PDA

Zobacz pełną wersję : d600 z USA, a wymiana migawki?

Jakub365
02-09-2015, 22:53
Witam. Czy aparat kupiony w USA podlega wymianie migawki u nas w PL? Osoba, która posiada aparat mówi, że był wysłany do serwisu w celu wymiany, ale powiedzieli, że wszystko jest w porządku i nie ma potrzeby wymiany, możliwe to jest?
Wyczytałem również, że jeśli dowód sprzedaży jest imienny to inna osoba nie może domagać się darmowej wymiany migawki? Ktoś coś wie na ten temat? pozdrawiam

miroko
02-09-2015, 23:05
Z tego co wiem to aparat kupiony w USA ma gwarancję hamerykanska. Jak kupuje się w Europie to ma się europejska.
Raczej ich nie da rady "mieszać".
Chyba że był kupiony tam a ma mimo wszystko europejską gwarancję.
Ale mogę się mylić... Na własnej skórze nie sprawdzałem

TOP67
02-09-2015, 23:22
Podobno gwarancja w USA faktycznie nie przechodzi na kolejnego użytkownika. Ale to wiadomości z drugiej ręki.
Natomiast akcja wymiany migawki ze względu na kurz nie jest związana z gwarancją.

Jakub365
02-09-2015, 23:53
Czyli tak naprawdę nie ma znaczenia skąd aparat pochodzi i wymienią migawkę w ramach tej akcji? Napisałem przed chwilą do nikona, zobaczymy co odpiszą oni.

GonzoG
03-09-2015, 00:16
Aparat zakupiony w USA nie podlega żadnemu bezpłatnemu serwisowi w EU, nawet wymianie migawki w ramach akcji serwisowej.

Imienny dowód zakupu w Polsce nie ma żadnego znaczenia ani na gwarancję, ani na prawo do wymiany migawki, ale tyczy się to standardowej gwarancji Nikon Polska. Inne firmy, jak i jakieś rozszerzenia gwarancji mogą być imienne (np. 5-letnia gwarancja Tamrona).

Gwarancja Nikon USA przysługuje tylko pierwotnemu nabywcy i nie jest przenoszona na kolejnych właścicieli sprzętu:

This warranty extends to the original consumer purchaser only and is not assignable or transferable.

boeing
03-09-2015, 05:09
@GonzoG

jesteś pewny?
gwarancja nie ma nic wspólnego z akcją serwisową. Aparat może być po gwarancji a na akcję serwisową się łapie.. Zresztą analogicznie jest np. z autami..

co do gwarancji imiennej - to zależy.. Czasami jest opcja jej przepisania a czasami nie (to zależy w dużej mierze od sklepu). Inna sprawa to czy ktokolwiek sprawdza użytkownika przy reklamacji..

Andi74
06-09-2015, 12:59
w DE jak mialem swojego z Francji oddanego na czyszczenie Pani mowila ze wszystkie D600 nie wazne skad pochodza podlegaja naprawie zwiazanej z kurzem

GonzoG
06-09-2015, 15:03
w DE jak mialem swojego z Francji oddanego na czyszczenie Pani mowila ze wszystkie D600 nie wazne skad pochodza podlegaja naprawie zwiazanej z kurzem
A pytałeś o aparaty z szarego importu ?? Bo te obowiązują inne prawa.

Andi74
06-09-2015, 17:08
ja mialem kupionego z Francji z ebay ktory byl zwrotem i nie mialem dokumentow nikona tylko rachunek ze sklepu ebay