PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop, się poprzestawiało...

Tworas
11-09-2015, 20:30
Hej!
coś mi się porobiło z photoshopem (CS5) albo dzieciaki coś powciskały albo moja wina ;)

1. zmienił się rozmiar czcionek - przykładowo w pliku 800x600px pisałem kiedyś czcionką o rozmiarze 5 px teraz muszę dać 21px.
2. wcześniej gdy klikałem na nowy plik to miałem tam przypisane jakieś wielkości między innymi 300ppi teraz jest 2,5 i za każdym razem muszę zmieniać ręcznie na 300
3. na nowych warstwach pokazała się czarna strzałka, wcześniej tego nie było :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/ps20cs5-2.jpg
źródło (http://s612.photobucket.com/user/Tworas/media/ps%20cs5.jpg.html)

na szybko tyle zauważyłem, może jest coś jeszcze...

jakieś pomysły co się mogło stać ?

2pompony
11-09-2015, 21:41
jakieś pomysły co się mogło stać ?

Ja mam wyłącznei taki, że coś poprzestawiałeś. Albo dzieciaki. ;)

Ad 1. To jest zależne od ustawionej rozdzielczości; zmień sobie zadeklarowaną rozdzielczość, to zmieni się wielkość liter.

Ad 2. Zobacz, czy nie zapisał się jakiś preset, a jak się zapisał, to go zmień. W ogóle powinno być tak, że ustawia się tam ostatnio używana wartość, jeśli pomimo zmian ciągle wraca ta jedna, to znaczy że albo ciągle używasz jakiegoś presetu, albo PS ma problemy z odczytywaniem preferencji.

Ad 3. Zaptaszkowałeś 'Use previous Layer to Create Clipping Mask'. Kliknij ikonę nowego layera korekcyjnego z wciśnietym Altem i w wyskoczonym okienku z properties nowego Layera odptaszkuj włąśnie to. Na już zgrupowanym Layerze - zaznacz go w palecie Layers i naduś skrót Ctrl Alt G - grupowanie zniknie.

Żeby to usunąć na stałe, w Layers zaznacz zwykły Layer, wtedy w palecie Adjustments kliknij jej menu o odznacz 'Clip to Layer'

pgi
11-09-2015, 22:13
Możesz spróbować wywalić plik ustawień PS. Nie wiem gdzie on jest w przypadku wersji 5, ale dla CS6 znajduje się w C:\Users\nazwa użytkownika\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Photoshop CS6\Adobe Photoshop CS6 Settings\Adobe Photoshop CS6 Prefs.psp. Po skasowaniu, rzecz jasna zrób kopię, PS utworzy go ponownie z domyślnymi ustawieniami.

Władca Pixeli
12-09-2015, 03:59
Klikasz na ikonkę PS i natychmiast wciskasz razem Shift-Ctrl-Alt.
Trzeba to zrobić bardzo szybko. Powinno pojawić się opcja "Delete the Adobe Photoshop Settings File?"
Jeżeli nic się nie pokaże, trzeba próbować ponownie :mrgreen:

Tworas
12-09-2015, 13:33
Klikasz na ikonkę PS i natychmiast wciskasz razem Shift-Ctrl-Alt.
Trzeba to zrobić bardzo szybko. Powinno pojawić się opcja "Delete the Adobe Photoshop Settings File?"
Jeżeli nic się nie pokaże, trzeba próbować ponownie :mrgreen:

Pomogło! dzięki wielkie :)