PDA

Zobacz pełną wersję : Rady dla początkującej z D3200

CookieCookie
05-09-2015, 00:28
Witam :)

Długo zastanawiałam się nad pierwszą lustrzanką. Po przeanalizowaniu wszystkich "ZA" szczęśliwie wybrałam Nikona D3200 (kit 18-55), dokupiłam obiektyw 35mm f1,8 i ochoczo zajęłam się robieniem swoich pierwszych zdjęć. Cykam i cykam, czytam książki i chcę wreszcie być zadowolona. Te zdjęcia które robię, to głównie portrety mojego dziecka. Trafiłam na blog pewnej mamy (http://lenaikuba.pl/nasze-zdjecia-kilka-slow-wyjasnienia/) i mam do Was pytanie. Bardzo podobają mi się te zdjęcia. Mała głębia, pierwszy plan z wyrazistymi kolorami, bardzo jasny, ostry, aż "wychodzący" ze zdjęcia. Spacerowe zdjęcia- doskonałe operowanie naturalnym światłem. Chciałabym, abyście poradzili mi i podpowiedzieli co jest charakterystycznego dla tych zdjęć. Nie chcę napisać "Jak zrobić takie zdjęcia?", ale bardzo proszę o kilka rad, wskazówek, cech charakterystycznych tych zdjęć (ISO, balans bieli, przysłona), tak abym mogła ćwiczyć z jakimiś konkretami. Z góry bardzo dziękuję za porady i z niecierpliwością czekam :)

irek6311
05-09-2015, 10:39
Poczytaj ten poradnik https://www.szerokikadr.pl/poradnik+sprzet+najnowsze, co do portretów to jak najniższe ISO i przysłona F/1,8 przykładowo jak masz w 35mm ;)

kri-kri
05-09-2015, 11:18
Witam !
Z książek proponuje ograniczyć się na tym etapie do instrukcji Obslugi aparatu.
1Postaraj się żeby światło padało mniej lub bardziej z tylu dziecka. Czyli tzw zdjecia pod światło.
2 szukaj światła mniej lub bardziej "miękkiego" tzn. np dziecko w cieniu przy ostrym słońcu, albo chmury itd.
3 MUSISZ albo korzystać z trybu pomiaru światła manualnego, lub z korekcji ekspozycji przy innych i naswietlac "obficiej" niż sugeruje aparat.

Dobrym ćwiczeniem jest położenie np. Lalki na oknie i zrobienie zdjęć z różna ekspozycja. Np. 0, +1,+2,+3
(Pamiętaj o "miekkosci") światła.
Jeżeli stwierdzisz ze po zastosowaniu tych rad jest lepiej, to daj znać i pójdziemy dalej.

CookieCookie
05-09-2015, 12:03
Dziękuję :) Czyli z takimi ustawieniami, bez dodatkowej lampy i z obiektywem 35mm można zrobić takie zdjęcia?

- - - - kolejny post - - - - - -

Kri-kri bardzo dziękuję!!! Super. Zastosuję się do Twoich rad i dam znać jak poszło.

Hmmmmmm a czy mógłbyś jeszcze wytłumaczyć blondynce ten 3 punkt? Tryb pomiaru światła manualnego?

kri-kri
05-09-2015, 13:15
Dobrze . Proszę inaczej umaszczonych nieczytac ( bo wyjdzie moje niechlujstwo językowe)
chodziło mi o programy. Np. Manualny, preselekcja przyslony, preselekcja czasu......)

PS

Takie zdjecia można robić, bez dodatkowego sprzętu, tylko .... niezawsze, Czasami będziesz musiała poczekać aż słońce się przesunie, chmury wyjdą, zmienić miejsce. Itd.

CookieCookie
05-09-2015, 13:26
Teraz rozumiem :D koniecznie muszę się nauczyć fachowego języka ;)
To ćwiczenie, o którym piszesz wykonywać na manualu? I ekspozycję regulować ręcznie?
Pewnie fachowcom ciężko czyta się takie pytania :)

kri-kri
05-09-2015, 13:48
Fachowcom to niewiem. Mi się czyta dobrze, tylko z pisaniem gorzej.
Tryb M jest b. dobry. Ustaw przysłone i czas jak pokazuje aparat . Zrób zdjęcie , następne przeswietl o 1 EV, następne o 2, 3, 4, 5. Zmieniaj tylko czas, jak zrobisz to napisz czy jesteś bliżej chcianego efektu i w czym widzisz problem.

highseas
05-09-2015, 14:02
Myślę, że na początek fotografowanie w trybie A (preselekcja przysłony) pomoże Ci osiągnąć oczekiwane efekty. Masz jasny obiektyw 35mm 1.8, spróbuj pobawić się różnymi ustawieniami przysłony i zobacz, jaki ma ona wpływ na głębię ostrości, a aparat sam dobierze czas ekspozycji. Oczywiście musi być odpowiednia ilość światła, najlepiej rozproszonego, bo w ciemnym pokoju, to nawet przysłona 1.8 może nie wystarczyć, trzeba wtedy zwiększać ISO (czułość matrycy) albo używać lampy. Jeszcze rada dotycząca światła słonecznego. Wbrew powszechnym opiniom, bezpośrednie światło słoneczne w pogodny dzień nie jest najlepszym światłem, zwłaszcza do portretów. Lepiej wybrać dzień pochmurny, a w słoneczne dni fotografować ludków w cieniu. Dzięki temu unikniesz problemów z ostrymi kontrastami, a jasny obiektyw pozwoli Ci poprawnie naświetlić zdjęcie. Powodzenia!

demona
05-09-2015, 14:11
Fachowcom to niewiem. Mi się czyta dobrze, tylko z pisaniem gorzej.
Tryb M jest b. dobry. Ustaw przysłone i czas jak pokazuje aparat . Zrób zdjęcie , następne przeswietl o 1 EV, następne o 2, 3, 4, 5. Zmieniaj tylko czas, jak zrobisz to napisz czy jesteś bliżej chcianego efektu i w czym widzisz problem.

Fajne ćwiczenia, ale jak będzie potem prześwietlać jpg to za zdjęcia kupa?
Tryb A przy dzieciach jest łatwiejszy. No chyba, że bardzo zależy Ci na uchwyceniu w locie.
Ja w sumie też się nie znam, mam D3100 z kitem i 35 1,8:)

CookieCookie
05-09-2015, 14:53
Nie, na początek nie zależy mi na uchwyceniu dziecka w locie. Zrobię to ćwiczenie kri-kri i dam znać jak rezultaty. Dziękuję za chęć pomocy ;) demona a co z tym prześwietlaniem? Jak robi Ci się zdjęcia Twoim zestawem?
Highseas bardzo dziękuję za porady. Będę mieć to na uwadze.

CookieCookie
05-09-2015, 16:06
Zrobiłam ćwiczenie zmieniając ekspozycję guziczkiem "plus/minus", przy trybie A (f1,8).
Wydaję mi się, że powoli jest to coś o co mi chodzi (lecz jeszcze pewnie lata pracy). Jednak mam kilka "ale" ;)
Przy +3,+4,+5 kontury obiektu zlewają się z tłem, jest bardzo biało, mimo iż sam obiekt jest ładnie naświetlony.
Przy +4,+5 i chyba też przy +3 obiekt jest lekko rozmazany, nie łapie całkowitej ostrości.

ksh
05-09-2015, 18:41
Ale to już głębia ostrości, jak chcesz by obiekt był cały ostry razem z konturami to musisz przymykać przysłonę.

miroko
05-09-2015, 19:53
a trybie A (preselekcja przysłony) nie powinna się zmieniać wogóle głębia bo przysłona pozostaje bez zmian

CookieCookie
05-09-2015, 20:10
W trybie A reguluje właśnie przesłonę, czyli wartość f. Nie chodzi o ostrość otoczenia, tła, tylko o ostrość obiektu. Wszystkie zdjęcia były robione przy f1,8.

ksh
05-09-2015, 20:50
Teraz poruszamy podstawy podstaw, czyli głebie ostrości i jak to się ma do ustawienia przysłony.
Może przetestuj i zrób kilka zdjęć z przysłoną f/1.8 - 2.8 - 5.6 - 8 i zobaczysz o co chodzi.

CookieCookie
05-09-2015, 22:40
Koesh takie rzeczy to już w miarę rozumiem :) robiłam zdjęcia z różnymi wartościami przysłony. Na wszystkich zdjęciach obiekt wychodzi ostry, tylko tło rozmazane jak mała wartość (mała głębia ostrości). Natomiast mi chodzi o to że nie dotykając się do ustawień przysłony- cały czas f1,8, tylko zmieniając ekspozycję z 0 na do +5 przy wartościach +3 +4 +5 obiekt nie jest już ostry.

demona
05-09-2015, 23:01
A na statywie robisz? Jakie mają czasy? Im wyższa ekspozycja tym masz dłuższy czas i moga wychodzić rozmazane, bo za długo, żeby robić z ręki.

Nie, na początek nie zależy mi na uchwyceniu dziecka w locie. Zrobię to ćwiczenie kri-kri i dam znać jak rezultaty. Dziękuję za chęć pomocy ;) demona a co z tym prześwietlaniem? Jak robi Ci się zdjęcia Twoim zestawem?

Już wiem chyba co kri-kri miał na myśli. W którymś momencie powinno wyjść Ci doświetlone to co chcesz. Ja pomyślałam o celowym prześwietlaniu RAWów, w celu wydobycia max szczegółów, a potem obniżaniu ekspozycji przez obróbkę.
Zestaw sprawuje się rewelacyjnie, jeszcze ma zapas jak na mój brak wiedzy:) Aczkolwiek to pożyczona puszka i po nowym roku będę zmuszona zmienić.

highseas
05-09-2015, 23:56
Natomiast mi chodzi o to że nie dotykając się do ustawień przysłony- cały czas f1,8, tylko zmieniając ekspozycję z 0 na do +5 przy wartościach +3 +4 +5 obiekt nie jest już ostry.

Obiekt nie jest ostry, bo zdjęcia są poruszone. Dodatnia kompensacja ekspozycji powoduje wydłużenie czasu naświetlania w trybie A. Od pewnego momentu czas jest za długi żeby nie poruszyć aparatem fotografując z ręki. Drobne ruchy obiektu, jeśli obiekt jest żywy [emoji3] lub np wieje wiatr, też mogą mieć tutaj znaczenie. Popatrz na czasy naświetlania. Jest taka ogólna zasada, że aby uzyskać zdjęcie nieporuszone "z ręki", nie należy przekraczać czasu będącego odwrotnością ogniskowej. Czyli dla Twojego 35mm nie powinnaś przekraczać 1/35s. Najlepiej kiedy czas jest wyraźnie krótszy, w tym przypadku przynajmniej 1/45, 1/60s.
W trybie S (preselekcja czasu) kompensacja ekspozycji powoduje zmianę przysłony, czas pozostaje bez zmian.
Przy okazji tematu ostrości. Najlepszą ostrość uzyskuje się zwykle po lekkim domknięciu przysłony. Przy "pełnej dziurze" (u Ciebie 1.8) obraz może być trochę bardziej miękki. Chociaż z tego, co pamiętam 35mm f1/1.8G jest w miarę ostry już od 1.8.

kri-kri
06-09-2015, 06:47
No widzisz, idziemy do przodu ! Jako ze niekupujemy lamp, blend, Photoshopa itd. to sprawy mają się tak.
- to Ty decydujesz jak "jasny" ma być główny obiekt Twojego zdjecia, np. +2, +3,3, +4,5 itd. Jest to Twoj wybór estetyczny.Wartosci korekcji bedą rożne i to Ty musisz za każdym razem zdecydować. Powtarzam, decydujesz Ty.

- Tło. Wiemy że będzie jaśniejsze od dziecka, bo o to nam chodzi. Mamy 2 możliwości . Albo "znajdziemy " takie które "zmieści " się nam i będzie widoczne, albo akceptujemy ze jego mniejsza lub większa cześć stanie się białą plamą. Na zdjęciach które stawiasz za wzór tak się często dzieje. Mandatów za to niema.

Oczywiście można to wszystko pomierzyc, itd ale obawiam się ze może to być trochę skomplikowane na tym etapie.

No to teraz do roboty. Po każdej "sesji" spokojnie przeanalizuj zdjecia i pomyśl co mogłaś zrobić lepiej.

Powodzenia

neraxx
14-09-2015, 13:55
mam pytanko odnośnie robienia zdjęć nocnego nieba czy to jest normalne ze jak zdjęcie naświetlało się przez 30 min to zapisywanie go tez musi trwać ok 30 min ???

aparat nikon D3200 i kitowy obiektyw 18-55

sl011
14-09-2015, 14:07
Być może masz włączoną redukcję szumu dla długich czasów naświetlania. Jeśli dobrze pamiętam, ta funkcja polega na tym, że aparat po zrobieniu zdjęcia robi drugie, "czarne", z zamkniętą migawką i odejmuje od pierwszego. Wtedy czas zapisu wydłuża się o czas zrobienia drugiego zdjęcia. W Twoim przypadku to wychodzi akurat dłużej o 30min...

edit: Tu jest opis tej funkcji na stronie Nikona. (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14773)

2pompony
14-09-2015, 14:23
Przy włączonym odszumianiu tak. Jak wyczytałem z opisu menu D3200 powyżej ISO 800 masz automatycznie włączone odszumianie dla wysokich ISO, ale włączenie zwykłego odszumiania na ON, powoduje, ze to automatyczne (dla wysokich ISO) jeszcze się wzmaga.

PO drugie tak długie naświetlania nie jest korzystne, bo matryca się mocno nagrzewa i wyjdą straszne filety od tego.

EDIT
jakoś chyba strasznie długo pisałem tego posta, skoro kolega wyżej już odpowiedział. Niech zatem ktoś litościwy tego mojego usunie, bo niepottrzebny.

neraxx
14-09-2015, 20:03
Dziękuje za odpowiedz można powiedzieć ze udało się ustawiłem na iso 3200 i 30 s i po zrobieniu zdjęcia już nie zapisywał tak długo jak wcześniej oczywiście wyłączyłem redukcje szumów
jeśli chodzi o długie naświetlanie to akurat robiłem zdjęcie nieba nocą i chciałem uzyskać efekt poruszenia gwiazd tylko później musiałem czekać długo na zapis

neraxx
16-09-2015, 17:00
czy jest jakiś program sterujący lustrzanka a z poziomu komputera z tabletu ??oczywiście który obsługuje nikon d3200

michl
11-01-2016, 01:41
jak chcesz sterować z tabletu/smartphona to musisz sobie zakupić adapter WiFi, który się nazywa Nikon WU-1a.

ksh
11-01-2016, 15:31
Chyba że po usb chcesz sterować to masz soft nikona do tego na win/mac.

GonzoG
11-01-2016, 16:01
czy jest jakiś program sterujący lustrzanka a z poziomu komputera z tabletu ??oczywiście który obsługuje nikon d3200
Jest kilka takich aplikacji. Dla Androida/iOS wszystkie niestety płatne.
Ale seria D3x00 nie została przez Nikona przewidziana do sterowania i aparat nie obsługuje części funkcji.

jak chcesz sterować z tabletu/smartphona to musisz sobie zakupić adapter WiFi, który się nazywa Nikon WU-1a.

Chyba że po usb chcesz sterować to masz soft nikona do tego na win/mac.
Nie trzeba kupować żadnego WU-1a, ani nie jest się ograniczonym do komputera i drogiej aplikacji Nikona, jeśli chce się używać USB.

Bez problemów można użyć telefonu/tabletu z Androidem, czy tabletu z Win8/10 do sterowania po USB.
Na Androida są aplikacje jak Helicon Remote (bezpłatna ma ograniczenia) czy qDSLRDashboard (tylko wersja płatna).
Na Windowsa są darmowe qDSLRDashboard czy digiCamControl.