PDA

Zobacz pełną wersję : Korfu - gdzie warto z aparatem?

Julius
09-09-2015, 22:09
Heloł,

wakacjuje się wreszcie, mam jeszcze prawie 2 tyg na Korfu. na razie tylko hotel bo pogoda słaba, ale od piątku ma być lepiej...

... co prowadzi mnie do pytania: wysepka nie jest wprawdzie duza, ale za duza na metodę prób i błędów... Ktoś kto byl/ zna może coś polecić? Chętny jestem zarówno na widoczki, jak i na jakąs fajna specyficzną architekturę / małe wioski etc.

Zaznaczam, ze do Albanii na jeden dzien też sie chce wybrac, ale raczej ze zorganizowaną wycieczka...

pgi
09-09-2015, 23:00
Fotek nie wrzucam, bo nie mam czasu przeskalować do standardu forum. Obowiązkowo (jest co fotografować):
* Korfu (stolica): fajne uliczki w centrum, starej części, interesujący zamek i jego okolice, Mysia Wyspa
* Klasztor Paleokastritsa - ładne są widoki z szosy nad nim
* Ruiny zamku w Vistonas
* Klify Peroulades oraz Cape Drastis
* Zatoka w Ag. Georgios. Z miejscowości Afionas można zejść do urokliwej mniejszej zatoczki. O tej porze może tam być pusto. Ładne widoki od strony drogi do Korfu.
* Kanał Miłości w Sidari - koszmarna miejscowość, chyba, że ktoś lubi tłumy ;-)
* Kassiopi - ładne miasteczko na północy.

Nie byłem w ogrodach Achilleion. Nie znalazłem miasteczek / wsi w stylu "widokówka z Grecji". Tak ogólnie, to zachodnia i północna część wyspy jest ciekawsza. Możesz sobie darować wybrzeże wschodnie - nuda i nieciekawe plaże