PDA

Zobacz pełną wersję : D700 + 35/1.8 DX i AF lag

Slay3R
04-09-2015, 20:12
Mój pierwszy "systemowy" post. Z problemem wagi wielkiej się zwracam do szanownego koleżanek i kolegów grona.
Sprawa wygląda tak, że losowo AF musi chwilę pomyśleć zanim obiektyw ruszy do boju.
Przez około sekundę do półtorej słychać jakby silnik w obiektywie tykał, podświetla się wizjer na czerwono a ostrość nie jest ustawiana.
Nie wiem jak wywołać taką reakcje w warunkach kontrolowanych ale z tego co zauważyłem dzieje się tak jeśli obiektyw stoi zostrzony na blisko a próbuję wyostrzyć na daleko i na odwrót.
Co ciekawe jak przyłożę palucha tak by nie znalazł się w minimalnej odległości ostrzenia i próbuję zostrzyć to obiektyw reaguje natychmiast.

Dotąd pracowałem na Canonach z dwoma obiektywami USM (czyli teoretycznie podobnych do tutejszego SWM) i tam reakcja była natychmiastowa.
Nikony posiadają jakiś pomiar odległości w standardzie czy coś?
Kuzyn ma D5200 i mówił, ze chyba ma taką opcję w body ale u siebie jej nie widzę.
Miałem krótki dostęp do D90 z identycznym obiektywem i kolega twierdził, że mój się zachowuje tak samo jak jego a ja nie potrafiłem wywołać laga na jego egzemplarzu.

Jakieś pomysły co to może być? Działo się tak na FV 1.03 i dzieje się na 1.04.

Jacek_Z
04-09-2015, 20:17
Gdzieś czytałem że 35DX na FX zachowuje się czasami właśnie tak jak piszesz, czyli nie jesteś jedyny z tym problemem. Ale ... inni piszą, że nie maja takich objawów.

kurczeblade
04-09-2015, 21:09
Ja z d600 nie miałem takiego problemu. Spróbuj podpiąć inną wersje DX - jeśli znajdziesz :)