PDA

Zobacz pełną wersję : AC w PZU

charlie_kr
12-09-2015, 16:48
Koledzy mam auto od roku, od razu po zakupie wykupiłem tez pakiet AC. Kończy mi sie 2go listopada. Auto parkuje w garażu w domu ale miesiąc temu jedna noc musiałem zaparkować pod domem na osiedlu gdzie obowiązuje strefa zamieszkania. Ktoś stłukł mi lusterko. Nie zgłaszałem tego w PZU bo ani nie miałem czasu ani nie chciałem stracić zniżek bo myślałem ze będę korzystał dalej z Autocasco. Jednak stwierdziłem ze nie będę już korzystał z AC. Chciałbym teraz zgłosić szkodę bo i tak nie będę przedłużał AC wiec chociaż lusterko będę miał nowe.
Teraz pytanie: czy jak zgłoszę to nie będę miał pełnych znizek w OC na przyszłość? Czy jest sens zgłaszać takie lusterko czy moze sobie zmienić we własnym zakresie?
Czy to ze auto stało w strefie zamieszkania nie przeszkadza? Czy moze powiedzieć ze zaparkowałem gdzieś w centrum? Oczywiście w miejscu gdzie nie ma kamer. Co radzicie?
Pozdrawiam

demona
12-09-2015, 17:09
Szkoda z AC nie ma wpływy na zniżki OC. Czy jest sens zgłaszać - zależy jaką masz franszyze czyli udział własny w szkodzie, czy naprawa nowymi częściami

charlie_kr
12-09-2015, 18:52
Auto jest amerykańskie wiec takie lusterko cieżko zdobyć. Jaki udział w szkodzie? Auto było zaparkowane wieczorem całe, wracam rano a tu lusterko zbite

stachmuszel
12-09-2015, 19:38
Kolega ma na myśli finansowy udział własny w likwidacji szkody, mówi o tym treść umowy.

demona
12-09-2015, 19:46
Kolega ma na myśli finansowy udział własny w likwidacji szkody, mówi o tym treść umowy.

Zgadza się (oprócz kolegi;)). Do tego doczytać czy zwracają koszt nowych części czy amortyzacja. Zobacz ile kosztuje lusterko i montaż odejmuje udział wlasny i będziesz wiedział.

MR
12-09-2015, 21:32
należy rozróżnić podstawowe kwestie:

- franszyzy są dwie. Na pewno masz integralną, czyli PZU nie wypłaci odszkodowania jeżeli szkoda będzie wyceniona na mniej niż 500 zł. Druga to redukcyjna, czyli odszkodowanie jest wypłacane z pomniejszeniej stałej wartości (np 10%).

- to że samochód był zaparkowany na parkingu nic nie ma tutaj do rzeczy, nie ma to znaczenia.natomiast Pamiętaj, że jak skłamiesz to łamiesz prawo.

- inna kwestią jest, to że minął miesiąc- radzę o tym nie wspominać o szkodzie bo nie wypłaci Ci się odszkodowania. Twoje OWU mówią, że szkodę masz zgłosić niezwłocznie jak zostanie ona zauważona i będziesz miał możliwość. W tym momencie nie wywiązałeś się ze swojego obowiązku.

- Co do zasady szkody z AC nie mają znaczenia na OC - ale to jest kwestia ubezpieczyciela i któryś może to brać pod uwagę. Szkoda będzie brana pod uwagę przez najbliższe 2-5 lat i przez ten okres jak będziesz chciał kupić AC na jakikolwiek samochód, musisz liczyć się z większą składką.

Nasuwa mi się jedno pytanie- czy przeczytałeś chociaż OWU ? tam jest odp. na wszystkie pytania.