PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] "Lala... to mój teren..."

fafniak
01-09-2015, 20:34
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/09/original-1.jpg
źródło (http://www.pbase.com/fafniak/image/161172495/original.jpg)

Pawulon160883
01-09-2015, 21:06
Pieknie surowy teren , fotka dobra pozostaje naciskac autora o wiecej :)

Krzysztof Orłowski
01-09-2015, 21:34
Ciekawe zdjęcie, trochę jednak przeszkadza mi tak duża głębia ostrości i natłok szczegółów. Pewnie to moje odosobnione wrażenie bo ta fotografia to "coś" w sobie ma.

ToB
01-09-2015, 22:20
"coś" w sobie ma
z pewnością świetną opowieść,
jako tradycjonalista, lubię zawiesić oko (w szczególności na obrazie z dużą zawartością architektury)
na pionie czy poziomie - tu chyba bym pionował prześwit schodami w górę?

fafniak
01-09-2015, 22:29
hmm... wyrównanie do tego pionu o którym piszesz powoduje że cała reszta sie wali

kri-kri
01-09-2015, 22:35
Witam!

Kojarzy mi się z Pentti Sammallahti z seri The Russia way. Zwierze, człowiek i przestrzeń. Oczywiście jest to komplement.
http://www.galeriecameraobscura.fr/artistes/sammallahti/galeries/gallerie_04/galerie_index.html
Pozdrawiam

P.S.
Tylko ten tytuł...

ToB
01-09-2015, 22:43
wyrównanie do tego pionu o którym piszesz
napisałem to przed lekturą "Lini ..." i mam świadomość, że kot stałby "pod górę"
ale ostatecznie dla mnie kot bez pionu lepszy niż pion bez kota :smile:

fafniak
01-09-2015, 23:00
Witam!

Kojarzy mi się z Pentti Sammallahti z seri The Russia way. Zwierze, człowiek i przestrzeń. Oczywiście jest to komplement.
http://www.galeriecameraobscura.fr/artistes/sammallahti/galeries/gallerie_04/galerie_index.html
Pozdrawiam

P.S.
Tylko ten tytuł...
Dzięki za link - choć tam znaczki pocztowe :(
Co do tytułu - nie widzę lepszego ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

napisałem to przed lekturą "Lini ..." i mam świadomość, że kot stałby "pod górę"
ale ostatecznie dla mnie kot bez pionu lepszy niż pion bez kota :smile:

Masz trochę racji - jutro na spokojnie przyjrzę się temu :)

kri-kri
01-09-2015, 23:04
@ Fafniak

Jak klikniesz na znaczek to coś się może stanie.... Zreszta znajdziesz w wielu miejscach. To raczej znany fotograf.

P.S.
Tylko ten tytuł....

fafniak
02-09-2015, 08:39
@ Fafniak

Jak klikniesz na znaczek to coś się może stanie.... Zreszta znajdziesz w wielu miejscach. To raczej znany fotograf.

No niestety klikanie na zdjęcia przełącza tylko na kolejny znaczek pocztowy

Co do tytułu...zaproponuj w takim razie coś - chętnie zobaczę/przeczytam

cz4rnuch
02-09-2015, 09:27
Proponuję "Czarny kot, biały(a) kot(cica)" :) Kogo obchodzi tytuł, ważne że zdjęcie bardzo dobre.

kri-kri
02-09-2015, 09:59
@ Fafniak

Jestem jeszcze kilka, kilkanaście dni ograniczony do internetu na smartphonie i u mnie się otwiera, ale jak napisałem możesz odszukać tą serie w innych stronach.
Jeżeli chodzi o tytuł, to jest on oczywiście zależny od twórcy. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że tak zamkniętym tytułem "ograniczasz" widza. Tytuł zdjecia czasami jest potrzebny, by spojrzał tam gdzie my. Ale co zaduzo to niezdrowo. Pomijam kwestie wulgarny/rubaszny/"współczesny" bo to inna inszość.

Pozdrawiam

rybuuu
02-09-2015, 12:53
Matko Bosko, gdzie ten tytuł jest wulgarny i rubaszny, w którym miejscu? :D Żyjemy chyba w innych światach.

"Tytuł zdjęcia czasami jest potrzebny" - ano jest, i tu się przydał. Rzeczywiście przy tak dużej głębi ostrości ciężko dostrzec kobietę na tle szczegółów, ale tytuł bez problemu pozwala ją namierzyć. Absolutnie nie przeszkadza mi to, że autor mnie "ograniczył", bo dzięki temu mogłam zobaczyć to, o co mu chodzi. A wiele osób chyba zapomina o tym, że fotografia w istocie powinna być historią opowiedzianą przez autora właśnie. Gdyby potrzebował zdjęcia ilustrującego czegoś, co chodzi po głowie komuś innemu, to może pożyczyłby mu aparat albo by go zapytał o zdanie.

Ja tam kupuję, ogromny kciuk w górę za wyłapanie ciekawego momentu. :)

kri-kri
02-09-2015, 14:24
@ Rybuuu

Twój post świadczy, że to co napisałem można interpretować w sposób znacznie odbiegajacy od moich intencji. Szczerze nad tym ubolewam. Niestety brak mi pomysłu i zwłaszcza umiejętności żeby napisać to lepiej. Obawiam się, że mogę jedynie Ciebie i innych myslacyh jak Ty, tylko prosić o ponowne przeczytanie moich uwag z minimum dobrej woli i zrozumienia. Bo bez nich np odpowiedz na Twój post mogłaby wyglądać tak:

@ Rybuuu

Mieszanie Matki Boskiej do dyskusji jest sprzeczne z regulaminem tego forum i zdrowym rozsądkiem, bo przecież wszyscy wiedza ze opiekunką fotografów jest Św. Weronika !!!

Pozdrawiam

rybuuu
02-09-2015, 14:34
Kri-kri, przyznaję, że Cię nie rozumiem.

Mówisz o dobrej woli. Nie wiem, dlaczego miałabym jej nie mieć? Czym to wykazałam? Przecież Cię nie obraziłam. Jeśli tak, to napisz proszę gdzie, bo nie chciałam tego.
Mówisz też o zrozumieniu dla Twoich uwag. Niestety nie mogę Ci tego zagwarantować, bo się z Tobą zwyczajnie nie zgadzam, co uargumentowałam. I nie rozumiem co wulgarnego jest w słowie "lala" - mniemam, że o to chodziło. Czy muszę się zgadzać? Czy muszę rozumieć? Nie wydaje mi się. Czy odmienne zdanie świadczy o braku dobrej woli?

A, no i jakie miałeś intencje? Bo mnie się wydaje, że wyraziłeś się dość jasno - tytuł tu nie pasuje. Ja uważam, że pasuje. Ale twierdzisz, że nie wiem, o co Ci chodzi. więc o co Ci chodzi? :)

miroko
02-09-2015, 15:08
a mi tytuł odpowiada...
fotka tez super

ale zdaje się że to samo zdjęcie jest w dwóch różnych działach...
widziałem też w krajobrazach

2pompony
02-09-2015, 15:21
Problem między Wami polega na tym, że Kri-kri mówi o zrozumieniu jego argumentacji, a Rybu mówi o zgodzie z jego argumentacją, co gorsze mówiąc, że nei może mu zagwarantować zrozumienia, ponieważ się z nim nei zgadza.

Zupełnie jak w polityce: jedni nie chcą zrozumieć drugich tylko dlatego, że się z nimi nie zgadzają, co nie ma absolutnie nic do rzeczy, bo przecież można rozumieć zdanie bądź argumentację drugiej strony, ale jej nie podzielać, bądź zachowywać swoje, jakieś inne zdanie.

kri-kri
02-09-2015, 15:40
Przykro mi ze zasmiecamy wątek z dobrym zdjęciem. Moja wina. Rybuuu, nie czuje się absolutnie obrażony i mam nadzieje że Ty tez nie.
1Nigdzie nienapisałem, że tytuł jest wulgarny. Wulgarny, rubaszny, współczesny to nie synonimy. I starałem się napisać ze ten aspekt niestanowi problemu. 2 w innym wątku napisałaś dzisiaj, ze (upraszczajac) powinni zmienić tytuł. Czemu Oni powinni a Fafniakowi niemozna tego zaproponować ? Proponuje na tym skończyć.Jak coś to na priva, bo odstraszymy innych.

Pozdrawiam
PS
Jak widać znowu się pomyliłem, bo nieodstraszamy tylko przyciągamy....

rybuuu
02-09-2015, 15:49
Odbiję piłeczkę, choć w zasadzie nie mam pewności, czy to nie skomplikuje sytuacji jeszcze bardziej. :D

Odniosłam wrażenie, że Kri-kri twierdzi, że nie chcę wykazać zrozumienia, bo się z nim nie zgodziłam - tak odczytałam jego "szczere ubolewanie", no bo gdybym napisała "tak, masz rację", zostałabym uznana za kogoś, kto rozumie. Czyż nie?

Fakt, w polityce zgoda ze zrozumieniem nie idą w parze. Ale czy tylko w polityce? Jestem przekonana, że każdy z nas spotyka jakieś zagadanienia, których nie chce rozumieć bo się z nimi nie zgadza i nie chce marnować na nie czasu. Nie wierzę, że każdy jest kryształowy i obdarza zrozumieniem wszystko i wszystkich. Mnie to osobiście nie boli, dopóki ktoś mnie nie obraża.

Swoją drogą... come on. Kolega napisał, że tytuł ogranicza odbiór. Ja napisałam, że dla mnie to nie problem. w zamian dostaję "nie zrozumiałas intencji". O czym my w sumie rozmawiamy? :D

Autor się chyba takiej dyskusji nie spodziewał...

edit.
Dopiero zobaczyłam Twojego posta, Kri-kri.
Dla mnie dyskusja na priv nie jest potrzebna. Po prostu każde z nas ma inne zdanie na ten temat. Tyle. :) A na Twoje pytanie Ci nie odpowiem, bo jak sam zauważyłeś - sam bardzo uprościłeś sprawę.

miroko
02-09-2015, 16:00
O polityce to nic nie mówcie bo są tacy co twierdzą że rozumieć coś to znaczy się z tym zgadzać, to dopiero bagno, można filozofowac do końca świata :-)
A fotka jest super i tyle :-)
Tu się każdy zgadza, chyba :-)

rybuuu
02-09-2015, 18:45
Ja się zgadzam. :) raz jeszcze ślę okejkę autorowi.

fafniak
02-09-2015, 18:57
dziękuję za pozytywne słowa.
dyskusja o tytule... to znacznie lepsze niż analiza z tych znaczków pocztowych kwestii ostrości, jakości itp. jaką uprawiają niektórzy tutejsi mistrzowie ;)