Zobacz pełną wersję : Grip do D7200
Czy ja dobrze rozumiem, że MB-D15 pasi do D7200 (mowa o oryginalnym gripie)?
Kurde, czas sprzęt wymienić, bo obecny przestaje chcieć zdjęcia robić...
Czy ja dobrze rozumiem, że MB-D15 pasi do D7200 (mowa o oryginalnym gripie)?
Kurde, czas sprzęt wymienić, bo obecny przestaje chcieć zdjęcia robić...Dobrze rozumiesz.
Xavier80
11-09-2015, 20:35
To samo tyczy się zamienników, osobiście używam Meike i jestem zadowolony, zero problemów, pełna funkcjonalność, 20% ceny.
A jak z jakością? Dawno, dawno temu, jak wchodziły na rynek zamienniki typu Alfa, czy inny Phottix to fajansem jechało na kilometr. Dalej tak jest, czy coś się poprawiło? Ja wtedy kupiłem oryginał i nie żałowałem, bo ludzie w zamiennikach mieli problemy m.in. z bateriami (przełączaniem się baterii, rozładowywaniem itd...) Poza tym te gripy trzeszczały w rękach i aż strach było za nie aparat złapać.
No nie wiem... Szykuję się na D7200... I tak pewnie będę brał na raty. Jak do tego dorzucę grip, to specjalnie nie poczuję... Tak sobie myślę...
I dzięki za odpowiedź.
Xavier80
11-09-2015, 21:42
Meike to chińczyk, ale w mojej opinii całkiem dobrze wykonany, przylega do body jak trzeba, baterii nie zżera, uchwyt całkiem fajnie wyprofilowany, wszystko przylega znakomicie. U mnie w koszyku jest drugi oryginał en-elki. Póki co nic się nie zawiesza,nie ma żadnych problemów.
Co do D7200, nie wiem z czego przechodzisz, ale jeżeli z jakiegokolwiek aps-c Nikona, to zdecydowanie warto.
Khehe, w moim przypadku zdecydowanie warto przejść na cokolwiek w miarę świeżego. Mój D80 powoli dożywa swjego żywota. Po siedmiu latach dosyć intensywnego użytkowania bez spejalnego ceregielenia sie z nim, zaczyna odmawiać współpracy. Nawet nie chcę sprawdzać przebiegu migawki... ;-)
adrianek32
12-09-2015, 01:40
a ja polecam zamienniki Pixel Vertax, 0 problemow :)
maniak666
15-09-2015, 00:53
a ja polecam zamienniki Pixel Vertax, 0 problemow :)
+1-przetestowane na d90 i d7100
Nie polecam Pixel Vertax, precyzja wybieraka oraz kółek to jakiś żart
maniak666
15-09-2015, 11:19
Musiałes zle trafic. Taka Karma. :smile:
W wątku o niefirmowych gripach, w stosunku do tej marki jest najmniej zastrzeżeń.
Również polecam pixela?, tylko trzeba pamiętać że jak sie go nie używa (np. wkłada aparat do torby) to warto ustawić go w pozycji Lock. Jak jest na ON, aparat jest wyłączony i przekręci się wybierakiem to dioda na pleckach świeci. Poza tym drobnym (dla mnie żadnym) problemem jest świetny (bo tani i dobry) ?
Właśnie po tych opiniach wybrałem, na szczęście dla mnie to tylko gadżet którego używam okazjonalnie i głównie dla baterii i spustu więc da się przeżyć.
podłączam się pod temat , mam grip mb-d15 newell i działa mi w nim tylko spust migawki , nie działa wybierak wielokierunkowy ani pokrętła ani przycisk ae , używam z d7200 macie jakieś pomysły ??
pytanie jest o grip do d7200 a nie do d90 albo d7100
- - - - kolejny post - - - - - -
pytanie jest o grip do d7200 a nie do d90 albo d7100
Ale mowa jest o jakości konkretnych producentów. Więc w czym problem? Pomijam fakt, że grip do D7100 i 7200 jest ten sam...
podłączam się pod temat , mam grip mb-d15 newell i działa mi w nim tylko spust migawki , nie działa wybierak wielokierunkowy ani pokrętła ani przycisk ae , używam z d7200 macie jakieś pomysły ??
Mamy. Kup oryginał, to będzie działać wszystko.
Ja kupując gripa kieruję sie zasadą, że biorę tej najdroższy spośród zamienników. Teraz kupując grip do D750 to pierwsze co parsknąłem śmiechem, jak zobaczyłem cenę oryginała (~1400zl), po czym zamówiłem Vertaxa za 365zł.
Tak samo zrobiłem w D7100 i do dziś nie mam problemów.
luck1985
15-12-2015, 00:06
1400 za gripa? ładnie się ceni Nikon...W lampach też wysoko lecą.
madebyzosiek
15-12-2015, 01:17
1400 za gripa? ładnie się ceni Nikon...W lampach też wysoko lecą.
Cenę sobie wymyśliłeś raczej, bo mb-d15 kosztuje ok 1000... To drogo, ale za to pewnie i bez stresu przy aktualizacji softu.
Lampy... Uważam, że 910 nie jest droga jak na swoje możliwości, pozostałe powinny być znacznie tańsze [emoji1]
nikoniarz
15-12-2015, 06:48
A ja uważam, ze SB-910 jest za droga. Co do oryginalnego gripa- cena chyba jest okej.
Cenę sobie wymyśliłeś raczej, bo mb-d15 kosztuje ok 1000... To drogo, ale za to pewnie i bez stresu przy aktualizacji softu.
Lampy... Uważam, że 910 nie jest droga jak na swoje możliwości, pozostałe powinny być znacznie tańsze [emoji1]
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Pisałem o gripie do D750 za 1400 zł. Pomyliłem się nieznacznie. Teraz jest po 1550 zł. TYSIĄC PINCET za gripa!!!!
madebyzosiek
15-12-2015, 09:29
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Pisałem o gripie do D750 za 1400 zł. Pomyliłem się nieznacznie. Teraz jest po 1550 zł. TYSIĄC PINCET za gripa!!!!
Sorki, byłem przekonany, że to wątek o gripie do D7200 [emoji6] Nie zauważyłem wtrącenia o D750.
Z drugiej strony myślę sobie, że to 1/5 ceny tego aparatu... Nie mówię, że to tanio, ale aparat kosztuje 7500, a to też nie jest mało [emoji6]
No i co z tego? Przecież to tylko kawałek plastiku i nikt mi nie wmówi, że warto wydać 1500 zł, "bo się nie będzie zawieszał".
Skoro D7100 tego nie robi, to pewnie i z D750 nie będzie problemu.
Z tego co czytałem, to kombo nieoryginalny: grip + bateria potrafią skutecznie unieruchomić aparat.
ps. Co to za myślenie, że skoro aparat kosztuje X, to warto dać się wydymać za 1/5 ceny? To nie ma nic wspólnego z racjonalnym wydawaniem pieniędzy.
W Canonie gripy dodaja za darmo w promocjach i po sprawie.
nikoniarz
15-12-2015, 11:35
No i co z tego? Przecież to tylko kawałek plastiku i nikt mi nie wmówi, że warto wydać 1500 zł, "bo się nie będzie zawieszał".
Skoro D7100 tego nie robi, to pewnie i z D750 nie będzie problemu.
Z tego co czytałem, to kombo nieoryginalny: grip + bateria potrafią skutecznie unieruchomić aparat.
ps. Co to za myślenie, że skoro aparat kosztuje X, to warto dać się wydymać za 1/5 ceny? To nie ma nic wspólnego z racjonalnym wydawaniem pieniędzy.
Kawalek plastiku to wszelkie zamienniki. Oryginal to magnezowy, uszczelniany i na pewno w pelni funkcjonalny grip. Z zamiennikami roznie bywa- jedni sa zadowoleni, inni maja problemy... Każdy wybiera co uwaza za sluszne, i wybór inny niż nasz osobisty niekoniecznie musi być gorszy. Co do racjonalnego wydawania kasy- dla jednego 1400 za grip jest nieracjonalne, dla innego zakup body za 7 tys zl jest nieracjonalny. Także zostawmy w spokoju czyjas kasę bo dla kogoś dolozenie 1000 zl do oryginalu to żaden problem.
madebyzosiek
15-12-2015, 12:21
Kawalek plastiku to wszelkie zamienniki. Oryginal to magnezowy, uszczelniany i na pewno w pelni funkcjonalny grip. Z zamiennikami roznie bywa- jedni sa zadowoleni, inni maja problemy... Każdy wybiera co uwaza za sluszne, i wybór inny niż nasz osobisty niekoniecznie musi być gorszy. Co do racjonalnego wydawania kasy- dla jednego 1400 za grip jest nieracjonalne, dla innego zakup body za 7 tys zl jest nieracjonalny. Także zostawmy w spokoju czyjas kasę bo dla kogoś dolozenie 1000 zl do oryginalu to żaden problem.
Podpisuję się pod tą wypowiedzią rękami i nogami. Nie wiem też, czy chciałbym trzymać body za 7000 ze szkłem za 7000 przy użyciu gripa za 400 zł... Chyba czułbym dyskomfort w głowie...
Byli już tu tacy, którzy opisywali problemy, które były skutkiem takich pozornych oszczędności, a kończyły się naprawą body w serwisie. Ale w końcu każdy może robić co chce - trochę kory, scyzoryk i można mieć własny wystrugany grip. A do tego najlepszy, bo za darmo. :wink:
JK, barany są po to, aby jest strzyc
- - - - kolejny post - - - - - -
Kawalek plastiku to wszelkie zamienniki. Oryginal to magnezowy, uszczelniany i na pewno w pelni funkcjonalny grip.
Jaki jest? Magnezowy, uszczelniony to byl w D300 i za niego nie zalowalem 1000 zl. W D750 to gowniany kawalek plastiku z elektroniką.
Dopasuję się na chwilę do twojego sposobu myślenia i powiem krótko. Osły są po to, aby się bez sensu upierać. :wink:
Każdy wydaje pieniądze jak uważa. Ja jedynie mówię, że na D7100 nie mam problemów z Vertaxem, na D750 pewnie też nie. Właśnie dostałem smsa, że grip czeka na mnie w paczkomacie.
luck1985
15-12-2015, 23:02
Post wyżej taka cena :)
sprawdziłem teraz- 1193. I tak dużo.
Miałem ostatnio w ręku d7100 i d7200 i d610.
DX są moim zdaniem ciut większe od mojego d90 i chyba obył bym się przy nich bez dodatkowego uchwytu, tym bardziej przy d600, który jest jeszcze ciut większy od DX ów.
Przy d90 używałem ale już poszedł do pudła d90 i uchwyt :-)
Łukasz O.
29-04-2016, 14:32
Sorki, że odświeżam temat, ale ja w kwestii gripa do D7200.
Czy ktoś z szanownych używa zamiennika do D7200, w którym działają wszystkie przyciski/pokrętła/dżojstiki? :)
Wiem, że korzystanie z nieoryginalnego gripa/gripu (jak to się odmienia?) wiąże się z problemami z uciekającym prądem, ale jestem w stanie to jakoś przeboleć...
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
esenbree
13-05-2016, 09:31
Podłączam się pod pytanie. Łukasz, kupiłeś jakiś grip który działa poprawnie?
Łukasz O.
17-05-2016, 11:12
Podłączam się pod pytanie. Łukasz, kupiłeś jakiś grip który działa poprawnie?
Cały czas się zastanawiam nad Meike lub Newell'em..., ale nadal nie jestem zdecydowany... Na razie nie mam ciśnienia z kupnem, ale muszę coś wybrać z tych zamienników, bo 1k za ordżinal nie będę płacił :)
I jak sie sprawdzaja nie oryginalne gripy ? Szukam czegoś z migawką i af lockiem coś w stylu NEWELL MB-D15 :)
DaroD300S
10-08-2016, 07:55
Cały czas się zastanawiam nad Meike lub Newell'em..., ale nadal nie jestem zdecydowany... Na razie nie mam ciśnienia z kupnem, ale muszę coś wybrać z tych zamienników, bo 1k za ordżinal nie będę płacił :)
Też tak myślałem.... dopóki nie zakupiłem oryginalnego PDK1 do D700
a nie trzeszczy on, działa bez zarzutu, lepiej miec do niego baterie nikona czy akumulatorki
ck_dezerter
24-01-2017, 11:38
Witam!
Miałem Nevella, teraz mam oryginał. Różnice (z mojego użytkowania):
1. funkcjonalność obu identyczna, tzn. oba działały bardzo dobrze w każdej opcji ( bez własnego zasilania, z eneloopami i z akumulatorkiem), joystick i wszystkie przyciski i pokrętła też.
2.wykonanie i "solidność" - niestety w Nevellu znacznie słabsza - nie przylegał dokładnie do aparatu i podczas trzymania zestawu z N70-200/2.8 miałem wrażenie, że się rozleci. To był główny powód zamiany na oryginał, który jest bez zarzutu (jednak co metal, to metal).
3. cena - wiadomo...
pozdrowienia!
Michał44
26-04-2017, 13:55
Używał ktoś może D7200 z gripem Trevor?
Najtańsza chyba w tej chwili opcja (~25$).
arturmsi
04-05-2017, 22:33
Używał ktoś może D7200 z gripem Trevor?
Najtańsza chyba w tej chwili opcja (~25$).
Bałbym się kupić coś tak taniego i podłączać pod aparat za 4k ;) żeby nie był off top, mam Nevella, dosyć znośnie wykonany, ale wydaje mi się, że gdy mam włożoną oryginalną baterię w body i aku enelop w gripie, ustawione zużywanie najpierw aku z gripa, to i tak znikają mi procenty oryginalnej baterii z body....
madebyzosiek
05-05-2017, 07:39
Mój znajomy ma podłączonego Nevella do D7100 i ostatnio zostawił aparat na stole i poszedł spać. W nocy obudziło go jakieś światełko migające mu w oczy... Okazało się, że to kontrolka od bufora. Aparat zachowywał się tak, jakby mu ktoś cały czas podłączał i odłączał gripa. Wyjęcie baterii nie pomogło, czyszczenie styków też, grip skończył żywot po trzech latach ;)
To tak apropo zamienników, nawet tych ponoć lepszych...
Kabumbum
18-05-2017, 23:34
Jakich akumulatorów używacie do swoich gripów? nikonowskich oryginałów, czy nie ? Kupiłam gripa pixel vertax i już przekonałam się, że baterii litowych nie czyta mi na pewno. Teoretycznie przy aku od newella pisze, że niby mają one chipa, którego body ogarnia i wszystkie odczyty są prawidłowe.
ck_dezerter
19-05-2017, 06:23
Ja używam w oryginalnym albo aku oryginałów albo eneloopów. Przy używaniu eneloopów nie wskazuje stopnia rozładowania.
Walker06
01-06-2018, 12:52
Mam grip Phottix do D7200. Przez jakieś 8 miesięcy byłem bardzo zadowolony. Wczoraj byłem na żużlu i body zaczęło się zawieszac, nawet zblokowało sie lustro. Skończyło się na kilku fotkach:( Baterie oryginalną i eneloopy potrafił rozładować w kilka minut. Myślę sobi zepsuł się aparacik:( W domu myślę sobie może wina gripa. Odpinam testuję i po paru minutach wraca wszystko do normy. Podpinam z powrotem grip , zaczyna wariować sprzet. Dzisiaj od rana robiłem test przez dwie godziny, bez gripa ok z gripem zawiechy bez znaczenia na jakich bateriach. No nic trzeba siegnąć do skarbonki i kupić oryginalny:) Aha, co zauwazyłem, ze problem się nasila gdy jest gorąco i sprzęt się nagrzewa. Bez gripa nie ma to znaczenia moze być gorąco. A i co ciekawy największe wariacje były na ogniskowych powyżej ogniskowj 50mm i na AF-C i 3D bez znaczenia czy VR off czy on. Ale tylko z gripem. Na AF-S z gripem problem był mniejszy, bez ok.
Cześć, czy coś się zmieniło z gripami do D7200? Wczoraj nabyłem ten aparat (zamieniając wysłużonego D90) i już mi brakuje w nim gripa. Oczywiście oryginał jest ciut za drogi, więc wolałbym zakupić zamiennik.
ck_dezerter
07-08-2020, 14:28
Witam,
Jak coś mogę doradzić, to poszukaj używanego oryginału. Nie ma porównania z zamiennikami. Próbowałem i żaden nie umył się do oryginału pod względem solidności wykonania.
pozdrowienia!
Witam,
Dodatkowo zamiennik nie pokazuje prawidłowo poziomu naładowania baterii, oraz aparat potrafił się zawiesić. Po kupnie używanego oryginały wszystkie problemy zniknęły.
Udało się zdobyć w rozsądnej cenie oryginał i faktycznie póki co nie ma z nim żadnych problemów. Dzięki za podpowiedzi :)