Zobacz pełną wersję : Fotografowanie pod światło.
Justysia1a
03-09-2015, 11:38
Witam.
Mam pytanie odnośnie fotografowania pod światło.
Podam jeden przykład który mnie nurtuje.
Stoi młoda para przed ołtarzem podczas przysięgi, w dość ciemnym punkcie, ołtarz jest dość bardzo doświetlony... jak poradzić sobie z ustawieniami by młodzi byli dobrze doświetleni a tło nie przepalone?
Wiem że pytanie dla niektórych może być dość banalne ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Czy używać w takich sytuacjach lampy? Czy zwiększyć bądź zmniejszyć ekspozycje?
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość ;)
Dla przykładu zdjęcie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/538/oIPZbR.jpg)
RobertMiernik
03-09-2015, 11:43
Masz dwie opcje plus trzecią w bonusie
1. Poprawna ekspozycja ogólna, czyli młodzi ciemni, ołtarz nie jest prześwietlony (pewnie w pomiarze matrycowym dokładnie taki obrazek dostaniesz)
2. Poprawna ekspozycja młodych, czyli ołtarz prześwietlony (w pomiarze średnio ważonym albo punktowym w najgorszym razie)
Opcja bonusowa to doświetlenie lampą
Lampy lepsze, będą miały TTL BL czyli automatyczny tryb doświetlania pierwszego planu, wtedy przy pomiarze matrycowym, wszystko powinno mieć w miarę równą ekspozycję. Ewentualnie ustawić ekspozycję jak w pkt 1 i delikatnie dobłysnąć lampą, tu trzeba doświadczenia albo prób bo w zależności od kontrastu trzeba dobrać moc dobłyśnięcia.
Justysia1a
03-09-2015, 11:52
Wielkie dzięki Robercie :)
1. lampa TTL BL
2. w miarę poprawnie naświetlasz młodych, tło gasisz w postprocesie
3. kadrujesz z innego miejsca :)
Mając na uwadze pytanie jakie zadałas to nie bawiłbym się w punktowy - bo mogą Ci wyjśc cuda a w najgorszym wypadku możesz zapomnieć że go ustawiłas i polecisz na nim całe weselicho głowiąc się dlaczego cuda na fotach wychodzą :)
siwyozzman
03-09-2015, 12:42
Rady kolegów są jak najbardziej słuszne natomiast ten przykład to generalnie za duża ekspozycja o jakieś 2/3 EV - podnieść kontrast i od razu będzie lepiej ewentualnie delikatnie przyciemnić tło i rozjaśnić twarze w PS lub LR choć wg mnie akurat to zdjęcie jest po prostu prześwietlone....
RobertMiernik
03-09-2015, 12:54
o, zdjęcia nie widziałem poprzednim razem ;]
Zgadzam się, że wszystko jest za jasno.
delikatnie przyciemnić tło i rozjaśnić twarze w PS lub LR
a nie lepiej odwrotnie?
adrian9627
14-09-2015, 19:58
Generalnie lepiej jest wyciągać z cieni niż świateł bo to co prześwietlone jest już nie do odzyskania.
Proponuję delikatnie na granicy prześwietlenia fotografować tło a z cieni wyciągać w postprocesie.
Lub poprostu poprawnie naświetlać parę młodą i nie obawiać się o tło...niektórzy lubią jak jest jasno jak w niebie.