Zobacz pełną wersję : Timelapse - problem z jakością
Dino1984
03-09-2015, 21:52
Złożyłem sobie timelapse i zastanawiam się gdzie poszła jakość? Wszystko składane z eleganckich .jpg'ów (ostrych, bez szumów, zrobionych prosto .NEF'ów) a na filmie widać wyraźnie jakieś migocące szare plamy na niebie... Co może być przyczyną? Soft (VirtuaDub), kompresja? Inne?
https://www.youtube.com/watch?v=EXaCaaNoWeg&feature=youtu.be
Przede wszystkim to miga cały film, a nie tylko plamy na niebie.
Problemem są już same zdjęcia, które nie zostały przygotowane timelapse. Są aplikacje jak LRTimelapse, które właśnie do tego służą.
Reszta to pewnie artefakty kompresji wideo.
Dino1984
04-09-2015, 10:56
Też właśnie zauważyłem, że miga. Jak można temu zapobiegać? Zmienić coś przy robieniu zdjęć (robiłem wszystko w trybie manualnym na sztywno ustawionych parametrach) czy tylko w postprocesie?
Jak używałeś obiektywu "G", albo ustawiałeś przesłonę z poziomu body, to zawsze będzie migać, bo body nie jest precyzyjne w ustawianiu przesłony.
Jedyny sposób, aby w postprocesie nie mieć zbytniego migotania, to użyć obiektywu z pierścieniem przesłony i użyć pierścienia.
Drugim sposób podałem już Ci w poprzednim poście - aplikacja LRTimelapse.
Dino1984
05-09-2015, 09:26
LRTimelapse to jest wtyczka do LightRoom'a czy osobny program, który działa bez LR?
Dino1984
05-09-2015, 10:49
Ok, już sobie odpowiedziałem.
Dino1984
05-09-2015, 13:00
Czy ktoś używał tego z Adobe Bridge zamiast z LR? Nie wiem co robię źle, ale nie uwzględnia mi poprawek zrobionych w LRT w jpgach i po zmontowaniu dalej wszystko miga :( W instrukcji na stronie napisali, że bridge automatycznie zaciągnie metadane, ale coś nie działa, albo ja coś pomieszałem. Pls help!
Bridge to tylko przeglądarka plików, więc nie ma jak ci zrobić zmian na zdjęciach.