Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Złoty wschód
to znany temat, ale moze sie spodoba
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimage.org/)
pozdrawiam :)
Świetnie wyszukane miejsce. Podoba mi się wrażenie Bałtyku przelanego do kałuży, linia falochronu prowadząca do torpedowi oraz ciepłe pastelowe kolory. Poza tym technicznie elegancko :)
Jak to mówią - jest moc :-)
Naprawdę udane zdjęcie. Wprawdzie pokusiłbym się o wywalenie tej oklepanej jak łysek z pokładu Idy, torpedowni, oraz być może o lekkie obniżenie formatu, ale i tak wyśmienicie uchwycone kolory w doskonałym kadrze.
Oczy wędrują od kałuży na pierwszym planie po sam statek. Genialne! :)
Nikonozaur
17-09-2015, 16:08
Oczy wędrują od kałuży na pierwszym planie po sam statek. Genialne! :)
Co prawda nie widzę tu statku niemniej jednak zdjęcie jest bardzo przyjemne w odbiorze. ;)
2pompony
17-09-2015, 17:51
Wracam tu już któryś raz i powoli krystalizuje mi się to, co chciałbym powiedzieć... Otóż mówiąc najkrócej to zdjęcie jest wyśmienite!
Taka uwaga dla młodszych stażem - gdyby pomost, czy też linia tych starych pali biegła standardowo, to znaczy prosto spod nóg fotografa pionowo w górę kadru - byłby zwykły jeleń na rykowisku, pośmiewisko i lipa na całej linii, a nie przyzwoity kadr. Ułożenie tej osi w taki sposób pięknie wpływa na odbiór całości. Pamiętajcie o tym, fotografując pomosty, pomościki i inne zakamary na Mazurach i nie tylko. Poważnie! :)
Acha, i mnie tam torpedownia nie przeszkadza, ja jestem z głębokiego południa, więc dla mnie nie jest oklepana.
2pompony
19-09-2015, 12:30
Nie wiem jak inni, ale ja to co pisałem, pisałem z pełną powagą, bez ironii i podtekstów.
Zdjecie, jak wszystkie zdjecia kolegi Harb, bardzo ladne technicznie. Zdjecie mi sie nie podoba: wg mnie zaburzona zostala proporcja miedzy morzem a brzegiem z, nie moga znalezc innego slowa, wielka, grajaca glowna role kaluza, w ktorej odbite niebo wyglada jak plama oleju. W przeciwienstwie do wzroku innych kolegow, moj wzrok nie jest prowadzony nigdzie, pozostaje na brzegu i z niego kontempluje zbyt daleko polozone pale falochronu i owa nieszczesna torpedownie.
Zdjecie, jak wszystkie zdjecia kolegi Harb, bardzo ladne technicznie. Zdjecie mi sie nie podoba: wg mnie zaburzona zostala proporcja miedzy morzem a brzegiem z, nie moga znalezc innego slowa, wielka, grajaca glowna role kaluza, w ktorej odbite niebo wyglada jak plama oleju. W przeciwienstwie do wzroku innych kolegow, moj wzrok nie jest prowadzony nigdzie, pozostaje na brzegu i z niego kontempluje zbyt daleko polozone pale falochronu i owa nieszczesna torpedownie.
I to jest przynajmniej merytoryczna odpowiedz na nie. Jednak nie zgadzam sie z nią.
Po pierwsze zdjecie na długim czasie z dosc szybko przemieszczajacym sie niebem, nie mozna wiec oczekiwac w małym jeziorku strumyka wpadajacego do morza , wyrazistego odbicia zarysu nieba. Poza tym zdjecie z kategorii technicznie trudnych , gdyz z uwagi na wschod słonca i bardzo mocne kontrowe swiatło, tylko dzieki filtrom , duzej rozpietosci matrycy, oraz umiejetnej obrobki, udało sie uzyskac taki o to koncowy efekt.
Ostatnia sprawa to kompzycjia, jest przemyślana od początku do końca, jest wieloplanowa. Mnie wydaje sie to proste i oczywiste. Oklepana juz torpedownia pokazywana przez wielu rowniez i przezemnie, pokazana w taki sposób raz jeszcze, nie miałaby sensu. Jednak sezonowe pojawienie sie na pierwszym planie rozlewiska, małego strumyczka wpadajaego do morza, zmieniło wiele w podejsciu do tego tematu.
Torpedownia jest tłem, kolejnym planem fotograficznym , celowo i z premedytacją wykorzystanym w tym kadrze, główną rolę gra pierwszy plan. Jako autor w tym nietuzinkowym, z uwagi na wspomniane wczesniej rozlewisko ujeciu, znalazłem piękno ktore postanowiłem pokazać.
I jak ze wszystkimi ziemskimi sprawami, rzeczami, ten kadr nie musi się wszystkim podobać , ale nie uprawnia to tych drugich do chamskich komentarzy i przytyków . Zbyt długo fotografuje zeby robić nie przemyslane fotografie
Zyczę wszystkim dobrego swiatła
......I jak ze wszystkimi ziemskimi sprawami, rzeczami, ten kadr nie musi się wszystkim podobać , ale nie uprawnia to tych drugich do chamskich komentarzy i przytyków . Zbyt długo fotografuje zeby robić nie przemyslane fotografie ......
ten fragment dotyczy chamskiego komentarza ktory pojawił się w wątku, Moderator go usunął szkoda jednak że nie zamiescił stosownego wyjasnienienia
Pięknie te zakola poukładałeś w kadrze. Do tego magiczne światło. Bardzo mi się podoba to zdjęcie.
Ja się na "łan foto" wypowiedziałem, nie będę się powtarzał. Popodziwiam w cichości :)