PDA

Zobacz pełną wersję : D750 się wiesza

bienius
13-09-2015, 16:37
Drodzy forumowicze,

dwa razy wystąpił mi dość dziwny problem z D750.
Otóż wiesza się. Kompletnie zamiera i nic nie da się zrobić. ON/OFF nie pomaga, trzeba wyjąć baterię i dopiero zaczyna działać.
Spotkał się ktoś z Was może z takim problemem?
Jak temu zaradzić?
Nie wyobrażam sobie, że aparat zwiesi mi się w czasie fotografowania np. przysięgi małżeńskiej :-/

Mariusz

MstrG
13-09-2015, 18:10
Drodzy forumowicze,

Otóż wiesza się. Kompletnie zamiera i nic nie da się zrobić. ON/OFF nie pomaga, trzeba wyjąć baterię i dopiero zaczyna działać.
Jak temu zaradzić?
Nie wyobrażam sobie, że aparat zwiesi mi się w czasie fotografowania np. przysięgi małżeńskiej :-/

Mariusz

Jaki obiektyw, karta, firmware?

bienius
13-09-2015, 18:26
Jaki obiektyw, karta, firmware?

Obiektyw: Nikkor AF-S 24-70 f/2,8 ED
Karta: SanDisk 8GB 80MB/s
Firmware:
C 1.01
L 2.005

pawl_s
13-09-2015, 19:36
Miałem taki problem raz, w zimie przy -15. Ale nigdy potem juz sie nue zdarzyło.
Wtedy był Tamron28-75/2.8. Wersji C i L nie pamietam. Ale przy okazji: teraz mam 1.02 i 2.009 odpowiednio. Spróbuj aktualizacj.

bienius
13-09-2015, 20:01
Miałem taki problem raz, w zimie przy -15. Ale nigdy potem juz sie nue zdarzyło.
Wtedy był Tamron28-75/2.8. Wersji C i L nie pamietam. Ale przy okazji: teraz mam 1.02 i 2.009 odpowiednio. Spróbuj aktualizacj.

Dzięki, spróbuję :-)
Mam nadzieję, że to pomoże.
Choć z drugiej strony takie coś w ogóle nie powinno mieć miejsca.

MstrG
13-09-2015, 20:01
Mi tylko raz się zawiesił, to było przy zapisywaniu zdjęcia na kolegi karcie - jakiś transcend czy coś takiego, nawet nie było na nim podanej klasy szybkości. Może gdybym dłużej poczekał to by zielona lampa w końcu zgasła i zdjęcie by się zapisało :) ale strasznie mnie to zdziwiło, bo nigdy nie miałem takich problemów na swoich SanDiskach.

Fajnie by było gdybyś zauważył w jakim momencie Ci się wiesza.

bienius
13-09-2015, 20:14
Mi tylko raz się zawiesił, to było przy zapisywaniu zdjęcia na kolegi karcie - jakiś transcend czy coś takiego, nawet nie było na nim podanej klasy szybkości. Może gdybym dłużej poczekał to by zielona lampa w końcu zgasła i zdjęcie by się zapisało :) ale strasznie mnie to zdziwiło, bo nigdy nie miałem takich problemów na swoich SanDiskach.

Fajnie by było gdybyś zauważył w jakim momencie Ci się wiesza.

Spróbuję to jakoś zauważyć, jeśli to jeszcze raz wystąpi.
Dziś miałem podpięty wężyk spustowy i lampę wyzwalaną zdalnie przez wbudowaną lampę.
Ale nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego.
Póki co spróbuję aktualizować oprogramowanie.

Stary Dziad
13-09-2015, 22:22
Podłączę się do pytania. U mnie problem również wystąpił - dwukrotnie. Różne obiektywy, różne karty (ale tylko rekomendowany Sandisk) Oprogramowanie najnowsze; pierwszy 'zwis' jeszcze przed aktualizacją, update do 1.02 niewiele zmienił. Nie jest to z pewnością związane ani z warunkami pogodowymi (obie sytuacje wystąpiły w temperaturze pokojowej), ani z zapisem na kartę (dioda nie świeciła). Odniosłem wrażenie, że aparat po prostu nie chce się wybudzić ze stanu uśpienia po kilku minutach nie-robienia zdjęć.

Pozwolę sobie wkleić film, który przedstawia to, w jaki sposób zachowuje się taki zawieszony aparat: https://www.youtube.com/watch?v=MEbu1VX5EXE.

Pozdrawiam.

Lukasio
13-09-2015, 23:35
Bienius, jakbyś opisał mój dzisiejszy p zypadek, tylko ze nie zawiecha brak wyzwolenia migawki. Tryb M, lampa wbudowana podniesiona i ustawiona na -3 EV, szklo Sigma makro 105 os hsm, f/22, w tle sb900 jak "sztuczne słońce" o poranku. Ostrość ustawiona, punkt af podświetlony na matowce, dzwiek potwierdzenia ostrości słychać i nic. Nie wiadomo dlaczego nie wyzwala migawki...

bienius
14-09-2015, 15:29
Pozwolę sobie wkleić film, który przedstawia to, w jaki sposób zachowuje się taki zawieszony aparat: https://www.youtube.com/watch?v=MEbu1VX5EXE.
Pozdrawiam.

To właśnie tak wygląda i u mnie. Nie reaguje na nic.

Bienius, jakbyś opisał mój dzisiejszy p zypadek, tylko ze nie zawiecha brak wyzwolenia migawki. Tryb M, lampa wbudowana podniesiona i ustawiona na -3 EV, szklo Sigma makro 105 os hsm, f/22, w tle sb900 jak "sztuczne słońce" o poranku. Ostrość ustawiona, punkt af podświetlony na matowce, dzwiek potwierdzenia ostrości słychać i nic. Nie wiadomo dlaczego nie wyzwala migawki...

Nie wiem. W tym właśnie problem, że z jakiegoś powodu D750 miewa jakieś zwiechy i nie wiem, jak temu zaradzić.
Niepokoi mnie to, bo aparat nie jest tani, a tego typu awarie są niedopuszczalne. Boje się, że mi się to stanie w jakimś kluczowym momencie.
A nie mogę nigdzie znaleźć informacji z czym to może być związane i jak temu zaradzić.

Lukasio
14-09-2015, 15:48
P....dolić to. Nie ma wyjścia,trza na d4s zbierać i tyle.

stachmuszel
14-09-2015, 18:04
Spróbuj na innej karcie pamięci.

mex
14-09-2015, 18:25
Moim zdaniem coś nie tak jest z kartą. Wprawdzie to nie było na D750, a D800, ale identyczny problem. Sprawdzałem czy można podziałać na mini SD w adapterze. Po włożeniu i zrobieniu zdjęcia zapis trwał bardzo długo lampka zapisu paliła się i paliła. Po około 10 minutach zgasła, a 800-ki nie można było nawet wyłączyć. Totalna zwiecha. Stało się tak tylko raz podczas sprawdzania adaptera z mini SD. Nigdy więcej nie eksperymentowałem już z ciekawości... z byle g.

bienius
14-09-2015, 18:43
Zaznaczyłem sobie tę kartę i zobaczę, czy problem się powtórzy.

jo44
14-09-2015, 21:32
Moim zdaniem coś nie tak jest z kartą. Wprawdzie to nie było na D750, a D800, ale identyczny problem. Sprawdzałem czy można podziałać na mini SD w adapterze. Po włożeniu i zrobieniu zdjęcia zapis trwał bardzo długo lampka zapisu paliła się i paliła. Po około 10 minutach zgasła, a 800-ki nie można było nawet wyłączyć. Totalna zwiecha. Stało się tak tylko raz podczas sprawdzania adaptera z mini SD. Nigdy więcej nie eksperymentowałem już z ciekawości... z byle g.
Ja mam inne doświadczenia z mini SD: od pół roku używam z swoim D600 mini SanDiska ( z Biedronki, a jakże :) ) i nie zauważyłem żadnych zwiech czy długich zapisów. Też podchodziłem do tej karty jak "pies do jeża" , na zasadzie eksperymentu. Okazało się, że można jej używać jak"normalnej" karty SD - żadnych kłopotów. :)

hostman22
14-09-2015, 22:40
jest podłączony nieoryginalny grip?

TOP67
14-09-2015, 22:40
Chyba jeszcze tylko w Biedronce sprzedają mini SD.

jo44
15-09-2015, 00:48
Chyba jeszcze tylko w Biedronce sprzedają mini SD.
Dla ścisłości: mikro SDHC 8GB - SanDisk ultra. :)

juggler
15-09-2015, 09:39
Ostatnio zaliczyłem dwa errory w trybie Qc , lustro się zawiesiło i nie chciało wrócić na swoje miejsce po wyjęciu aku i wciśnięciu spustu wszystko ok. Winą obarczam grip meike coś jest skopane z podziałem zasilania. Zdarzyło mi się to dwa razy na d750 i raz na d810 w obu przypadkach aku w gripie był na wykończeniu, a aparaty w trybie Qc. W trybach S i Ch na których również pracuję zwiech nie zaobserwowałem.

Maciek N
15-09-2015, 12:15
Przyznam się, że mi też raz powiesił się aparat. Powodów nie znam. Podpięty był Nikon 24-70, lampa SB-900 i karty SanDisk ultra 64GB. Kilka minut walczyłem aż w końcu pomogło wyjęcie baterii.
Na szczęście zdarzyło się to tylko raz, kilka miesięcy temu i już bym o tym zdarzeniu zapomniał gdyby nie ten temat:wink:

dennis8
16-09-2015, 18:47
Moje d 610 także zaliczyło zawieche cos z kartą sandisc i to w takim momencie , dobrze ze miałem zapas pod ręką pomogło wyjęcie i ponowne wsadzenie baterii.

SligoDarek
17-09-2015, 02:11
no wiesza sie co jakis czas. Reset pomaga, ale na jakis czas potem znow sie zawiesza. Po resecie ok na jakies 5 tys .

maciasbe
21-09-2015, 14:48
Mi również co jakiś czas się wiesza. Zdjęcie (RAW) wykonane tuż przed zawieszką nie jest zapisywane. Karta Lexar Professional 633x. Problem o tyle irytujący, że spowalnia pracę, bo jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wyjęcie akumulatora, a wykonane zdjęcie przepada :/

GonzoG
21-09-2015, 16:57
Przyznam się, że mi też raz powiesił się aparat. Powodów nie znam. Podpięty był Nikon 24-70, lampa SB-900 i karty SanDisk ultra 64GB. Kilka minut walczyłem aż w końcu pomogło wyjęcie baterii.
Na szczęście zdarzyło się to tylko raz, kilka miesięcy temu i już bym o tym zdarzeniu zapomniał gdyby nie ten temat:wink:
Coś może być z tym SanDiskiem. Ja 2 razy wymienilem 64GB Ultra, trzecia też padła. A od samego początku aparaty miewały zwiechy z tymi kartami.

pawl_s
21-09-2015, 17:07
Ja mam SanDiski, ale mniejsze (32GB) i nie te najszybsze (nie 95MB/s czy ile im tam jest). I od pół roku żadnego zawieszenia nie miałem. Tylko wtedy raz w zimie.

kondziu
21-09-2015, 20:35
Coś może być z tym SanDiskiem. Ja 2 razy wymienilem 64GB Ultra, trzecia też padła. A od samego początku aparaty miewały zwiechy z tymi kartami.

Nie wiem czy pomogę ale ultra ma bardzo wolny zapis chyba 15mb/s może to jest powód.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mi również co jakiś czas się wiesza. Zdjęcie (RAW) wykonane tuż przed zawieszką nie jest zapisywane. Karta Lexar Professional 633x. Problem o tyle irytujący, że spowalnia pracę, bo jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wyjęcie akumulatora, a wykonane zdjęcie przepada :/

W instrukcji nie ma podanych kart SDXC marki LEXAR tylko SDHC może to jest powód.

GonzoG
21-09-2015, 22:23
Nie wiem czy pomogę ale ultra ma bardzo wolny zapis chyba 15mb/s może to jest powód.

Mam kilka innych Ultra i z nimi nie ma żadnych problemów. A prędkość karty nie ma tu znaczenia. Używałem kiedyś karty z zapisem ok 2-4MB/s i aparat się nie zawieszał, jedynie długo opróżniał bufor.

Michał Fąfrowicz
23-10-2015, 14:08
Podbijam
Co drugie wesele jedna z moich dwóch 750 wiesza się. Co ciekawe starszy egzemplarz z początku roku ani razu się nie zawiesił.
Nowy sprzed 2 miesięcy już tak.
Wyczytałem na forach za wielką wodą, że często zdarza się tak w momencie gdy aparat przechodzi w "stand-by" i potem przy próbie powrotu z tego trybu wiesza się.
Obwiniałem karty pamięci, lampę, wyzwalacz ale wskazuje na to, że to soft aparatu.

bienius
24-10-2015, 08:17
Podbijam
Co drugie wesele jedna z moich dwóch 750 wiesza się. Co ciekawe starszy egzemplarz z początku roku ani razu się nie zawiesił.
Nowy sprzed 2 miesięcy już tak.
Wyczytałem na forach za wielką wodą, że często zdarza się tak w momencie gdy aparat przechodzi w "stand-by" i potem przy próbie powrotu z tego trybu wiesza się.
Obwiniałem karty pamięci, lampę, wyzwalacz ale wskazuje na to, że to soft aparatu.

To jest bardzo niepokojące. Czekasz z palcem na spuście na odpowiedni moment, naciskasz i nic.
Boję takiej sytuacji w czasie ślubu. Niby mam pod ręką drugi aparat ale nim człowiek zaskoczy w czy

DrAszyr
26-10-2015, 17:49
To jest bardzo niepokojące. Czekasz z palcem na spuście na odpowiedni moment, naciskasz i nic.
Boję takiej sytuacji w czasie ślubu. Niby mam pod ręką drugi aparat ale nim człowiek zaskoczy w czy

Tak właśnie w praktyce wygląda zawieszka... :lol:

JA06
27-10-2015, 20:54
Mi też zawiesił mi się ze dwa razy.
Pierwszym razem nie zwróciłem uwagi, ale za drugim świeciła się lampka zapisu.
(Karta Extreme Pro 32GB)

Ale mam jeszcze ciekawostkę:
Podczas przeglądania zdjęć na ekraniku pojawiło się zupełnie zielone, potem następne i kolejne - też zielone.
W końcu znowu się zawiesił. Reset, ale po nim to samo. W pewnym momencie zaczynają się zielone.
Pomyślałem, że poleciała karta, ale w czytniku było wszystko w porządku. NEF, JPG są czytelne.

Po zbadaniu sprawy okazało się, że felerne zdjęcia pochodzą niby z jednej portretowej sesji, ale inne pionowe są OK.
Dopiero jak zajrzałem co jest w plikach, wszystko było jasne. Pechowe zdjęcia były oglądane w czytniku programem
Microsoft Windows Photo Viewer (ten wbudowany w Windows) i stawiane nim do pionu.
Program nie pyta, czy zapisać zdjęcie w nowej orientacji, tylko to robi. Zapisane plik jest nieco większy od poprzedniego i ma zmieniony nagłówek.

Jeśli potem przegląda się potem kartę w aparacie, to ma się zielone, dużo zielonych...
Dziękuję Wam programiści z M$ :)

I ciekawostka nr 2:
Jeżeli na karcie jest para NEF + JPG, to aparat pokazuje zielone zdjęcie i adekwatny histogram ale nie pokazuje np. parametrów ekspozycji i nazwy pliku.
Jeżeli na karcie jest tylko przekręcony JPG, to mamy piękny komunikat "Nie można wyświetlić tego zdjęcia"
Jeżeli jest tylko NEF, to wszystko w porządku. Na razie jeszcze nie ingerują w rawy. Uff...

Ja rozumiem, że aparat nie musi wyświetlać każdego jpg'a, który mu się podrzuci, ale to zielone, to mi lekko podniosło ciśnienie.
Np. z JPG'ami pochodzącymi z FUJI radzi sobie doskonale.

Mógłby ktoś potwierdzić moje obserwacje?
(C 1.0.2)

JA06
30-10-2015, 23:45
Nikon ma jakieś bug bounty? :)
Potrafię zawiesić D750 naciskając 3 przyciski ze stu procentową skutecznością.

lukasz.antoniak
30-10-2015, 23:53
Jaka to szczęśliwa kombinacja?

JA06
31-10-2015, 00:08
Marzyłem o jakimś fajnym obiektywie :), ale niech będzie:
1) robisz zdjęcie, potem karta do czytnika i obrót zdjęcia do pionu za pomoczą Microsoft Windows Photo Viewer
2) karta do aparatu, podgląd zdjęcia PLAY
3) Lupka +

MstrG
31-10-2015, 01:11
No tak, ale ingerowałeś w plik zewnętrznym oprogramowaniem.

JA06
31-10-2015, 02:04
Zgoda, ale sytuacja wcale nie jest jakaś wydumana i nieprawdopodobna.
Może mieć ona związek z pozostałymi przypadkami wieszania się aparatu.
Mój opis może naprowadzić programistów na przyczynę problemu, czyli brak obsługi jakiegoś błędu w danych.
Tak jak pisałem wcześniej - nie mam nic przeciwko wyświetleniu w takiej sytuacji komunikatu:
"Nie można wyświetlić tego pliku".

PS Nie napisałem w poprzednim poście, że trzeba mieć NEF+JPG.

JK
31-10-2015, 11:58
Aparat to nie jest urządzenie do przeglądania zdjęć :!: Jeśli musisz, to kup do tego celu smartfona. :wink:

Aparat robi zdjęcia i je zapisuje wykorzystując pewne, przyjęte przez konstruktorów, reguły zapisu plików graficznych, w tym JPEG-a. Nikon nie ma obowiązku wyświetlania wszystkich postaci JPEG-a, jakie można zapisać. Nie ma obowiązku prawidłowego interpretowania wszystkich "dziwadeł", które przez lata namnożyły się w specyfikacji formatu JPG, a jest tego sporo. To jest aparat fotograficzny, a nie komputer do przeglądania zdjęć. Zresztą przyczyna błędu może być prozaiczna. Aparat znajduje na karcie zarówno NEF-a (bez obrotu), jak też JPEG-a (z obrotem). Mają takie same nazwy i to wystarczy, żeby aparat "zgłupiał" i nie wiedział, jak to ma wyświetlać. Odczytuje nagłówek NEF-a, zaczyna wyświetlać z JPEG-a obraz poziomy (bo tak jest zapisane w NEF-ie), ale w pliku jest zapisany obraz pionowy (inne długości poziomych linii) i na tym koniec zabawy. Taki NEF i JPEG to ma być para plików z identycznymi ustawieniami, a M$ najprawdopodobniej otwiera i zapisuje tylko JPEG-a nie ruszając NEF-a i zapewne tu jest problem.

nikof5
31-10-2015, 12:02
Mój Nikon D 750 zawiesił się dwukrotnie gdy zapełniłem kartę San Disk Extreme 16gb.Po zapełnieniu karty do końca próbowałem skasować stare zdjęcia aby mieć miejsce na następne zdjęcia. Po skasowaniu zdjęć aparat się zaciął nie szło robić dalej zdjęć bo był komunikat Full.Aparat uruchomił się dopiero po wyciągnięciu karty i wsadzeniu jej ponownie.

siekacz84
18-11-2015, 08:50
Witam,
w moim aparacie wystąpił problem zawieszającej się migawki. Robię zdjęcie, migawka opada i tak zostaje, na wyświetlaczu pojawia się napis Err, nie da się nic zrobić przez jakiś czas, wyciągnięcie baterii nie pomaga, jak wyciągam obiektyw widać tylko zasłoniętą migawkę. Stało się tak 3x, raz na pewno z 85/1.8 i ostatnio 2x z 35/1.8. I jedna dziwna kwestia - jestem "prawie" pewny, że w momencie jak wciskałem spust wyświetlił mi się czas naświetlenia 1/6400, a jak wiadomo może być max 4000. Nie wiem co z tym fantem zrobić...

TOP67
18-11-2015, 09:28
Wysłać do serwisu. Najlepiej w stanie z podniesionym lustrem.

kosimazakiwww
22-11-2015, 20:05
Właśnie zakupiłem swój pierwszy pełnoklatkowy aparat - Nikon D750. Już po wykonaniu zaledwie kilkunastu zdjęć, i kilku krótkich filmików przestał działać tryb wyboru pola AF w trybie AF-S i nie działa tryb wyboru AF. Tak więc ani nie mogę zmienić ani trybu na jakikolwiek inny ani pola ostrości w aktywnym trybie AF-S. Wersja oprogramowania 1.02

Tibi7
22-11-2015, 20:18
Nie chcę ciebie urazić pytaniem czy przeczytałeś instrukcję lub czy miałeś kontakt z korpusami D90/D300/D7xxx?

Czy czasem nie przykręciłeś omyłkowo (pomyłka z przełączaniem trybu Film/Zdjęcia w LV) przełącznik LOCK ten w okolicy OK na pozycję (L)? To blokuje pola af

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/a157ad2f74bc651da90ed15e43fa6759-2.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/22/a157ad2f74bc651da90ed15e43fa6759.jpg)

Jeśli pomogło daj znać [emoji2] [emoji2] [emoji2] [emoji2]

kosimazakiwww
22-11-2015, 22:06
No właśnie nie miałem ww, a D80 i tam jest blokada w formie suwaka. W D750 przełącznik półobrotowy. Dziękuję za pomoc bo okazało się, że nie zwróciłem uwagi, że przypadkiem miałem blokadę zmiany pół AF - pola AF już mogę zmieniać, ale problem ze zmianą trybu AF nadal występuje. Przycisk zmiany trybów nie reaguje :/

TOP67
22-11-2015, 22:32
A nie masz przestawionego AF na M?

Tibi7
23-11-2015, 02:29
W sumie to co napisał TOP to jedyna możliwa opcja która pozostała.... sprawdź korpus AF/MF i obiektyw też AF/M....

Reszta to uszkodzone cosik....i serwis...

Ale biorąc stan euforii (który doskonale rozumiem) i to że przypadkowo zmieniłeś LOCK, można domniemać że to nie jedyna rzecz która przestawiłeś ;-)
Z całym szacunkiem ;-)

mitsuooo32
26-11-2017, 01:10
Witam
Ja również spotykam się z problemem zacinającego Nikona D750.. kupiony miesiąc temu nowy. Dziś zawiesił się drugi raz w ważnym momencie... podłaczone było szkiełko nikkor 24-70 2.8, lampa sb-700 oraz grip newell mb-d16 z dodatkową bateria oryginalną. Tak jak wyżej pisaliście może to się dziać przez nie oryginalny grip. Dwa razy stało się to gdy bateria w gripie została wyczerpana, a leciała z aparatu. Za pierwszym razem wszystko wyświetlane tak jak zawsze ale spust migawki nie reagował w aparacie. Dziś został wyświetlony Err i tylko wyjecie baterii z aparatu ratuje go. Jak myślicie czy to wina na pewno gripu? Czy coś z body. Nie wiem czy ingerować w naprawę gwarancyjną. Karta pamieci raczej jest odpowiednia SanDisk Ultra 64gb 10 80mb/s SDXC. Licze na szybką odpowiedz. Pozdrawiam

dorjan
26-11-2017, 12:39
... Jak myślicie czy to wina na pewno gripu? Czy coś z body. Nie wiem czy ingerować w naprawę gwarancyjną.

MSZ to na pewno wina gripu. Takie doczepiane nieoryginalne ustrojstwa najczęściej powodują błędy w komunikacji. Mam kolegę z A6000, który też lubi podczepiać grip Newell i nie ma tygodnia żeby nie zaliczył zwiechy, ale już zaakceptował tą wadę „nieoryginalności”, bo po odłączeniu wszystko wraca do normy. Ciekawe co serwis miałby naprawiać? Powoli trzeba się przyzwyczajać do błędów w oprogramowaniu urządzeń. Też mam wątpliwości co do w pełni prawidłowego działania AF z podpiętą Tokiną 16-28/2.8 w parze z D750. Czasami na niewielkich różnicach odległości AF ma chwilę (1-2s) zwłoki i z takim opóźnieniem reaguje. Trochę to wkurzające, bo z D700 reaguje zawsze błyskawicznie. Pomaga szybka zmiana planu (wystarczy wyciągnięta dłoń przed obiektywem) i przeostrzenie jest natychmiastowe. Natomiast z innymi obiektywami zauważalnych kłopotów brak. Jednak w czasie tych kilku miesięcy użytkowania D750 jeszcze Err mi się nie wyświetlił, a w D700 nie widziałem takiego komunikatu od prawie 9 lat, czyli od nowości.

Paapaj
27-11-2017, 14:46
Szkoda,aparat bardzo zacny,AF i kolory fajne,tylko te lustro wieszające się...
Jakieś fatum?

yahooo8
27-11-2017, 15:09
Mi zaraz pół roku stuknie i nie miałem nawet jednego małego problemu. Może dlatego, że świadomie kupiłem w tym roku z serii tegorocznej, która teoretycznie jest bez akcji serwisowych i jak na razie śmiga jak ta lala. Jestem mega zadowolony.

witboy
27-11-2017, 15:42
z gripami zawsze jest wyjście używać baterii tylko w gripie mi ani 700 ani 800 ani 750 mimo ze mam newele gripy z ori bateriami nigdy się nie zaciął, tylko jak pisze bateria jest tylko w gripie nie w body

Carolco
27-11-2017, 15:47
Mi zaraz pół roku stuknie i nie miałem nawet jednego małego problemu. Może dlatego, że świadomie kupiłem w tym roku z serii tegorocznej, która teoretycznie jest bez akcji serwisowych i jak na razie śmiga jak ta lala. Jestem mega zadowolony.

To dobra wiadomość, że nowe z nowszych partii się nie wieszają :) Też kupiłem kilka dni temu drugie D750 - teoretycznie nie łapie się na żadne akcje. Ale mam jeszcze starszy D750 ze 01.2016 i tu dziwna sprawa. Przebieg to 60tys i na ostatnim plenerze po raz pierwszy mi się zawiesiło lustro - tego nigdy nie miałem jak dotąd. Wcześniej się wieszał co kilka tysięcy zdjęć w różnych momentach - lekarstwem było wyjęcie baterii. Ale zawieszenia lustra nigdy nie miałem, pierwszy raz. Byłoby fajnie, gdyby te bieżące sztuki faktycznie się już nie wieszały, chociaż pomimo tego, to MZ jedyny słuszny aparat :) Oczywiście to tylko moje zdanie.

redeyes
05-12-2017, 13:40
MSZ to na pewno wina gripu. Takie doczepiane nieoryginalne ustrojstwa najczęściej powodują błędy w komunikacji...

Nic nie jest nigdy na pewno :)
Mój (kupiony 10.2017) wiesza się bez gripu, oryginalna bateria itd. Lustro klapie i nic poza tym. Wyjęcie baterii nie pomaga, a problem sam znika po dłuższej chwili. Można powiedzieć, że znika, bo jak się straci ważne ujęcie przez ERR to problem pozostaje jednak spory...

phrada_kendi
06-12-2017, 20:17
Drodzy forumowicze,

Jak temu zaradzić?

Mariusz

hej!

Moj aparat zawiesil sie moze z 2 razy, przy Continuos shooting, nie nadazal z zapisywaniem plikow prawdopodnie. rowniez musialam wyciagnac baterie, zeby go wylaczyc. rozmawialam o tym z ludzmi od nikona to powiedzieli, ze to wina karty pamieci, bo byla za wolna. podobnie jak Ty mialam ta z predkoscia 80 MB/s.

pozdrawiam