Zobacz pełną wersję : Przeróbka bagnetu Nikkora 300/2.8 AIS
mazursky
02-09-2015, 17:41
Witam,
czy ktoś wie gdzie mógłbym zlecić precyzyjne wycięcie w bagnecie Nikkora 300/2,8 AIS w celu wstawienia chipu. Dokładnie ten sam zabieg jak w linku:
http://petapixel.com/2015/02/11/modifying-old-nikon-ai-s-300mm-f2-8-lens-give-faux-autofocus/
Czy są szanse, że w ogóle jakaś firma z obróbką podejmie się takiego detalu?
pozdro
RobertMiernik
02-09-2015, 17:44
ale przecież to można wkleić nie trzeba nic frezować, nie?
Wycina się nie sam bagnet, tylko tą czarną wkładkę w środku. Można to zrobić pilnikiem, nie trzeba przyrządu podziałowego.
mazursky
02-09-2015, 20:04
a czy czip z obiektywu af-d pasowałby zamiast takiego z ebaya?
Tego obiektywu nie miałem w ręku, ale zwykle wyjmuje się ją bez ruszania bagnetu. Z boku powinny być wkręty.
Nawet na zdjęciach widać że są wkręty, teoretycznie sztuk trzy.
Co do obiektywu AF-D - pytanie z jakiego szkła. Z zoomów odpada, bo te taśmy są po prostu duże, gdyż posiadają enkodery. Najlepiej szukać ze stałki, np. 50mm. Z tym że samo włożenie chipa pomoże tylko przy potwierdzeniu ostrości - informacji o odległości od obiektu aparat już nie otrzyma. Tzn. otrzyma, ale stałą, jedną wielkość jeśli mnie pamięć nie myli.
A z podfrezowaniem tego elementu żaden zakład zajmujący się obróbką nie powinien mieć problemów, tym bardziej że to co zostało zaprezentowane na zdjęciach podpada pod przerost formy.
mazursky
02-09-2015, 20:59
generalnie zastanawiałem się czy sam tego nie zrobić ale nie siedzę mocno w obróbce nawet ręcznej :). Teoretycznie jakimi narzędziami zrobić takie wycięcie w domowych warunakch? pilnikiem obrotowym?
A co to pilnik obrotowy? Pilnik włożony do wiertarki?
Jeśli to ma być wykonane ręcznie to na pewno przydadzą się iglaki, czyli małe precyzyjne pilniki do wykańczania. A pierwsze zgrubne wcięcie można wykonać szlifierką jubilerską. No albo odpowiednio dobranym większym pilnikiem. Z tego co widzę to ta tuleja jest wykonana z aluminium, więc robota powinna pójść dosyć szybko.