PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do plików ai. aby importować do PS jako warstwy

holek331
05-09-2015, 17:22
Witam,

Znacie jakieś rozwiązanie, abym w PS CC mógł otworzyć plik ai. wraz ze wszystkimi warstwami do edycji?
Oczywiście PS plik otwiera, ale w postaci grafiki rastrowej bez możliwości edycji poszczególnego elementu.

Pozdrawiam

2pompony
05-09-2015, 17:32
Adobe Illustrator - ai będące rozszerzeniem (jako nielicznym tylko dwuliterowym) jest skrótem nazwy.

Ale nawet wtedy nei otworzysz w PSie wszystkiego tak, jak otworzysz warstwy w Illustratorze. Promowany wszędzie sposób z Exportem nie działa tak, jak po prostu otwarcie pliku ai w Illustratprze, choć zachowuje warstwy.

holek331
05-09-2015, 18:22
Myślałem, że może jest jakiś inny sposób, bo nie uśmiecha mi się płacić kolejnej subskrypcji za Illustratora tylko na potrzeby hobby :).

Czytałem właśnie o tym sposobie z exportem, ale bardzo różne opinie stąd moje zapytanie tutaj.

Z freepic'a można ściągnąć dużo darmowych plików, ale większość w ai.

2pompony
05-09-2015, 18:46
To, że zachowana zostanei struktura layerów nei oznacza, że będzie łatwo. Najprostszy przykład: weź kwadrat w Illustratorze i daj mu obrys linią przerywaną. Otwórz to w PSie i spróbuj jakimś cudem zmienić parametry tego przyrywania (dłuższe/krótsze przerwy lub cokolwiek)... Albo masz coś opisane krzywą - krzywą Beziera, czyli podstawową w Ill... W Psie otworzy Ci się to jako zbiór pixeli a nie jako ścieżka do edycji, więc jak będzeisz chciał tą krzywą edytować, to nei zdołasz. Masz małe kólko w Illustratorze, otworzysz w PSie i będziesz chcaił je znacznie powiększyć - wyjdzie pixeloza, bo taka jest fizyka...

I tak dalej, i tak dalej, mogę tak wymieniać i wymieniać - a wszystko to przy jaknajbardziej zachowanej strukturze layerów.

Po prostu są to dwa różne programy, które co prawda ze sobą współpracują, ale ogólnie są przeznaczone do innych rzeczy, więc muszą się różnić. Można próbowac pracować w jednym otwierając pliki drugiego, ale to nei będzie praca, tylko męka z omijaniem przeciwności, których pracując w tym drugim w ogóle by nie było.

holek331
05-09-2015, 18:50
Dziękuję za wyjaśnienie. Totalnie nie znałem Illustratora, ale doczytałem o grafice wektorowej i sporo mi się rozjaśniło. Mylące są wpisy niektórych osób o pełnej edytowalności.

Borat1979
05-09-2015, 18:55
Myślałem, że może jest jakiś inny sposób, bo nie uśmiecha mi się płacić kolejnej subskrypcji za Illustratora tylko na potrzeby hobby :)
Kup sobie Corela w wersji Home. Daje radę z importem plików Ilustratora.

http://www.corel.sklep.pl/product_info.php?cPath=47&products_id=162

2pompony
05-09-2015, 20:04
Jako stary dtpowiec jak słyszę słowo Corel, samodzielnie odbezpiecza mi się już nie rewolwer, tylko bomba atomowa, żeby strawestować powiedzonko Józka.

Ale po co kupować? Jak się chce półśrodki, jest cała masa opensorce'owych programów, wystarczająco skomplikowanych, żeby otwierać plik ai, jak np. Inkscape choćby...

holek331
05-09-2015, 20:20
Dzięki "2pompony" poczytam o Inscape i potestuję

Borat1979
06-09-2015, 03:48
Jako stary dtpowiec jak słyszę słowo Corel, samodzielnie odbezpiecza mi się już nie rewolwer, tylko bomba atomowa, żeby strawestować powiedzonko Józka
Zależy do czego się go wykorzystuje. Dtp to może nie jest domena corela ale przy współpracy z ploterami tnącymi jest lepszy niż ilustrator.

2pompony
06-09-2015, 13:49
Moje całe doświadczenie życiowe mówi mi jedno: Corel nie jest lepszy.

Nigdy.

I w żadnej dziedzinie.

Jednocześnie - co tylko na pierwszy rzut oka może wydać się dziwne - to wcale nei oznacza, ze Corel jest wyjściem gorszym, poważnie. Corel nie jest wyjściem gorszym - tego zdania będę bronić do ostatka. Corel jest wyjściem najgorszym. ;)

Borat1979
06-09-2015, 14:14
Moje całe doświadczenie życiowe mówi mi jedno: Corel nie jest lepszy.

Nigdy.

I w żadnej dziedzinie.

I tu się mylisz.

2pompony
06-09-2015, 14:31
Nigdy.

Nigdzie.

Najgorsze.

;)

holek331
06-09-2015, 17:43
Zainstalowałem Inscape, w miarę intuicyjny, ale biorę się za czytanie/oglądanie tutoriali :)