PDA

Zobacz pełną wersję : Allegro i zwrot towaru

stachmuszel
08-09-2015, 07:25
Panowie, mam pytanie.
Na początku lipca kupiłem na Allegro drogą licytacji od jednego sprzedającego dwa zegarki POLJOT Aviator. Od początku jeden z zegarków zatrzymywał się. Po kontakcie ze sprzedającym ustaliliśmy, że oddam zegarek do zegarmistrza, a sprzedający zwróci mi za naprawę. Tak też zrobiłem. Po jakimś czasie ponownie pojawiły się problemy, tym razem z nakręcaniem zegarka. Czarę goryczy przelał drugi zegarek, gdzie wypadła koronka z wałkiem, nie można jej teraz prawidłowo osadzić. Ponadto mam wątpliwości co do autentyczności tych Poljotów, choć nie słyszałem, aby ktoś je podrabiał. Krzywo wklejone logo, jakieś ryski na tarczy, widoczne dopiero przy silnym oświetleniu, etc. Wiem, że to rosyjski zegarek, ale żeby aż taki bubel. Parnis, którego miałem to dzieło sztuki przy tych Poljotach (w kwestii jakości wykonania oczywiście).
Sprzedający się wypina, nie chce rozmawiać o zwrocie zegarków. Powiedzcie, czy mam jakieś szanse aby móc zwrócić zegarki lub jakieś inne zadośćuczynienie?
Pozdrawiam!

thekrycha
08-09-2015, 08:18
Zakup od firmy czy osoby fizycznej? Jak od firmy to masz gwarancję, a przynajmniej mieć powinieneś. Jeśli od fizycznej obowiązuje rękojmia, bodajże przez rok, obojętnie czy zegarki uźywane czy nowe. Ważne żeby wady ukryte zgłosić sprzedawcy w przeciągu miesiąca od ich wykrycia. Generalnie masz prawo do naprawy, obniżenia ceny lub nawet odstąpienia od umowy.

rainbowwarrior
09-09-2015, 20:57
Myślę, że możemy tu mówić o niezgodności towaru z umową. Jeśli nie możesz dogadać się ze sprzedawcą, zgłoś się do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. Jeśli masz uzasadnione podejrzenie, że to podróbka, możesz pogrozić karami jakie mogą zostać nałożone za handel podrobionym towarem. Niedawno kupiłem za 200 PLN część do roweru, która na stronie producenta ma cenę 250 USD. To co otrzymałem było w mojej ocenie podróbką i podesłałem sprzedającemu link do chińskiego portalu, gdzie ten przedmiot miał cenę ok. 20 USD. Bez większych problemów otrzymałem zwrot, pomimo zastrzeżeń, że przedmiot mam wysłać w stanie "nieużywany", a ślady po próbie zamocowanie części o niezgodnej z podaną średnicy - moim zdaniem wynikające z nieprecyzyjnego wykonania, oczywiście były widoczne. Pytając o gwarancję, otrzymałem odpowiedź, że takiej sprzedający nie udziela, bo to jest towar spoza oficjalnej sieci dystrybucji, cokolwiek by to znaczyło. Jestem przekonany, że doskonale wiedział, że sprzedaje chińską podróbkę.

stachmuszel
10-09-2015, 14:08
Po rozmowach sprzedający uległ i obiecał zwrot pieniążków. Zegarki odesłałem, czekam na przelew.
Dzięki panowie.

jaroo1
21-09-2015, 16:04
super nawet ruskie zegarki podrabiają