Zobacz pełną wersję : Problem z importowaniem NEFów z atrybutami/zmianami w Lightroom
Mam problem...dziwny i pojawił się po prostu nagle. Zawsze do modyfikowanych w Ligtroomie NEFów program dopisuje pliki xmp, które zawierają zmiany, atrybuty itd. Wtedy można w innym Katalogu Ligtrooma zaimportować dany katalog ze ze zdjęciami z dysku i pobierał on automatycznie wszystkie informacje o plikach...teraz nagle tego nie robi. Zaimportowałem zdjęcia w nie tym katalogu lightroom'a, porobiłem zmiany, powybierałem zdjęcia i zobaczyłem, że to nie ten katalog - przełączyłem się więc do właściwego, tam zaimportowałem katalog, ale Lightroom nie pobiera danych o plikach - czemu?? Pomóżcie proszę!
2pompony
09-09-2015, 12:28
Może po prostu w tym folderze nie ma pliczków xmp? To by było najprostsze wyjaśnienie.
Jeśli się tak stało idź do zdjęć które obrabiasz, zaznacz np. na filmstripie te, którym chcesz dodać sidecara xmp, kliknij prawym na którymś zaznaczonym i wybierz Save Metadata to file. Wtedy do każdego zaznaczonego obrazka LR dopisze pliczek xmp z aktualnym stanem obróbki.
Pewnie wiesz, ale tym sposobem stracisz w tych nowo zaimportowanych historię, flagi, virtualne kopie i parę jeszcze dodatkowych rzeczy - ale skoro robisz tak od lat, to nie jest Ci to potrzebne. Mógłbyś to obejść exportując Catalog, a potem go otwierając zamiast importować pliki z sidecarami, ale ta cała operacja nie jest dla mnie jasna i nei bardzo wiem, po co tak robisz...
W każdym razie jak zapisze metadane do pliku/ów, to ponowny import jak to robiłeś dotąd powinien zadziałać.
W folderze są pliki xmp...
zrobiłem jeszcze raz tak:
1 - otworzyłem katalog ircat, który zawiera wszystkie informacje o obróbce - tu widzę elegancko wszystkie zdjęcia obrobione z atrybutami itd
2 - zaznaczyłem wszystkie i dałem zapisz metadata do plików
3 - zmieniłem katalog ligtrooma ircat na ten poprawny i w nim zaimportowałem katalog ze zdjęciami i zapisanymi wcześniej plikami xmp
4 - ligtroom pobrał zdjęcia...i informacje z sidecar'ów, ale faktycznie zniknęły wszystkie flagi...miałem tam przebrane ponad 1400 zdjęć więc chce to jednak przenieść więc pytanie jak to przenieść z jednego katalogu ligtrooma do innego?
2pompony
09-09-2015, 12:55
Nie używaj do tego sidecarów xmp, bo po pierwsze do czego innego służą, po drugie jak sam widzisz pomysł jest kulawy, po trzecie wymagają dodatkowej obsługi - albo trzeba włączyć w preferencjach ich zapisywanie, co trwa i spowalnia LRa, albo trzeba mieć je wyłączone, ale pamiętać, żeby je na koniec pracy zapisywać.
W zależności od tego co chcesz osiągnąć dokonaj exportu: albo samego Catalogu, albo Catalogu wraz ze zdjęciami (File > Export as Catalog > w opcjach przy exporcie można zaznaczyć, czy LR ma exportować sam Catalog, czy dołączyć do niego też pliki). Tak wykonany export przeniesie Ci wszystko, co zrobiłeś pod LRem, łącznei z historią. Pliki xmp mają masę ograniczeń w tym, co potrafią przenieść.