PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana D40x na D3xxx lub D5xxx. Czy to się opłaca?

Karol_Wiro
04-09-2015, 10:36
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem posiadaczem aparatu Nikon D40x. Ponadto posiadam do niego lampę SB-700, Nikkor AF-S 18mm-55mm 1:3,5-5,6 G II ED oraz Nikkor AF-S 70mm-300mm VR ED 1:4,5-5,6 G. Jestem fotografem amatorem, który dużo podróżuje i do tego celu głównie wykorzystuje swój sprzęt. Ponadto jakieś przyjęcia/wydarzenia rodzinne. Mam tam jakieś swoje wymagania co do zdjęć i nie ukrywam, że już od jakiegoś czasu D40x nie spełnia moich oczekiwań dlatego przymierzam się do jakiejś zmiany. Jednak jak to zawsze bywa w tego typu sprawach budżet odgrywa znaczącą rolę i body na które byłoby mnie stać to D3xxx lub D5xxx. Skłaniałbym się do zakupu D5200.

I tu się pojawia moje pytanie czy będzie to dla mnie opłacalny biznes? Czy odczuje dużą różnicę w stosunku do D40x? Może lepiej kupić D3200? Czy może lepiej zainwestować pieniądze w jakieś nowe obiektywy? Może doradzilibyście jeszcze coś innego.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i opinie.

GonzoG
04-09-2015, 10:42
A może tak napiszesz w czym w ogóle problem... Bo stwierdzenie że "aparat niewystarcza" jest nie tylko nic nie mówiące, a również może być błędne.

irek6311
04-09-2015, 11:38
Fotografowanie na Imprezach to pomocne jest wysokie akceptowalne ISO D3200 lub D3300, obiektyw ze stałym światłem pokroju Sigma 17-50 f/2.8 EX DC HSM, skłaniał bym się do wymiany obiektywu na początek a z czasem Lustrzanki na D3200 lub nowszy model.

lortek
04-09-2015, 17:02
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem posiadaczem aparatu Nikon D40x. Ponadto posiadam do niego lampę SB-700, Nikkor AF-S 18mm-55mm 1:3,5-5,6 G II ED oraz Nikkor AF-S 70mm-300mm VR ED 1:4,5-5,6 G. Jestem fotografem amatorem, który dużo podróżuje i do tego celu głównie wykorzystuje swój sprzęt. Ponadto jakieś przyjęcia/wydarzenia rodzinne. Mam tam jakieś swoje wymagania co do zdjęć i nie ukrywam, że już od jakiegoś czasu D40x nie spełnia moich oczekiwań dlatego przymierzam się do jakiejś zmiany. Jednak jak to zawsze bywa w tego typu sprawach budżet odgrywa znaczącą rolę i body na które byłoby mnie stać to D3xxx lub D5xxx. Skłaniałbym się do zakupu D5200.

I tu się pojawia moje pytanie czy będzie to dla mnie opłacalny biznes? Czy odczuje dużą różnicę w stosunku do D40x? Może lepiej kupić D3200? Czy może lepiej zainwestować pieniądze w jakieś nowe obiektywy? Może doradzilibyście jeszcze coś innego.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i opinie.

d3100 to jest praktycznie to samo co d40(x) z tym ze ma nowsza matryce i live view... konstrukcja to samo..... d5100 takze podobnie z tym ze ma opcje bracketingu ekspozycji co moze byc przydatne w krajobrazie jezeli wiesz jak to uzywac (zreszta z d40x z pozadnym stabilnym statywem tez mozna uzyskac podobne efekty).... reszte roznic znajdziesz w specyfikacjach aparatow.... sama budowa i "klawiszologia" to praktycznie to samo co d40.... tez wszystkie serie d3xxx i d5xxx to takie marketingowe zagrywki... tylko wiecej megapikseli, filmiki a tak to wszystko po staremu....

jezeli czesto wchodzisz powyzej iso 800 to zmiana bedzie na korzysc, jezeli trzymasz zawsze iso 200 (najnizsze mozliwe wartosci) to moze byc tak ze efektu WOW! nie bedzie... raczej cos w stylu ...I TO WSZYSTKO?.... wtedy moze inne, lepsze szklo.... zalezy co dokladnie focisz

harpooon
04-09-2015, 22:22
d3100 to jest praktycznie to samo co d40(x) z tym ze ma nowsza matryce i live view... konstrukcja to samo..... d5100 takze podobnie z tym ze ma opcje bracketingu ekspozycji co moze byc przydatne w krajobrazie jezeli wiesz jak to uzywac (zreszta z d40x z pozadnym stabilnym statywem tez mozna uzyskac podobne efekty).... reszte roznic znajdziesz w specyfikacjach aparatow.... sama budowa i "klawiszologia" to praktycznie to samo co d40.... tez wszystkie serie d3xxx i d5xxx to takie marketingowe zagrywki... tylko wiecej megapikseli, filmiki a tak to wszystko po staremu....

jezeli czesto wchodzisz powyzej iso 800 to zmiana bedzie na korzysc, jezeli trzymasz zawsze iso 200 (najnizsze mozliwe wartosci) to moze byc tak ze efektu WOW! nie bedzie... raczej cos w stylu ...I TO WSZYSTKO?.... wtedy moze inne, lepsze szklo.... zalezy co dokladnie focisz Ta matryca..to właśnie element który decyduje w dużej mierze o efekcie końcowy i..w 5100 jest efekt WOW w stosunku do d40 nawet d7000 dostaje po tyłku jeżeli chodzi o zdjęcia z d5100 tyle że ma korpus bardziej oklawiszowany ale efekt końcowy to zdjęcie a nie notka czym było zrobione :P

fkdc
04-09-2015, 22:30
Wszystko się zgadza ale w D7000 jest ta sama matryca co w D5100.

irek6311
04-09-2015, 23:18
Podstawa to dobry obiektyw ( przykładowo Sigma 17-50 f/2.8 EX DC HSM ) i jak porównuje się jakość zdjęć to dużo od niego zależy, D7000 i D5100 robią takie same zdjęcia bo matryce te same, już D3200 da duży skok w jakości zdjęć z dobrym obiektywem, trzeba też dodać że dużo zależy od fotografa, WOW jak to szumnie pisze harpooon to dopiero po starannej obróbce ;)

dziulas
05-09-2015, 09:03
W pierwszej kolejności kup sobie nowe szkło typu AF-S 35 1.8. Zobaczysz dużą różnicę. Aparat kup w drugiej kolejności jeśli stwierdzisz że to potrzebne. Osobiscie szukałbym używanego D3200/5200.

Umbra
05-09-2015, 12:16
Ostatnio zmieniłem D5000 na a6000 i efektu wow nie było. Raczej lekkie rozczarowanie, bo SEL 50mm nie podoba mi się tak bardzo, jak Tamron 60mm, a tego drugiego nie można podłączyć pod Sony E. Także nie wiem. Jak nie masz szkieł, to najpierw kup sobie jakieś fajne, a jak aparat padnie, to zmienisz na coś lepszego. Zależy też co fotografujesz.
Jeśli dużo podróżujesz, to może warto rozważyć systemy bezlusterkowe (tym bardziej, że nie korzystasz jak widzę z małej GO) - jak Olympus, Fuji czy Sony E.

sztender
05-09-2015, 21:59
Moim zdaniem. Podstawowa różnica D40 w stosunku do "nowszych" konstrukcji to zmiana matrycy CCD na COMOS i sposobu obrazowania. Z początku mi "przeszkadzało" obrazowanie COMOS'a (inaczej obrazuje cienie i kolory), D70 vs D90. Ale w tej chwili już się "przyzwyczaiłem" i już zdjęcia z CCD wyglądają jakoś... "dziwnie". Następnie, im nowsza matryca tym mniejsze szumy (generalnie). Im nowszy aparat tym coraz lepsze AF i lepsze pokrycie "kadru" punktami AF. D70 (5-polowy), D90 (11-polowy), D7100 (51 pól). Nigdy mi nie brakowało ilości punktów AF. Ale gdybym teraz miał się przesiąść z 51(D7100) na 5(D70) to bym chyba marudził (do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja). Większy wyświetlacz między D70 vs D90 (to chyba ostatni z "dużych" plusów). I wiele innych dodatków, jak GPS'y, "gibane" ekrany, dwie karty, wifi, filmy (jednym potrzebne innym mniej). Chociaż..., na dzień dzisiejszy, gdybym miał kupować "okrojone lustro" 3/5xxx, to poważnie bym się zastanowił nad bezlusterkowcem FUJI, OLYMPUS (dziś oglądałem i są takie ... "popitaśne"). Czy jakimś innym... (nie śledzę bo "siedzę" w DX 7xxx).

boeing
05-09-2015, 22:00
@up

czy świadomie porównujesz stałkę makro ze stałka portretową??

Umbra
05-09-2015, 22:45
A gdzieś na tych stałkach jest napisane portret albo macro only? Tamron 60mm świetnie się spisuje w portrecie. Używam go w ten sposób częsciej, niż do robienia makro. Zdarzało mi się nawet robić nim "widoczki".

boeing
06-09-2015, 05:41
A gdzieś na tych stałkach jest napisane portret albo macro only? Tamron 60mm świetnie się spisuje w portrecie. Używam go w ten sposób częsciej, niż do robienia makro. Zdarzało mi się nawet robić nim "widoczki".

Idąc Twoim tokiem zapytania odpowiadam..

chodzi o to że na tamronie napisane jest "macro" a na soniaku nie.. Ot cała historia.

Oczywiście odnośnie szkieł się zgadzam. lepiej najpierw szklarnię sobie poukładać pod siebie a potem myśleć co najwyżej nad zmianą puszki..

Umbra
06-09-2015, 08:11
Ale ja nie porównuję tych szkieł w macro, więc wtf?

boeing
06-09-2015, 16:21
Ty porównujesz 2 rożne systemy w ogóle. Więc Twoje porównanie ogólnie jest zabawne w tym wątku gdzie zainteresowany na obu puszkcach mógłby korzystać z tej 60ki..

Nie porównujesz w makro ale szkła makro są dużo ostrzejsze - standardowo. Ja lubiłem robić portrety dziecka 105ką makro nikkora..

Umbra
06-09-2015, 18:17
Wysokie iso za to można ocenić.

Nikon:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc_0001_2592.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc_0002_2593.jpg

Sony:
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc00497.jpg
https://gombrowitch.files.wordpress.com/2015/09/dsc00498.jpg