Zobacz pełną wersję : konto walutowe pko
spiritus
04-09-2015, 09:09
Hej ;)
Mam u nich konto bankowe i chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa konto (rachunek?) walutowe. Czy jak zrobię przelew z banku zagranicznego (GBP) na to walutowe to będę mógł w Polsce wypłacić pieniądze w tej samej walucie czy przy wypłacie przeliczy mi to ich przelicznikiem na PLZ ?
Nie mam jak do PKO podejść bo nie ma mnie w RP.
Na stronie PKO jest wszystko, Co głowę zawracasz?;-)
http://www.pkobp.pl/klienci-indywidualni/rachunki/rachunki-walutowe/rachunek-walutowy/#/szczegoly-oferty/
Przeliczniki bankowe są nieciekawe.
Zalecam z konta walutowego wpłacić do kantoru internetowego walutę, sprzedać i złotówki wpłacić na konto złotówkowe.
Przeliczniki bankowe są nieciekawe.
Zalecam z konta walutowego wpłacić do kantoru internetowego walutę, sprzedać i złotówki wpłacić na konto złotówkowe.
Można tez mieć po prostu karty do kont w kantorze:) ja korzystam z aliorowego
Nie wiemy o które PKO chodzi. Z walutami zawsze kojarzyło mi się PKO SA. Ale teraz można mieć takie konto i w PKO BP.
Robiąc przelew walutowy, pamiętaj o kosztach. Wybierz taki bank, który bierze najmniej za przelew przychodzący. Chyba, że bank w GB bierze bardzo mało za wychodzący. Generalnie są trzy warianty opłaty za przelew. Tylko w banku wychodzącym, tylko w banku odbierającym, po połowie.
Jeśli robisz przelew w funtach na konto w funtach, to oczywiście żadnego przewalutowania nie ma. Ale już przy wypłacie trzeba znaleźć oddział, który prowadzi kasę w danej walucie.
Pytanie tylko czy chcesz wypłacać w funtach? Bo jeśli i tak to będzie zamienione na złotówki, to lepiej założyć konto w jakimś kantorze i tam je sprzedać.
Ach, i zobacz jeszcze FERPAY, mają niezłe kursy wymiany, przelew kosztuje 1,8 funta.
nie wiemy o które pko chodzi. Z walutami zawsze kojarzyło mi się pko sa.
PKO S.A. ?
Pekao S.A.
spiritus
05-09-2015, 08:40
S.A. to jest PEKAO. Ja mam PKO BP :)
Co do kosztu przelewu to brytyjski pobiera 4 funty za przelew.
Kantor internetowy? Hmm... co i jak? :D (z tym żartuję - w sieci poczytam :))
To dzięki :)
Temat można zamknąć
A jeśli chodzi o aktualne prowizje to u kogo? Bo chyba akurat koszty przelewów walutowych/międzynarodowych poszły mocno w dół, co nie? Tych kilka lat temu konta walutowe miał mało kto - teraz ma je coraz więcej ludzi. Mylę się?
kolorowooka
13-05-2016, 10:23
A może konto wielowalutowe? https://www.pekao.com.pl/karta-wielowalutowa
My ostatnio zmieniliśmy na takie, oferta wygląda całkiem fajnie, ale na razie nie zdążyliśmy jeszcze skorzystać z tej karty. Pod koniec maja jedziemy do PL to po powrocie napiszę jak to się sprawdziło