PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet w podróż obróbka zdjęć .

prosiakt
13-09-2015, 14:53
Wybieram się niedługo w dłuższą podróż , może dookoła świata .
kompletuje sprzet który będzie niezbędny do obróbki zdjęć .
W domu używam laptopa Lenovo x230 z zewnętrznym monitorem i programu lightroom.
w podróż chciałbym zredukowac wage i ilość sprzetu . Choć mój laptop nie jest najcięższy 1,3 kg , 12" ekran myślałem żeby jeszcze zredukowac wagę .
przeglądałem tablety np Xperia Z4 Tablet 10" ma całkiem niezłe parametry , jednak nie ma takiego oprogramowania jak desktopowy lightroom.
oczywiście jest okrojona wersja na tablet lecz nie daje tyle możliwości .
Z aplikacji na android brakuje mi takiej w której mógłbym obrabiać automatycznie wieksza ilosć zdjęć , dodawać znak wodny i automatycznie zmniejszac je do publikownaia na stronie .
jakoś nie znalazłem takiej aplikacji która by robił to z wielom zdjęciami , chyba ze źle szukałem .

Jest sens inwestowania w nowy sprzet - tablet z androidem , czy lepiej wziac swój stary sprawdzony laptop ?
znacie jakieś aplikacje na android którymi da sie zrobić automatycznie te czynności na wiekszej ilości zdjęć ?
niektóre aplikację już przejrzałem , ale wszystkie oferuja te same opcje .

GonzoG
13-09-2015, 15:02
Jak chcesz lekko, to najlepszym rozwiązaniem będzie tablet w Windowsem. Nie mają porównania jeśli chodzi o szybkość pracy do laptopów, ale można wrzucić normalnego LR. Jest teraz ich dość duży wybór i nie są tak drogie jak MS Surface Pro. Trzeba tylko znaleźć taki co ma dobre wyświetlanie kolorów.

Na Androidzie czy iOS aplikacje tego typu są dość okrojone w porównaniu z normalnym LR.

Kurtz
14-09-2015, 12:54
Surface Pro 3 wersja i5, 256GB, 8GB RAM. To urządzenie które potrzebujesz. Definitywnie nie jest to tani laptop z androidem do zabawy w angry birds, ale przenośne urządzenie do pracy. Pytanie tylko, czy chcesz tyle wydać. Jak podróż dookoła świata, to może zawadzisz o stany i kupisz tam? będzie taniej ;)

PiKa
14-09-2015, 17:29
Weź pod uwagę jakość ekranu. Bez sensu obrabiać zdjęcia jeśli będzie Ci pokazywał fałszywe kolory. Chyba, że tak bardzo ci na tym nie zależy i wystarczy obsługa raw i przycinanie, a kolory tylko mniej więcej.

cz4rnuch
14-09-2015, 17:52
Surface Pro 3 wersja i5, 256GB, 8GB RAM. To urządzenie które potrzebujesz. Definitywnie nie jest to tani laptop z androidem do zabawy w angry birds, ale przenośne urządzenie do pracy. Pytanie tylko, czy chcesz tyle wydać. Jak podróż dookoła świata, to może zawadzisz o stany i kupisz tam? będzie taniej ;) Można też zejść jeden schodek niżej i kupić PRO 2. Nówkę pewnie ciężko wyłapać ale używki można dostać w niskich cenach. To co mi w nim nie za bardzo pasuje to lekko skrzywione kolorki i rozmiar wyświetlacza (ale to drugie to chyba nie problem dla prosiakta).

szabuk
16-09-2015, 18:06
Jeśli chodzi o Androida to może spójrz na wołarkę rawów Photo Mate R2 (w google play). Nie jest tania jak na androida - kosztuje jednorazowo 35 zł. Piszą, że obsługuje full obróbkę łącznie z eksportem wielu zdjęć - nie wiem jak jest ze znakiem wodnym. Nawet można skalibrować ekran. Nie testowałem - wiec się nie wypowiem jak działa praktycznie.