PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Dublin: Riverside One

creep
12-09-2015, 15:44
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/3v8cRl-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img540/9754/3v8cRl.jpg)

Dune
12-09-2015, 17:57
Świetne kolory. Kompozycja oraz kąt pod którym sfotografowałeś budynek - również mi się podobają. Szkoda może, że pojawił się przepał na budynku po prawej (oraz że nie ma minimalnie więcej kadru po lewej stronie budynku - tyle, ile po prawej).

PiciuD300
12-09-2015, 18:40
Pomnik psuje mi kompozycje. Nie szło go przesunąć? Takie matrixowe byłoby bez pomnika.

creep
12-09-2015, 20:48
Dziękuję za Wasze kilka słów komentarza. Pomnik "robi" za pierwszy plan, mam też takie ujęcie bez niego, ale moim zdaniem tak jest lepiej. Żałuję że ten budynek znalazłem tak późno - nawet nie planowałem go fotografować, nie miałem go na swojej "liście" na ten krótki pobyt w Dublinie, ale gdy zobaczyłem to podświetlenie... sami widzicie :)
Przepał jest, to fakt, niestety powstał już na etapie naświetlania ale stwierdziłem że nie będę go na siłę gasił - miałem nadzieję że nie rzuci się tak w oczy... A odnośnie miejsca po bokach - ostatnio tak mam, że kadruję w ciasne kwadraty... może mi przejdzie ;)

notdot
12-09-2015, 20:51
Świetne kolory. Kompozycja oraz kąt pod którym sfotografowałeś budynek - również mi się podobają. Szkoda może, że pojawił się przepał na budynku po prawej (oraz że nie ma minimalnie więcej kadru po lewej stronie budynku - tyle, ile po prawej).właśnie mi też nie pasuje więcej miejsca z prawej niż z lewej (piszesz, że lubisz ciasne kadry a tyle miejsca zostało) i do tego tak jasne a wręcz przepalone tym bardziej w innej kolorystyce niż główny temat, co do przeszkadzajek typu jeżdżące i stojące samochody i pomnik, to wiadomo, psują kadr ale ciężko jest się ich pozbyć

creep
12-09-2015, 21:06
@notdot, przyciąłem z prawej i faktycznie jest chyba jeszcze lepiej :) Mam nauczkę żeby nie publikować zaraz po obrobieniu...
Na samochody machnąłem ręką (chociaż mnie to mentalnie wiele kosztowało bo lubię czyste kadry), bez nich się nie dało, taki urok miasta. Ale pomnik zostawiłem świadomie.

notdot
12-09-2015, 21:11
też lubię czyste kadry ale wiadomo że nie zawsze się da, pomnik rozumiem tłumaczenie, że świadomie ale nawet sam tytuł temu przeczy, co do publikowania to mam zasadę: obrabiać po kilku(nastu) dniach od zrobienia, przerwa kilkudniowa nawet, znów przegląd i ewentualna obróbka, przerwa, pokazywanie, ale i tak nie zawsze się wystrzegam błędów :D

Dune
12-09-2015, 21:44
Przepał nie rzuca się w moje oczy na tyle, abym nie uznał zdjęcia za bardzo dobre :-) W kadrze rządzi i przykuwa uwagę niebieski budynek. Co do ciasnoty z lewej strony (subiektywnie odebrany przeze mnie detal, wspomniany jedynie w nawiasie), prawdę mówiąc w Twoim poprzednim wątku z Dublina było z lewej jeszcze ciaśniej, i żaden z komentujących - poza Autorem - nie zgłaszał w tej kwestii uwag ...

sufenta
12-09-2015, 22:38
Zmniejszylbym przeslone, zeby bardziej "gwiazdkowo" swiatla wyszly. pzdr

mcleod
12-09-2015, 22:39
Bardzo fajne zdjęcie. Nie mam wrażenia ciasnoty kadru, a wspomniany przepał nie wpływa na mój odbiór zdjęcia.

basket
14-09-2015, 23:22
Kolory faktycznie bombowe:-) Creep laikiem nie jesteś więc zapytam. Czy ten budynek rozszerza się ku górze? Jeśli tak, to spoko i szacun. Tak sobie luźno myślę, że przy dążeniu do doskonałości(piony, poziomy) zatraca się rzeczywistość. Szczerze mówiąc i mi się podoba i nie :-)

creep
14-09-2015, 23:42
Wiem o co Ci chodzi - nie, budynek się nie rozszerza, jest pionowy. I takie piony pokazałem, przynajmniej się starałem. Tym razem obyło się bez prostowania softwarowego, taki obrazek dał szeroki kąt. A że nie wygląda to jak w rzeczywistości - no cóż, tak wolę, lubię ten efekt. W fotografii architektury lubię czystość formy, zabawę kształtami, podejście bardziej jak do grafiki.

creep
27-09-2015, 20:45
Wracam jeszcze do materiału z tego pleneru - i przedstawiam ujęcie z drugiej strony...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/OqpiOX-2.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img901/1831/OqpiOX.jpg)

Dune
28-09-2015, 19:04
Dwójka również mi się podoba, ale niewielką przewagę notuje jednak moim zdaniem jedynka (nie wiem do końca w czym rzecz - może to kwestia większej głębi sceny). Minimalnie piony idą do zewnątrz.