nikon D5100
Witam.
Mam w planach zakupić lampę firmy Yongnuo YN-560 IV do Nkiona D5100. Ma mi służyć głównie do robienia zdjęć na różnych okolicznościach.
Jestem w tym kompletnie zielona, więc piszę tutaj o poradę, a mianowicie - jak to jest z moim modelem aparatu? Czy lampa wyzwala błysk zaraz po włożeniu jej na sanki, czy trzeba do niej jeszcze coś "dokupić"?
Witaj :) Ta lampa jest manualna czyli jak założysz na sanki to będzie błyskać z taką mocą z jaką ją sobie ustawisz. Jeżeli nie potrafisz jeszcze korzystać z lampy manualnej to kup sobie jakąś lampę z TTl-em, która sama będzie dobierała moc błysku do danej przysłony, czasu itd. Najtańsze w podobnej cenie do YN-560 IV masz Metza 44AF1 i chyba YN 468.
Witam
YN-560 IV błyska z D5100 bez żadnych dodatków.
advisor ma rację, to lampa manualna i trzeba wiedzieć jak ją ustawić, ale chyba nie ma tragedii, za moich szkolnych czasów były lampy wyłącznie manualne i jakoś ludzie sobie dawali z nimi radę :) , na dodatek miały stałą siłę błysku i żadnych możliwości konfiguracji.
Co do Metza 44 AF1 advisor nie ma racji, Metz jest dwa razy droższy niż YN-560 IV, YN kupowałem na ebay z bezpłatną wysyłką.
Pozdrawiam
Witam
YN-560 IV błyska z D5100 bez żadnych dodatków.
advisor ma rację, to lampa manualna i trzeba wiedzieć jak ją ustawić, ale chyba nie ma tragedii, za moich szkolnych czasów były lampy wyłącznie manualne i jakoś ludzie sobie dawali z nimi radę :) , na dodatek miały stałą siłę błysku i żadnych możliwości konfiguracji.
Co do Metza 44 AF1 advisor nie ma racji, Metz jest dwa razy droższy niż YN-560 IV, YN kupowałem na ebay z bezpłatną wysyłką.
Pozdrawiam
Chodzi mi właśnie głównie o to, czy będzie błyskać przy tym, jak będę robić zdjęcia. A co do manualnych ustawień to tylko kwestia ćwiczeń, dam radę. :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Witaj :) Ta lampa jest manualna czyli jak założysz na sanki to będzie błyskać z taką mocą z jaką ją sobie ustawisz. Jeżeli nie potrafisz jeszcze korzystać z lampy manualnej to kup sobie jakąś lampę z TTl-em, która sama będzie dobierała moc błysku do danej przysłony, czasu itd. Najtańsze w podobnej cenie do YN-560 IV masz Metza 44AF1 i chyba YN 468.
YN-468 byłaby lepszym rozwiązaniem niż YN-560 IV?
Chodzi mi właśnie głównie o to, czy będzie błyskać przy tym, jak będę robić zdjęcia. A co do manualnych ustawień to tylko kwestia ćwiczeń, dam radę. :)
Kwestia bardzo dużej ilości ćwiczeń, bardzo dobrego oka, dobrej pamięci i szybkiego liczenia w głowie.
Przy błyskaniu na wprost ustawienie mocy lampy jest dość proste. Wystarczy zapamiętać tabelkę mocy, a przy robieniu zdjęć uwzględnić:
1. odległość od obiektu
2. ustawioną przesłonę
3. ISO.
Na podstawie tych 3 parametrów wylicza się potrzebną moc lampy i ustawia zgodnie z tabelką...
Jak będziesz chciała błyskać z odbicia (a takie właśnie daje najlepsze efekty), to dodatkowo trzeba uwzględnić współczynnik odbicia światła od sufity/ściany, odległość od lampy do sufitu i od sufitu do obiektu...
Takie błyskanie z lampą manualną zazwyczaj sprowadza się do metody prób i błędów, bo "liczenie" tego nie ma sensu... tak więc na imprezach lampy manualne są mało użyteczne.
YN-468 byłaby lepszym rozwiązaniem niż YN-560 IV?
YN-468 II, bo pierwsza wersja to tragedia - i tak będzie lepsza, bo ma TTL, choć jest słabsza od YN-56x
Drugim minusem jest to, że nie działa w niej TTL w nowszych puszkach Nikona. Z D5100 będzie jeszcze działać, ale nowsze już są problemy.
Z tego co widziałam, to całkiem sporo "fotografów" używa lamp manualnych na imprezach i zdjęcia wychodzą dość przyzwoicie. :)
może to jedynie kwestia wyćwiczenia? Dodam, że mam mało czasu, bo niecały miesiąc, więc nie wiem.
Mały up.
Ktoś mógłby jeszcze pomóc? :)
Z tego co widziałam, to całkiem sporo "fotografów" używa lamp manualnych na imprezach i zdjęcia wychodzą dość przyzwoicie. :)
może to jedynie kwestia wyćwiczenia? Dodam, że mam mało czasu, bo niecały miesiąc, więc nie wiem.
To pokaż te przyzwoite zdjęcia od tych "fotografów" z lampami manualnymi...
Chcesz sprawdzić jak się używa lampy manualnej - bardzo prosto przestaw wbudowaną w manual i zasymuluj warunki imprezowe - czyli zmienne światło, zmienna odległość od osób... jest bardzo fajnie, szczególnie jak masz zooma ze zmiennym światłem i trzeba przy każdym zdjęciu pamiętać o sprawdzaniu ustawionej przesłony, bo inaczej może wyjść biało...
nikoniarz
19-09-2015, 20:45
Kup lampę z TTL. Jak będziesz chciała to wyłączysz TTL i popracujesz w manualu. W drugą stronę się nie da- w manualnej lampie nie włączysz TTL jeśli najdzie Cię taka ochota/potrzeba.
jako pierwsza lampa to tylko z TTL, z manualna to zamiast skupiać się na zdjęciach to będziesz skupiać się na ustawieniach i kadry będą uciekać. Manualna lampę się kupuje gdy wie ze się taka potrzebuje
Andrzej1974
20-09-2015, 10:55
Za przedmówcami, kup lampę z TTL. Zważywszy, że jesteś - jak to napisałaś - zielona i chcesz robić zdjęcia (głównie) na różnych okolicznościach.